Poradna duly
Jana Čurdová
Ivka - já právě taky pořádně nevím, jak to je. Dle mýho když mám smlouvu a doklady o tom, že mi to bylo stržený ze mzdy, tak by to mělo bejt ok, i když to za mě zaměstnavatel neodved. Ale budu to muset pořádně všechno zjistit. Mám z toho trochu depku, si říkám, že jsem měla spíš zůstat jako zaměstnanec u nějaký bezproblémový firmy a nepouštět se do podnikání. Ale tak snad to dopadne všecko ok, zatím jsme teprve na začátku, tak ty výsledky ještě moc nejsou, až budou, bude to taky jiný.
Zuzka - já mám bříško taky fakt malý, spíš takovej fakt špek, kterej už nejde pořádně zatáhnout
Ale taky pořád koukám, kdy už to trochu povyroste a budu vypadat těhotnějc
Ale aspoň jdu na screening už zítra, to jsem fakt ráda, na každej UTZ dycky čekám jak na smilování
Každopádně neboj, ono to naroste, ani nebudeš vědět jak. Každej to má jinak. Moje mamka třeba vypadala skoro celý těhu spíš jako tlouštík, protože neměla to bříško moc dopředu, spíš měla takovou velkou pneumatiku kolem celýho těla
A to byla před těhu fakt hubeňour.
Holky tak to vám teda docela závidím já mám bříško dost velký a už mi pomau začíná překážet a to máme ještě hafu času před sebou to budu zase jako koule, a to se hýbu, tak nevím nevím
Holky, já jsem zjišťovala jak to je. Abyste měli nárok na mateřskou, která se vyplácí 6 - 8 týdnů před prodem, (nástup na mateřskou stanovuje gynegolog) musíte být nejméně 280 dnů v posledním roce před porodem účastny pojištění. A nebýt studentky, tedy pokud jste některá studentka (jako já), musít před tím, než nastoupíte na mateřskou přerušit, nebo ukončit studium a platit si pojistný jen 170 dnů. To platí i pro OSVČ, pokud jste, musíte si platit 170 dnů a během mateřské nepodnikat, tedy přerušit živnost. V případě, ale že nemáte nárok na mateřskou (neboli peněžitou pomoc v materštví, vypočítává se 69% z denního vyměřovacího zákaldu, maximálně však 475,– denně), musíte jít na tu 4-letou rodičovskou dovolenou, kde v prvních dvou letech dostanete 7500,– měsíčně a další dva roky tu sníženou sazbu 3600,– měsíčně. Ale můžete si u toho vydělat kolik chcete.
Boruwecko, tak když teď už pracuji 11 měsíc, tak kdybych teď odešla marodit tak už nárok na mateřskou mám? Já bych to pochopila tak, že jo.. No a taky nevím, kdybych šla teď marodit, tak jestli se mi ty měsíce počítají k tomu abych pak měla nárok na mateřskou..
.. Jsem z toho zmatená..
Boruwecka - jj tohle jsem už někde našla, jen mám pocit, že to je 280 dnů ne za rok, ale za dva a nemocenská se do toho snad právě nepočítá. Ale nevím přesně no. Hlavně právě nevím, co znamená ten účastník pojištění
Dle mýho je to tak, že pokud jsem zaměstnaná, odvádí za mě soc. a zdrav. zaměstnavatel poté, co mi to strhne ze mzdy. Tím pádem když jsem zaměstnaná a mám to stržený, jsem automaticky účastníkem pojištění, i když to za mě zaměstnavatel neodvede. Ale úplně jistě to právě nevím. No jsem na to zvědavá…
Lentilko , já vím, že je u to každé jiné, ale přesto…někdy to na mě tak padne a začne mě hlodat červíček v hlavě a už je zle…moje máma byla sice silnější, ale do pátýho měsíce by to na ní nikdo nepoznal…já jsem sice postavově pravej opak, ale těhu bříško máme „stejný“. Dvacátýho je daleko, ale těší mě aspoň toho čtrnáctýho…docela to utíká.
Kajiszku , já jsem trochu „naočkovaná“ asi od švagrový, protože ta byla těhotná (vizuelně) od prvního okamžiku a tak mi přijde divný, že já ne…ale to je prostě jen chvilkový pomatení mysli ![]()
já si myslím, že když ste na nemocenský, tak to za vás pojištění platí zaměstnavatel, nebo tak něco, prostě, když jste zaměstnaný, víc jak těch 280 dnů (asi za dva roky) tak si ho platíte a máte tedy nárok na mateřskou a pak si můžete i vybrat jakou chcete rodičovskou dovču, 2,3,4 -letou. Nebo se to myslím dá doplatit zpětně, ale to nevím jistě. Stačí si zajít na příslušnou Správu sociálního zabezpečení a oni vám řeknou… ![]()
Ahoj holky a krásný den, my ráno vyjeli na návštěvu ke kamarádce co má vojčátka dvě hočiny a rodila o 4 dny později než já, tak si děcka vyhráli, jen jsem doela litovala, že jsem do toho marastu vyjela- silnice pod sněhem hnus auto si dělalo pomalu co chtělo nedej bůh abych potkala auto v protisměru, tak jsme ráda že už jsme doma a v pořádku ![]()
ZuziM - vůbec nebud smutná ani v depresi, mě u prvního těhu začalo a fakt pomaloučku růst až někdy v 20TT!!! Taky jsem z toho byla smutná, to už byl vlastně 5.měsíc a v 7.šel Domča ven, tak jsem si bříško ani neužila..ale neboj ono to přijde !!! ![]()
Katko a jak byl malej velikej když byl v 7.měs? To byla si drobeček co?
No právě kvůli mateřské jsem se nechala v červnu 08 zaměstat a tak snad ještě ty 3 měsíce doklepu abych měla nárok na normální 3 letou mateřskou teda já to řesně nechápu tak uvidíme. Pobírám mateřskou a jsem zaměstnaná na dohodu a soc, za mě pkatí práce podle mzdy tak uvidíme, některý měsíc dělám třeba jen 1 den někdy 14 dní záleží jak kdy.
Pavlu byl to 7,5 měsíc, ted to počítám
drobek 2500kg ale ne zase tolik po týdnu jsme šli dom, asi 4.den mi ho dali na pokoj z inkubátoru a dobře dlabal a na roce byluž větší než děti co se narodili na termín
i dnes vypadá starší, jen jsem zvědavá, co ted mimi jak tam dlouho vydrží, páč už mi zase začínají ty stahy co u Domči..tak snad to vydržíme aspon do toho 34tt..
Holky, tak já jsem se byla kouknout v práci a normálně mě ty háďata vítali a ptali se mně kdy přijdu a já jsem se pak v autě rozbrečela. v životě bych neřekla, že se mi po těch dětech bude stýskat.
Lentilko a kde děláš? Někde u těch nemocných dětí? Jsi to tu psala a já nevím nějak přesně,jak to bylo ![]()
Spaní tak co se týká spaní,tak jak jsem tu už psala,já jsem od začátku těhu chodila spát v půl osmé a v pět ráno se budila a už neusnula.A teď už je to trošku lepší,už vydržím ptřeba do půl devátě
a vzbouzím se tak v 6.A to ať usnu přes den,nebo ne.
Káťo tak ty jsi měla první takovýhleho čipernýho raráška,jo? No hlavně že je zdrav!Kamarádce se taky narodil klouček,myslim v 8 měsíci,a jak to pěkně dohnal ![]()
Mateřská -já jako osvč si platím soc a zdr. jen to minimum,takže mě čeká opradvu „veliká“ mateřská
No nedá se nic dělat,no ![]()
Bříško mě už dneska fakt tlačil knoflik u kalhot.Asi s tím budu muset něco udělat
No a moje sestřenice,když byla v 9 měsíci,tak na ní nikdo nepoznal,že je těhu.A to má tak 65Kg.No a klouček byl úplně normálně velkej.Tak mi řekněte kam se tam vejdou ![]()
ahoj holky , týden na horách utekl jako voda… no ale bylo tam náádherně, do středy azuro a sluníčko
taťka se vylyžoval na Portáškách, já si troufla akorát na svah u chalupy. Ani tak ne kvůli svému lyžařskému umění jako spíš kvůli mladým bezohledným snowborďákům ![]()
Přečíst všecko, co jsem tu zameškala, to nemám šanci, hezky jste se rozjely
tak aspoň pár stránek dozadu…
Zuzi nejspíš jsme stejně těhotný, pokud máš na metříku termín podle PM, já jsem dnes 11+4 a podle UZ mám mimčo taky menší, o 6dní, neměla jsem učebnicový cyklus ![]()
A bříško vnímám jen když si na něj sáhnu, ještě vidět není. Akorát se mi vytlačil „břišní špíček“ výš, a tam pod tím, co je to takové pevné a plné a nejde to zatáhnout, tak tam tuším bude mimčo ![]()
Jinak nevolnosti sem tam ještě mám, ale srovnat už se to s tou celodenní kocovinou nedá. Spíš co mě teď trochu zlobí, je to, že se mi často motá hlava a je mi slabo, u babičky jsem si měřila tlak a měla jsem odpoledne po vyjití kopce 110/70, což asi na mě bude málo, mívala jsem normálně 140/90. No prý se zmnožuje na konci 1.trimestru krevní objem až o 1,5litru, tak to se není čemu asi divit…
Kaji ty jsi koukám z Prahy, asi už jste to tu řešily, ale to jsem se k tomu nedočetla
- kde ses byla zaregistrovat k porodu a v kolikátém tt+dnu? a ještě někdo tu je myslím z Prahy, ale teď nevím přesně…
Já jsem původem z Radotína, i když teď bydlím u Kladna…
Pracovala jsem x let na gyn-por. v Motole, 3roky už ne, a o porodu jinde bych ani neuvažovala, ale teď mě ten nával tam tak odrazuje, že přemýšlím o tom, jít rodit na Kladno, tam se ani registrovat nemusí a pořádají tam spoustu cvičení, plavání a kurzů…
V Motole mi řekli po telefonu, že registrují až od 12+0, ale od holek ze dřívějška mám info, že 12+0 už měli plno…
Boru s tou mateřskou mám taky starostí, protože jsem od listopadu nezaměstnaná, moje doktorka skončila s praxí (byla jsem u ní zam. jako sestra) a nějak jsem se nestihla nechat nikde zaměstnat, otěhotněla jsem ne sice neplánovaně, ale nečekaně rychle… Byla jsem sice na „zkušený“ na očním na Kladně, ale 3 den jsem tam odsud mazala, a jakej kámen mi spad ze srdce. Bylo to tam úplně šílený a brzo bych z toho zmagořila, především z hysterické paní primářky. Jenže to jsem ještě nevěděla, že se nám zadařilo, jinak bych se asi přemohla a pak šla rychle na neschopenku… No pozdě bycha honit, že…
![]()
obrazek - byla jsem se registrovat v Podolí, když jsem byla myslím v 7+3. Přišlo mi to šíleně brzo, ale dr. mě strašila, ať tam naběhnu hned, že bude na můj termín za chvíli plno, tak jsem tam jela rovnou z kontroly. Ten den jsem dostala průkazku, ale co jsem slyšela, některý těhule dostanou průkazku třeba až v 12.tt a ty už by to pak podle mojí dr. nestihly, což se mi nezdá. Bydlím kousek od Motola, tak jsem chtěla původně tam, ale právě mě odradilo, že se tam dalo registrovat až od ukončeného 12.tt a říkala jsem si, že pokud to nestihnu tam a nezaregistrujou mě, tak tím pádem prošvihnu i ostatní, a to jsem nechtěla riskovat. Ale opravdu nevím, jestli je to s tou přeplněností tak šílený, já to měla v pohodě, když jsem přišla takhle brzo.
Obrazku , jo jo mám to na metříku správně a mimíska mám pravděpodobně o týden mladší, ale přesně se to dozvím až 14.1.na tom screeningu. Ten špíček mi na začátku taky vylezl a k večeru jsem mívala mikro (asi nafouklý) bříško, ale pak jsem začala hubnout a špíček zmizel
S nevolnostmi a s tlakem jsme na tom úplně stejně! Šiška se mi motá o stošest.
Káťo , no teda takhle brzo!? Tak to musí bejt teda čiperka. Já bych se bála, jestli by byl v pořádku, kdybych rodila tak brzy. A neměl žádný komplikace? Ježiš, to by mi sotva vylítlo bříško a už bych o něj zas přišla ![]()