Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@JanaDaR píše:
Jako mimochodem, skoro pětiletý mi tady právě udělal přednášku na téma Santa Claus, na jejímž konci mi ovšem položil záludnou otázku, kam, sakra, parkuje ty sáně. Sakra nevím, když je dost velká střecha, možná na ni, když ne, asi někde vedle.![]()
Tak já jsem dětem vždycky říkala, že Santa Klaus bydlí někde u Severního polu se sobama, jestli má speciální parkoviště, to teda netuším… ![]()
@free333 on myslel, kam to dává předtím, než vleze do komína.
A jak rozjímal, tak dcera do toho: No a v Rusku chodí Děda Mráz.
Prostě chaos. Do toho já se slunovratem a je to.
@curria píše:
Ne, fakt nevěřím tomu, že dvanáctiletý kluk věří na Ježíška. Buď na tebe hraje habaďůru, což některé děti dělají, nebo nebude zrovna ta nejostřejší tužka v penálu.
Ty vole jako vážně?!
Jako vážně ženská, snad i matka napíše jiné matce, ze její dítě “není neojstrejsi tužka v penalu”?! To je masakr. Na základě toho, ze dítě věří na Ježíška?! Normálně mě tohle nas*alo a to se mě to ani netýká.
@Hlaholice píše:
Jo, já si myslím, že mně by ten Santa vyhovoval jako dítěti určitě lépe. Tam je ta identita mnohem jasnější a dalo by se o něm dlouze vyprávět.
Taky si myslím, že těch přístupů je možných spousta. Moc nerozumím tomu, proč z toho někteří dělají takovou vědu.
Mně na Ježíškovi vadí, že je takový imaginární.
Protože že by nosil dárky jako novorozenec, tomu snad nemůže věřit ani tříleté děcko a ten pán přibitý na kříži taky nevypadá, že by zvládl obletět českou republiku s dárkama… ![]()
Já si ho představuju jako vánočního skřítka.
Dceři jsem ho takhle malovala a že sedí na raketě, aby to bylo trochu věrohodné, ty děti nejsou blbé, stejně asi od 4-5 už věděla, že to je vánoční hra a že je to „jako“…
Mně by tady víc vyhovoval Vánoční skřítek, jako je třeba ve Švédsku, že by se mu třeba na balkon daly nějaké dobroty a on by za to dětem přinesl dárky. ![]()
@free333 Na druhou stranu tím, jak je fakt imaginární a tajemný, tak si myslím, že přechod na ne-ježíška je takový trochu jemnější, než když dítě zahltíš podrobnostma typu: co Santa rád jí, kde bydlí, s kým se kámoší, koho má za ženu, jak se jmenují jeho sobi…
@JanaDaR píše:
@free333 on myslel, kam to dává předtím, než vleze do komína.A jak rozjímal, tak dcera do toho: No a v Rusku chodí Děda Mráz.
Prostě chaos. Do toho já se slunovratem a je to.
Tak ke všemu je ted u dětí oblíbená Máša a medvěd a tam je přece několik vánočních dílů.
Průměrně inteligentní pětileté dítě dnes ví, kdy a jak to je s Vánocema v Rusku.
Navíc je zajímá, jak se to slaví ve Švédsku, Finsku, Itálii, Americe, všude jsou jiné zvyky, náš nebohý Ježíšek to má moc moc moc těžké, v té konkurenci.
@free333 tak mně nedělá problém představit si, že Ježíšek nosí dárky, jako primární hybatel, kterému pomáhají andílci. Mám teda připravenou i variantu trochu víc imaginární, duchovní až přijdou s tím, že jsou hodně nalomení a bude se to řešit dál. Ale zatím podle mě tu jistotu mít nechtějí.
@Dobrej_tym píše:
@free333 Na druhou stranu tím, jak je fakt imaginární a tajemný, tak si myslím, že přechod na ne-ježíška je takový trochu jemnější, než když dítě zahltíš podrobnostma typu: co Santa rád jí, kde bydlí, s kým se kámoší, koho má za ženu, jak se jmenují jeho sobi…
To máš asi pravdu, v těch ruských pohádkách je tak reálný, jak jezdí na těch sáních, že by tomu člověk skoro věřil…
@free333 mě zase to, jak je Ježíšek imaginární a vlastně jsem si ho nedokázala představit, přišlo jako to nejmagičtější, veliká záhada ![]()
@BARu4 píše:
@free333 mě zase to, jak je Ježíšek imaginární a vlastně jsem si ho nedokázala představit, přišlo jako to nejmagičtější, veliká záhada
já jo. rozhodně měl černý huňatý kožich. takový mix mezi beranem a dudami
![]()
@free333 k nám právě „chodí“ skřítek Jule. Dostává na balkon malou misku s kaší.
Ale jak jsem psala, u nás je to chaos, dětem říkám, že podstatný je ten slunovrat, kdy se k nám začíná pomalu vracet teplo, světlo, život. Že to je ten pravý a podstatný dar, nutný k samotnému přežití. Stromeček a další je hezká věc, ale nikoli zcela nutná. Je to jen navíc, pro radost do těch studených a tmavých dní.
Příspěvek upraven 18.12.21 v 21:36
@JanaDaR píše:
@Arboretka a víš že znám dost lidí, kteří poté, co zjistili, že Ježíšek není, měli to rodičům za zlé, vyčítali jim to a připadali si zkrátka podvedení? Každý má nárok na své vlastní emoce a má právo potom jednat dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. „Ježíškovací“ rodiny fakt nemají patent na ty pravé Vánoce.
stejně tak jsou děti, které litují, že je rodiče o to kouzlo vánoc s ježíškem, tajemnem a pohádkou připravili.
Myslím, že Ježíše neuráží, že dětem vytváříme kouzlo vánoc tím, že jim říkáme, že dárky nosí Ježíšek. On má děti rád. A odpověď, že jim nebudeme lhát? No tak až se čtyřleté dítě zeptá, jak vznikají děti, jsem zvědavá, jak jim nebudete lhát. Ona odpověď, že to se musí mít tatínek s maminkou rádi, je také zavádějící.
@ospalámyš jo a dopředu nevíš, jaké dítě máš. Čímž se vracíme na začátek, že je docela dobré nechat to na konkrétní rodině. A nedělat z imaginárního dárkonosiče cosi, co je potřeba vnutit všem.