Poradna duly
Jana Čurdová
ZORKO, přesně tak. My víme své. ![]()
Taky se připojuji k hledání skrytých závislaček z Pardubic. ![]()
Ivonelo… doprčic, to je od nás na opačnou stranu a přes celé Brno
To se asi u té kávy moc často neuvidíme… Škoda že nejste z Lískovce nebo Bohunic… Ale zas to tam máte o hodně hezčí, než v Bohunicích na sídlišti ![]()
LOUDALKO, to se nezastavíš. Já už nevím, co mám vymyšlet pro zabavení. Karolínka chce lézt kolem postele a, židlí…, aby se mohla stavit a to je nebezpečné na pád.
Tak hlídám a hlídám.
Manžel mi posla ty dusičnany)dusitany. No pokusím se to napsat laicky.
Hodně toho je v uzeninách, tvrdých a plísňových sýrech. Tak to nás nezajímá, protože je dětem nedáváme. Až je budou jíst, tak jim to nebude vadit.
Ale i tak v žádném vzorku nebyly překročeny limity pro ČR.
Další je zelenina.
Kopíruji:
Mezi nejdůležitější expoziční zdroje z hlediska absolutní dávky patří brambory, košťáloviny, listová a kořenová
zelenina. Nejvyšší koncentrace dusičnanů lze najít předevšíím v rychlené a listové zelenině. Košťáloviny a kořenová
zelenina obsahují méně než poloviční koncentrace a brambory asi desetinu. Potraviny živočišného původu byly jen
velmi omezeným zdrojem dusičnanů. Opakovaně se potvrzuje, že ovoce (jablka, broskve, meruňky) je z hlediska
obsahu dusičnanů velmi čistou potravinou.
Je však
nutno mít na paměti, že převážná část z expoziční dávky dusičnanů pochází právě z brambor a zeleniny, takže riziko
je s jistou pravděpodobností vyvažováno přínosy z konzumace těchto potravin.
Jedním z nejobávanějších důsledků
expozice dusičnanům je tvorba nitrosaminů chemickou reakcí mezi nitrosovatelnými aminy a nitrosačním agens
(dusitany vznikající také redukcí dusičnanů, oxidy dusíku). Vzniku nitrosaminů mohou bránit některé inhibitory
nitrosace, např. kyselina askorbová ( to je vit. C, takže jak tu někdo psal - ovoce)
Jinak mažel říkal, že i potraviny dovážené z ciziny musí splňovat naše normy.
Doma pěstované potraviny nejsou kontrolované, takže i když nejsou rychlené, tak je otázka půdy a vody.
Kdo má možnost Bio je to jistě lepší,a le kdo nemá, tak se nemusí bát.
Tak Terezka jen tak neusnula, asi jí rostou ty zoubky, byla doooost protivná a když jsem jí mázla do papulky calgel, tak byl klid, teď teda chrní, ale mám strach, že mi zaspí oběd
![]()
Novire, golfáče vypadají moooc hezky
![]()
Zdravím Inovelu a Nelinku
máš moc hezký a origo metřík
No a je tu nějaká skrytá mamina s okolí Loun???? Já tu mám sice Eury, ale ta nějak nestíhá a tak jsme se ještě pořádně nepotkaly
![]()
Tak já jdu zase něco kutit, zatím
Tak ještě něco:
U nás dosahovaly hodnoty denní zkonzumované dávky dusičnanů 16,3 %. U dětí je to vyšší, ty jedí více zeleniny, al ei tak v normě.
Pozor, jediné ovoce, kde jsou dus. jsou banány! Jednou se jich našlo víc i v jahodách.
Manželovo shrnutí:
MÁM LI TO SHRNOUT, TAK ANO, ZELENINA MŮŽE BÝT VÝZNAMNÝM ZDROJEM DUSIČNANŮ A U DĚTÍ JE DIETTÁRNÍ EXPOZICE POMĚRNĚ VELIKÁ A VYPADÁ, ŽE SE TO NEZMĚNÍ. TEN TREND JE TU OD ROKU 1994, KDY SE DUSIČNANY ZAČALY SLEDOVAT. NEPŘÍZNÍVÝ VLIV DUSIČNANŮ SPJATÝ S KONZUMACÍ ZELENINY JE VŠAK STÁLE VYVAŽOVÁN PŘÍZNIVÝM VLIVEM, KTERÝ ZELENINA NA ORGANISMUS MÁ.
Tak, toliko vědecká vložka
![]()
Zorko - Tak pro mě jsou nejdůležitější poslední 3 věty prvního příspěvku.
Vařila jsem, právě vařím a dál budu vařit ze zeleniny kterou koupím v globusu a podobně.
Já se zase zastávám názoru že v malé míře si i malé tělíčko musí postupně na vše zvykat.
Přesnídávky už papá snad všechny druhy, někdy hamé, někdy sunárka, ale každej den nějakou.
A včera mi F přinesl activii light, prý bez přidaného cukru, jednu višńovou a jednu ananasovou, y co myslíte, mohl by to?? Pravda tyhle dvě ovoce jsem mu jěště nedávala v ničem. ![]()
Jinak, usnul tak že jsem o tom ani nevěděla, dělala jsem mu oběd a on se furt plazil za mnou, tak jsem ho vrzla do cestovní postýlky kde má hračky a když jsem to dodělala jdu pro něj a on spí. ![]()
BEDHANN, nafoceno… nechceš mi poslat email, že bych ti to poslala tam? Ať tolik nezaplácávám gallerku ![]()
Holky já jsem ostuda…přiznám se bez mučení, jak to se mnou bylo. Nejdřív toho bylo nějak hodně, pak vánoce a pak se mi na net vůbec nějak nechtělo. Měla jsem nějakej šílenej útlum…ani jsem neodpovídala na vánoční a novoroční přání, vypustila jsem všechno, ale už to snad bude lepší.
Máme se moc dobře, Mikulášek začal konečně zase přibírat, už má 5 zubů a těsně po vánocích se ten náš lenoch začal taky konečně obracet ze zad i z bříška, ale na lezení to ještě nevypadá. Zato krásně sedí, když se po:,–(í a už se snaží následně stavět. Je to pořád stejnej raubíř ukřičenej. Začala jsem po novém roce dávat pomaličku příkrmy, ale pojal je spíš jako zpestření kojení.
Taky jsme začali chodit na plavání do velkého bazénu a to je asi tak všechno nového.
Co je nového u vás? Prosím o nějaké souhrnné info.
Ahoj Popelko,
ty útlumy znám. Na mě to padne zase kolem jara a na PC se nebudu chtít ani podívat…
Terezka má 8kg, 71cm, zub žádný. Krásně sedí, pokud jí po:,–(íme, sama se ještě nepo:,–(ila, ale nemá k tomu daleko. Plazí se jako partizán. Staví se na 4 a občas propne kolínka… Krásně spinká, krásně papá a je prostě pořád stejně hodňoučká
Na palvání taky chodíme, to jí moc baví. Příští pátek jdeme na focení pod vodou a Terezka nám teď začala zavírat očička
tak doufám, že si to do pátku rozmyslí…
Zorko, i pro mě jsou poslední tři věty ty nejdůležitější. Ještě jednou díky, díky, díky
![]()
Popelka - Ahoj, nevím zda mě znáš bo ne. Krom všech pokroků které dělají všechny zdejší dětičky, a že jich je fůůůra takže to nemá cenu psát páč by jsme tu byli do rána, je novinka že bude asi diskuze zamčena.
A od doby co se to plánuje se tu objevily asi 3 nové emaminy které náš pravidelně čtou, ale až teď našly odvahu se přihlásit a zařadit.
Takže se rozrůstáme nejen o mě.
![]()
A Mikulášek je taky moc šikovnej když se už staví. A jak se mu ve velkém bazénu líbí??
Wild, to je ale šikula, to Terezka kdyby se měla uplakat, tak sama neusne (teda přes den), večer usíná sama a asi 3 minuty…