Chci říct dítěti pravdu o Ježíškovi

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Vesmírná drůbež
18.12.21 14:09

@Kelsey a to platí. :lol: Trochu rozšířit obzory to chce. Zajímavé je, že tvé děti jsou přece natolik taktní, že jim netřeba cokoli vysvětlovat. Zato ostatní jsou úplně blbé a je nutné jim dát najevo, ať drží pusu. Super.

• Citovat
  • Upravit
12791
18.12.21 14:37
@Anonymní píše:
Tohle téma raději anonymně. Asi budu v menšině, ale přeci jen. Mam malého syna (2 roky), ještě to nechápe, ale až bude chápat, nechci mu říkat, že dárečky nosí Ježíšek. Já jsem hodně věřící, tak chci s ním chodit do kostela, podívat se na jesličky, zpívat koledy, bavit se s ním o narození Ježíška, ale nemluvit, že dárky dává Ježíšek. Chci mít s ním naprosto upřímný vztah. Mne rodiče říkali, že nosí Ježíšek, já věřila i ne. Nešlo mi do hlavy, jak může Ježíšek stihnout za jeden den objet celý svět, jak si může pamatovat kdo jak zlobil nebo byl hodný, nešlo mi to do hlavy, měla jsem v hlavě poradny zmatek, takže když mi spolužačka řekla, že dárky kupuji rodiče, tak to překvapení vlastně ani nebylo, rezerva na Ježíška tam byla vždycky. Já to chci pojat jinak. Moje máma se zděsila, hned jsem byla zlynčována, že synovi chci ukrást podstatu Vánoc, to snad ne, bude to chudák. Já to mám ale takhle. A nemyslím, že si ty Vánoce neužije. Budu ho učit, že pro nás křesťany je Ježíšek tím největším nejcennějším dárkem. Je tu jeste podobný exot jako já?

Na Jeziska js prestala verit, kdyz se mi spatne ulozene darky ve skrini vysypaly na hlavu, kdyz jsem ji otevrela, nejvice me stvalo ze krasnou knihu pohadek co jsem tam videla a chtela, jsem nedostala ja, dodneska nevim kam se dostala ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11954
18.12.21 14:38
@Kelsey píše:
Některé děti jsou asi velice taktní (nevím, jaký jiný výraz teď použít), přestože jsou to stále děti a nejspíš jim to doma rodiče hezky vysvětlují. Mám ve skupině několik dětí, které nevěří na Mikuláše. Kdo věří, tak to bylo poznat. A bylo mi šeptáno do ucha od pár dětí, že ví, že jsou to převlečení lidé. Takový ten pocit, že znají tajemství. My si k různým dnům čteme tématicky a tvoříme. Nestalo se mi, že by někdo na celou místnost řekl, že Mikuláš není. Takže tam mám dva tábory, přesto není problém.
Reagovala jsem tady pouze na vyjádření, že někoho nezajímají cizí děti. Taky bych mohla říct, že za rok nebo dva nebude ani moje poslední dítě doma věřit. Už mi to může být jedno vůči jiným dětem. Ale proč bych to dělala? Dcery jsem o to ani žádat nemusela. Mají mladšího bratra, bratrance a taktně mlčí.

Hele, ale moje děti taky ví, že do školky atd. chodí převlečený lidi - bály se čerta - ale Mikuláš existuje a dává jim dárky do punčochy za okno :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
524
18.12.21 14:53
@andelka83 píše:
Věří oba, fakt. Nevim už jak moc pevně, možná věří, protože se jim to prostě líbí..ale kolikrát mají i argumenty, proč je. Mladší psal dopis, starší ne. Ale ne proto, že by nevěřil. Řekl, že když jeste dopis nepsal, tak se mu taky dárky líbily, tak že se nechá letos překvapit. Ve škole na konzultaci jsem to i učitelce říkala, že ať se kdyžtak nediví. A ona říkala, že to chápe, že není jediný a že ona jim to rozhodně brát nebude, že je to hezké. Jsou pataci.
Já pořád čekám, kdy s tím který přijde, kdy bude nalomený už příliš..a pořád nic. A jestli jen dělají, že věří, tak ať. Já to taky tak mám. U stromečku děkuju Ježíškovi a i když si některý dárek koupím sama, tak jakože od Ježíška. Pro mě je to součást Vánoc. Samozřejmě ne to nejdůležitější. Taky miluju atmosféru, světýlka, zvyky, pohádky, trhy, návštěvy..Příspěvek upraven 18.12.21 v 09:28

Ne, fakt nevěřím tomu, že dvanáctiletý kluk věří na Ježíška. Buď na tebe hraje habaďůru, což některé děti dělají, nebo nebude zrovna ta nejostřejší tužka v penálu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2031
18.12.21 14:55
@Barbucha3 píše:
Ještě by mě zajímalo, jak by to tedy bylo reálně pojato? Samozřejmě žádný dopis Ježíškovi, žádné otázky, co si přeješ od Ježíška. Ale takže : co ti máme koupit k Vánocům? Nebo půjdete dárky koupit společně, dítě si ukáže, co chce k Vánocům? A vlastně proč to dostává? Že bylo hodné? V té křesťanské rodině si to takto neumím představit o to víc. A nebo prostě přání nebudou, maminka vybere co ví, že by dítě mohlo chtít a pak to najde pod stromečkem nebo klidně tedy dřív, protože ví, že to je od rodičů? A nebo se to divadýlko udělá tak jak tak, dopis, schované dárky, objevené pod stromečkem, ale dodá se, že Ježíšek není a kupujete to vy? Fakt mě to zajímá, díky. :kytka:

A ty se ptáš manžela, co si jako přeje k narozeninám? Beru, že někde to tak je, my jedeme na překvapení. Přece svoje děti znám a vím, co si tak nějak přejí, co je baví. Žádný dopisy nepíšeme, ale neříkám, že v rámci té pohádky jednou nenapíšeme :)

A dárky se dávají k příležitosti oslavy Vánoc, stejně jako u nás je malý dárek i na Velikonoce a Barboru třeba :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
18.12.21 14:57
@curria píše:
Ne, fakt nevěřím tomu, že dvanáctiletý kluk věří na Ježíška. Buď na tebe hraje habaďůru, což některé děti dělají, nebo nebude zrovna ta nejostřejší tužka v penálu.

Ten výraz „nejostřejší tužka v penálu“ mi přijde neuvěřitelně trapný. Divím se, že to pořád někdo používá.

• Citovat
  • Upravit
34322
18.12.21 15:00
@Dobrej_tym píše:
A ty se ptáš manžela, co si jako přeje k narozeninám? Beru, že někde to tak je, my jedeme na překvapení. Přece svoje děti znám a vím, co si tak nějak přejí, co je baví. Žádný dopisy nepíšeme, ale neříkám, že v rámci té pohádky jednou nenapíšeme :)A dárky se dávají k příležitosti oslavy Vánoc, stejně jako u nás je malý dárek i na Velikonoce a Barboru třeba :)

Jsou rodiny, kde pisou (kresli) Jeziskovi vsichni vcetne dospelych. Sednou si k tomu a delaji to spolecne.
Za me super vec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
18.12.21 15:08

@Barbucha3 Není zač

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6437
18.12.21 15:08
@Dobrej_tym píše:
A ty se ptáš manžela, co si jako přeje k narozeninám? Beru, že někde to tak je, my jedeme na překvapení. Přece svoje děti znám a vím, co si tak nějak přejí, co je baví. Žádný dopisy nepíšeme, ale neříkám, že v rámci té pohádky jednou nenapíšeme :)A dárky se dávají k příležitosti oslavy Vánoc, stejně jako u nás je malý dárek i na Velikonoce a Barboru třeba :)

No, jo, moje máti taky jela vždycky na překvapení. Mohla jsem si přát co jsem chtěla, ona věděla nejlíp co mně a i ostatním má dát. Pravda, dost často se nestrefila, protože její vkus se dost lišil od vkusu ostatních, ale co už, přece chtěla pro nás vždycky jen to nejlepší.:-)) Navíc všichni ani neventilují nahlas co si přejí. Protože kdyby ano, tak se to od toho psaní Ježíškovi moc neliší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6437
18.12.21 15:09
@Lucie_Sx píše:
Jsou rodiny, kde pisou (kresli) Jeziskovi vsichni vcetne dospelych. Sednou si k tomu a delaji to spolecne.
Za me super vec.

Za mě taky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6437
18.12.21 15:11
@Luboš P píše:
Podle mne se dá radost, pohoda i kouzlo Vánoc udělat, i když vím, že dárky nedává Ježíšek, ale obdarováváme se navzájem. Já za jednu z nejlepších českých divadelních her považuji Jiráskovu Lucernu, při shlédnutí cítím radost pohodu, nechám se vtáhnout do děje, přestože (možná právě proto) tam vystupují vodníci, víly, hejkal a o těch vím samozřejmě, že nejsou.

Jasně, že ano. Asi se nedá předpokládat, že v dospělosti věří někdo na Ježíška.:-) Všechno má svůj čas. Ale děti mají rádi pohádky, i tu o Ježíškovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6437
18.12.21 15:14
@PAN66 píše:
To musis ty vedet, jak to chces. pojmout. mne Jezisek nevadi, prijde mi to v pohode. Jen me mrzelo, ze unkamaradky ve skolce jedno takovy uvedomely dite zkazilo vanoce cele tride a ve 4 proflaklo, ze rodice davaji darky, jenze 4 letemu tezko vysvetlit, ze ostatni veri at to nerika, problem byl, ze s maminkou nebyla rec. Holcicka tto omilala denne, jakoze ona ma pravdu a kdyz ji ucitelka (mamince) naznacila, ze by mohla dceri domluvit, tak na cele patro spustila, ze je to jeji vychova a ze neni jeji problem, ze ostatni rodice detem lzou a ze jeji dcera odmala vi, ze jezisek neni, bohuzel to slysely i jine deti, to je fakt bezohledne, si pamatuji jak k nam pak prisli a jeji syn se rozplakal, ze Jezisek neni. Bylo mi ho lito.

Na to bych řekla, že Ježíšek nosí dárky jen dětem, co na něj věří a těm, co na něj nevěří je musí kupovat rodiče. Koneckonců je to vlastně pravda.:-)))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3600
18.12.21 15:28
@Dobrej_tym píše:
@Arboretka Promin, ale co je na tom sobeckeho? Ja u toho myslim nesobecky na deti, aby jim bylo dobre, aby nam mohly verit, aby se necitily klamany. Snazim se fakt nelhat. Pohadky vypravim, ale zustavam v rovine pohadky. Nebudu diteti tvrdit, ze napr. v lese potka bludicku. Aby mi pak do toho lesa ani nevlezl.Zrovna tak by se dalo rict, ze klamani Jeziskem je vlastne sobectvi rodicu, pac maji pocit, jak to neni kouzelne, ta detska naivita a duvera a vira v magii. Ale to si nemyslim, myslim, ze chteji proste jen detem udelat radost. Ani jedno prece neni sobecky.

Posahany je na tom to, te fakt proste u malych deti Jeziska nazyvas klamani. Tohle je proste nazor, a tak to vidim ja, uplne mimo. Tady se proste zase musi hrotit vse az do nesmyslu. Tvrdit, ze Jezisek je klamani deti a tudiz jim o Jeziskovi nereknu, abych jim nelhala. Tohle je proste ta posahanost. Stejne jak vedle v duskuzi, kdy matky vysiluji, te chlapecek ma plastovou pistolku. Absolutni extremy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vesmírná drůbež
18.12.21 15:31

@Arboretka a víš že znám dost lidí, kteří poté, co zjistili, že Ježíšek není, měli to rodičům za zlé, vyčítali jim to a připadali si zkrátka podvedení? Každý má nárok na své vlastní emoce a má právo potom jednat dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. „Ježíškovací“ rodiny fakt nemají patent na ty pravé Vánoce.

• Citovat
  • Upravit
2031
18.12.21 15:45

@ZuzaM Ja nevim, jak bych to resila v jinych situacich. Syn od leta vykrikuje, ze chce autodrahu a domecek pro panacky. Tak to je easy. A s manzelem se snazime prekvapit toho druheho :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí