Chci říct dítěti pravdu o Ježíškovi

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Vesmírná drůbež
18.12.21 21:40

@Kipa22 takovou odpověď jsem ovšem v otázce plození dětí nepodala ani čtyřletému. Navíc děti to berou jen jako další téma v řadě jiných.

• Citovat
  • Upravit
11983
18.12.21 21:45
@Kipa22 píše:
Myslím, že Ježíše neuráží, že dětem vytváříme kouzlo vánoc tím, že jim říkáme, že dárky nosí Ježíšek. On má děti rád. A odpověď, že jim nebudeme lhát? No tak až se čtyřleté dítě zeptá, jak vznikají děti, jsem zvědavá, jak jim nebudete lhát. Ona odpověď, že to se musí mít tatínek s maminkou rádi, je také zavádějící.

Mě se na to dítě neptalo, naopak cca v těch 4 letech mi samo vyprávělo, jak z vajíčka s spermie vzniká miminko, díky Albi kouzelné tužce a knížce Lidské tělo, kterou milovalo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
18.12.21 21:48
@JanaDaR píše:
@ospalámyš jo a dopředu nevíš, jaké dítě máš. Čímž se vracíme na začátek, že je docela dobré nechat to na konkrétní rodině. A nedělat z imaginárního dárkonosiče cosi, co je potřeba vnutit všem.

to já ale nikde netvrdím. Každej ať si to udělá po svým, nikdy nevíš co ti tvoje děti nakonec vyčtou. Každý asi i vychází z toho, co jako dítě zažil, někdo měl krásné vánoce díky rodičům a i té pohádce o ježíškovi, pro někoho faleš rodičů, nebo špatné vztahy a nepovedená hra na ježíška znamená, že to pojme jinak.

Zas na druhou stranu tvrdit, že se nebude dětem v ničem lhát je asi zavádějící, protože pravdu jim o všem jiném taky vždycky úplně neřekneš. Asi jim nebudeš u pohádky tvrdit, že je to lež a nesmyl, protože v realitě se to takhle nikdy neděje. Nebo nastanou situace kdy nebude moct říct tvrdou pravdu.

Takže tenhle důvod mi připadá sice na jednu stranu logický, na druhou stranu nedomyšlený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40619
18.12.21 21:48
@BARu4 píše:
@free333 mě zase to, jak je Ježíšek imaginární a vlastně jsem si ho nedokázala představit, přišlo jako to nejmagičtější, veliká záhada :D

To mi právě nejvíc vadilo, že v tom není jasno…

A děti se vyptávají, to je pak samé…jak ježíšek vypadá, kde bydlí, jak to zvládne, roznést dárky, ty děti člověk neoblbne…

Ale jak se tu píše, bude záležet, jaké to je dítě, jak je přemýšlivé atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
18.12.21 21:49
@free333 píše:
Mně na Ježíškovi vadí, že je takový imaginární.

Protože že by nosil dárky jako novorozenec, tomu snad nemůže věřit ani tříleté děcko a ten pán přibitý na kříži taky nevypadá, že by zvládl obletět českou republiku s dárkama… :lol:

Já si ho představuju jako vánočního skřítka.
Dceři jsem ho takhle malovala a že sedí na raketě, aby to bylo trochu věrohodné, ty děti nejsou blbé, stejně asi od 4-5 už věděla, že to je vánoční hra a že je to „jako“…

Mně by tady víc vyhovoval Vánoční skřítek, jako je třeba ve Švédsku, že by se mu třeba na balkon daly nějaké dobroty a on by za to dětem přinesl dárky. :)

Já si pamatuji, že v těch třech letech jsem se přesně ptala na to, jak může miminko nosit dárky, když je malý a neumí ještě chodit. Po vysvětlení, že nechodí v podobě miminka následoval výslech ve stylu, v jaké podobě teda chodí, proč se mění, jak to dělá, proč to dělá atd… A že se mi to vůbec nelíbilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vesmírná drůbež
18.12.21 21:50

@ospalámyš no tak to samozřejmě nevíš a já nemám jen maličké děti, takže to vidím sama. V této diskusi jsme se ovšem dozvěděli, že kdo si jede po svém v otázce svátků, je sobec, sebestředný tvor a jeho děti určitě zkazí Vánoce těm ostatním. :D

• Citovat
  • Upravit
11983
18.12.21 21:54
@free333 píše:
To mi právě nejvíc vadilo, že v tom není jasno…

A děti se vyptávají, to je pak samé…jak ježíšek vypadá, kde bydlí, jak to zvládne, roznést dárky, ty děti člověk neoblbne…

Ale jak se tu píše, bude záležet, jaké to je dítě, jak je přemýšlivé atd.

No, já jim říkám, že nevím :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
18.12.21 22:00
@Kipa22 píše:
Myslím, že Ježíše neuráží, že dětem vytváříme kouzlo vánoc tím, že jim říkáme, že dárky nosí Ježíšek. On má děti rád. A odpověď, že jim nebudeme lhát? No tak až se čtyřleté dítě zeptá, jak vznikají děti, jsem zvědavá, jak jim nebudete lhát. Ona odpověď, že to se musí mít tatínek s maminkou rádi, je také zavádějící.

Ale to tu situaci jen trochu zjednodušíš tak, aby to dítě pochopilo. Nebudeš si nic vymýšlet. Nemám nic proti věření na Ježíška, ale prostě není totéž něco zjednodušit a něco si vymyslet. Mimochodem, nedávno jsem tříletému synovi vysvětlovala docela podrobně porod, protože měl holt podrobné otázky. Až přijde otázka na početí, pochybuji, že skončíme u toho, že se maminka s tatínkem měli rádi. Takže, pokud to bude chtít vědět, tak já mu to klidně vysvětlím. I v těch třech nebo čtyřech letech. Pokud ho to bude zajímat a já ho tím nebudu nudit, tak proč ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
18.12.21 22:04
@jita22 píše:
No, já jim říkám, že nevím :)

A jak to zvládají, když to řekneš? Já odpověď nevím jako dítě bytostně nesnášela :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11983
18.12.21 22:12
@Hlaholice píše:
A jak to zvládají, když to řekneš? Já odpověď nevím jako dítě bytostně nesnášela :mrgreen:

No, zvládají podle mě… tak jako vždycky k tomu ještě něco pak prohodíme, trochu o tom společně zapřemýšlíme, ale rozhodně se nesnažím sama vymýšlet nějaké šílené teorie… Je to prostě taková chvilka zamyšlení, jak to asi je, že to je fakt záhada, a tím to uzavřeme a těšíme se na Štědrý večer :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
18.12.21 22:14
@jita22 píše:
No, zvládají podle mě… tak jako vždycky k tomu ještě něco pak prohodíme, trochu o tom společně zapřemýšlíme, ale rozhodně se nesnažím sama vymýšlet nějaké šílené teorie… Je to prostě taková chvilka zamyšlení, jak to asi je, že to je fakt záhada, a tím to uzavřeme a těšíme se na Štědrý večer :)

Tak to máš dobrý ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11983
18.12.21 22:15
@Hlaholice píše:
Tak to máš dobrý ;)

Jojo, oni mi to zase vynahradí jinde, neboj :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2031
18.12.21 22:33
@Kipa22 píše:
:O Tak to jsem v šoku, ty bys čtyřletému jako kecala, jak se dělají děti? Teda, ne že bych do podrobnat popisovala soulož a zásun, to ale syna ani nezajímalo. Ale samozřejmě ví, co je spermie, vajíčko a že k oplodnění dojde, když se žena a muž „tulí“ a tyhle dvě buňky se spojí :nevim: Víc ho nezajímalo, ale neměla bych problém mluvit o penisu a vagině :nevim:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
18.12.21 22:47
@Pidulka1991 píše:
To fakt máte Vánoce spojené jen s Ježíškem? Vždyť je to docela smutný, že se celé Vánoce rozpadnou po zjištění, jak to celé je. Nemáte žádné tradice, které mají děti rády? Fakt vzpomínáte jen na to, jak jste koukali z okna a čekali, až teda dorazí ten Ježíšek?

nejsilnější zážitky jsou u vánoc podle mě u malých dětí spojené právě s tím tajemnem, kouzlem, zázrakem, že se tam ty dárky najednou zjeví a donese je nějaká tajemná bytost. Děti věří v nadpřirozeno úplně přirozeně, v pohádky, skřítky, ježíška, v cokoliv.

Aspoň já to tak jako dítě měla. kdybych věděla že rodiče to tam dají a je to takhle přízemní, tak bych přišla o velkou část té imaginace, co s vánoci souvisí. Když už je dítě větší, tak o tu víru v nadpřirozeno přijde, ale na vánocích si najde to hezké i tak, ale hodně čerpáš z toho, jak to dosud celé probíhalo.

No a tradice, vánoční atmosféra, to k tomu samozřejmě patří taky. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
18.12.21 23:30
@ospalámyš píše:
nejsilnější zážitky jsou u vánoc podle mě u malých dětí spojené právě s tím tajemnem, kouzlem, zázrakem, že se tam ty dárky najednou zjeví a donese je nějaká tajemná bytost. Děti věří v nadpřirozeno úplně přirozeně, v pohádky, skřítky, ježíška, v cokoliv.

Aspoň já to tak jako dítě měla. kdybych věděla že rodiče to tam dají a je to takhle přízemní, tak bych přišla o velkou část té imaginace, co s vánoci souvisí. Když už je dítě větší, tak o tu víru v nadpřirozeno přijde, ale na vánocích si najde to hezké i tak, ale hodně čerpáš z toho, jak to dosud celé probíhalo.

No a tradice, vánoční atmosféra, to k tomu samozřejmě patří taky. ;)

Asi jak které dítě. Já jsem tohle nikdy moc nemusela. Místo pohádek jsem měla radši bajky a dobrodružné příběhy a nebo pohádky, kde šlo hlavně o vztahy a ne o nějaké nadpřirozené bytosti, magii a tajemno. Nesnášela jsem strašení bubáky a strašidly. Ne, že bych se bála, ale že mě to uráželo, že si někdo myslí, že bych tomu věřila a že mi to přišlo trapné. Ráda jsem měla jen čerty a vodníky. Ale ti jsou v pohádkách často takoví lidští.
Náš tříletý syn na tyhle věci minimálně zatím také vůbec není. Buď je na to ještě malý, nebo je na tom stejně jako já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí