Část výplaty načerno, je to legální?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Tak normální to není, ale hodně zaměstnavatelu to takhle dělá. taky jsem to tak měla, ale už bych do toho nešla, kvůli tomu mám teď malou mateřskou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Dobrý večer,chci se zeptat, jestli je normální, když zaměstnavatel vyplácí zaměstnancům malou výplatu, přizná malé odvody, ale pak jim dá zbytek bokem.Co s tím dělá účetní? Kdo je za to zodpovědný? Může to finanční úřad nějak napadnout? Je to trestné?
no a proto bereme minimální alimenty, asi s tím neuděláš nic, ex si to tak také zařídil ![]()
- Citovat
- Upravit
Proč anonymně?
každopádně fér to není, ale je to bohužel běžná praxe. Já měla přiznanou méně než POLOVINU výplaty. Na výplatní pásce jsem měla klidně 6000 v cestovným (nikdy jsem nikam nejela) a další kupu peněz ve stravenkách (ale žádné jsem nedostala). V této době je každý bohužel rád, že má práci a peníze a radši drží hubu a krok
blbý je potom výpočet nemocenské či mateřské, tak už ty peníze chybí…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Normální, záleží jak to myslíš - v ČR už to normální je, dělá to tak každej druhej zaměstnavatel, legální to samozřejmě není, účetní s tím nemusí dělat nic, ta si udělá výplatnice na min.mzdu a zbytek dopočítá, v účetnictví jí tedy nic „nehapruje“. Je to trestné, okrádají stát a za to je až X milionová pokuta třeba… Ale kdo a jak jim to dokáže… ![]()
Leč tohle je chyba přístupu státu, kdyby nebyly tak vysoké odvody atd., nemuseli by tohle zaměstnavatelé dělat, protože kdyby odváděli vše co legálně mají, tak za chvíli zkrachujou (myslím malé a střední podnikatele a firmy)… ![]()
- Citovat
- Upravit
Je to trestné, ale jak to dokážeš. Jedná se o krácení daní, paradoxně i z tvé strany, jelikož ty ty peníze nikde nepřiznáváš a daň z nich neodvádíš.
Věř, tomu, že účetní si s tím poradí a zbytek vyplacených peněz (ty na ruku) nikde oficiálně nefigujují. Na jedu stranu „je super“ že stát nevezme daně, na druhou stranu pak máš nízkou nemocenskou, podporu v nezaměstnanosti, mateřškou…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kdyz je neco nacerno asi to legalni neni ne.
na druhou stranu myslis ze kdyz udas zamestnavatele tak ti to pomuze?
- Citovat
- Upravit
Anonymně proto, protože to účetnictví mám teď vést já. A nevím, jesli si mám troufnout. Moc se mi do toho nechce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Legální to není, normální ano
víš jaké jsou náklady na jednoho zaměstnance? hodně!
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
no a proto bereme minimální alimenty, asi s tím neuděláš nic, ex si to tak také zařídil
Soud klidně může vycházet z pravděpodobného výdělku podle profese… takže není pravda, že s tím nic udělat nejde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mně jsou naprosto jasný ty důvody, ale co ta zodpovědnost, když mám vést účetnictví. Smlouvu jsem zatím nepodepsala, přemýšlím pře víkend.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý večer,
chci se zeptat, jestli je normální, když zaměstnavatel vyplácí zaměstnancům malou výplatu, přizná malé odvody, ale pak jim dá zbytek bokem.Co s tím dělá účetní? Kdo je za to zodpovědný? Může to finanční úřad nějak napadnout? Je to trestné?