Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Je-li dcera plnoletá, těžko jí lze něco zakázat. Mohou sice následovat sankce a trestná opatření-jako např. výhružky vyhozením z domu a přerušení kontaktu a všeobecné zatracení, ale ono by to asi nebylo k ničemu.
Přikázat dceři, aby si našla chudého bezdomovce, to je vůbec blbost.Taky jsem v dětství zažila nedostatek a když jsem se vdala, tak jsem byla vdečná za to, že manžel dokáže vydělat peníze, aby nám nic nechybělo. Ovšem to bylo všecko tak jaksi v normálu, žádný extrém. Dřív to ale taky bylo normální, že se hledal zaopatřený ženich a nebo nevěsta s věnem.
A být raději s někým, kdo má více peněz, to není nic zavrženíhodného.
Pokud dcera netahá milionářské stařečky za fusekli a nesnaží se z někoho majetného něco podvodem vymámit nebo nepáchá něco jinak nemorálního, nechala bych to být. Svět chce být klamán a když někdo nepozná, že je s ním partnerka jen pro peníze, je to jeho věc a někteří to stejně vědí a co? Nic. ![]()
Dospělé dceři těžko zakážeš partnerský vztah, takže s jejím zlatokopectvím nemusíš souhlasit, ale to je tak jediné, co s tím můžeš dělat.
Já sama bych řešila jen to, jestli dcera není v toxickém vztahu, ve kterém je jí nějakým způsobem ubližováno. Ale jestli je s někým z čisté lásky nebo ze zištných důvodů, to už je jen a jen její věc a zodpovědnost.
Jinak peníze je samozřejmě skvělé mít, ale samy o sobě nikomu fungující vztah nezaručí, takže nějaké „hlavně si najdi bohatého“ jde úplně mimo mě. Z finančního hlediska mi stačí chlap, který vydělá dost na to, aby rodina nestrádala.
@Anonymní píše:
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat jak by jste reágovali na to kdyby vaše dcera byla zlatokopka? Byla by s chlapama jen pro prachy… Nechali by jste jí v tom a přáli ji to? Nebo jí to zakázat a říct že je to špatný?
Docela mě to zajímákdyž mi bylo kdysi 17, byli jsme dost chudý.. Tak vždy rodiče říkali,,Jak moc by jsme Byli rádi kdyby sis našla někoho bohatého''.. Tak mě zajímá i váš názor 🙄
A našla jsi si?🙄
Příspěvek upraven 03.12.21 v 06:12
Jako kdybych věděla, že je zlatokopka? No, nejspíš bych štěstím do nebe neskákala, ale co jiného by zbývalo, než ji přijmout, jaká je? Všechny ostatní cesty vedou k tomu, že se přestaneme stýkat.
@Anonymní píše:
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat jak by jste reágovali na to kdyby vaše dcera byla zlatokopka? Byla by s chlapama jen pro prachy… Nechali by jste jí v tom a přáli ji to? Nebo jí to zakázat a říct že je to špatný?
Docela mě to zajímákdyž mi bylo kdysi 17, byli jsme dost chudý.. Tak vždy rodiče říkali,,Jak moc by jsme Byli rádi kdyby sis našla někoho bohatého''.. Tak mě zajímá i váš názor 🙄
Tak tím asi nemysleli, aby sis ho našla jen kvůli penězům, ale aby ses s budoucím manželem měla dobře i po této stránce.
Byla bych ráda, kdyby si našel bohatou syn ![]()
ale jinak bych z toho, co popisuješ, nijak nadšená nebyla.
Takovou hodnou, spořivou, veselou, inteligentní holku do nepohody s rancem peněz bych synovi teda přála. ![]()
S větou „hlavně si najdi bohateho“ zcela zásadně nesouhlasím. Pokud je to hlavní požadavek na partnera, může se lehce stát, že ta „chuda“ je pak v zavislem postavení a musí si nechat leccos líbit. Nebo že z ní vychovas vypočítávou mrchu. Jedné známé (bývalé kolegyni) tohle rodiče říkali a je z ní ukázková zlatokopka, jdoucí přes mrtvoly, hlavně když se bude mít ona dobře. ![]()
Tak nesouhlasila bych se spoustou vztahů, samozřejmě bych do toho ale dospělé dceři nekecala. Fakt, že jde jen po penězích, bych si asi spíš vyčítala jako chybu ve výchově. To už ale těžko doženeš.
Těžko si nechá něco zakazovat a třeba to nebude jen kvůli penězům, ale fakt si sednou. Tak proč jí bránit. Pokud by šla stylem, vezmu si staříka nad hrobem, abych dědila, tak je to její život, já jí jen řeknu svůj názor, že důležitější je mít vedle sebe rovnocenného partnera, než tato vypočítavost a tím to hasne.
Moje sestřenice taková je sama to o sobě říká. A až tak šťastná není, jenže nikdy nepracovala, nic neumí tak nemá na výběr nez pokračovat, ale roky naskakuji, žádost o ruku nikde, peníze žádný, protože ty její chlapi ji dávají drahé dárky, ale peníze skoro žádné.
@Anonymní píše:
Moje sestřenice taková je sama to o sobě říká. A až tak šťastná není, jenže nikdy nepracovala, nic neumí tak nemá na výběr nez pokračovat, ale roky naskakuji, žádost o ruku nikde, peníze žádný, protože ty její chlapi ji dávají drahé dárky, ale peníze skoro žádné.
Je lepší žít skromneji, ale aspoň castecne za svy… kde je psáno, že bude mít casem ona co nabidnout (úraz - změna vzhledu atd.)? Nebo že budou chtít sponzoři živit pořád jednu a tu samou? Smutny zivot.
Tak kdyby byla čistokrevná zlatokopka, ráda bych za to nebyla. Na druhou stranu je to lepší, než naivka, která bude pěstovat toxické vztahy, kde bude sponzorovat a živit různá individua, to bych byla radši ještě míň.
Tak samozřejmě bych byla radši kdyby si našla někoho koho bude milovat on bude milovat jí, budou se mít dobře a budou šťastní až do smrti
. Bohatej by mi nevadil. Vadil by mi alkoholik, násilník a nemakačenko.
@Cassiopea10 píše:
Byla bych ráda, kdyby si našel bohatou syn
ale jinak bych z toho, co popisuješ, nijak nadšená nebyla.Takovou hodnou, spořivou, veselou, inteligentní holku do nepohody s rancem peněz bych synovi teda přála.
S rancem peněz raději ne, podle mě by to pak nedělalo dobrotu. Zaopatřenější má bejt ten muž. Chlap se pak může cejtit k ničemu a chybí mu ten ochranitelský pud a ženská se pak cejtí jak mužatka a víte jak toto končí..
když mi bylo kdysi 17, byli jsme dost chudý.. Tak vždy rodiče říkali,,Jak moc by jsme Byli rádi kdyby sis našla někoho bohatého''.. Tak mě zajímá i váš názor 🙄
Docela mě to zajímá