Celozrnné výrobky pro batole - co může a co ne?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Proč se ptáš anonymně na mouku??? ![]()
Klasická bílá mouka je všech obalů, otrub, zbavené pšeničné zrno..zbyde ti v podstatě jen škrob, kalorie, bez vlákniny, vitamínů a minerálů, které jsou v otrubách obsažené. Takže tělu to positivní chybí a kalorie přebývají, tudíž přispívá k obezitě, tím spíš, že moukou se často živíme k oe snídani, obědu i večeři. Navíc se dělá z přešlechtěné pšenice s výrazně vyšším obsahem lepku, což samo o sobě pravděpodobně vede k nárůstu přecitlivělostí na mouku (lepek), který je v populaci vidět a dnes se mnoho lidí přiklání k jedné z původních odrůd pšenice špalda.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mandarinka01 Dávám malé (17 měsíců) bílé i celozrnné pečivo a nevadí jí. Někde jsem četla, že se nemá dávat, že malé děti mají problém s trávením vlákniny a těch zrníček. Malé to nevadí, bříško jí nebolí. Mám kamarády co žijí ve Švédsku a tam prý naopak celozrnné pečivo doporučuje. Takže zkus dát a pokud malou nebude bolet bříško, tak jí ho klidně dávej dál. Před pár lety se nedoporučovaly ryby, teď se dávají už v půlroce. Takže ta doporučení se stále mění. Asi nikdy nikdo nebude doporučovat cpát do dětí uzeniny, ale podle mě nic zdravého dítěti neublíží.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Teruna000 Dcera má třeba ráda ty tmavé kaiserky. Já vím, že jsou jen přibarvené a celzrné asi nebudou, je to tak? Nevíte někdo? @Lizaveta Protože se snažím jíst celkově zdravěji, omezila jsem bílou mouku, těstoviny kupuju celozrnné.
Děkuju všem za odpovědi. Takže se asi budu řídit tím, že vše bez velkých kousků semínek. Semínka teda ty žitné hutné chleby mají, takže to by asi neměla, že? I když si vždycky několikrát kousne, není to o tom, že by toho snědla kvanta, cíleně jí to nedávám, jenom co vyžebrá na mě. Vždycky se snažím to nejrychleji sníst a pak říct, že už není
Ty knäckebroty mi taky přijdou dost ostré. Myslíte, že třeba tmavý toustový chleba by byl ok? A je vůbec „tmavý“ nebo je to zas jen přibarvené? Já bohužel nemám u nás šanci koupit nějaký 100% žitný chleba, nemáme tu žádný výběr pečiva.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mandarinka01 myslím, že ty celozrnné opravdu nejsou
tam bych se bála jenom těch semínek.
Tmavý tousťák je taky přibarvený.
Já si chleba peču z celozrnné pšeničné a žitné mouky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Teruna000 Jé, nemohla bys prosím hodit recept? Klidně bych pekla, pokud to nebude něco moc náročnýho. Kamarádka si peče kváskový. Nemám kvásek, nikdy jsem ho nedělala a nevím, jestli bych si troufla. Zatím mi to připadá jako velká věda. @Lucka1111 No vida, jiná země a hned je doporučení jiné.
Jinak dcera mi bílé pečivo jí, v kočárku nebo když jí někdy sama, tak v pohodě, ale jak vidí mě jíst něco jiného, tak chce to, co já. Ale už jsem si kolikrát říkala, jak je divný, že já něco nejím, protože to není zdravé, ale dítěti to cpu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mandarinka01 To je super, že jdeš zdravější cestou
dopřej ji i svému dítěti ![]()
Kupované kaiserky nebo toustový chléb nejsou celozrnné (= z celozrnné mouky). Je to klasické pečivo z bílé mouky + barvivo + netuším jaká snůška dalších fujatin. Opravdu to netuším, nepíšou to…snad jen v Globusu se dozvíš složení nebaleného pečiva.
Když to samé upečeš doma, moc tím své dcerce prospěješ, neb víš, co do toho dáváš. Kváskové pečivo je ještě zdravější než z kvasnic, ale lepší domácí z kvasnic než kupované z nevímčeho…fakt nevím ![]()
Jsi bezva máma, že o tom přemýšlíš ![]()
- Citovat
- Upravit
@lekarnicka28 píše:
Proč se ptáš anonymně na mouku???
Klasická bílá mouka je všech obalů, otrub, zbavené pšeničné zrno..zbyde ti v podstatě jen škrob, kalorie, bez vlákniny, vitamínů a minerálů, které jsou v otrubách obsažené. Takže tělu to positivní chybí a kalorie přebývají, tudíž přispívá k obezitě, tím spíš, že moukou se často živíme k oe snídani, obědu i večeři. Navíc se dělá z přešlechtěné pšenice s výrazně vyšším obsahem lepku, což samo o sobě pravděpodobně vede k nárůstu přecitlivělostí na mouku (lepek), který je v populaci vidět a dnes se mnoho lidí přiklání k jedné z původních odrůd pšenice špalda.
Ještě bych dodala ze mouka prekyseluje organismus.. Má vysoký glykemicky index, takže člověka rohlík moc nezasyti, i když lidé si myslí opak. S bílou moukou negativně souvisí i kvasinky. Hodně lidí je v těle má, a proto se stanou pomalu závislí na mouce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lizaveta Je těžký udělat si kvásek? Nikdy jsem to zatím neřešila, jen vím, že to pak člověk má v lednici a jen odebírá…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A co treba vlockova kase pro 14ti mesicniho? Muze ji? Nebo je lepsi vlocky pridat jen do neceho (treba jogurtu, nebo o polevky)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mandarinka01 jukni, ale já tousťáky nekupuju vůbec, ani nám a už vůbec dětem.. Jukni na složení, ale mám pocit, že jsem kdysi viděla, že aby déle vydržely, jsou tam různé konzervanty a jiné navíc.. Klasické tmavé rádobycelozrné pečivo bývá přibarvované v lepším případě jakýmsi karamelem.. takže základ cukr..rozhodně nic, co by nám stravu obohatilo ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Levandulina malé děti by ovesné a jiné vločky měly mít pro lepší trávení vždy převařené.. Ale já teda ve 14m ještě nedávala kravské mléko a z UM uvařit ovesnou kaši je blbost, že.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Levandulina Vločkovou kaši dělám od asi 16 měsíců a malé moc chutná. Sladím jen trochu medem a dávám tam skořici a rozinky. Dělám z normálního mléka. Jinak pije UM, ale na vaření kravské používám. Kdybys nechtěla dávat kravské, tak lze i z vody.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mandarinka01 dělám tenhle
jenom hladkou mouku nedávám a o to víc dávám celozrnné pšeničné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mandarinka01 píše:
@Lizaveta Je těžký udělat si kvásek? Nikdy jsem to zatím neřešila, jen vím, že to pak člověk má v lednici a jen odebírá…
Uz jsem ho několikrát dělala sama, ale musím vic než doporučit najít si někoho poblíž v kvaskove mapě a nechat se obdarovat. Starší kvalitní kvasek je stabilní, jednoduchý na údržbu ![]()
A ano, mam ho v lednici a jen „odebiram“ a taky rozdavam kudy chodím ![]()
- Citovat
- Upravit
@Lizaveta No já teda zírám, vůbec jsem netušila, že něco takového existuje. Našla jsem paní asi 3 minuty od nás, tak jí napíšu. Díky moc
Jak se pak prosím udržuje?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit