Co vaříte na home office/při domácí škole?

2240
9.11.20 20:06

Co vaříte na home office/při domácí škole?

Dotaz je jasný. Jak nakrmit 2 dospělé a 2 předpubertální děti, když u toho člověk ještě musí pracovat na plný výkon? Home office je v pohodě, domácí učení taky celkem zvládáme, ale ten catering :zed: Už mi dochází nápady a mám pocit, že jíme pořád to samé dokola. Potřebuju něco, co se dá uvařit den předem a pak jen ohřát nebo ukuchtit během půl hodiny maximálně. Občas uvaří manžel, ale ten taky pracuje, děcka zatím zvládají tak akorát salát nebo vajíčka na různé způsoby :mrgreen: Cca jednou týdně objednáme rozvoz, ale to nejde moc často, protože to kapku leze do peněz.
Co vaříte vy?
Díky!

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4416
9.11.20 20:10

Dnes jsme dělali palačinky, na zítra máme nachystany „kebab“. Predkrajena zelenina, udělané maso, zítra jen nahazime do tortily a zapeceme. Rychlý je třeba i testovinovy salát, to zvládnou i děti, ty uděláš třeba jen dresink. Dál mě napadá pečené kuře na zelenině. Všechno (maso, zeleninu, brambory) nahazes do pekáče a peces. Sem tam polijes, ale jinak se o to netřeba starat. Knedlík s vajíčkem vylepšený o zeleninu, klobasku…to taky zvládnou i děti.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
19717
9.11.20 20:12

Cokoliv v troubě, strčím to tam a jdu delat neco jineho. Nebo treba kotel svickove, zatahnes maso, udelas ten zaklad, to je chvilka, hodis do trouby a pak uz to jenom rozmixujes a nalejes smetanu, a kotel jidla na 2 dny a dela se to skoro samo :D nebo ja delam rychle těstoviny, ze jenom ohodim cibuli, k tomu sunku nebo slaninu na kostky, listovej spenat, zaleju smetanou, necham provarit, nahazim do toho syr ( vic druhu, vetsinou co mi zůstane v lednici), kdyz se roztavi tak tam hodim uvařené testoviny a hotovo, prace tak na 15 minut :mrgreen:

Příspěvek upraven 09.11.20 v 20:13

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
22937
9.11.20 20:13

Zadala jsem, aby si kazdy z rodiny rekl, na co na v nasledujucich x tydnech chut na obed a veceri. Takze mame vcelku bohaty seznam vcetne polevek, ze kteteho zatim volime a uz jen dokupuji suroviny na konkretni pokrmy.
Jeden den v tydnu nevarim a dojidaji se zbytky z predchozich dnu. Obcas detem predlozim nejakou rychlou prasarnu typu parek nebo rybi prsty.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
22937
9.11.20 20:20

Nas seznam:
Svickova
Rajska
Jazyky s br. kasi
Testoviny s bolonskou
Congri
Cizrna na paprice
Tika Masala
Takos
Sekana
Karbanatky
Segedyn
Krkovice na cervenem vine
Znojemska
Batatova kase s volskym omem
Rostbeaf
Houbovy kuba
Rostenky
Pecena kruta
Pecene kure
Ryby (treska, losos, makrela)
Livance
Kvetakove placky
Polevky:
Zampioniva
Dynova
Hraskova
Kureci vyvar
Hovezi vyvar
Zelnacka
Fazoliva
Brokolicova
Rajska
Zampionova
Dynova
Bramboracka
Porkova

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
7209
9.11.20 20:23

Teď to není ještě takové tragické jako na jaře, mladší je ve školce, s manželem se střídáme v práci.
Máme zavedeno 1× týdně luštěninu, 1× rybu, zbytek taky točím pořád stejné jídlo, ale je pravda, že to nijak zásadně nevadí, ani mi ani dceři, která je ze školy doma

špagety, špenát, dušená mrkev, zapečené těstoviny nebo brambory. To by i ti puboši zvládli, ne? Oni nejsou zapojeni?
Sladké jídla, pokud jíte
Vařit v jednom hrnci

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
7209
9.11.20 20:24

@Svistice co je Congri?
Díky

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
22937
9.11.20 20:27
@bublinek píše:
@Svistice co je Congri?
Díky

Ryze, fazole a maso z upeceneho krutiho krku, zakapane citronovou stavou.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
2240
9.11.20 20:29
@Svistice píše:
Nas seznam:
Svickova
Rajska
Jazyky s br. kasi
Testoviny s bolonskou
Congri
Cizrna na paprice
Tika Masala
Takos
Sekana
Karbanatky
Segedyn
Krkovice na cervenem vine
Znojemska
Batatova kase s volskym omem
Rostbeaf
Houbovy kuba
Rostenky
Pecena kruta
Pecene kure
Ryby (treska, losos, makrela)
Livance
Kvetakove placky
Polevky:
Zampioniva
Dynova
Hraskova
Kureci vyvar
Hovezi vyvar
Zelnacka
Fazoliva
Brokolicova
Rajska
Zampionova
Dynova
Bramboracka
Porkova

Díky, díky :) Doplním si seznam :D

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
22937
9.11.20 20:34

@Jahru Jeste me napadlo, ze z bezneho repertoaru chybi kure/kruta na paprice, rizek, kure na svestkach, kralik na olivach, italske rizoto, cockova polevka, polevka z cervene cocky, jahlova kase, pstruh, krkovice na kmine, zemlovka, pohankove rizoto, zadelavane kachni zaludky.

Ty slozitejsi jidla varim v nedeli, aby byly na pondeli/utery. Pak uz staci pri praci 20-30 minut na delani prilohy.

Příspěvek upraven 09.11.20 v 20:37

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
2240
9.11.20 20:34

@bublinek Zapojení jsou, ale spíš do pomocných prací (škrábání brambor, příprava zeleniny, myčka) anebo když je čas, tak i víc. Třeba při přípravě večeře nebo pečení. Zatím nejsou moc efektivní :mrgreen: Dceři je 9 a synovi sice 11, ale přes veškerý trénink zatím není úplně z nejpraktičtějších :mrgreen: Takže jsem ráda, že dopoledne oba samostatně zvládají školu.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
22937
9.11.20 20:37

@Jahru Ja zavelela a jednou musel mladej udelat rybickovou pomazanku. To umi.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
2240
9.11.20 20:39

Z toho co děláme - rizoto, těstoviny s různýma majdama (zeleninová, boloňská, se špenátem, s lososem, sýrová), zapečené brambory/těstoviny, pečené kuře, pečená ryba, maso v zelenině (mrkev nebo kapusta), černá/červená čočka se zeleninou, kari s cizrnou, fazole. Omáčky moc nemusím, takže občas rajská nebo kuře/cizrna na paprice. Smažené věci mi nežerou :mrgreen:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
851
9.11.20 20:40

Možná čas na investici do pomalého hrnce. :)

Jinak fajn jsou jak už tady nade mnou psali takové ty zapečená jídla z jednoho plechu, pomalu pečená masa (ráno hodíš do trouby, v poledne vypneš), atp.

Neboj se pomoct si hotovýma polotovarama - konzervované luštěniny, rajčata, indická omáčka ve sklenici. Hotové tortily nebo pita chleba - dá se do nich nacpat leccos. Bulgur, kuskus, tarhoňa - smíchat s libovolnou pečenou nebo restovanou zeleninou, sýrem, masem, cizrnou…

A většinou si na pondělí úterý navařím o víkendu. Buď vysloveně dojídáme v pondělí zbytky ze soboty, nebo si uvařím nějaký základ, který pak dotvořím. Nerada jím dva dny po sobě vyloženě to samé, takže dělám variace.
Příklad: kuřecí nudličky na bílém víně se smetanou. Jeden den do nich přikrájím pár sušených rajčat na nudličky a podávám s rýžovýma nudlema/těstovinama/rýží. Druhý den do toho přidám orestovanou žlutou a červenou papriku na proužky a podávám s opečenou bagetou.
Příklad 2: chilli con carne. Jeden den s rýží/tortilou, druhý den z toho odvařím víc tekutiny, nakladu na topinky a posypu strouhaným sýrem.
Příklad 3: karbanátky. V neděli klasicky s brkaší a kyselou okurkou, v pondělí nacpu do hamburgerové housky se salátem, rajčetem, cibulkou a nějakou omáčkou.

A tak. :nevim:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
20304
9.11.20 20:51

Rychlovka „když nestíhám“ (zvládne sama i starší dcera) - těstoviny, pesto, a spařený sušený rajčata na nudličky, případně „vytunit“ s černými olivami nebo trochou gr. padano, nebo špagety carbonara, filé (čerstvé nebo rozmrazit přes noc) na másle + brambory, nudle s mákem

Děti často zaměstnám aby udělaly salát - buď po obědě, nebo na odpolední svačinu
Jpgurty kupuju snad na kila a jablka nebo jiný ovoce mizí jak pára… ale aspoň jsou ty svačiny vyřešený bez mé součinnosti ;)

Já většinou vařím večer předem a třeba dodělám jen těstoviny (občas zbyde i na další den, třeba u guláše je to stejně nejlěpší nechat odležet ;) ).
Dost dělám polévky, vývary, zeleninové, husté. A naše osvědčené recepty a co si tak vzpomenu:
vepřové s dušenou mrkví a brambory
trhaná plec pečená na zelenině, rýže
uzené /uz. jazyk s brkaší (+ uzená polévka)
pečené kuře (+ třeba s nádivkou)
hovězí na houbách čočka (červená/hnědá/černá) s vejcem/párkem/uzeným čína - maso a hromada zeleniny na nudličky, klíčky, sezam nebo arašídy, rýžové nudle (nudle to chce udělat fakt čerstvé, ne předem) špenát s uzeným tofu a těstoviny
rozlítané španělské ptáčky s rýží
guláš hovězí / hlívový
boloňské špagety
francouzské brambory
zapečené těstoviny
zapečené mleté hovězí s br. kaší
domácí burgery (to jen o víkendech, ale když udělám víc „puků, tak druhý den s bramborami)
květákový rýže“ na kari česká klasika - koprovka, křenovka, rajská
kuřecí/zajíc na paprice
pečené vepřové (plec, kýta, krkovice) na cibuli nebo dýni
fazolky na ang. slanině s brambory (když je víc slaniny, tak už nedávám ani maso)
nebo fazolky na kyselo
jakákoliv masovo-zeleninová (nebo jen zeleninová) směs s těstovinami / rýží
drůbeží/vepřový plátek s brambory a k tomu nějaký „šťavnatý“ salát (třeba mrkvový, okurkový apod)
nebo místo brambor třeba celerovo-bramborové pyré, nebo mrkvové, s hráškem,..

víc se mi už nechce sepisovat :)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama