Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Prosím o radu. Chtěla bych darovat pupečníkovou krev, bohužel nevím jak na to. Koho mám kontaktovat?
Tak bohužel darovat pupečníkovou krev lze pouze ve 3 porodnicích v ČR, ve Slaném, České Lípě a je ještě jedna, teď nevzpomenu. Zrovna minulý týden byla u nás v porodnici paní z toho centra a vyprávěla nám na těhucvičení, vše co k odběru pupečníkové krve patří a darovat ji lze jen na 3 místech v ČR, je to finančně dost nákladné
Já chci rodit v Jindřichově Hradci a na stránkách píšou, že se u nich pupečníková krev odebírá…ono záleží jaké centrum si vybereš, v podstatě je to už pomalu ve všech porodnicích protože to poskytuje spousta center.
Tak bohužel darovat pupečníkovou krev lze pouze ve 3 porodnicích v ČR, ve Slaném, České Lípě a je ještě jedna, teď nevzpomenu. Zrovna minulý týden byla u nás v porodnici paní z toho centra a vyprávěla nám na těhucvičení, vše co k odběru pupečníkové krve patří a darovat ji lze jen na 3 místech v ČR, je to finančně dost nákladnéTam jsou sodt přísná kritéria, pokud vím?
Ale pormin, nemáím k tématu jinak co dodat, jen jsme se o to nzajímala ale já bych právě asi darovat nemohla, tak jsme to nechala být
@Diana.Kyss Nemáš pravdu. Darovat do veřejného registru jsem skutečně jen v těch třech porodnicích. To co máš na mysli je nejspíš komeršní soukromý odběr, tedy uchování pupečníkové krve pro vlastn potřebu. To ti udělá mnohou soukromých firem za peníze, samozřejmě.
Viz: http://www.bpk.cz/
Jo, četla jsem, že pro vlastní potřebu to nemá význam. Darování má prý význam jen v mezinárodním měřítku, když spolu národní banky spolupracují. Za dobu, co to existuje, z ČR šlo přes třicet štěpů do zahraničí a do ČR naopak něco přes dvacet. Říkali to v reportáži.
Ráda bych krev darovala, ale jsem z Brna. Soukromě si jí odebrat nenechám, podle mě to nemá význam.
Koukala jsem na tu JH porodnici. Píšou tam, že si jí můžeš nechat odebrat, ne darovat…
Aha ![]()
Tak to je na nic
@jessikka píše:
Koukala jsem na tu JH porodnici. Píšou tam, že si jí můžeš nechat odebrat, ne darovat…
Pokud si necháš odebrat pupečníkovou krev, můžeš se rozhodnout, co s ní uděláš. Buď uschovat pro vlastní potřebu, zhehondnotit nebo darovat pro vědecké účely. Rozhodnutí stačí udělat, až přijdou výsledky o kvalitě odběru, 6 týdnů po porodu. Odběry už dělají ve spoustě porodnic, jen je třeba se tam zaregistrovat a nechat si tam od Cord Blood Center zaslat odběrový balíček s předstihem.
Já do toho centra asi zavolám ať mám jistotu co a jak…
@Grace píše:
Pokud si necháš odebrat pupečníkovou krev, můžeš se rozhodnout, co s ní uděláš. Buď uschovat pro vlastní potřebu, zhehondnotit nebo darovat pro vědecké účely. Rozhodnutí stačí udělat, až přijdou výsledky o kvalitě odběru, 6 týdnů po porodu. Odběry už dělají ve spoustě porodnic, jen je třeba se tam zaregistrovat a nechat si tam od Cord Blood Center zaslat odběrový balíček s předstihem.
Tak já jsem rodila 2010 na Obilňáku a pupečníkovou krev tam šlo darovat, já jsem se na to ptala a měla i vyplněný ten formulář z netu, ale odmítli mě jelikož jsem rodila 37+5 a PA řekla, že to ještě není termínový porod tak mě nemůžou vzít, zeptala bych se přímo v porodnici, kde chceš rodit,(myslím že i Bohunice to dělali), a tam by ti mohli odpovědět jestli to stále provádí a jaké jsou podmínky darování.
@Diana.Kyss píše:
Já do toho centra asi zavolám ať mám jistotu co a jak…
Ale to se právě jedná o komeriční odběr a ne o darování pupečníkové krve…
@HankaHK Bohužel ani na Obilňáku, ani v Bohunicích to už nejde. Už opravdu jen ve Slaném, České Lípě a Thomayerovce. nejsou peníze ![]()
V roce 2010 bylo všechno jinak, taky jsem rodila. Teď je situace úplně jiná. CBC má bezplatnou infolinku a jsou opravdu milí. ![]()