Conseq investment management - recenze

198
2.8.20 21:41

conseq investment management - recenze

Ahoj,
Finanční poradce nám nabídl možnost investovaní. Konkrétně conseq investment management. Měli bychom to podepisovat na 35 let.
Máte zkušenosti s tímto produktem?
Samozřejmě každý finanční poradce Vám řekne jen ty velké plusy.
Co se mi už od začátku nelíbí je hodně velký vstupní poplatek. Přítel chce spořit 1200,–/měs. a já jen 700,–/měs., přesto je vstupní poplatek 29 000,–.

Jsem vůči tento věcem hodně nedůvěřivá.
Obávám se aby jsme 35 let neposlali peníze jen tak pro srandu králíkům.

Předem děkuji :)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
973
2.8.20 22:45

Je to investování, takže ti nikdo nezaručí, ze neprodelas kalhoty. Není to spoření! Pak záleží co mate za variantu, podle toho se odvíjí riziko a možný zisk. Vstupní poplatek takový je. Holt někdo investuje za tebe a jen pro dobrý pocit to dělat nebude :)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
7015
2.8.20 23:42

Taky jsem se do toho nechala ukecat před pěti lety. V podstatě ta cena portfolia malinko kolísá kolem té investované částky, ale bez 30000 vstupního poplatku. :? Vidím to jako vyhozené peníze, i když poradce „bla bla, musíte počkat těch 30 let a budete v balíku, říkal jsem, že zisk nebude hned, bla bla bla“. Nejsem moc spokojená a budu za roky ráda, pokud se mi vrátí vůbec investovaná částka. Jestli můžu poradit, s vaší částkou si raději zaříďte stavební spoření.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
1589
3.8.20 08:06

Vstupni poplatek se da platit na zacatku a nebo z kazde castky. Urcite vzdy vyberte tu druhou variantu! Pro toho, kdo investuje, to je vzdy vyhodnejsi. Nikdy neplatte poplatel na zacatku. To je vyhodne pro fin. poradce. Jinak conseq neni spatny, i kdyz je to takovy prumer. Ted je dobra doba na zacatek investovani, takze bych zacal aspon nekam.

Stavebni sporeni nemusi byt spatne, ale urcite nedosahne vysledky jako fond, a aby to melo smysl, tak to chce davat 20.000 rocne.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
1358
3.8.20 12:22

To myslíš vážně? Není to reklama?
Soudný člověk by přece do něčeho takového nemohl dát ani korunu! Už jen ten přiblblý název! Co kdo ví, čím se bude platit za 35 let a jakou to bude mít hodnotu? Na všech takových produktech mohou vydělat jen organizátoři. Všichni ostatní musejí zákonitě prodělat.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
992
4.8.20 23:12

@JTom To je název společnosti, nikoli produktu. Přes platformu společnosti se nechá nakoupit i jednotlivé podílové fondy. Nikdo neříká, že to musí trvat beze změny 35 let, Poplatek, jak bylo řečeno, není nutné platit na začátku, chce to mít jen proklientského poradce.
Věta o zákonitém prodělání je pochopitelně nesmysl, zřejmě si to s něčím pletete…

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
1358
4.8.20 23:26

S ničím si to nemohu plést. To platí obecně. Na všech takových produktech a „poradcích“ vydělají jen ti, kteří to organizují. Všichni ostatní prodělají, možná, že vydělají pár procent a na tom nekompromisně trvám. Kdo ale chce své úspory takto investovat, tak ať to udělá. Já jen důrazně varuji. Obrovské riziko, výnos problematický, zajištění žádné.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
992
5.8.20 09:32

@JTom Jestliže píšete o zákonitém prodělání, znamená to, že na 100% o Vaše prostředky přijdete. A to je nesmysl. Zákonitě proděláte např. v okamžiku, kdy klesnou akcie a vy jich máte v portfoliu vyšší podíl a rozhodnete se realizovat výběr, jinými slovy ztrátu. Pak ale takový klient měl od počátku špatné portfolio a vůbec do něj investovat neměl. Typickým příkladem byl r. 2008. Takové období je naopak velmi vhodné pro nákup a realizaci zisku v dalším období.
Na čem stojí Vaše tvrzení, že všichni prodělají?
To portfolio je obvykle nějak poskládané… z několika druhů dluhopisů, několika druhů akcií, komodit, nemovitostních záležitostí, zlata… v určitých poměrech dle typu klienta a horizontu investování…
Jak si představujete zajištění žádné?

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
1358
5.8.20 11:49

Zakladatelka s přítelem nejsou žádní hráči na burze. Kdyby byli, čučeli by do platformy a neptali by se tady. Jejich radílek jim navrhuje, nejspíš ve snaze na nich vydělat, produkt, kterých jsou na trhu nepřeberné hromady. Stačí zvedat telefon. Výnos z těchto produktů mají hlavně organizátoři. Smysl pro střadatele mi uniká. Proč má někdo hrát s mými penězi na mé riziko? Když si chci hrát, nepotřebuju radílka. Když si chci spořit, chci mít jistotu. Když dám peníze jinam, než do banky, chci je mít zajištěné nemovitostí. Totéž doporuřuju zakladatelce.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
7015
5.8.20 12:10
@romankolar píše: ..... Pak ale takový klient měl od počátku špatné portfolio a vůbec do něj investovat neměl......

Prosím, jak je tohle myšlené? Může to špatné /dobré portfolio ovlivnit klient podobný jako zakladatelka, který by teoreticky chtěl pravidelně investovat třeba tisícovku měsíčně? Nebo jde o to, že na začátku klient investuje větší částku, nakoupí „za draho“ a potom s poklesem prodělává?

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
992
5.8.20 13:22

@Petule030 To je myšleno jednak tak, že ne každý klient je vhodný pro nákup podílových fondů a když ano, tak pokud je např. klientem konzervativním, neměl by mít v portfoliu příliš mnoho akcií. To by měl rozklíčovat investiční dotazník a klient by měl vědět alespoň nějaké základní informace o tom, jak to funguje.
Protože pak se stane, že se na své portfolio podívá, zjistí, že utrpělo 20% ztrátu a okamžitě vybírá. Pokud měl správné informace a byl správně „změřen, tak by se to nemělo stát.
Ovlivnit ho klient může, protože si ho může i sám vybrat. Pak ale jedná na základě vlastního rozhodnutí a může si ho postavit z čeho chce. Jinak použije buď přednastavený produkt nebo použije služeb zprostředkovatele nebo poradce, který mu to portfolio nastaví. (nechci zabíhat do podrobností).
Pochopitelně, že u jednorázových vkladů se může stát, že klient nakoupí "nahoře“ a investice mu v čase jede dolů. Stejně tak obráceně. Proto je důležité vědět, kdo je klient a co zamýšlí a v jakém horizontu.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
7015
5.8.20 13:29

@romankolar Děkuji.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
992
5.8.20 13:41

@JTom Ono se také o žádné jejich hraní na burze nejedná.
Jasně, radílek může radit cokoli a pochopitelně že může mít velkou snahu vydělat.
To ovšem neříká nic o tom, co je uvnitř toho produktu, z čeho je postaven a už vůbec nic o tom, že zákonitě prodělá.
Nemovitost je schématicky stejný princip. Pokud budete mít nemovitost, která bude mít hodnotu 10 mega a klesne z jakéhokoli důvodu poptávka po nemovitostech v dané lokalitě, máte z Vašich 10 nainvestovaných milionů třeba sedm. Akorát to nevidíte v číslech, vidíte jen barák. Takže buď prodáte a realizujete ztrátu nebo čekáte na to, až se poptávka a tím i cena zvedne.
Mimochodem, v portfoliu můžete mít klidně třeba nemovitostní fondy, když někdo nemá důvěru v nic jiného, je to ovšem špatná diverzifikace porfolia. Nikdy totiž nevíte, z které strany přijde problém. V Německu na tom vyhořelo v době krize 2008 velmi hodně lidí, kteří šli na přesně stejnou jistotu. K čemu klientovi bylo, že za tím stály nemovitosti, když utrpěl ještě větší ztrátu než ten, kdo s rozumem investoval do podílových fondů?
A o tom, že klient musí vědět, jak to funguje, píšu v odpovědi pro Petule030. Pak by se tohle nemělo vůbec stát. Je-li ryze konzervativní, tak sám řekne… tohle není pro mě.
A neodpověděl jste na dotaz na čem konkrétně stojí Vaše tvrzení, že všichni prodělají?

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
1358
5.8.20 14:08

Je to moje osobní zkušenost s fondy. Když byla první příležitost před 30 lety, tak jsme do toho také investovali. Výnosy byly přes 30%, takže to šlo. Pak to postupně klesalo a my byli rádi, že jsme to včas vybrali. Kdo čekal na zlepšení, prodělal. Pak jsem ještě průběžně sledoval jiné fondy a bylo to stejné. Dodnes beru všechny telefonáty (a že jich je), s každým se pobavím o výnosu a zajištění a je to zoufalost. Kecy o diverzifikaci portfólia, přednáška o úžasných možnostech a výnosech, proložená anglickými výrazy, když ale navrhnu, ať mi radílek ručí svou nemovitostí za aspoň 10%, rychle hovor ukončí. Když nemůže ručit ani za 10%, tak se není o čem bavit.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
992
5.8.20 14:55

@JTom Promiňte, ale to je nesmysl. Při zhodnocení, o kterém píšete, by nemohl v klasických podílových fondech někdo prodělat. Mohl by tak maximálně utrpšt ztrátu na zisku, že by byl menší.
V jakých přesně fondech jste ty prostředky měli?
Před 30 lety tu žádné velké možnosti investování do podílových fondů nebyly. Na začátku 90tých let vznikaly především investiční fondy v důsledku privatizace. Vznikly v podstatě jako důsledek toho, že tu nikdo neměl logicky zkušenosti s kapitálovým trhem a tak se prodávaly formou kuponových knížek. Teprve v r. 96 vznikla Unie investičních společností. Tohle bylo období, kdy tu vznikal obchodníci s cennými papíry, mezi nimi právě i Conseq, který teprve někdy kolem r. 2000 začal podílové fondy distribuovat.
A podotýkám, že v 90tých letech se jelo podle naprosto jiných zákonů.
Důsledkem tohoto období, kdy bylo nedostatečně rozvinuté a ustálené právního prostředí se pak stalo i to, že některé fondy byly třeba i vytunelovány… klasicky třeba Cs fondy nebo velmi známé Harvardské fondy Koženého…
Kdybyste věděl, jak fungují, tak byste nepožadoval po někom 10% jistoty, protože to je vcelku zbytečné. Akcie je mimo jiné majetkový podíl, jinými slovy, abyste neměl ani 10% by znamenalo celosvětovou apokalypsu, kde půjde již jen o holý život. Něco jako v Terminátorovi. Neinvestujete do jedné firmy, kde potřebujete na nákup jediné akcie třeba 10.000, ale můžete investovat najednou do třeba 200 různých firem, různého zaměření a různé velikosti s pouhou tisícovkou.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama