Dávivý kašel s hlenem

2.7.24 10:34

Dávivý kašel s hlenem

Chci se zeptat, přítel má už 3 týdny kašel s tím, že začne kašlat poté se nemůže nadechnout lape po dechu a nakonec z nej jde průhledný hlen. U Doktora byl crp má v normě atb dostal dobral je ale vůbec nezabrali. Má o erdomed, kloktadlo… jsou to 3 týdny a není žádné zlepšení. Je alergik ale doktoři řekli že to přejde samo. No ale když vidím že se dusí plus se nemůže nadechnout tak mi to normální nepřijde. Nemá s tím někdo zkušenosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9741
2.7.24 11:05

Jaká dostal ATB? PCR na černý kašel bylo provedeno?

Osobně bych zvažoval i možné asthma bronchiale, ona to totiž není žádná vzácná diagnóza, má ji zhruba 10 % populace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.7.24 12:52

@Doctus dostal ATB “Amoxiklav”. Doktor říkal, že černý kašel to není, že by to poznali z CRP. Fakt nevím ale nepřijde mi to tak jak říkal doktor. Je objednaný na plicní na příští týden tak uvidíme co mu zjistí tam. Spíše se přikláníme na to astma. 🤔

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9741
2.7.24 13:24

@Lenka20743
Amoksiklav bohužel nepokryje černý kašel ani atypické bakterie. Aby měl pneumolog co nejvíce informací, chtělo by to odběry sérologií na mykoplasmata a chlamydofily a také černý kašel (s využitím párového séra za 3 až 4 týdny).

Jinak CRP černý kašel nemá jak vyloučit, mít toho rozumbradu po ruce, tak by lítaly facky jak vlaštovky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
2.7.24 13:39

Typický kašel při černém kašli. Amoxiklav na to není. Potřebuje Klacid. Ale po třech týdnech se dá očekávat, že ani ten Klacid už úlevu nepřinese. S bacilem se už nejspíš vypořádal. Kašlat díky toxinu může ještě měsíce. Co se týká CRP, to pro černý kašel vůbec není průkazné.
V tuto dobu už ani PCR ze stěru nebude průkazné. Pokud byste lékaře přemluvili k nějakému testu, tak serologie z krve. Erdomed bych nebrala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
2.7.24 13:42

Co se týče astmatu - dusí se pouze při záchvatu kašle? Jako, že se nemůže nadechnout při tom kašli? A mimo záchvaty kašle je v pohodě?
Nebo se mu prostě všeobecně špatně dýchá a do toho kašle?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.7.24 17:46

@paja120 ano dusí se pouze při záchvatu kašle jinak mimo záchvaty je v pohodě. I se mu dobře dýchá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
2.7.24 19:59

Tak to bych fakt viděla na ten černý kašel. Jsem astmatik a takhle to nevypadá. Snad ho na tom plicním naberou a zaléčí. I když jak jsem psala. Pokud už chrchlá 3 týdny, tak ty ATB i když správně nasazená, nic moc nezmohou. To si člověk prostě musí odchrchlat. Bohužel. Ale aspoň bude vědět, na čem je.
Také máme v rodině bohužel čerstvou zkušenost. A obvoďáci to bagatelizují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí