Část výplaty načerno, je to legální?

Anonymní
1.3.13 22:03

Část výplaty načerno, je to legální?

Dobrý večer,

chci se zeptat, jestli je normální, když zaměstnavatel vyplácí zaměstnancům malou výplatu, přizná malé odvody, ale pak jim dá zbytek bokem.Co s tím dělá účetní? Kdo je za to zodpovědný? Může to finanční úřad nějak napadnout? Je to trestné?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
372
1.3.13 22:05

Tak normální to není, ale hodně zaměstnavatelu to takhle dělá. taky jsem to tak měla, ale už bych do toho nešla, kvůli tomu mám teď malou mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.3.13 22:06
@Anonymní píše:
Dobrý večer,chci se zeptat, jestli je normální, když zaměstnavatel vyplácí zaměstnancům malou výplatu, přizná malé odvody, ale pak jim dá zbytek bokem.Co s tím dělá účetní? Kdo je za to zodpovědný? Může to finanční úřad nějak napadnout? Je to trestné?

no a proto bereme minimální alimenty, asi s tím neuděláš nic, ex si to tak také zařídil :cert:

• Citovat
  • Upravit
372
1.3.13 22:06

A trestné to určitě je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3636
1.3.13 22:07

Proč anonymně?
každopádně fér to není, ale je to bohužel běžná praxe. Já měla přiznanou méně než POLOVINU výplaty. Na výplatní pásce jsem měla klidně 6000 v cestovným (nikdy jsem nikam nejela) a další kupu peněz ve stravenkách (ale žádné jsem nedostala). V této době je každý bohužel rád, že má práci a peníze a radši drží hubu a krok :zed: :zed: blbý je potom výpočet nemocenské či mateřské, tak už ty peníze chybí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8284
1.3.13 22:09

Nic co je „nacerno“ neni legalni :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
_Kaczenkaa_
1.3.13 22:09

Normální, záleží jak to myslíš - v ČR už to normální je, dělá to tak každej druhej zaměstnavatel, legální to samozřejmě není, účetní s tím nemusí dělat nic, ta si udělá výplatnice na min.mzdu a zbytek dopočítá, v účetnictví jí tedy nic „nehapruje“. Je to trestné, okrádají stát a za to je až X milionová pokuta třeba… Ale kdo a jak jim to dokáže… :think:
Leč tohle je chyba přístupu státu, kdyby nebyly tak vysoké odvody atd., nemuseli by tohle zaměstnavatelé dělat, protože kdyby odváděli vše co legálně mají, tak za chvíli zkrachujou (myslím malé a střední podnikatele a firmy)… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
4190
1.3.13 22:10

Je to trestné, ale jak to dokážeš. Jedná se o krácení daní, paradoxně i z tvé strany, jelikož ty ty peníze nikde nepřiznáváš a daň z nich neodvádíš.
Věř, tomu, že účetní si s tím poradí a zbytek vyplacených peněz (ty na ruku) nikde oficiálně nefigujují. Na jedu stranu „je super“ že stát nevezme daně, na druhou stranu pak máš nízkou nemocenskou, podporu v nezaměstnanosti, mateřškou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka1
1.3.13 22:10

Kdyz je neco nacerno asi to legalni neni ne. :) na druhou stranu myslis ze kdyz udas zamestnavatele tak ti to pomuze?

• Citovat
  • Upravit
326
1.3.13 22:11

Anonymně proto, protože to účetnictví mám teď vést já. A nevím, jesli si mám troufnout. Moc se mi do toho nechce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K.Black
1.3.13 22:12

Legální to není, normální ano ;) víš jaké jsou náklady na jednoho zaměstnance? hodně!

• Citovat
  • Upravit
326
1.3.13 22:12

Tak koukám, že už nejsem anonymní, tak je to fuk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102418
1.3.13 22:13
@Anonymní píše:
no a proto bereme minimální alimenty, asi s tím neuděláš nic, ex si to tak také zařídil :cert:

Soud klidně může vycházet z pravděpodobného výdělku podle profese… takže není pravda, že s tím nic udělat nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
326
1.3.13 22:13

Mně jsou naprosto jasný ty důvody, ale co ta zodpovědnost, když mám vést účetnictví. Smlouvu jsem zatím nepodepsala, přemýšlím pře víkend.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K.Black
1.3.13 22:14

@EvcaZb oni tě do toho zasvětí ;)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat