Chci říct dítěti pravdu o Ježíškovi

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2721
18.12.21 08:54

Nic ve zlém, ale veškerá náboženství jsou plná manipulací, kterým tedy asi hodláš syna aktivně vystavovat, a tobě vadí zrovna vánoční Ježíšek, abys ho vychovávala „v pravdě“ :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3681
18.12.21 08:55
@Barbucha3 píše:
Tohle bych dětem nevzala, výňatek z Babičky. 😇„Přinese nám Jezulátko něco?” ptaly se děti babičky potajmo, když se začalo uklízet ze stolu.- „To já nemohu vědět, uslyšíte, jestli zazvoní,” řekla babička. Děti menší postavily se k oknu míníce, že Jezulátko musí jít okolo oken a že je uslyší. - „Což nevíte, že není Jezulátko vidět ani slyšet?” pravila babička. „Jezulátko sedí v nebi na světlém trůnu a posílá dárky hodným dětem po andělích, kteří je přinášejí na zlatých oblacích. Neslyšíte nic než zvonků hraní.” Děti se dívaly do oken, nábožně babičku poslouchajíce. Vtom kmitla okolo oken světlá zář a zvenku zazněl hlas zvonku. Děti sepjaly ruce, Adélka pak šeptala tiše: „Babičko, to světlo bylo Jezulátko, viďte?” Babička přisvědčila, vtom také matka do dveří vcházela, oznamujíc dětem, že v babiččině světnici Jezulátko jim nadělilo. To byl shon, to bylo radosti, když viděly osvětlený, okrášlený strom a pod ním krásných darů.

To je moc hezky! :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13368
18.12.21 08:56
@pet p píše:
@Arboretka Pošahaný? Z tvého názoru zrovna moc respektu a pochopení k druhým nesálá. Víš, ono to není tak jednoznačné a názory na to zkrátka může mít každý jiné a obojí je v pořádku. Můžeš si počíst třeba tady https://www.nevychova.cz/…o-jeziskovi/

Ano, :mrgreen: má jiný názor, tak je třeba ji poučit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
18.12.21 08:57

Takhle to měla kamarádka. Chtěla dětem od začátku říkat pravdu. No a když byly její dcerce 4 roky, přišla domů a brečela, že všude nosí Ježíšek a u nich ne. Nepomohlo vysvětlení, že Ježíšek přece není. Ona chtěla věřit. Chtěla opravdu moc a přebrala si to po svém. Takže mají Ježíška ještě v 10 letech holčičky.
Synovi je 7 a taky chce věřit. Brácha mu řekl pravdu už 3× a syn si to taky přebral jinak. Taky toho Ježíška doma nijak nepřeháníme. Běžně jsou pod stromečkem dárky, co nás vidí kupovat i balit.
Takže udělej si to tam, jak to bude vyhovovat u vás doma všem.

• Citovat
  • Upravit
pet p
18.12.21 09:00
@Magical-eyes píše:
Ano, :mrgreen: má jiný názor, tak je třeba ji poučit :mrgreen:

Ano, chtěla jsem upozornit na to, jak agresivně ten příspěvek působil.

• Citovat
  • Upravit
13010
18.12.21 09:04
@Arboretka píše:
Sebrat dítěti Ježíška a to kouzlo pohádkové bytosti, co nosí dárky, to je prostě mimo. Je to jen ze sobeckých pošahaných důvodů matky. Noc jiného v tom není. To dítě věří na Ježíška pár let, ty Vánoce mají s Ježíškem pro dítě úplně jiný rozměr.

člověče, fakt si to nemyslím

nám zase bylo blbý a nevkusný degradovat Ježíše nebo malé novorozené jezulátko z jesliček na kurýra co vláčí dárky

a tak se u nás dárky záhadně objevovaly od rána postupně po jednom, přibývaly…děti vykulené oči, prostě velká záhada…

žádnou pohádkovou bytos, t co je vláčí v pytli notně nepotřebovali a fakt to kouzlo tam bylo i tak a vohromné 8)

lidi to můžou mít i jinak a opravdu to neznamená žádné trauma pro dítě, nebo „zničení kouzla Vánoc“… u nás jsem žádné „zničení kouzla“ nepozorovala, naopak, možná to byla ještě větší záhada…někdo nechce Ježíše degradovat na pohádkovou bytost a co jako?

mě to přijde normální možný postoj, jeden z možných

:nevim:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
18.12.21 09:11
@Anonymní píše:
Tohle téma raději anonymně. Asi budu v menšině, ale přeci jen. Mam malého syna (2 roky), ještě to nechápe, ale až bude chápat, nechci mu říkat, že dárečky nosí Ježíšek. Já jsem hodně věřící, tak chci s ním chodit do kostela, podívat se na jesličky, zpívat koledy, bavit se s ním o narození Ježíška, ale nemluvit, že dárky dává Ježíšek. Chci mít s ním naprosto upřímný vztah. Mne rodiče říkali, že nosí Ježíšek, já věřila i ne. Nešlo mi do hlavy, jak může Ježíšek stihnout za jeden den objet celý svět, jak si může pamatovat kdo jak zlobil nebo byl hodný, nešlo mi to do hlavy, měla jsem v hlavě poradny zmatek, takže když mi spolužačka řekla, že dárky kupuji rodiče, tak to překvapení vlastně ani nebylo, rezerva na Ježíška tam byla vždycky. Já to chci pojat jinak. Moje máma se zděsila, hned jsem byla zlynčována, že synovi chci ukrást podstatu Vánoc, to snad ne, bude to chudák. Já to mám ale takhle. A nemyslím, že si ty Vánoce neužije. Budu ho učit, že pro nás křesťany je Ježíšek tím největším nejcennějším dárkem. Je tu jeste podobný exot jako já?

Asi to mám taky v plánu. Nebo to spíš nějak neřeším. Děti vybírá pro ostatní dárky k Vánocům. Vědí, že rodiče chodí dárky kupovat. Já sama jim Ježíška cpát nehodlám, manžel taky ne. Ale nezakazuju to ostatním. Děti to zatím neřeší. Uvidíme, co za rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32972
18.12.21 09:27
@Dobrej_tym píše:
@andelka83 Neverim, ze desetilety kluk veri na Jeziska :) A dobre si pamatuju ty blby pocity, kdy jsme se segrou hraly, ze na Jeziska verime, abysme nezklamaly rodice :D Pro ty to bylo z nejakyho duvodu dulezity :nevim:

Pro me je kouzlo Vanoc v necem uplne jinym - spolecnym straveni hezkyho casu, tradicich, slavnostni nalade, lasce.

A teda videt ctyrletyho, jak s laskou vymysli darecky pro rodice a segru, to je pro me osobne to nej :srdce:

Věří oba, fakt. Nevim už jak moc pevně, možná věří, protože se jim to prostě líbí..ale kolikrát mají i argumenty, proč je. Mladší psal dopis, starší ne. Ale ne proto, že by nevěřil. Řekl, že když jeste dopis nepsal, tak se mu taky dárky líbily, tak že se nechá letos překvapit. Ve škole na konzultaci jsem to i učitelce říkala, že ať se kdyžtak nediví. A ona říkala, že to chápe, že není jediný a že ona jim to rozhodně brát nebude, že je to hezké. Jsou pataci.
Já pořád čekám, kdy s tím který přijde, kdy bude nalomený už příliš..a pořád nic. A jestli jen dělají, že věří, tak ať. Já to taky tak mám. U stromečku děkuju Ježíškovi a i když si některý dárek koupím sama, tak jakože od Ježíška. Pro mě je to součást Vánoc. Samozřejmě ne to nejdůležitější. Taky miluju atmosféru, světýlka, zvyky, pohádky, trhy, návštěvy..

Příspěvek upraven 18.12.21 v 09:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
18.12.21 09:28
@Arboretka píše:
Tohle není lež, ta hra na Ježíška, musím konstatovat, že takové matky nechápu a jsou v mých očích fakt pošahaný a dokonce až zlý. Sebrat dítěti Ježíška a to kouzlo pohádkové bytosti, co nosí dárky, to je prostě mimo. Je to jen ze sobeckých pošahaných důvodů matky. Noc jiného v tom není. To dítě věří na Ježíška pár let, ty Vánoce mají s Ježíškem pro dítě úplně jiný rozměr. Pochybuju, že kdokoliv normální si pak v pubertě nebo v dospělosti myslí, že mu rodiče lhali, když mu dárky nosil Ježíšek. Ach jo, chudáci děti. Všechny ty tebou popsané věci v rámci adventu se nevylučují s tím, že přiletí Ježíšek. Prý chci mít upřímný vztah, tak mu seberu ti podstatnou část kouzla Vánoc.

Ty máš spíš problém sama se sebou ;). Sry, ale ja milovala Vánoce do svých 15ti a to už jsem tak 8 let na Ježíška nevěřila, pak se rodiče rozvedli a teď jsou zase úžasné, co mám děti, ale nebudu z nich dělat blbce minimálně dcera moc dobře pozná mojí práci, tak to už bych jí opravdu lhala do očí. Na druhou stranu když rodiče budou blbci, tak to ani Ježíšek nezachrání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18915
18.12.21 09:30

Super, takže my co chceme pro děti to kouzlo a tajemno s Ježíškem se musíme podřídit par ignorantum, protože jejich decka hned ve dveřích ve školce začnou hlásat ze Ježíšek neexistuje. Předem fakt díky :roll: pro me byly Vánoce kouzelne dokud byl Ježíšek, pak už to pohaslo a byly jen dárky. Jsem rada, ze s manželem a v rodině to máme všichni stejne a nebude se někdo snažit dítěti vnucovat za každou cenu pravdu. Dětství jsou bezstarostnost, pohádky a kouzla, nechat pracovat představivost a ne z nich dělat uvědomele dospělé a nutit je předčasně stárnout :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
824
18.12.21 09:36

@hospodki Tohle jsem čekala - co, zakladatelka bude říkat dětem je její věc a já jí za magora nepovažuju, ale jediné, kde to může působit problémy je škola, kde se pak děti hádají o existenci /neexistenci. Byla jsem hrozně zklamaná, když mi spolužáci neustále říkali, že neexistuje a smáli se mi
I přesto bych se na místě zakladatelky řídila sama sebou a udělala bych si to, jak chci já. Je to její rodina.

Příspěvek upraven 18.12.21 v 09:37

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32972
18.12.21 09:36
@Gorlami píše:
Pro mě jako dítě měly vánoce největší kouzlo, když jsem věřila na Ježíška. Nebylo to bohužel dlouho, že Ježíšek neexistuje nám řekla komunistická kráva učitelka ve školce. Máma se to snažila nějak okecat, ale prostě ta kouzelná atmosféra byla pryč. Pro své děti ji chci zachovat co nejdyl.

U nás naštěstí školka ani škola nezničila nic. Až se divím. Kluci jsou ve 4 a 5 třídě.
A co vím, tak manželova dcera věřila taky dost dlouho, do 10 určitě. Už jsme spolu chodili, tak vím, že jsem si říkala, že škoda, že nebude vědět, že ten dárek je ode mě. Ale to byla sobecká myšlenka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.12.21 09:42

Děti si k tomu dojdou postupně samy. A chtějí věřit, že dárky nosí Ježíšek. U nás nosil Ježíšek i stromeček, to teprve bylo tajemno. Potom když už byla dcera větší, tak jsme jí říkali, jestli si také nekoupíme stromeček jako ostatní a nenazdobíme ho samy asi tak v šesti letech (už nás to nebavilo potají v noci zdobit :)). A dcera řekla: Mami, my máme tu výhodu, že nám nosí stromeček Ježíšek, alespoň ušetříme. :mrgreen: Teď už jsou obě v pubertě a stromeček zdobily minulý rok si samy a mladší dcera letos povídá, jestli by zase nemohl přinést ten stromeček letos Ježíšek. :jazyk: Ale už ho byly s tatínkem koupit. ;) Je v tom takový zvláštní druh tajemna. Postupně si na to přišly, že dárky nosí rodiče, ale stále s námi tu pěknou hru hrají. Dcera má ráda fantasy. Dokonce píší Ježíškovi. A řeknu ti, tak krásné dopisy, u toho se člověk dojme a zaslzí. Nejsou tam jen dárky, které chce, ale přeje si třeba i nehmotné dárky jako zdraví pro celou rodinu a další věci. A pak tam třeba napíše, aby si Ježíšek vybral, co uzná za vhodné, co jí bude ku prospěchu. Ona ráda píše, má krásné slohy. Jsme také věřící a má už to jasně dané a ví přesně, jak to je a jak to bylo. Ale ten vánoční příběh není nutné dětem brát a říkat pravdu za každou cenu od útlého věku. Nechceme děti být dětmi co nejdéle. Neberme jim to. Je to krásné ty vzpomínky na dětství. Důvěru dětí v tebe tím neztratíš, ta se ztrácí jinými věcmi a otevřeností v jiných otázkách.

• Citovat
  • Upravit
18915
18.12.21 09:50

@Karolína13210 pak ve škole už to chápu, ale těch prtat ve školce je mi proste lito

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6623
18.12.21 10:00
@Anonymní píše:
Děti si k tomu dojdou postupně samy. A chtějí věřit, že dárky nosí Ježíšek. U nás nosil Ježíšek i stromeček, to teprve bylo tajemno. Potom když už byla dcera větší, tak jsme jí říkali, jestli si také nekoupíme stromeček jako ostatní a nenazdobíme ho samy asi tak v šesti letech (už nás to nebavilo potají v noci zdobit :)). A dcera řekla: Mami, my máme tu výhodu, že nám nosí stromeček Ježíšek, alespoň ušetříme. :mrgreen: Teď už jsou obě v pubertě a stromeček zdobily minulý rok si samy a mladší dcera letos povídá, jestli by zase nemohl přinést ten stromeček letos Ježíšek. :jazyk: Ale už ho byly s tatínkem koupit. ;) Je v tom takový zvláštní druh tajemna. Postupně si na to přišly, že dárky nosí rodiče, ale stále s námi tu pěknou hru hrají. Dcera má ráda fantasy. Dokonce píší Ježíškovi. A řeknu ti, tak krásné dopisy, u toho se člověk dojme a zaslzí. Nejsou tam jen dárky, které chce, ale přeje si třeba i nehmotné dárky jako zdraví pro celou rodinu a další věci. A pak tam třeba napíše, aby si Ježíšek vybral, co uzná za vhodné, co jí bude ku prospěchu. Ona ráda píše, má krásné slohy. Jsme také věřící a má už to jasně dané a ví přesně, jak to je a jak to bylo. Ale ten vánoční příběh není nutné dětem brát a říkat pravdu za každou cenu od útlého věku. Nechceme děti být dětmi co nejdéle. Neberme jim to. Je to krásné ty vzpomínky na dětství. Důvěru dětí v tebe tím neztratíš, ta se ztrácí jinými věcmi a otevřeností v jiných otázkách.

U nás stromeček kupujeme společně, pak ho připravíme do obýváku, dáme tam na noc svacinku a skritci nám ho přes noc ozdobí a svačinu sní. Je to tak hezky, ze si užívám jak to všechny tři holky baví, i když ta nejmladší z toho nema rozum. A ráno když se vzbudí, nebo jdou v noci na záchod tak už vidí svítící stromek. Už se o stalo, myslím ze loni ze se nejstarší vzbudila, šla na záchod videla strom, vzbudila prostřední a šla ji ho ukázat a usly dole na sedačce. A za to ty Vánoce a pohádky o jeziskovy a skritcich stojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí