Co s rybízem?

  • Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
4197
13.7.13 22:48
@balenka píše:
Dělám sirup za studena… Téměř bez práce a celou zimu zdroj vitaminu C…

Muzes prosím napsal recept? Děkuju ;-)
Holky a ten recept na domácí víno? :-) máte někdo? Chtěla bych to zkusit :mrgreen:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
8417
13.7.13 22:54

Holky máte některá recept na ten rybíz jako brusinky. Já ho měla, ale někde zašantročila ;)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
stazinka09
13.7.13 22:55

@pantoflíček
zmrzka už je v mrazáku, podle jinýho receptu teda, ale neva

  • Citovat
  • Nahlásit
stazinka09
13.7.13 22:57
@Jura007 píše:
@stazinka09 „Čučo-kompot“.
Rybíz oprat pod tekoucí vodou, nasypat do omniovek (740 ml) a do každé omniovky čtyři polévkové lžíce cukru. Zalít troškou převařené vychladlé vody, překrýt čistým plátnem a jeden den nechat stát na slunci. Pak postavit na chladnější a stinné místo. Rybíz začne kvasit, jakmile pustí šťávu a ta bude obsahovat už dost alkoholu, kvašení skončí samo od sebe (tak po třech týdnech). Tím je „přírodní zavařenina“ na pár měsíců konzervovaná (akorát vršek se doporučuje při konzumaci vyhodit).
Mám to vyzkoušeno jenom s černým rybízem.

A nehnije to? Asi jsem trošku natvrdlejší, ale to piješ nebo jíš, když tomu říkáš zavařenina? :lol: Jinak všechno mám: rybíz, omniovky i cukr. Sympaticky jednoduchý.

  • Citovat
  • Nahlásit
18308
13.7.13 23:01

@stazinka09 Můžeš buď vypít jenom šťávu nebo konzumovat lžičkou jako kompot. Nedával bych to ale malým dětem (má to obsah alkoholu blízký ovocnému likéru).

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
stazinka09
13.7.13 23:02

@Jura007
dík, já se zlámu sama :mrgreen: a zavzpomínám na mládí :dance: :dance:

  • Citovat
  • Nahlásit
stazinka09
14.7.13 10:19

Tak přátelé rybízu zdravím,
zmrzlina je luxusní :srdce:, teď mám v troubě koláč s drobenkou podle @barca0140, ještě mi zbyde rybíz na ten jogurtový koláč, tak jeden sáček ještě do mrazáčku upíchnu a ještě mi asi zbyde na pár sklenic čůča. Marmeládka nebude, ale já tam tenhle týden k paní musím pracovně znova, takže se obávám, že mě čeká další přepravka rybízu :mrgreen:. A to už dojde i na marmeládičky.

Si připadám jak svoje vlastní babička ;), ta by měla radost.

Díky za tipy a spolupráci všem :kytka:

  • Citovat
  • Nahlásit
14309
14.7.13 10:34

@stazinka09
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
neber úplatky, neber úplatky, lebo…

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Ge
1032
28.7.13 18:20

Ahoj lidicky :mavam: mohl by mi nekdo napsat recept na, zavareninu z cerneho rybizu? marmeladu nebo nejaky zajimavy kolac? cerveny mi prijde takovy bezny, ale z cerneho nejak nevim co :think:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
6529
28.7.13 18:22
To stejne co s červeným nebo bílým žádné zvláštní zacházení
@Ge píše:
cerveny mi prijde takovy bezny
  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
18308
29.7.13 21:20

No především barva marmelády z černého rybízu bude taková nijaká (i když základní složky - pektin, kyseliny a cukry - mají všechny rybízy asi stejné). Barvivo černého rybízu je totiž soustředěno jen ve slupce, asi jak u modrých hroznů. Z těch se před lisováním vína uvolňuje kvašením v nevylisovaném stavu - no a u zavařenin asi nic takového před přípravou nehrozí, že ano… Takže ta marmeláda z černého rybízu bude holt „bílá“.
Jinak kompot z černého rybízu (klasický zavařovaný) taky není špatný, akorát má pak v zimě tendenci rosolovatět. No a pokud se rybíz - s polečně třeba s bezinkama a malinama/ostružinama proženě odšťavňovacím parním hrncem, tak výsledná šťáva (sirup) má konzistenci taky trochu rosolovatou…

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mohlo by vás zajímat