Celozrnné výrobky pro batole - co může a co ne?

817
24.2.15 13:10

Celozrnné výrobky pro batole - co může a co ne?

Ahoj holky, myslím, že název diskuze vypovídá vše. Pořád všude narážím na to, že děti minimálně do 3 let (někde se uvádí až do 7) nesmí celozrnné výrobky. Já dost změnila svůj jídelníček, jím pouze celozrnné pečivo, takové ty hutné žitné chleby, knäckebroty apod. a dcera, 19 měsíců, to chce pochopitelně taky. Můžu jí trochu dát nebo za žádnou cenu? Opravdu jí tím tak ublížím? Je to pro mě dost neřešitelná situace, protože jíme spolu, jí namažu bílej rohlík a sama si dám knäckebrot a ona chce to, co mám já. Takže jí dám kousnout ode mě a svého rohlíku se nedotkne. A co třeba celozrnné těstoviny? Přitom spousta věcí, které se dětem běžně dávají, jsou celozrnné, co třeba Bebe sušenky, kaše Nominal, atd? Běžně maminy dávají a přitom je na nich uvedeno, že jsou celozrnné. Takže nesmím nic upéct ani z celozrnné mouky, žádnou buchtu? Nechci jíst bílé pečivo kvůli tomu, aby se ona najedla, ale taky se nechci vzdát společného jídla jako rodina a pokoutně někde za rohem do sebe něco cpát, aby mě neviděla. Nechápu co může a co ne. Jakmile někde uvidím napsané celozrnné, znamená to stopku a nesmí to a nebo to moc řeším? Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9318
24.2.15 13:16

@Mandarinka01 ja to neresim. Davam vse s rozumem a mirou.
I uzeniny.

Ma 27m a zatim nevypada, ze mu neco vadi.

Kazdej strasi, ze to bude mit nasledky v dospelosti..

Myslim zena kolejich atd bude jist daleko hur ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2418
24.2.15 13:18

@Mandarinka01 peču z celozrnné mouky, vařím celozrnné těstoviny. Tohle neřeším.
Jenom nedávám to, kde jsou větší semínka, viz takové ty žitné hutné chlebíčky. Ale je pravda, že malý nemá problém s bílým pečivem.
A pokud se tím necpe horem dolem, tak si myslím, že to nemůže zase tak škodit.
Jinak mu cíleně celozrnné pečivo nekupuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizaveta
24.2.15 13:22

A proč nejis bílé pečivo? Jaký to ma důvod?

Mě dítě zatím bílé pečivo neochutnalo. A uz vubec ne kupovane. 2,5 roku

Pecu kvaskovy celozitny celozrnny chléb z bio mouky. Buchty bez mouky, raw dezerty nebo z celozrnne mouky prokvasene (ji to všichni, ne jen ona)

Jsem si jistá, ze na kolejích taky bude jíst hůř :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
4724
24.2.15 13:31

@Mandarinka01 počkám si, jestli sem nenapíše někdo osvícený a opravdu problematiky znalý. Ale co já vím, tak pro malé děti vadí jen celozrnné pečivo s těmi velkými nebo celými semínky.. nevadí celozrnná mouka, celozrnné těstoviny a celozrnné sušenky. Takové ty různé „polystyreny“ nedávám, hodně se psalo, že při tom pufování, vznikají karcinogeny - nevím, co je na tom pravda, ale je fakt, že úplně přirozené zpracování to asi není :nevim: A jen poznámka, na Brumíkovi je taky napsáno, že je celozrnný, ale celozrnného tam není nic, pokud si dobře pamatuju.. on i totiž podíl bílé mouky opravňuje výrobce napsat, že je to celozrnné :(
Taky hodně řeším, co děti jedí a miluju argumenty, náš 3letý jí párek v rohlíkum hamburgery a chipsy a je taky zdravý.. I kvalita/zdraví stromu se pozná až po desetiletích, ne po pár málo letech - a někdo si troufne říct u malého človíčka, že to či ono nezdravé mu nic nedělá? Možná ne, ale pozná se to až za mnoho mnoho let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2212
24.2.15 13:36

Já si myslím, že to až tak nevadí. Bílé pečivo je mnohem horší.. Já kupuji různé žitné chleby a někdy pečivo z celozrn. mouky (ovšem sehnat opravdu celozrné pečivo, tj. min 70% celozr. mouky, je kumšt) Někteří říkají, že dítě nesmí tvaroh! Ryby! Neuvařenou zeleninu. Mléko!!! Atd. Ale podle mě je to blbost!!! Prostě v těchle potravinách nevidím nebezpečí. Nebezpečí vidím, v cukrovinkách, kokinách, FAST FOODECH, atd. a v bílém pečivu :-D :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2212
24.2.15 13:38

Jo a to že děti nemají jíst celozrné výrobky je proto, že mají víc vlákniny, a mohly by děti „prohnat“. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26890
24.2.15 13:39

Zkopirovano z nutricni poradny:
Kdy můžu dítěti začít dávat celozrnné pečivo a výrobky?
Celozrnné a tmavé pečivo, rýži, těstoviny a další výrobky s vyšším obsahem vlákniny je vhodné zařazovat do jídelního lístku až po 3. roce dítěte. Velké množství vlákniny může pro dítě znamenat jistá zdravotní rizika. V případě, že dítě bude mít ve své denní stravě velké množství vlákniny, málo pije a málo se hýbe, může trpět bolestmi břicha, nadýmáním a mít zácpu. V opačném případě, kdy je ve stravě vlákniny hodně a dítě má zároveň hodně tekutin a věnuje se aktivnímu pohybu, může trpět průjmy.

Ke stanovení denního doporučeného množství vlákniny pro děti je možné použít jednoduchý výpočet: k věku dítěte v letech připočítat 5 gramů vlákniny.

Příklad: 5 let + 5 gramů vlákniny = 10 gramů vlákniny na den

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
24.2.15 13:43

Rohlíky nebo housky z bílé mouky se u nás doma téměř nevyskytují, ale třeba vánočka nebo koláček je z bílé mouky a to dám dětem i sobě. Jinak jíme chleba, spíš žitný.
U těch celozrných myslím, že se dětem nemá dávat, když tam je vyloženě „zrní v kuse“ jakože to není pomleté, ale jsou v tom kousky. Pro dospělého, že je to dobré, že to pročistí střeva, ale dětský žaludek a střeva si s tím poradí hůře, že z toho dítě neumí vzít živiny, tak to projde jedním směrem dovnitř a ve stejné podobě ven. Asi tím dítěti vyloženě neublížíš, ale nezasytíš ho.
Tak jsem to četla nebo slyšela, nevím co je na tom pravdy, ale jako pravděpodobné se mi to zdá, takže já osobně dětem nedávám nic co je zrním sypané, ale třeba chleba nebo těstoviny kupuju celozrné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4724
24.2.15 13:43

@Mandarinka01 jukni, tahle paní má hodně rozumné názory.
 http://www.margit.cz/…ymi-rohliky/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10014
24.2.15 13:49
@lekarnicka28 píše:
@Mandarinka01 jukni, tahle paní má hodně rozumné názory.
http://www.margit.cz/…ymi-rohliky/
:palec: Pěkné.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6876
24.2.15 14:12

Já synovi onehda koupila sojový rohlík a celou dobu co ho jedl říkal „mňam, mňam“…ale jí hlavně bílé pečivo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.2.15 14:22

Chci se zeptat, co je špatného na bílé mouce? Jsem asi neinformovaná a tak by mě to zajímalo. Bílé rohlíky mi moc nechutnají, ale dětem je občas dám. Ale třeba buchty, bábovky i do chleba se bílá mouka dává, tak by mě zajímalo co je na ní špatného. A pokud mám roční dítě co mu mohu dávat za pečivo, když bílá mouka není zdravá? Děkuji za odpověď, docela mě to o mouce překvapilo, tak bych ráda byla v obraze, děkuji.

• Citovat
  • Upravit
74217
24.2.15 14:37

Zacala jsem pouzivat prevazne celozrnnou mouku i na peceni i na vareni a v pohode.
Stridam to jeste se zitnou, spaldovou a kukuricnou, psenicnou.
Dcery i nejmladsi 22mes. v pohode.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
24.2.15 14:41

Bílá mouka není „nezdravá“ jen je bez živin, jsou to vpodstatě prázdné kalorie, bílá mouka svou úpravou ztratí většinu živin, nemá žádné vitamíny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí