Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
To jsem zvědavá, kdo co poradí.
U nás jsem zkoušela model „klidný den“, takže nic moc zábava. Pak jsem zkoušela totální „masakr den“, kdy byla pořád zábava, blbnutí s jinými dětmi. A výsledek? Jedna noc krásná, spí 20-7h a pak je několik nocí, kdy se budí co hodinu, pak je vzhůru třeba od 3-4h ranní a jakože vyspáno. Pak zase usne a spí do 6-7h. Co s tím? Netuším, asi vydržet ![]()
PS. Naší je 14m, budívala se na dudlík do cca 9.měsíce, protože byla zavinována. Od té doby, co se odzavinula, spala tak měsíc krásně, nebudila se vůbec. A od toho cca 11.měsíce máme jednu noc dobrou, další horší, pak pár šílených a takto jedeme.
A přes den spí cca 2-2,5 hodiny po obědě. Spávala déle, i 3-3,5 hodiny, ale to pak blbla v noci, takže jsem jí začala budit. Teď se spí od té 13-15h, ale stejně - jednou v noci blbne, podruhé ne. ![]()
@RadkaCh podle mě je proste pretazeny, nevím proč ho nenechas dopoledne vyspat dle jeho potřeby? A vlastně odpoledne to samé…
@RadkaCh Já bych ho nechala vyspat přes den, minimálně to dopoledne bych ho nechala spát, jak chce. Podle mě je přetažený. U mých děti platilo, že čím lépe spaly přes den, spaly lépe i v noci. Jakmile šly/jdou spát hodně unavené nebo přetažené, bývá to děs.
@Susanna To potvrzuji také - jakmile naše malá spí špatně po obědě, pak spí na nic v noci. A nebo, když jí večer nechám klidně i o 15 minut déle hrát si, tak už bývá také problém. Naše malá je totiž dost režimové dítě…
@RadkaCh U nás se potvrdilo pravidlo „čím líp spí přes den, tím líp spí v noci“. Takže jsem nechávala spát i později odpoledne. Sousedka se vždycky smála, že si malý schrupne před spaním. Dvakrát se nám dokonce stalo, že usnul v půl páté a spal bez jídla a pití do pěti do rána. Pak vytáhnul 200 mlíka, půl hodinky si žbrblal a ještě do sedmi usnul.
Jinak kolem půl roku se mi budil i desetkrát za noc. Ale stačilo pohladit a dát dudlík. Bez rozsvěcení, bez zvedání z postýlky. Časem to samo ustávalo, až to přestalo úplně.
@Susanna píše:
@RadkaCh Já bych ho nechala vyspat přes den, minimálně to dopoledne bych ho nechala spát, jak chce. Podle mě je přetažený. U mých děti platilo, že čím lépe spaly přes den, spaly lépe i v noci. Jakmile šly/jdou spát hodně unavené nebo přetažené, bývá to děs.
To u nás bylo taky. Právě proto jsem začala dávat spát po těch 2 hodinách. I když ještě ani nezívnul nebo něco. Prostě byl 2 hodiny vzhůru, pak jsem ho svlíkla, přebalila, dala do postýlky nebo do kočárku a on usnul. A bylo vidět, že je spokojenější a to bylo u nás to nejlepší období. Na tom jsem vůbec nic nezměnila. Jenže jak začal špatně spát v noci, tak se budí do toho dne unavený, vzbudí se a mne si oči a zívá a po hodině je už hotovej. Jenže když já ho dám spát dřív, tak stejně neusne a řve, dokud ho z postýlky nevytáhnu. Pak teda řve, že se mu chce spát. ![]()
U nás taky platilo, že čím líp spaly přes den, tím lépe spaly i vnoci.
Kolem půl roku spaly po třech hodinách. Např:
v sedm budíček - v 10 šli psát, spali tak cca 2-3 hodiny - vstávali cca 12.30.
další spaní cca 15.00, spali do cca 17.00.
cca 18.30 koupání. uložení mezi 20.00-20.30.
Ale koilem 6m se spaní pokazilo dvěma kouskům ze tří (první byl naprosto bezproblémový), bojovali jsme hlavně s častým vstáváním v noci a neschopností samosttaně usnout.
U vás bych ho rozhodně nechala více spát přes den. Na jedno denní spaní jsme přecházeli u všech až po roce.
A když jste takhle nechávali spát, jak jste řešili krmení? Já už do něj takhle sotva něco narvu. Podle toho, jak spí, tak někdy obědvá ve 12 a někdy klidně až ve 2 ![]()
@RadkaCh Já bych ho prostě nebudila, ať si spí jak potřebuje…a taky se snažím max. po 2h ukládat, jenže teď přes svátky bojkotuje spánek, chce být vzhůru, ale je unavený a tak pláče a nemůže zaspat
pak třeba kolem 17 odpadne a spí a spí, já ho akorát vzbudím na večeři (19-20), převleču do pyžama a jde hned do postýlky a spinká krásně do nočního krmení - cca 1-3 ranní.
Jinak spává 2× dopoledne a 2× odpoledne… délka závisí většinou i na tom jak dlouho jsme venku. Je kočárkové dítě. ![]()
@Novire Nebo teda, když to počítáš takhle, tak večer jde spát, v noci se vzbudí, pak spí nad ránem a pak třikrát přes den.
Dobré ráno
)Kolem jeho 3 měsíců se to začalo horšit. Klasika. Nejdřív vstávání ve 4, pak o půl 4, ve 3 a nakonec klidně o půlnoci nebo i před půlnocí. Vždycky jsem nakojila a za hodinu byl vzhůru zase. A to pak začal ten problém, který teď řeším. Max. v 5 hodin byl prostě úplně vzhůru a chtěl si hrát a dělat blbiny a pak si za 2 hodiny usnul. Nakonec jsem přestala kojit a přešla na UM, protože jsem zjistila, že moje prsa neprodukují mlíko, ale vodu a že malý má hlad. No a od té doby se to prostě táhne. Vzbudí se ve 3 nebo ve 4 a dělá tady humbuk ty 2 hodiny a pak řve, protože je unavený. Mně už je to celkem jedno, zjistila jsem, že mi tělo funguje asi na nějaký dobře natažený setrvačník a nedostatek spánku už mě nijak nedráždí. Ale spíš syn s tím má problém. Je prostě pořád unavený. Nikdy se pořádně nevyspí. V noci vypadá, že je strašně čilý a odpočatý, ale pak se unaví a chce spát. Tak usne třeba v těch 5, ale o půl 7 je zase vzhůru. Celý den na mě zívá a mne si očka. Když ho dám spát přes den, tak toho taky nenaspí tolik, aby si všechno dospal. Dopoledne by vydržel spát strašně dlouho, ale to ho tolik nechci nechávat, aby si nenarušil úplně den a noc. Po obědě je unavený, ale usnout nechce a musí ještě dělat kraviny a vztekat se, protože je unavený. No a odpoledne už je úplně hotovej, protivnej, neustále kňourá a chtěl by furt spát. Jenže to ho přece taky nemůžu dát spát pozdě odpoledne, protože by v noci spal ještě hůř.
Jinak prospívá dobře, usínat už umí sám. Teď zkoušíme odbourat noční krmení, aby se zbytečně nebudil. Hlad v noci evidentně nemá, ale stejně se pořád budí a brblá a řve.
Jdu sem prosit o pomoc. Nadpis asi mluví za vše, ale popíšu naši situaci konkrétně. Synovi je zrovna dnes půl roku. A má prostě se spaním problém. Už od malička. Když se narodil, byl to děs, ale pak se to začalo pomalu lepšit a on začasl spát v noci úplně nádherně na to, že byl dvouměsíční. Dala jsem ho spát asi kolem půl deváté (teď už si to přesně nepamatuju) a on spal tak do půl páté, najedl se a spinkal dál. Přes den byl protivnější, ale to do doby, než jsem zavedla spánek po max. 2 hodinách (jsem si bláhově myslela, že si prostě usne, až bude chtít
Poraďte, prosím
Hlavně mi, prosím, nepište, že se to časem…Časem jsem to nechala a je to čím dál horší