Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@andelka83 Ale oni se nerozhodli verit, to z podstaty veci ani nejde, ne? Rozhodli se hrat si a jako…proc ne? Vsak to maji radi i dospeli ![]()
A ta hranice mezi fantazii a realitou je u deti fakt tenka. To vidim na synovi, jak nadsene a zodpovedne plni ukoly od Jeziska a zaroven mluvi casto o tom, ze Jezisek uz davno neni a je to pohadka ![]()
Edit: ty mluvis o tom, ze nemas potrebu jim to potvrzovat - to znamena, ze kdyz se o tom bavi nebo se te na to otevrene zeptaji, ty klukovi ve dvanacti stale tvrdis o Jeziskovi?
@Dobrej_tym Ne, rozhodli se, že tomu věří. Jako je víra v Boha. To si taky neřekneš, jo, budu si hrát na to, že je. Ale z nějakého důvodu, osobního, emočního se rozhodneš věřit, že je. Jednoho dne třeba se stane něco, kvůli čemu ta víra zakolísá nebo přímo skončí, ale do té doby prostě věříš, že je.
@Dobrej_tym edit: když se mě zeptá, protože někde něco slyšel, nebo o tom přemýšlí sám, tak se ho zeptám, co si o tom myslí a jak to cítí on. Dokud v jeho očích neuvidím skutečnou touhu a připravenost znát pravdu, tak mu to říkat prostě nebudu. Když vidím, že je jen nalomený ale ve skutečnosti věřit chce. Já ho nepřesvědčuju o tom, že je, ale nepřesvědčuju ho ani, že není, když tomu sám není nakloněný. A 12 mu ještě není, bude mu příští rok v květnu.
@Venetia píše:
Ty jsi taky napsala vek, bez upresneni
Protože to v podstatě není podstatné. Jsou prostě 5 leté děti, které nevěří a jiné 11 leté, které věří. A..co jako? Jaké mají, a zda mají diagnózy je důležité minimálně.
@Hlaholice píše:
A potřebují děti vůbec nějaké to potvrzení? Já u sebe nevím, věděla jsem to od tří let, jak to je, tak si to nedovedu představit, jestli to dětem prostě jen docvakne a nepotřebují žádné potvrzení od rodičů, nebo jestli s tím za rodiči chodí. Vím jen, že když jsem chodila do školky, tak z předškoláků až na jednu holčičku nikdo nevěřil a že jsem se tu holčičku snažili dost přesvědčit o tom, že dárky nosí rodiče. A že v první třídě už nevěřil vůbec nikdo a že jsme se v tý první třídě i učili, jak to s těmi dárky je. Tak tady docela koukám na to, jak dlouho některé děti věří. Nejen ty tvé. Jako bez nějaké urážky, prostě mi to jen opravdu hlava nebere.
A tak já znám více dětí, kterým ani školka, škola a uvědomělí spolužáci víru nevzaly. Nebo ne hned první školní rok. Osobně jsem s tím taky počítala. A hle. 4 a 5 třída a nic. Učitelka sama říkala, že ona jim to kazit nebude aktivně, že ví, že jsou děti, které ještě na Ježíška věří. To říkala ta od staršího.
@andelka83 Akorat ze vira v Boha je vira v neco, co tezko prokazeme, neco nehmatatelneho, co nas presahuje. To neni to samy jako verit na to, ze darky, ktery kupujete vy, jsou od pohadkovy bytosti. Tezko se muzes rozhodnout verit na Jeziska, kdyz ti vsichni spoluzaci i cela spolecnost rikaji opak a vlastni mama pri primem dotazu vyhybave odpovida otazkou ![]()
@Dobrej_tym píše:
@andelka83 Akorat ze vira v Boha je vira v neco, co tezko prokazeme, neco nehmatatelneho, co nas presahuje. To neni to samy jako verit na to, ze darky, ktery kupujete vy, jsou od pohadkovy bytosti. Tezko se muzes rozhodnout verit na Jeziska, kdyz ti vsichni spoluzaci i cela spolecnost rikaji opak a vlastni mama pri primem dotazu vyhybave odpovida otazkou
No, je to prostě taková dětská víra. S tím Bohem to tak mají potom spíše dospělí. Začátek je podobný. Ale u víry v Boha potom se musí stát přerod, a věřit jinak, z jiného důvodu. A u toho Ježíška ten přerod taky je, ale zásadní. A stane se, až na to dítě bude připravené a nebude to udržitelné. Je to kouzelná hra, která prostě jednoho dne skončí tak jak byla a přerodi se v něco jiného ( u stromečku děkujeme obecně Ježíškovi, ne konkrétně tomu dárci, i když podle balení třeba víme, kdo nám to dal).
@andelka83 píše:
Protože to v podstatě není podstatné. Jsou prostě 5 leté děti, které nevěří a jiné 11 leté, které věří. A..co jako? Jaké mají, a zda mají diagnózy je důležité minimálně.
Kdyz myslis
@Venetia píše:
Kdyz myslis
Jo myslím. A nám všem to může být v podstatě fuk, kdo v kolika věří nebo nevěří. Jen nechápu, jak z toho může někdo cokoliv o tom dítěti ( navíc negativního) vyvozovat. Ale to vypovídá nakonec spíš o něm, než o dítěti. Takže je to jeho věc.
Sama jsem zvědavá, jestli to u nás ještě tento rok vydrží nebo už ne. Potom už si budeme na to, že věříme na Ježíška opravdu už jenom hrát.
@JanaDaR píše:
@Bellino v pohodě, jsem útočná, když bráním právo rodin slavit si to podle sebe. Když se vymezím proti tomu, že kdo nemá Ježíška je sobecké, arogantní čuně a jeho děti zkazí Vánoce všem ostatním.
Ale vždyť přece každý to má právo slavit jak chce. A rozhodně si nemyslím, že děti, které věří na Ježíška jsou hloupé nebo tak. To se děti klidně můžou porvat ve školce, že ne Ježíšek ale vánoční skřítci, vždyť Ježíšek je mimino a ten nemůže jaksi létat po světě a roznášet dárky, do toho se někdo vloží, že Santa Claus ke ten pravého a už to jede. Já synovi vysvětlím, jak to je, ale zároveň zdůraznim, že se říká, že to nosí Ježíšek, a když mu nějaké dítě řekne, že dárky nosí Ježíšek, tak ať ho nechá v tom, že nosí, jednou na to věřit přestane. A my Ježíška mít budeme, jsme věřící rodina, takže Ježíšek bude u nás na Vánoce miminko v jeslích a ne vánoční kurýr, jak tu zaznělo, to se mi moc líbilo, to jsem se chechtala. A laskavě bran i naše právo si to slavit tak, já my chceme. Já ti taky neberu tu vaši tradici a laskavě se zdrz komentářů arogantní čuně atd. Ať tu tím cunetem někdo min slušný nenazve tebe.
@Bellino píše:
Ale vždyť přece každý to má právo slavit jak chce. A rozhodně si nemyslím, že děti, které věří na Ježíška jsou hloupé nebo tak. To se děti klidně můžou porvat ve školce, že ne Ježíšek ale vánoční skřítci, vždyť Ježíšek je mimino a ten nemůže jaksi létat po světě a roznášet dárky, do toho se někdo vloží, že Santa Claus ke ten pravého a už to jede. Já synovi vysvětlím, jak to je, ale zároveň zdůraznim, že se říká, že to nosí Ježíšek, a když mu nějaké dítě řekne, že dárky nosí Ježíšek, tak ať ho nechá v tom, že nosí, jednou na to věřit přestane. A my Ježíška mít budeme, jsme věřící rodina, takže Ježíšek bude u nás na Vánoce miminko v jeslích a ne vánoční kurýr, jak tu zaznělo, to se mi moc líbilo, to jsem se chechtala. A laskavě bran i naše právo si to slavit tak, já my chceme. Já ti taky neberu tu vaši tradici a laskavě se zdrz komentářů arogantní čuně atd. Ať tu tím cunetem někdo min slušný nenazve tebe.
Není trochu divný sama nechtít lhát ale vlastně k té lži nutit své dítě?
Jako na jednu stranu je to fajn, že tu pravdu nebude cpát těm, kteří to mají jinak. Na druhou stranu mi to přijde takové zvláštní.
@Hlaholice píše:
Není trochu divný sama nechtít lhát ale vlastně k té lži nutit své dítě?
Jako na jednu stranu je to fajn, že tu pravdu nebude cpát těm, kteří to mají jinak. Na druhou stranu mi to přijde takové zvláštní.
Tak pravda není vždy absolutní dobro. Říkat pravdu s vědomím, že druhému ublížím není nic správného
.
@Bellino píše:
My věřící nejsme a Ježíšek je pro nás taky miminko v jesličkách. Ale dárky u nás nosí a nikdy jsem nemusela pro syna vymýšlet takové detaily, jakože létá po světě a nosí balíky s dárky. Prostě je nosí, nikdo jsme ho u toho neviděli, takže nevíme, jak to dělá. Řekli jsme mu, že nám je nosí, protože jemu lidé nosili dary, když se narodil.
Dokud je syn malý, tak je to na Vánocích to nejhezčí, jak je celý den napjatý, vyhlíží z okna, jestli náhodou Ježíška někde nezahlédne, maluje pro něj obrázky, prostě je to krásná atmosféra. Je v první třídě, takže už si děti mezi sebou ve škole vykládaly, že dárky asi kupují rodiče. Takže už se taky doma ptal, jak to vlastně je, jestli ty dárky kupujeme my, řekla jsem mu, že dokud bude na Ježíška věřit, tak mu dárky nosit bude a když na něj už někdo nevěří, tak mu pak dárky kupují rodiče. Věřit na něj pořád chce ![]()
Nějak jsem vlastně nepochopila, proč syna nechceš nechat věřit, že dárky nosí Ježíšek. Vždyť jako věřící asi věříš spoustě věcí, které se taky nedají nijak rozumně vysvětlit, ale máš prostě víru a chceš tomu věřit. Tak proč nenechat syna věřit, že dárky má od miminka v jesličkách?
U nás se věří i na zlaté prasátko
tak to jako nevím jak zařídíme.
a už je i předpoklad, že to fakt do té večeře vydrží, nepapat..
No a před časem vymysleli, že můžou udělat past na Ježíška, dát do pokoje kameru..ale potom sami vydedukovali, že radši ne, protože Ježíšek všechno vidí, a že by na to přišel, a pak by nic nedostali. Takže to nebudou riskovat. Tos tak. No.
Toto je samozřejmě každého věc, al e podle zkušenosti a hlavně i podle zkušenosti okolí je přece hezčí, když si dítě píše dopis Ježíškovi, má tam tajemno než pak objednávat od ALzáka..
Neni to prostě už ono, když ti pak projíždí katalogy a nebo vidí v televizi a hučí do rodičů..
Myslím, kže dnešní mladí rodiče moc všechno rozebírají, jakoby šlo o život.. Trauma a různé ptákoviny..
U nás se pomalinku začalo dávat - vyrobené věci pro maminku takinka pod stromeček, a pomalu děti vědí, že druhý druhému chce udělat radost, a pomalu i ta věc s Jěžíškem vyplouvá napovrch..
Unás žádné složité věci typu, jak kde letí, když je miminko a takové jsme fakt neříkali ![]()