Matka 16 let - nárok na dávky
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Co bude?
Ahojte maminy, potřebovala bych poradit tak doufám, že mi tu nějaká mamina co se v tom vyzná, nebo má vlastní zkušenosti poradí.
Mám kamarádku, je to matka šesti dětí. 2 z nich již mají přes 20 let a jeden už bydlí s přítelkyní. Bydlijou v RD 5+1. Vždy se o děti vzorně starala je hlášená na úřadu práce a pobírá dávky. (hmotná nouze, přídavky, přís. na bydl.) doteď chodila i do práce na dohodu. Teď, ale skončila z důvodu, že její nejstarší dcera, které je 16 let otěhotněla se svým 16-ti letým přítelem a zjistily to až po 3 měsíci, tudíž už se dítě nedalo vzít.
- než začnou některé chytré hlavy odsuzovat, že její dcera měla brát antikoncepci, tak nemohla, má trombózu krve 2 stupně a antikoncepci musela z toho důvodu vysadit a jak se říká, stačí kapka.
Ale k dotazu.. Už to oznámili i na OSPODU, dívka má termín 27.6. tento měsíc a v září jí bude 17. Do 18-ti let bude bydlet s matkou, matka bude dítětův poručník a dívka si chce hned po porodu zažádat s pomocí OSPODU o částečnou rodičovskou zodpovědnost. (musím dodat, že mladá je vzorná a zodpovědné co se týče takových věcech, dokonce teď 3 měsíce chodila na brigádu, aby si mohla nakoupit veškerou výbavičku a nemusela být až tak moc závislá na matce a také si ji sama za své s přítelem nakoupili-postýlka, kočárek, hygiena, oblečky)
Ale můj dotaz zní, bude mít mladá nárok na nějaké dávky? -rodičák, přídavky, porodné?
A jak to bude se zápisem matky a otce do RL dítěte? Budou tam zapsáni, ikdyž jsou oba nezletilý?
Děkuju za odpovědi ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Na rodičák bude mít nárok pokud bude mít tu rodičovskou zodpovědnost, na porodné myslím v každém případě. Zapsání otce do RL přes soud, u nezletilých to nejde na matrice.
A ad antikoncepce, existují i jiné druhy než HA a „dám si pozor“…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Do rodného listu budou zapsáni oba, otec pokud zajde i s matkou na úřad a nechá se zapsat jako otec - když nejsou manželé tak není zapsání otce samozřejmost. S těmi dávkami neporadim, už sem dlouho mimo dění a zapominam ![]()
Edit. Se soudem jsem to nevěděla, pardon ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Matka musí byt automaticky, právo ze porodila ji nemůže nikdo upřít.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Maria04 Matka automaticky, matka je vždy ta, kdo dítě porodila, jinak ten otec jde souhlasným prohlášením, akorát se dělá před soudem, ale přesný postup co a kdy podat nevím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 ano jak pises. Matka automaticky.Otec pres soud.Dite dostane prijmeni po matce. Rodicak dostane ctyrlety automaticky. Porodne a pridavek na dite. Vyridit na UP.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Než začnou chytré hlavy odsuzovat…aha, tyhle výmluvy jsou v 21. století, kdy existuje nepřeberné množství druhů antikoncepce fakt trapné. ![]()
Co se týče dávek vše zaznělo…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lively píše:
Než začnou chytré hlavy odsuzovat…aha, tyhle výmluvy jsou v 21. století, kdy existuje nepřeberné množství druhů antikoncepce fakt trapné.
Tak ono žádná antikncepce není 100% a do jisté míry se s úletem „musí“ počítat. Na druhou stranu je pravda, že takový úlet většinou zjistíš dřív než ve třech měsících…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nimie Tak nějak, nemohu-li, či nechci ha, používám kondom, praskne-li, letím pro postinor, jinak hlídám ms a jak se malinko zpozdí, testuju… a tedy v 16 bych na ten potrat šla. I když u mě by to v 16 byla akademická debata, to jsem používala 100% aktikoncepční metodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pěkně hloupá holka… no to je šikovná že chvíli chodila na brigádu
![]()
nárok na dávky mít bude
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
@Nimie Tak nějak, nemohu-li, či nechci ha, používám kondom, praskne-li, letím pro postinor, jinak hlídám ms a jak se malinko zpozdí, testuju… a tedy v 16 bych na ten potrat šla. I když u mě by to v 16 byla akademická debata, to jsem používala 100% aktikoncepční metodu.
nesexování, tak nějak ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ony se ty rodinné modely jaksi okoukávají, holka na to prostě jen přišla rychle.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lively píše:
Než začnou chytré hlavy odsuzovat…aha, tyhle výmluvy jsou v 21. století, kdy existuje nepřeberné množství druhů antikoncepce fakt trapné.
Ještě je tu stará dobrá guma. Což ale slečna asi nikdy od matky a otce nepochytila, protože má 6 sourozenců.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Burj Chalifa píše:
Ještě je tu stará dobrá guma. Což ale slečna asi nikdy od matky a otce nepochytila, protože má 6 sourozenců.
ale přece se o ně vzorně starala
tzn, že si nedědili boty ale každý měl svoje vlastní, nemuseli jíst čínské polívky atd… jojo
s hmotnou nouzí určitě ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit