Chci říct dítěti pravdu o Ježíškovi

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Vesmírná drůbež
18.12.21 11:38

@Barbucha3 právě křesťanské rodiny v mém okolí poměrně obvykle Ježíška coby dárkonosiče nemají.

• Citovat
  • Upravit
18919
18.12.21 11:38
@JanaDaR píše:
@hospodki nesmysl, nikdo není povinen vychovávat svoje dítě tak, aby to vyhovovalo cizím lidem. Nikdo nikoho litovat nemusí. Je to podobná kravina, jako když se někde snaží matce vnutit, že nesmí se svým Pepíčkem zůstat v nemocnici, protože támhle Anička je tu sama a bylo by jí to líto.

Me se libi jak už nevíš co a pleteš do toho nějaký off topic :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
18.12.21 11:40
@JanaDaR píše:
@hospodki nesmysl, nikdo není povinen vychovávat svoje dítě tak, aby to vyhovovalo cizím lidem. Nikdo nikoho litovat nemusí. Je to podobná kravina, jako když se někde snaží matce vnutit, že nesmí se svým Pepíčkem zůstat v nemocnici, protože támhle Anička je tu sama a bylo by jí to líto.

Pak nemá ta naše společnost vypadat, jak vypadá, když se množí bezohlední sobci. To je tvá volba, že proflákneš svým pravdu. Proč je takový problém teda svému dítěti vysvětlit, že má držet pak pusu. Že existují děti, které věřit chtějí? A třeba zrovna tvé dítě jim to pokazí třeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vesmírná drůbež
18.12.21 11:41

@hospodki já vím naprosto přesně. To je čistě tvůj problém, jak to pak svému dítěti vysvětlíš. Jen tvůj. Kdo je připraven, není překvapen. Pokud nezvládneš situaci svému dítěti podat tak, aby nikdo nevyšel poražen, je chyba na tvé straně.

• Citovat
  • Upravit
6120
18.12.21 11:41
@hospodki píše:
Super, takže my co chceme pro děti to kouzlo a tajemno s Ježíškem se musíme podřídit par ignorantum, protože jejich decka hned ve dveřích ve školce začnou hlásat ze Ježíšek neexistuje. Předem fakt díky :roll: pro me byly Vánoce kouzelne dokud byl Ježíšek, pak už to pohaslo a byly jen dárky. Jsem rada, ze s manželem a v rodině to máme všichni stejne a nebude se někdo snažit dítěti vnucovat za každou cenu pravdu. Dětství jsou bezstarostnost, pohádky a kouzla, nechat pracovat představivost a ne z nich dělat uvědomele dospělé a nutit je předčasně stárnout :nevim:

Z druhého pohledu: rodiče se při výchově svých dětí musí podřídit tomu, k čemu vychovávají ti ostatní své děti? Každý musí brát ohled na to, že ty něco nějak chceš pro ty své? Pokud u tebe v dětství pohasly Vánoce zmizením Ježíška a pak už „byly jen dárky“, tak je mi to líto, ale není to běžné. Možná tam, kde Vánoce jsou bez fiktivního Ježíška opravdu jen o těch dárcích.

Jako sorry, ale ty děti učíš něco, co není pravda - a jako podstatný rozdíl oproti náboženské výchově vnímám, že i ty sama víš, že to není pravda. Není to o světonázoru. Takže ty sama si pro své děti nachystej alibi, až přijdou ze školky s tím, že Ježíšek není.

A poslední větu sis mohla odpustit. Kouzlo Vánoc, představivost a bezstarostnost dětí přece není navázaná na postavu kurýra Ježíška, proboha. Mému dítěti září oči, když jdeme pro Betlémské světlo a on si ho nese domů v lucerničce, když tou malou hlavičkou letí fantazie o tom, jak si ho skauti předávají na všech těch místech v cizích zemích, kde zatím nikdy nebyl. Kouzlo pro něj je celý vánoční příběh, atmosféra vánočního koncertu, na který chodíme každý rok, stavění Betlému a zpívání u rozsvěcení adventních svíček. Představ si, že i moje dítě, které ví, že Ježíšek nosící dárky je jenom „jako“, se nemůže dočkat tmavé místnosti a rozsvícených světel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vesmírná drůbež
18.12.21 11:42
@Kelsey píše:
Pak nemá ta naše společnost vypadat, jak vypadá, když se množí bezohlední sobci. To je tvá volba, že proflákneš svým pravdu. Proč je takový problém teda svému dítěti vysvětlit, že má držet pak pusu. Že existují děti, které věřit chtějí? A třeba zrovna tvé dítě jim to pokazí třeba.

Díky za pobavení, dnes to bylo potřeba. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
18919
18.12.21 11:43
@Lucie_Sx píše:
To si nevyberes, moje dcera zase pred kamoskou proflakla, jak vznikaji deti :nevim:. Dostala jsem za to „vynadano“ od jeji maminky ;).

Tak tady mi prijde pravda potrebnejsi než Ježíšek. Taky v tohle říkáme pravdu, ale postupně davkujeme a prizpusobujeme věku, rozhodne věta nezačíná ‘tatka se do mamky udelal’ a nekončí ‘ silena bolest a jatka, krve všude na rybník…’ osobně bych to s rodiči neresila a u dítěte vyzvedela co vlastně ví a případně obrousila ostré hrany

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
18.12.21 11:45
@Senses píše:
Nikomu bych násilně nebrala to kouzlo Ježíška. Kdo chce, ať v jeho věří a jak dlouho chce. Já na něj věřila a dodnes si pamatuji to opravdové kouzlo, úžas, vděk. Bohužel jsem chodila do školky v minulém režimu a tam paní učitelky prý dostaly „seshora“ pokyn, aby nám dětem řekly, že žádný Ježíšek dárky nenosí. Bylo to v tu chvíli takové násilné, zlé. Velice jsem to tehdy obrečela.

Svoje dětství jsem prožila v osmdesátkách a to nikdo z učitelů nic takového neříkal. Dozvěděli jsme se to od starších dětí a uvěřili tomu až sami, když už nám prostě vrtalo hlavou, že to není možné, aby to jedna osoba stihla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6120
18.12.21 11:49
@Kelsey píše:
Pak nemá ta naše společnost vypadat, jak vypadá, když se množí bezohlední sobci. To je tvá volba, že proflákneš svým pravdu. Proč je takový problém teda svému dítěti vysvětlit, že má držet pak pusu. Že existují děti, které věřit chtějí? A třeba zrovna tvé dítě jim to pokazí třeba.

A co, když jim to vysvětlíme, a ono se stejně prokecne? To si má moje dítě celý advent v nějakých čtyřech, pěti, šesti letech dávat pozor na pusu a neprokecnout, že s mámou vybíral na trhu dárek, protože ty svoje pohádky neumíš podložit příběhy a argumenty? Když přece sděluješ dítěti něco, co není pravda, nemůžeš se vztekat, že někdo jiný jede jinak a tyhle nepravdy neříká. Celý svět nemusí respektovat jen tebe.

Přitom, když už na to hraješ, to přece má tak jednoduché vysvětlení. „Ježíšek chodí k těm, kteří v něj věří. Kdo v něj nevěří, dává dárky sám, kdo věří v Santu, tomu je dává Santa.“ Děti tuhle ježíškovskou a celkově náboženskou pluralitu pobírají úplně v pohodě.

Btw, oni tyhle lži prokecávaj mnohem spíše spolužáci, kteří najdou tajnou skrýš rodičů nebo jsou poučeni staršími sourozenci, než děti, které jsou vychovánáni v tom, že různí lidé to mají s Ježíškem různě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18919
18.12.21 11:53

@JanaDaR @SlečnaDahlia až to prijde, tak to vystvetlime, takže Dekuji za pokusy podsouvani kecu o spatne výchově či vymýšlení alibi. Není třeba. Me už dlouhodobě vadí postoj ‘jen já a já a ja’. Žijeme ve společnosti a měli bychom se k sobě chovat ohleduplne. Super, ze je hned zavrhovana i varianta @Kelsey, ze by se dalo decka upozornit na to at to nervou do hlavy taky ostatním. Vychovavejte si decka jak chcete, za chvíli to tu bude jako v Americe. Kazdej druhej arogantní blbecek s vlastni pravdou a extremismus :roll:
Edit: preklep

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vesmírná drůbež
18.12.21 11:57

@hospodki mě baví, jak máš na očích klapky a v centrále jen dvě varianty toho, jak lze k dítěti přistupovat. To asi není sobecké, jen poněkud omezené a krátkozraké.

• Citovat
  • Upravit
18919
18.12.21 12:01

@JanaDaR tak je úžasný jak me dokonale znáš a vše o me vis. Koncim, se sebestrednosti nemá smysl argumentovat. Hezké svátky, možná by se měly radši úplně zrušit, aby ty děti z toho neměly trauma, ze i ten Ježíš je výmysl. Velikonoce bych skrtla radši taky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vesmírná drůbež
18.12.21 12:05

@hospodki tak hlavně že ty a @Kelsey vůbec neděláte to samé. Ale vůbec ne. Obviňujete tady okamžitě každého, kdo to vnímá jinak, děláte z něj kdoví co, ale naopak už to taková pohoda není, co?

• Citovat
  • Upravit
4749
18.12.21 12:09
@SlečnaDahlia píše:
Z druhého pohledu: rodiče se při výchově svých dětí musí podřídit tomu, k čemu vychovávají ti ostatní své děti? Každý musí brát ohled na to, že ty něco nějak chceš pro ty své? Pokud u tebe v dětství pohasly Vánoce zmizením Ježíška a pak už „byly jen dárky“, tak je mi to líto, ale není to běžné. Možná tam, kde Vánoce jsou bez fiktivního Ježíška opravdu jen o těch dárcích.

Jako sorry, ale ty děti učíš něco, co není pravda - a jako podstatný rozdíl oproti náboženské výchově vnímám, že i ty sama víš, že to není pravda. Není to o světonázoru. Takže ty sama si pro své děti nachystej alibi, až přijdou ze školky s tím, že Ježíšek není.

A poslední větu sis mohla odpustit. Kouzlo Vánoc, představivost a bezstarostnost dětí přece není navázaná na postavu kurýra Ježíška, proboha. Mému dítěti září oči, když jdeme pro Betlémské světlo a on si ho nese domů v lucerničce, když tou malou hlavičkou letí fantazie o tom, jak si ho skauti předávají na všech těch místech v cizích zemích, kde zatím nikdy nebyl. Kouzlo pro něj je celý vánoční příběh, atmosféra vánočního koncertu, na který chodíme každý rok, stavění Betlému a zpívání u rozsvěcení adventních svíček. Představ si, že i moje dítě, které ví, že Ježíšek nosící dárky je jenom „jako“, se nemůže dočkat tmavé místnosti a rozsvícených světel.

NEmusi se podrizovat nicemu, ale pokud ziju v miste, kde je tradice verit na Jeziska a orevazna vetsina deti veri, je to neohleduplne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vesmírná drůbež
18.12.21 12:17

@astoret tak musí nebo nemusí.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat