Cizí jazyk z A0 na B2 - za jak dlouho je to realistické?

Anonymní
13.8.26 13:51

cizí jazyk z A0 na B2 - za jak dlouho je to realistické?

Ahoj holky,

kvůli práci se musím co nejrychleji naučit cizí jazyk (konkrétně španělštinu). Mohu se jí věnovat přibližně 3 hodiny týdně, někdy si najdu víc času (třeba pět hodin), v hektických týdnech budu ráda za hodinu a půl. Je to můj první románský jazyk, umím anglicky a německy. Chci se zeptat, za jak dlouho bych kýžené úrovně B2 mohla tímto tempem dosáhnout? Máte zkušenost? Ještě bych dodala, že nejsem jazykové dřevo - přirozeně mi jazyky docela jdou i mě baví, fotografickou paměť však nemám. :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3910
13.8.26 14:22

Mensa ČR se snaží zjistit, za jak dlouho se může Čech naučit japonsky.
Nejprve se ptají ČVÚŤáka: „No, kdybych jel do Japonska, myslím, že tak za tři měsíce bych mluvil dobře.“
Potom se ptají právníka: „Po měsíci v Japonsku bych si tam klidně mohl otevřít právnickou praxi.“
Nakonec přijde na řadu matfyzák, který říká: „A existují na to skripta?“ „Samozřejmě…“ „Tak mi dejte tři dny. Ale ta poslední noc, to bude odvaz…“

Tym som chcel povedat ze zalezi kolko casu, energie, spanku tomu chces obetovat, ako intenzivne sa dokazes ucit, kto ta bude vyrusovat…

Edit: A este sa doplnim - zalezi kto ta bude skusat, napriklad nemecke skusky ked si predtym mala kurzy u Goeteho tak ti to daju vzdy, ak ides len tak z ulice su na teba o dost drsnejsi a co viem tak aj dost ludi vyhodili…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
282
13.8.26 16:58

Myslim, ze se to neda tak snadno roct, opravdu zalezi na spouste faktorech. Zkus to probrat s AI, ty ti daji mozna nejake konkretnejsi odhady…

Ja treba se ucila italsky a pasivne (tedy porozumeni textu a mluvenemu slovu) jsem byla na B2 celkem rychle, ale pak ta aktivni znalost (psani a predevsim mluveni) to jsem dohanela jeste dlouho pote. Ucila jsem se sama, na materske, vzdy treba hodinku a pul vecer kdyz usnuli deti, ne kazdy den na to byla energie nebo cas, pres den nebyl vetsinou cas vubec. Za cca 5, 6 let jsem to dotahla na C1 uroven ve vsech aspektech, krome toho mluveni, to jsem byla tak o uroven niz, to proste jako samouk je o dost tezsi, i kdyz v poslednich letech AI obecne a aplikace primo na uceni jazyku s AI ucitelem fakt muzou dost pomoct, je toho dnes spousta.

Taky zalezi, jak se budes ucit - hromadne kurzy/individualni lekce jsou oooobrovsky rozdil. Pak samostudium ma spoustu vyhod, ale je potreba mit trochu tu disciplinu a taky hledat kvalitni zdroje, duolingo te (podle me) fakt jazyk nenauci, to je proste hra pri ktere pochytis slovicka a par frazi.

Takze podle me od toho vseho se to odviji a neda se to tak snadno zobecnit, no.

Ja tedy ale puvodne nemela cil dosahnout nejake urovne, brala jsem to jako konicek, takze jsem to nijak nehrotila. Az treba po 2, 3 letech jsem si tak rekla, ze to chci dotahnout dal a zacala jsem to brat „vazneji“ a nejak jako systematicky.

Drzim palce :pankac: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.8.26 17:03
@Anonymní píše: Více
tohle ti asi nepovzbudi…přirozeně nám s kamarádkou jazyky taky šly. Angličtina, němčina nebyl problém. Přidala se k tomu i švédština, taky nebyl úplně problém. Ruština taky nebyl problém se za pár měsíců dostat na konverzační úroveň, jen tak z hecu.
Ale kamarádka se španělštinou bojovala přes rok a pak to vzdala, s tím, že je na A2,já tomu nedávno před pár měsíci dala poprvé šanci takový osobní challenge a zároveň hobby, nakoupila kvalitní anglicko španělské učebnice, k tomu YouTube atd. a ani po 3 měsících nejsem schopná ze sebe něco kloudného dostat…
Takže v našem případě to je dlouhý boj, nelze to takto říci, za jak dlouho budeš umět mluvit na slušné úrovni, navíc 3 hodiny týdně je za mě docela málo na to, abys mluvila třeba do pár měsíců na úrovni B2…
  • Citovat
  • Upravit
6653
13.8.26 17:13
@IcePlanet7 píše: Více

To bude asi tym, ze Goetheho institut ma celkom kvalitnu vyuku :lol:
O ake skusky ide?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9436
13.8.26 17:57
@Anonymní píše: Více

No já myslím, že je to individuální, španělsky neumím, ale hodně lidí mi říkalo, že se učí dobře. Já se ve francouzštině dostala na B2 po 4 letech na gymplu (3 hodiny týdně, ale je to něco jiného, když se učíš sama, než když čekáš půl hodiny, co vykoktá spolužák - trochu přeháním, no). Italsky jsem se dostala na B2 za 2 roky, ale strašně moc jsem toho zapomněla, tedy ani ne gramatiku, ale slovíčka, ale je fakt, že jsem se ji učila, když mi bylo 14 a 15 let, teď jsem podstatně starší a začala jsem chodit do na italštinu na A1 zas, ale je fakt, že se tam občas docela nudím. Ale ráda bych ji zas na B2 vytáhla.

A jak se budeš učit? Sama, kurzy skupinové, individuální výuka…? Určitě je taky dobře ve španělštině pak číst a poslouchat. Já mám třeba ráda různé pohádky ve francouzštině, poslouchám je občas na youtube. Ale pokud ti jazyky obecně jdou, tak myslím, že to rychle půjde. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.8.26 21:07

Mně to trvalo cca 6 měsíců - z nuly na cca B2. Úplně cizí jazyk - portugalština. Nedokážu odhadnout počet hodin týdně, ale bylo to při studiu vysoké a zaměstnání.

Mám ale eidetickou paměť - takže to mi hodně pomáhalo. Ale třeba s výslovností bojuju dodnes.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze