Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Chci se zeptat, přítel má už 3 týdny kašel s tím, že začne kašlat poté se nemůže nadechnout lape po dechu a nakonec z nej jde průhledný hlen. U Doktora byl crp má v normě atb dostal dobral je ale vůbec nezabrali. Má o erdomed, kloktadlo… jsou to 3 týdny a není žádné zlepšení. Je alergik ale doktoři řekli že to přejde samo. No ale když vidím že se dusí plus se nemůže nadechnout tak mi to normální nepřijde. Nemá s tím někdo zkušenosti?
Jaká dostal ATB? PCR na černý kašel bylo provedeno?
Osobně bych zvažoval i možné asthma bronchiale, ona to totiž není žádná vzácná diagnóza, má ji zhruba 10 % populace.
@Doctus dostal ATB “Amoxiklav”. Doktor říkal, že černý kašel to není, že by to poznali z CRP. Fakt nevím ale nepřijde mi to tak jak říkal doktor. Je objednaný na plicní na příští týden tak uvidíme co mu zjistí tam. Spíše se přikláníme na to astma. 🤔
@Lenka20743
Amoksiklav bohužel nepokryje černý kašel ani atypické bakterie. Aby měl pneumolog co nejvíce informací, chtělo by to odběry sérologií na mykoplasmata a chlamydofily a také černý kašel (s využitím párového séra za 3 až 4 týdny).
Jinak CRP černý kašel nemá jak vyloučit, mít toho rozumbradu po ruce, tak by lítaly facky jak vlaštovky.
Typický kašel při černém kašli. Amoxiklav na to není. Potřebuje Klacid. Ale po třech týdnech se dá očekávat, že ani ten Klacid už úlevu nepřinese. S bacilem se už nejspíš vypořádal. Kašlat díky toxinu může ještě měsíce. Co se týká CRP, to pro černý kašel vůbec není průkazné.
V tuto dobu už ani PCR ze stěru nebude průkazné. Pokud byste lékaře přemluvili k nějakému testu, tak serologie z krve. Erdomed bych nebrala.
Co se týče astmatu - dusí se pouze při záchvatu kašle? Jako, že se nemůže nadechnout při tom kašli? A mimo záchvaty kašle je v pohodě?
Nebo se mu prostě všeobecně špatně dýchá a do toho kašle?
@paja120 ano dusí se pouze při záchvatu kašle jinak mimo záchvaty je v pohodě. I se mu dobře dýchá.
Tak to bych fakt viděla na ten černý kašel. Jsem astmatik a takhle to nevypadá. Snad ho na tom plicním naberou a zaléčí. I když jak jsem psala. Pokud už chrchlá 3 týdny, tak ty ATB i když správně nasazená, nic moc nezmohou. To si člověk prostě musí odchrchlat. Bohužel. Ale aspoň bude vědět, na čem je.
Také máme v rodině bohužel čerstvou zkušenost. A obvoďáci to bagatelizují.