Chci říct dítěti pravdu o Ježíškovi

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3838
18.12.21 10:02
@hospodki píše:
@Karolína13210 pak ve škole už to chápu, ale těch prtat ve školce je mi proste lito
Úplně bych se toho nebála, těch co jim rodiče řeknou ve skolkovem věku, že nevěří bude spíš stále menšina. A děti v tomto věku milují to tajemno, fantazirování, pohádky, pokud bude i učitelka podporovat děti v Ježíškovi. Tak naopak myslím, že přijde to nevěřící dítě s brekem, že i ono chce Ježíška. Pokud to nebudou brát matky ve velkém, tak si věřící děti ve školce Ježíška prosadí samy a líto by mi pak bylo spíše toho nevěřícího, zmateného, kdy všichni děti kolem společně s učitelkami věří.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.12.21 10:03
@Borrealis píše:
tohle jsem slyšela i od jiných dětí

a možná právě proto jsme tohle nikdy doma nepěstovali a dětem nikdy nic takového neříkali…dárky se záhadně objevily pod stromečkem, děti z té záhady měly radost, ale Ježíše jsme fakt za doručovatele dárků nikdy nepasovali…ani malého Ježíška novorozeně, bylo nám to žinantní :), takže ne

otravovala s tím děti akorát tchyně, jinak nikdo

Tahle varianta mi vlastně přijde fajn, mně se nelíbí takové to, že rodiče řeknou, že dárky nosí oni. Právě to kouzlo je na tom kouzelné, já to milovala až do dospělosti u našich a teď to miluju zase s dětmi. Podle mě bez toho kouzla to není ono.

• Citovat
  • Upravit
2778
18.12.21 10:08
@Anonymní píše:
Já jsem v tomto tradiční, ale známá to má stejně jako ty. S momentálně čtyřletou holčičkou vybírá a vyrábí dárky pro příbuzné a holčička si to podle všeho užívá. A na dárečky se u stromečku i tak moc těší.
Ale osobně by mi bylo líto, kdybych nezažila to vánoční kouzlo, vzpomínám na to doteď a jsou to jedny z nejkrásnějších vzpomínek, jsem moc ráda, že je mám. A myslím, že díky tomu dodnes cítím o Vánocích speciální kouzlo. :)

Hele, naši si na Ježíška nijak nehráli a kouzlo vánoc vždycky bylo. Mám pocit, že jsem jako dítě už ve školce dětem vysvětlovala, že dárky dávají rodiče. A vyloženě jsem nesnášela, když mi kamarádka kladla otázky typu „co ti přinesl Ježíšek?“. Já chtěla, aby se říkalo, co jsi dostala k vánocům :)
Ale mým dětem jsem říkala, že dárky nosí Ježíšek, zároveň jsem je nechala přijít na to, že lidi se sami vzájemně obdarovávají. Když přišly opravdu upřímné otázky na to, jestli Ježíšek existuje, dětem jsem nelhala (bylo jim cca 4-5 let). Vůbec nechápu tu hysterii některých lidí, že dítě to nesmí vědět, naopak, některé děti to pak berou úkorně, že jim rodiče lžou.
Jsme věřící, nebránilo mi to v tom respektovat určitou legendu vánoc. Vždyť ony vánoce jsou stejně spíš pohanské svátky a katolická tradice se přidala později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1049
18.12.21 10:10

Udělej tak, jak u uznáš za vhodné. U nás má muž podobný názor jak ty, já jsem spíš pro tu pohádku. Obojí má něco do sebe. Zatím jdeme cestou pohádky, ale popravdě syn, skoro šest už tuší. Dali jsme dárky učitelkám, vyrobil dětem ve školce. Když se zeptá, nebudu lhát. Nicméně jak tu někdo psal, že chtějí věřit, chtějí. Od mala ví, že čerti jsou jen masky, zvyk a letos přišel ze školky s pláčem, že všude nosí nadílku Mikuláš, jen jemu my. A jinak tedy u nás doma se věřilo na Ježíška, naši to udělali moc hezké, nicméně u mně se to provalilo dost blbě. V noci mě bolela hlava, tak jsem vylezla z postele, říct to mamce a ta zrovna balila dárky. Jak mě tam nečekala, tak se lekla a jednu mi pleskla. Do teď ji to mrzí, já už se jen směju. Takže já doufám, že u nás se to provalí nějak líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
18.12.21 10:11
@Limi123 píše:
Tahle varianta mi vlastně přijde fajn, mně se nelíbí takové to, že rodiče řeknou, že dárky nosí oni. Právě to kouzlo je na tom kouzelné, já to milovala až do dospělosti u našich a teď to miluju zase s dětmi. Podle mě bez toho kouzla to není ono.

jasně, kouzlo bylo velké :mrgreen:

objevovaly se postupně, a když byly děti malé, říkaly jsme, že nesahat, aby nezmizely, že se bude rozbalovat ař po večeři a kdo by tajně sahal, a bral, taky mu může dáreček zmizet, kdo ví ;)

takže se na to neodvážili ani sáhnout, vykuleně koukaly a jásaly když dárečky během dne až do večera naprosto záhadně přibývaly, vejskaly, a vůbec…bylo to moc hezký…rozhodně to byla velká záhada…narozeného Ježíška pak viděli v jesličkách v kostele v betlému a nikdo nic neřešil

kromě teda tchyně, která je s tím otravovala, a ještě v jejich 15 furt řešila, co jim přines
" jéžíšek" a co měli od „jéžíška“…tak jsme to přecházeli…max jí říkali at nás s tím neotravuje…

věřili na záhadu hodně dlouho… a proč ne…jestli se o tom pak široce diskutovalo ve školce je možné, ale to nevím a nikdy to nebylo potřeba řešit… :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2031
18.12.21 10:14

@Arboretka Promin, ale co je na tom sobeckeho? Ja u toho myslim nesobecky na deti, aby jim bylo dobre, aby nam mohly verit, aby se necitily klamany. Snazim se fakt nelhat. Pohadky vypravim, ale zustavam v rovine pohadky. Nebudu diteti tvrdit, ze napr. v lese potka bludicku. Aby mi pak do toho lesa ani nevlezl.

Zrovna tak by se dalo rict, ze klamani Jeziskem je vlastne sobectvi rodicu, pac maji pocit, jak to neni kouzelne, ta detska naivita a duvera a vira v magii. Ale to si nemyslim, myslim, ze chteji proste jen detem udelat radost. Ani jedno prece neni sobecky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vesmírná drůbež
18.12.21 10:18

Nebude chudák a je to jen vaše věc. Pro mě je tohle jedna z věcí, kterou s nikým nekonzultuji, protože po tom nikomu nic není.

• Citovat
  • Upravit
4749
18.12.21 10:22

Tak to delej podle sebe, u nas Jeziska mame, uz proto, ze ve skolce istatni deti taky veri, kdyby tam prisla ve 4 a rekla, ze Jezisek neni a davaji darky rodice, asi by bylo hodne deti smutnych..ja jako dite to mela rada, verila jsem a melo to takove kouzlo, pak uz to bylo jen o tom, co.ki nasi koupi..u dcery vidim taky ty jiskricky, jak vyhlizi z okna a veri, je to hezke, za me to patti k detstvi, v zivote kouzla nejsou, at veri a uzije si detstvi, cas na to davat si darky mezi sebou, bude dost, tohke obdobi netrva dlouho, kdy deti veri.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11984
18.12.21 10:22

On je to i takový trénink pro rodiče ke skromnosti, když jsou na sebe pyšní, že vybrali třeba nějakej dáreček, kterej se fakt líbí, ale chválu slízne Ježíšek :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vesmírná drůbež
18.12.21 10:29

@hospodki sorry, cizí děti nejsou moje starost. Nebudu přizpůsobovat přístup k vlastnímu dítěti tomu, aby to vyhovovalo cizím.

• Citovat
  • Upravit
4749
18.12.21 10:29

Jinak kamaradka ma ppdobny styl, ale ona dava do roviny vsechno, cokoliv co zazni v pohadce a deti koukaji vykulene s takovym uzasem a ona hned to neexistuje, to je jen v pohadkach. Jeji dceri je 8 a je hodne realisticka, ale chybi mi u ni takova za detska fantazie, dcera veri na vily, certy apod. Nikdy jsem ji tim nestrasils, ale zaroven zatim jikdy neprisla otazka, zda existuji, ona veri, ze ano, hraje si na to, vymysli pribehy, je to hezke, bylo by mi lito ji pokazde rict, to je jen vymysl v pohadce apod. Pokud se zepta, tak je to jina, ale nepta se a jsem zatim rada, at si chvili zije ve fantazii pohadek, ten cas je kratky, pak prijde realita a ma slus…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11984
18.12.21 10:34
@astoret píše:
Jinak kamaradka ma ppdobny styl, ale ona dava do roviny vsechno, cokoliv co zazni v pohadce a deti koukaji vykulene s takovym uzasem a ona hned to neexistuje, to je jen v pohadkach. Jeji dceri je 8 a je hodne realisticka, ale chybi mi u ni takova za detska fantazie, dcera veri na vily, certy apod. Nikdy jsem ji tim nestrasils, ale zaroven zatim jikdy neprisla otazka, zda existuji, ona veri, ze ano, hraje si na to, vymysli pribehy, je to hezke, bylo by mi lito ji pokazde rict, to je jen vymysl v pohadce apod. Pokud se zepta, tak je to jina, ale nepta se a jsem zatim rada, at si chvili zije ve fantazii pohadek, ten cas je kratky, pak prijde realita a ma slus…

U nás přišel první test se zoubkovou vílou - já to moc zavádět nechtěla, ale když s tím dítě přišlo ze školky (a z prasátko Peppa), zub se kýval, tak přece mu tu radost člověk nezkazí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2031
18.12.21 10:35
@jita22 píše:
Upřímný vztah ale podle mě není o tom, říkat za každou cenu pravdu, o kterou nikdo nestojí. To je jako když mi máma na potkání bude říkat, že jsem tlustá, aby ke mě byla jako upřímná.

Ano, ale treba syn z toho do tri let nemel rozum a ve trech letech se zajimal, kdo je Jezis a jestli existuje. A teda na primou otazku prima odpoved. Ne, nesedly sme si a nerekli mu do oci „ted ti teda povime, jak to je“. Proste prirozene. Doted si pamatuju kolegu, jak naschval delal do snehu stopy, jakoze od andela, co donesl vanocni strom. To mi prislo proste uz moc divadylko.

Taky si hrajeme pohadku, bavi to vsechno zucastnene. Letos ma Jezisek pro syna ruzne ukoly. Ale uplne bylo videt ten rozdil, kdyz prijeli moji rodice a zacali tahat ze syna rozumy a jakoby z nej delali trochu blbce. Typu: „Tak to sou ukoly od Jeziska? A on vidi, jak sis hezky uklidil pokoj? A kam on da vsechny ty darky? bla bla bla.“ Bylo videt, jak maji ten ton „hihi my moudrejsi vime a pobavime se.“ A syn je hned odpalkoval, ze Jezisek prece uz nezije.

Takze jako deti nemusi verit na Jeziska, racionalne, a presto si uzivat tu pohadku :nevim: A to je to, co tady nektery holky podle me pisou. Desetiletej fakt vi, ze Jezisek neexistuje, ale bavi ho ta hra, to kouzlo.

A bohuzel je pravda, ze s odchodem Jeziska ve spouste rodin jakekoliv kouzlo a duchovnost Vanoc zmizi…zbyde jen kapr a TV.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
18.12.21 10:39
@jita22 píše:
U nás přišel první test se zoubkovou vílou - já to moc zavádět nechtěla, ale když s tím dítě přišlo ze školky (a z prasátko Peppa), zub se kýval, tak přece mu tu radost člověk nezkazí…

Ano, to u nas bylo taky, my navic zijrm v cizine a tu zoubkova vila chodi za kazdym ditetem. Plus jeste v nejake pohadce to bylo, taky jak se zacal kyvat zub hned, ze zoubkova vila a nadseni, u nas doma za meho detstvi to nebylo, ale holt ted jo, ke vsem detem prijde ze skolky a ja budu rikat, ze neni, proc, je to malickost a ta radost byla velika a zvlast, kdyz prisla..myslimy ze kdyz se to nedozvi moc brzy, tak k tomu dojde samo, ze to tak neni, ja to neresim, ja jako fite tak, cerila v mijulase, certy, jeziska a moc rada na to vzpominam, pak uz to nemelo kouzlo. Neslo ani o darky, ale i o to tajemno, ten pocit, ze je to neco vyjimecneho..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
18.12.21 10:42
@Pidulka1991 píše:
Ty máš spíš problém sama se sebou ;). Sry, ale ja milovala Vánoce do svých 15ti a to už jsem tak 8 let na Ježíška nevěřila, pak se rodiče rozvedli a teď jsou zase úžasné, co mám děti, ale nebudu z nich dělat blbce minimálně dcera moc dobře pozná mojí práci, tak to už bych jí opravdu lhala do očí. Na druhou stranu když rodiče budou blbci, tak to ani Ježíšek nezachrání.

Já na Ježíška věřila jenom jedny Vánoce, pak už jsem věděla, že není. A Vánoce jsem jako dítě měla ráda i tak. Co jsem ale nesnášela, tak to byla taková ta hra na Ježíška. Naši ještě dobrý, ale babička, děda, teta… děs. Člověk jim to několikrát řekne, že ví, jak to je a stejně hrajou léta komedii. Převážení dárků sem a tak, že to Ježíšek nechal u nich. Přitom už to pak kolikrát probíhalo tak, že jsem si dárky byla vybrat já, někdy jsem si je i já zabalila a mamka jen tvrdila, že to koupila ona, aby jim udělala radost. Nebo možná spíš, aby měla klid. A nemusela poslouchat, jak mi kazí Vánoce a jak potřebuju věřit na Ježíška a mít překvapení. Já na překvapení nikdy moc nebyla.
Na Vánocích jsem měla jako dítě moc ráda takovou tu atmosferu, kdy člověk vyrábí výzdobu, věnce, svíčky. Kdy je všechno voňavé, nazdobené a takové sváteční. Pohádky v televizi. Čtení knížek. Vyprávění o tom, proč se slaví Vánoce a jak se slavily dříve. Hlavně od dědy, když vyprávěl, jak slavil Vánoce jako malý kluk za války a chvíli po válce, když skoro na nic nebylo. Dárky samozřejmě taky :mrgreen:
Tak se doma orientuji spíš tímhle směrem. Nějakého Ježíška neřeším. Ale hodně vyrábíme, zdobíme, pečeme, povídáme si. Zpíváme koledy. Máme trochu volnější režim.

Příspěvek upraven 18.12.21 v 10:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect