Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Manžel je převážně na HO, takže doma. Topení je ovládáno centrálně na PC, takže má permanentně vše pod kontrolou. Když něco přenastavím, hned si toho všimne a nadává. Zajímavé, že na jídle šetřit nechce vůbec, spíše naopak. Jeho rodiče k nám moc nejezdí, můžete hádat pročZato si skoro každý den volají přes Skype, takže ten vliv tam je veliký. Dneska jsme se hádali proto, že tady byla moje mamka a byla jí zima, proto jsem v kuchyni zatopila víc.
Takže o penězích to tedy není? Prostě bych nastavila topení na víc stupnů a hotovo. Vždytˇmusíte fakt mrznout
Co děti? Vždyť jim musí být taky zima. Vůbec bys s ním o tomhle nediskutovala, a pokud by s tím měl problém i dál a takhle celou rodinu omezoval nesmyslama, tak bych opravdu uvažovala nad rozvodem.
To jako vážně? Tvůj manžel tě musí mít za dost dobrou onuci, že si tohle necháš líbit.
Jak bych reagovala? Poslala ho tam, kde slunce nesvítí, protože tam se šetří a je tam houno spotřeba. Tvůj manžel je despota, ignorant a blb.
Bych si nechala spočítat výživné na děti, předala mu to a že pokud vás bude dál udržovat v režimu doby kamenné, tak odcházím i s dětmi. Výživné bude jistě dražší než účet za energie.
Musíš mu vysvětlit, že se chová jak pošahanej. Takže na jídle nešetří, ale na světle ano? A kolik tím jako získá peněz, když všude bude umrlčí světlo? Přece mu musí být jasný, že měsíčně ušetří sotva pár desetikorun na tom svícení. Na jídle se dá ušetřit v řádu tisíců, ale on bude raději po tmě? A topení ani nekomentuju, já hodně nesnášela, když mi táta chodil do pokoje kontrolovat a vypínat topení, to bych manželovi utekla velmi rychle. A kolik tím ušetří, 500 za měsíc? opravdu mu to za to stojí?
@Anonymní píše:
Ahoj. Na jaře jsme koupili dům na hypotéku a od té doby manželovi trošku hrabe. Už dřív projevoval lehké skrblíkovské tendence, ale co se děje teď, je podle mě hrubě přes čáru. Jeho otec je bohužel ještě extrémnější a tchýně rezignovala a stojí na straně manžela a tchána, tedy proti mně.1. Nastavil topení na 17 stupňů a důsledně kontroluje, abych nepřitápěla. Výjimečně večer před koupáním můžu trošku zatopit v koupelně. Máme malé děti, nemáme koberce, nenechá si vysvětlit, že je to málo!
2. Po použití WC nesplachuje, výjimkou je velká potřeba.
3. Do každého lustru dal jen 1 žárovku, spíš takovou boudičku. V technické místnosti a spíži žárovku úplně vymontoval. Osvětlení nad kuchyňskou linkou zakázal používat. Když svítím v době, kdy je venku ještě trochu světla, nadává.
Každý den se kvůli tomu hádáme a tchánovci jsou na jeho straně. Co mám dělat? Jsem jediná, komu to přijde extrém?
Tenhle je dobry! A ty si neumis pustit topeni a namontovat zarovky. Koupil klasicke stovky do svetel a vubec by me to netrapilo.
Mně se to jeví jako nějaká psychická porucha. Protože šetřílkovství je hlavně o tom, že to lidi mají dobře spočítané. Kdyby to tvůj muž tak měl a věděl, že ušetří ubohých pár kaček, tak by ho to trklo. Čili bych nebyla tak přísná a v klidu si promluvila o návštěvě psychologa. Jestli ho teda miluješ. Jinak uteč, no. Co jinýho. V tomhle se žít nedá.
Ten by byl stejně něco na mě, domácí práce mi nejsou cizí, takže než by došel domu, měl by vyměněná světla a hozená taková, kde je integrované silné led. Mám astigmatismus a jak je šero, blbě vidím.
Topení mám doma na 23,5, řešit nachcípané děti a psy nehodlám.
A ten záchod bych ho pořád hnala umývat, v interiéru nemusím umělé vůně, ale smrad nesnáším.
Já v tomto vyrostla. Kromě toho topení, máti si ráda přitopila, ale jinak ano - proč pořád splachuju? (protože chodím na záchod a jinak to smrdí), proč pořád svítím (protože ve tmě nevidím a potřebuji se učit), to chci jako večeři? (ta jako, ona si večeři dá), proč měním kartáček na zuby, když mám MS a používám vložky, nemám jich používat moc, a nemusím si měnit kalhotky přece, v zimě si nemusím měnit ponožky každý den, není to prý potřeba, ona nechce platit brýle, učitelka mě má posadit dopředu, když nevidím na tabuli atd. atd.
To není o penězích, to je o tom, že jsi onuce. Sebe manžel neomezí, že. Jemu zima není. On pracovat v kuchyni ručně nepotřebuje, že. A jídelko si nakoupí, že jo? ![]()
Máme doma kolem 23 st. Při 17 st. bych zmrzla a dítko také.
@topazio píše:
Máme doma kolem 23 st. Při 17 st. bych zmrzla a dítko také.
Ou, to bych se upekl. 19 max. ![]()
@Lexter píše:
Ou, to bych se upekl. 19 max.
Fakt? U nás je aktuálně 26 máme rádi teplíčko ![]()
@arinecka píše:
Fakt? U nás je aktuálně 26 máme rádi teplíčko
Tohle už by bylo regulérní trýznění. Aspoň teda pro mě. ![]()