Chci říct dítěti pravdu o Ježíškovi

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2564
20.12.21 19:30

Nepročítala jsem celou diskuzi, ale manžel našim dětem také nechce říkat, že dárky nosí ježíšek, protože mu ani ta česká verze ježíška - miminka, který vlastně dary dostalo ne rozdávalo nedává smysl. Protože pak se z toho miminka najednou stane nějaký záhadný lítající superman, který obletí v jeden večer celou republiku. Navíc to že dítě má být hodné u nás zastává mikuláš s čerty a anděli, takže u nás to není ani o tom, že dárky dostanou jen hodné děti. :roll: Na druhou stranu komerční americký santa bývá často přemrštěný, ale v některých příbězích dává mnohem větší smysl. Manželovi se líbí film Klaus na netflixu, chtěl by vymyslet způsob jak dětem vysvětlit tyto staré tradice, psaní dopisu, překvapení pod stromečkem apod., které tvoří kouzlo vánoc, ale nechat na představivosti dítěte jakým kouzlem se tam ty dárečky objeví, jestli bude chtít věřit na ježíška/santu/sobíka nebo kouzelnýho skřítka. Prostě vštípit tu tradici vánoc, která se po staletí dodržuje, ale vlastně nikdo s neví jak to doopravdy je, proto existuje tolik příběhů/filmů a variant po celém světě.

Sama ještě nevím jak přesně ten příběh vymyslíme, protože máme ještě chvíli čas než to budeme vysvětlovat, ale asi mi to dává smysl dítě si vymyslí vlastní verzi kouzla vánoc a pak z toho vyrostou, ale nejsou překvapení, že jsme jim tvrdili, že dárky nosí ježíšek a není to pravda.

U nás jsem vždy věděla, že dárky nakupují rodiče i jsme se sestrou vyráběli dárky babičkám, ale stejně jsme několik let věřili, i když nevím jestli přímo v ježíška, rozhodně jsem si ho nepředstavovala jako miminko v jeslích a ani jsem si to s tím nespojovala, ale celkově v to kouzlo Vánoc.

Dlouho u nás teď nebylo žádné malé dítě v rodině, ale obrovskou radost a očekávání měl i náš pes a ten rozhodně žádný příběh o ježíškovi/santovi nevnímá, ale už druhý rok jakmile se začal zdobit stromek začal být natěšený, a v den vánoc přesně poznal, že je to ten den kdy se objeví dárky pod stromkem, nervózně přešlapoval až do večeře a pak jste měli vidět tu obrovskou radost a jiskřičky v očích, když nás po večeři vedl ke stromečku, že už to tam určitě je a mohl si najít svůj dárek a je takto natěšenej každé vánoce už 10 let, náš pes věří v tu tradici a kouzlo vánoc. A tohle by chtěl i můj manžel pro naše děti.

Tak třeba zakladatelce naše myšlení pomůže vymyslet způsob jak Vánoce pojmou oni. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
20.12.21 22:05
@andelka83 píše:
Tak pravda není vždy absolutní dobro. Říkat pravdu s vědomím, že druhému ublížím není nic správného :nevim:.

Mně vůbec nešlo o nějaké absolutní dobro, spíš o princip.
A přiznávám se, že já to mám hozené hodně jinak a v obecné rovině nějak nedokážu přemýšlet o tom, že by to dítěti mohlo nějak ublížit. Já bych to cizímu dítěti neřekla prostě proto, že respektuji výchovu jeho rodičů. A vlastně i proto, že se pak nechci s žádným rodičem dohadovat. Jinak moje vnitřní nastavení je někde jinde. Já v tom holt to kouzlo Vánoc nevidím a nedokážu si moc představit, co z toho kdo má a jak by mu to mohlo ublížit. Takže v tomhle směru nějak postrádám empatii. Bavíme se v obecné rovině. Vidět konkrétní dítě v konkrétní situaci, tak by tam to pochopení asi bylo, proč mu tu víru chránit. Ale obecně vzato tomu prostě nerozumím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33020
20.12.21 22:08

@Hlaholice Asperger? Nějak naopak nechápu co je na tom k nepochopení? Říkat pravdu za každou cenu prostě není automaticky ta správná cesta no. Je potřeba se i vcítit do toho, co to přinese, nejen nám, ale i druhému. A zvlášť pokud jde o dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
20.12.21 22:11
@Anonymní píše:
Tohle téma raději anonymně. Asi budu v menšině, ale přeci jen. Mam malého syna (2 roky), ještě to nechápe, ale až bude chápat, nechci mu říkat, že dárečky nosí Ježíšek. Já jsem hodně věřící, tak chci s ním chodit do kostela, podívat se na jesličky, zpívat koledy, bavit se s ním o narození Ježíška, ale nemluvit, že dárky dává Ježíšek. Chci mít s ním naprosto upřímný vztah. Mne rodiče říkali, že nosí Ježíšek, já věřila i ne. Nešlo mi do hlavy, jak může Ježíšek stihnout za jeden den objet celý svět, jak si může pamatovat kdo jak zlobil nebo byl hodný, nešlo mi to do hlavy, měla jsem v hlavě poradny zmatek, takže když mi spolužačka řekla, že dárky kupuji rodiče, tak to překvapení vlastně ani nebylo, rezerva na Ježíška tam byla vždycky. Já to chci pojat jinak. Moje máma se zděsila, hned jsem byla zlynčována, že synovi chci ukrást podstatu Vánoc, to snad ne, bude to chudák. Já to mám ale takhle. A nemyslím, že si ty Vánoce neužije. Budu ho učit, že pro nás křesťany je Ježíšek tím největším nejcennějším dárkem. Je tu jeste podobný exot jako já?

Jake si Vanoce udelate, takove budou. Hlavne, aby byla pohoda, atmosfera a laska. Je to sice trosku skoda, ze uberes magie, ktere ty vanoce rozhodne maji, ale ja v tom nevidim nic spatneho. Nenech is od nikoho namluvit nic jineho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
21.12.21 00:46
@andelka83 píše:
@Hlaholice Asperger? Nějak naopak nechápu co je na tom k nepochopení? Říkat pravdu za každou cenu prostě není automaticky ta správná cesta no. Je potřeba se i vcítit do toho, co to přinese, nejen nám, ale i druhému. A zvlášť pokud jde o dítě.

Asperger nevím, je to klidně možný. Ale asi na to narážíš kvůli tomu říkání pravdy. A to teda byť jsem na pravdu docela ujetá, tak já nejsem jako zakladatelka, neměla bych problém v tomhle dítěti zalhat. Prostě mi vadí to navádění dítěte ke lži. Řekla bych, že základ je v tom, že já nerozumím tomu, v čem je to pěkné na tom věření na Ježíška. A tomu, co to tomu dítěti přináší. Proto není zrovna jednoduché si představit, jak dítě zareaguje, pokud mu to někdo vykecá, co mu to vezme. Já to takhle neměla, že by mi to něco vzalo, byla jsem ráda. Stejně tak jako kamarádi. Nebo alespoň já si pamatuju to, jak se chlubili, že už to ví. A ne to, že by z toho byli nějak zdrceni. Proto jsem psala, že vidět nějaké konkrétní dítě, které to má tak, jak o tom píšeš, tak bych to asi pochopila a nechtěla bych, aby mu někdo ublížil tím, že mu prozradí pravdu. Ale já takové děti nepoznala. Nebo třeba poznala, ale nevim to o nich, protože jsem Vánoce s cizími dětmi nijak nikdy moc neřešila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33020
21.12.21 07:03

@Hlaholice jednak kvůli tomu důrazu na pravdu jako absolutní hodnotu, jednak kvůli snížené schopnosti empatie a pochopení vnitřního prožívání ostatních lidí. Tipla jsem to ze zkušeností, ne jen tak od boku. Ale samozřejmě je to jen pocit, nejsem diagnostik a už vůbec ne po tak krátké době a z jedné věci, jen mě to trklo. Chápu, že co člověk nezažil, nebyl schopný vnímat, tak si to neumí představit a uchopit u jiných. Ale zrovna u toho Ježíška mi to přijde zvláštní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2031
21.12.21 15:35

@andelka83 Dovedu si predstavit, ze bych detem lhala, ale opravdu v pripade, kdy bych je chranila. Napr. „babicka urcite chtela prijet, jen ji neni dobre“, „umrel rychle, tak ho to nebolelo“ atd.

Jinak nerikam takovy ty veci jako „susenky uz mi dosly“, „ostatni deti taky ji brokolici“ a „kdyz se budes stourat v nose, budes z toho nemocnej“ (vse zaslechnuto v okoli).

Příspěvek upraven 21.12.21 v 17:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
21.12.21 15:40
@Hlaholice píše:
Asperger nevím, je to klidně možný. Ale asi na to narážíš kvůli tomu říkání pravdy. A to teda byť jsem na pravdu docela ujetá, tak já nejsem jako zakladatelka, neměla bych problém v tomhle dítěti zalhat. Prostě mi vadí to navádění dítěte ke lži. Řekla bych, že základ je v tom, že já nerozumím tomu, v čem je to pěkné na tom věření na Ježíška. A tomu, co to tomu dítěti přináší. Proto není zrovna jednoduché si představit, jak dítě zareaguje, pokud mu to někdo vykecá, co mu to vezme. Já to takhle neměla, že by mi to něco vzalo, byla jsem ráda. Stejně tak jako kamarádi. Nebo alespoň já si pamatuju to, jak se chlubili, že už to ví. A ne to, že by z toho byli nějak zdrceni. Proto jsem psala, že vidět nějaké konkrétní dítě, které to má tak, jak o tom píšeš, tak bych to asi pochopila a nechtěla bych, aby mu někdo ublížil tím, že mu prozradí pravdu. Ale já takové děti nepoznala. Nebo třeba poznala, ale nevim to o nich, protože jsem Vánoce s cizími dětmi nijak nikdy moc neřešila.

ja jsem se pravdu o jeziskovi dozvedela docela pozde, az v 9 letech. A zdrcena jsem teda byla. Ne proto, ze mi rodice lhali, ale proto, ze mi to bylo tak lito. Pro mne to bylo magicke.

Predpokladam, ze dcera uz dlouho verit nebude. Nejpozdeji jak pujde do skoly, tak ji to nejake hrde uvedomele dite vyslepici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33020
21.12.21 16:17
@warita píše:
ja jsem se pravdu o jeziskovi dozvedela docela pozde, az v 9 letech. A zdrcena jsem teda byla. Ne proto, ze mi rodice lhali, ale proto, ze mi to bylo tak lito. Pro mne to bylo magicke.Predpokladam, ze dcera uz dlouho verit nebude. Nejpozdeji jak pujde do skoly, tak ji to nejake hrde uvedomele dite vyslepici.

Záleží..kluci jsou ve škole dávno, vím, že některé děti jim uvědoměle vysvětlili jak to podle nich ve skutečnosti je, a přesto věří dál. Nebo dělají ze věří, jak tu zaznělo ( každopádně jsem nezaznamenala za ty roky žádný rozdíl, což si myslím, že bych poznala, kdyby si na to, že věří, jen hráli). Jako myslím, že nalomení jsou, ale k onomu skutečnému poznání a potvrzení, ani žádosti o to, zatím nedošlo.
Neteře i manželova dcera věřily taky dlouho. Tehdy mě to též překvapilo ( měla jsem malinké děti, takže u nás to bylo jasné, že se věří).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33020
21.12.21 16:21
@Dobrej_tym píše:
@andelka83 Dovedu si predstavit, ze bych dete lhala, ale opravdu v pripade, kdy bych je chranila. Napr. „babicka urcite chtela prijet, jen ji neni dobre“, „umrel rychle, tak ho to nebolelo“ atd.Jinak nerikam takovy ty veci jako „susenky uz mi dosly“, „ostatni deti taky ji brokolici“ a „kdyz se budes stourat v nose, budes z toho nemocnej“ (vse zaslechnuto v okoli).

No.. nic z toho co píšeš mi nepřijde jako lež, a když, tak pro dobro dítěte. Ale dalo by se to říct i jinak, to jo.
Já třeba vnímám rozdíl ve vnímání Vánoc, prožívání, atmosféře v době, kdy u stromečku jsou jen dospělí a znalé děti, a když je ve společnosti byť jedno jediné dítě, které věří. Posouvá to jinam. Všem. Tedy všem, kteří jsou schopní nebo ochotní to vnímat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
21.12.21 22:36
@warita píše:
ja jsem se pravdu o jeziskovi dozvedela docela pozde, az v 9 letech. A zdrcena jsem teda byla. Ne proto, ze mi rodice lhali, ale proto, ze mi to bylo tak lito. Pro mne to bylo magicke.Predpokladam, ze dcera uz dlouho verit nebude. Nejpozdeji jak pujde do skoly, tak ji to nejake hrde uvedomele dite vyslepici.

Dovedla bys, prosím, nějak vysvětlit, co znamená, že to bylo magické?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
21.12.21 23:47
@Hlaholice píše:
Dovedla bys, prosím, nějak vysvětlit, co znamená, že to bylo magické?

Predstava, ze existuje nejaka bajna bytost, ktera dokaze obletet cely svet a donest kazdemu darky. Nechapala jsem, jak to dela, byly to pro mne kouzla a cary. Clovek nikdy nevedel, co tento rok dostane (u nas se jeziskovi dopis nepsal), bylo to jedno velke tajemno, magicke, nepochopitelne, krasne. Tesila jsem se na vanoce kazdy rok, a ne jenom kvuli darkum. Tezko se mi popiuje tu celkovou atmosferu. Nedokazu to vlozit do slov. Melo to pro mne neuveritelne kouzlo od mala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2579
21.12.21 23:56

Mě udivuje, jak si plno lidí myslí, že víra v Ježíška a že nosí dárky je nějaká podstata Vánoc. Pravda je, že tohle je zrovna jedna z těch milosrdných „lží“, které na děti nemají žádný negativní vliv, je to spíš určitá pohádka. Mnohem horší jsou podle mě takové ty lži o tom, že rodič neví, kde je nějaká hračka, a přitom tu hračku už dávno vyhodil. Určitě dítěti neuškodí myslet si, že dárky nosí Ježíšek. Přesto si myslím, že bližší vztah s rodiči vytváří vědomí toho, že ty dárky jsou od rodičů, než od nějaké anonymní pohádkové postavy. Mně by vadilo i to, že se jednou stejně dozví pravdu a pak třeba bude dítě smutné, že Ježíšek dárky nenosí. Vysvětlila bych mu, že se to tak říká, že dárky nosí Ježíšek, aby nemátl hlavu dětem ve školce a zbytečně je neokrádal o to kouzlo, pokud v Ježíška věří. Ale chtěla bych, aby dítě vědělo, že dárky nosíme my rodiče. Ani nevím, jestli jsem jako malá na Ježíška věřila. Spíš jsem to brala tak, že dárky se kupují a je zvyk, že se říká, že je nosí Ježíšek. A fakt nechápu, že někteří jsou tak netolerantní vůči tradicím ostatních lidí, hlavně vůči lidem, kteří třeba nechtějí Vánoce slavit. Jakože „chudáci děti“ a podobné nesmysly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
22.12.21 00:01

Ze vzpomínek…

Vánoce po letech 1870 - Dolení Štěpanice. Tatínek připravil betlém s pohyblivým pásem, maminka s babičkou a tetou Pepou napekla koláčů v chlebové peci. Drobnější i veliké „německé“. Vánoční stromeček ještě nebyl známý.

Dárky dětem přinášela Štědrá bába. Byla to přestrojená teta pod bílou plachetkou, v ruce ošatku s dárky, na ní oříšky, jablíčka, sušené hrušky a švestky. Dospělí stáli u stolu stojícího v rohu velké světnice, velmi chudě osvětlené, děti  neviděly, jak bába vešla a zase odešla.

Zdroj: https://brnensky.denik.cz/…nek-202.html?…. sznhp. box&dop_req_id=k1k6L06nHZj-202112212216&dop_id=14616347

:think:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
22.12.21 00:06

@Borrealis v rodine manzela se darky na vanoce nedavaji vubec. Darky deti dostavaji na Mikulase a Vanoce jsou pouze oslava bozich narozenin. Cte se z bible, je vanocni zranice o 13 chodech. Uplne male deti si v posledni dobe neco pod stromeckem najdou, dospeli ale nic a kdyz byl manzel maly, tak pry nebylo nic ani pro deti.

Manzel je Polak, ale sam mi rikal, ze tyto zvyky jsou region od regionu jine, cili neplati vsude v Polsku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí