Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já myslím, že takových lidí je naopak dnes hodně a čím dál tím víc. U vás jako silně věřících to už vůbec nechápu - myslela jsem, že silně věřící lidé nemají rády tyhle trochu pohanské bludy o tom, ja kterási v podstatě pohádková postavička létá vzduchem a naděluje dárky dětem
Vždyť podstatou křesťanství je vděčnost za dary, které člověk od boha dostane, nebo ne? Takže v tomto pojetí ano - všechno a i ty dárky jsou vlastně dar od boha/Ježíše.
Já nejsem křesťan, ale první tři roky jsme nějak ani neměli potřebu o Ježíškovi mluvit. Prostě se dárky dávaly „K Vánocům“. Letos jsme už Ježíška zavedli s tím, že je to taková pohádka
Syn moc dobře ví, že Ježíš už nežije a že to je „jen jako“.
Naše děti na Ježíška věří, ale nemyslím si, že by si vánoce užily méně, když by věděly, že dárky kupujeme my. Klidně mu to vysvětli, o žádnou radost ho neochudíš. Na druhou stranu si nemyslím, že tahle hra nějak naruší důvěru dítěte v rodiče. Také se snažím chovat k dětem férově, jsme k sobě hodně upřímní. A když se jich tuhle dědeček zeptal, k čemu vlastně vánoce jsou, tak kupodivu vůbec nepovídaly nic o dárkách, ale řekly mu, že Ježíšek má narozeniny. Znají příběh o Ježíši, vědí jak a proč zemřel. A hra na Ježíška, který nosí dárky, s tím pro ně v rozporu není. Jen je tam navíc to tajemno.
Příspěvek upraven 18.12.21 v 07:35
Nikomu do toho nic není jak si vychovavas svoje dítě a jaké tradice mu ukazes a zažiješ. Já tohle věření mám rada, na dotazy jak to všechno stihne jsme říkali, že ma spousty pomocníků a proto stíhá, ale pravé proto, aby se dostalo na všechny těch dárku nemůže být moc. Nechtěla bych o tohle svoje děti ochudit, sama na to mám hezké vzpomínky, ale pokud to ty citis jinak a chceš to dělat jinak tak prosím. Jen je Škoda, když pak bude dětem, které o to nestojí ve školce vyprávět ze žádný Ježíšek není a ze dárky dávají rodiče.
Dcera věří, ale hlavně proto, že to říkaj ve školce a babičky. My doma říkáme, že sice ok, ježíšek, ale my chceme dávat dárky lidem, které máme rádi. Takže něco donese ježíšek, ale třeba babičkám dáváme dárky my jako rodina.
Nejsem podobný exot jako ty, ale chápu
Vnimam Krista jako historickou postavu a k tomu roznaseni dárků mi jaksi nepasuje. Nicméně to nechávám spíš na dětech, dcera i beze mě, už mezi 2-3rokem věrila, že dárky nosí Ježíšek, na to stačí okolí a školka. Teď je v první třídě a stále bezpochyby věří, tak ji to nechci kazit, ale kdyby měla nějaké pochyby, lhát jí nebudu.
Jsem určitě pro to, dítěti nelhat. Chce poznávat svět a vědět jak co funguje, nechápu potřebu motat mu takhle hlavu.
Já jsem v tomto tradiční, ale známá to má stejně jako ty. S momentálně čtyřletou holčičkou vybírá a vyrábí dárky pro příbuzné a holčička si to podle všeho užívá. A na dárečky se u stromečku i tak moc těší.
Ale osobně by mi bylo líto, kdybych nezažila to vánoční kouzlo, vzpomínám na to doteď a jsou to jedny z nejkrásnějších vzpomínek, jsem moc ráda, že je mám. A myslím, že díky tomu dodnes cítím o Vánocích speciální kouzlo. ![]()
Já za sebe, milovala Vánoce, kdy jsem věřila na Ježíška. Bylo to takové kouzlo, pohádka. Pak už jen Vánoce, kdy mi naši koupí dárky. Každého věc a každý si to musí udělat po svém. U nás se ještě věří (7 let) a obávám se, že letos naposledy akorát to teda máme tak, že nosí jen dětem a velký si kupují.
U nas je to tak nějak na půl. Děti ví, že si dárky dáváme my, protože se máme rádi a chceme si udělat radost. Ví i, kdo byl Ježíš, jak vznikla ta tradice o Ježíškovi. Píšeme mu dopis, bavíme se o tom tak, jakože on přinese dárky, vyhlížíme ho z okna… je to prostě kouzlo vánoc, my jsme to jako děcka milovali, i když už jsme dávno věděli, že Ježíšek dárky nenosí. To čekání u okna, až zazvoní zvoneček, pak přijdeme to tmavě místnosti, kde svítí jen stromeček, zazpivame u prskavky koledy a jak se rožne, uvidíme spoustu dárků.. ach
A chci tu radost dopřát i dětem. Ale jsou ještě mali. Nejstarší prvnak uz vůbec nevěří, vsechno ví, ale i tak si to rád s mladsima zahraje. Prostřední má špatné porozumění, takže nějaké moje pohádky o vánocích jdou mimo nej. A nejmladší má teprve 2 roky, takže ta to zatím tak neřeší.
A ještě poznámka - jsem také z věřící rodiny a nevím, čím to bylo, ale Ježíšek, který nosí dárky, se mi vlastně jindy nespojoval s Ježíšem, kterého jsem vídala v kostele. Ježíška jsem si představovala jako postavičku - ježečka - s třpytivými bodlinami, nijak jsem to v hlavě neměla spojeno s Ježíšem. Ale o to se mí rodiče nijak nesnažili, tak jsem si to vzala do hlavy sama od sebe. 🙂
U nás se pořád věří. Klukům bude na jaře 10 a 12. Občas o tom mluví, debatují, a podle mě věří, protože chtějí. Já jim to neberu. Aktivně. Do kostela taky chodíme, ví, jaký je rozdíl mezi vánočním Ježíškem v jesličkách a velikonočním Ježíšem na kříži. A že v jiných zemích nosí dárky někdo jiný. Věří i na Mikuláše. Ale tam to mají postavené tak, že ti Mikuláši co bývají venku, ve školce atd nejsou skuteční. Že ten opravdový nosí dárky za okno.
Už mám teda několik let zhruba vymyšleno, co jim řeknu, až to bude aktuálně akutní, ale zatím k tomu nedošlo. A že Ježíšek nosí dárky budeme stejně hrát dál, protože nejmladšímu jsou 3 a ten teprve teď bude vánoce trochu vnímat. Takže s námi bude Ježíšek ještě dlouho.
Ty brdo, koukam, kolik takovych vas tu je
u nas teda darky nosi Jezisek a ja si to strasne uzivam. Dceri bude v pondeli 7 a jeste ani nepochybuje, ze by nebyl a delam teda maximum pro to, aby tohle bylo co nejdyl. Ale zase asi proto, ze ja Vanoce nikdy nemela rada, kdyz jsem byla mala, mela jsem je spojeny s tim, ze tata chlastal, takze se to neobeslo bez nejakyho ozraleckyho excesu. A v puberte zase s tim, ze se chvili pred Vanocema objesil. Ale co mam dceru, tak je to fakt pecka… Achjo, nikdy nechci, aby prestala verit ![]()
@Anonymní píše: . Ježíška jsem si představovala jako postavičku - ježečka - s třpytivými bodlinami, nijak jsem to v hlavě neměla spojeno s Ježíšem. Ale o to se mí rodiče nijak nesnažili, tak jsem si to vzala do hlavy sama od sebe. 🙂
tohle jsem slyšela i od jiných dětí
a možná právě proto jsme tohle nikdy doma nepěstovali a dětem nikdy nic takového neříkali…dárky se záhadně objevily pod stromečkem, děti z té záhady měly radost, ale Ježíše jsme fakt za doručovatele dárků nikdy nepasovali…ani malého Ježíška novorozeně, bylo nám to žinantní
, takže ne
otravovala s tím děti akorát tchyně, jinak nikdo
@Anonymní píše:
Já to chci pojat jinak. Moje máma se zděsila, hned jsem byla zlynčována, že synovi chci ukrást podstatu Vánoc, to snad ne, bude to chudák. Já to mám ale takhle. A nemyslím, že si ty Vánoce neužije. Budu ho učit, že pro nás křesťany je Ježíšek tím největším nejcennějším dárkem. Je tu jeste podobný exot jako já?
ano u nás navlas, nachlup stejně ![]()
u nás s tím otravovala tchyně, nechali jsme jí bejt…nikdy jsme pověry na létajícího nějakého „ježíška“ vláčícího tuny dárků nepěstovali a nemyslím, že by to dětem jakkoli chybělo
nebo ublížilo
Tohle téma raději anonymně. Asi budu v menšině, ale přeci jen. Mam malého syna (2 roky), ještě to nechápe, ale až bude chápat, nechci mu říkat, že dárečky nosí Ježíšek. Já jsem hodně věřící, tak chci s ním chodit do kostela, podívat se na jesličky, zpívat koledy, bavit se s ním o narození Ježíška, ale nemluvit, že dárky dává Ježíšek. Chci mít s ním naprosto upřímný vztah. Mne rodiče říkali, že nosí Ježíšek, já věřila i ne. Nešlo mi do hlavy, jak může Ježíšek stihnout za jeden den objet celý svět, jak si může pamatovat kdo jak zlobil nebo byl hodný, nešlo mi to do hlavy, měla jsem v hlavě poradny zmatek, takže když mi spolužačka řekla, že dárky kupuji rodiče, tak to překvapení vlastně ani nebylo, rezerva na Ježíška tam byla vždycky. Já to chci pojat jinak. Moje máma se zděsila, hned jsem byla zlynčována, že synovi chci ukrást podstatu Vánoc, to snad ne, bude to chudák. Já to mám ale takhle. A nemyslím, že si ty Vánoce neužije. Budu ho učit, že pro nás křesťany je Ježíšek tím největším nejcennějším dárkem. Je tu jeste podobný exot jako já?