Dcera a letecký výcvik – podpořily byste své dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
25.10.25 10:00

Nepodpořila, protože je to finančně nad moje možnosti.
Tohle bych jí řekla, ale poslala bych ji za kamarádem, který pilot je a už by to neudělal, faktem je, že místo hypotéky má jen neustálé dluhy za výcviky a rozhodně nežije tak, jak ba to odpovídalo dle platu.
Má v podstatě dvě hypotéky, jezdu za bydlení a druhou za práci.
Pokud bych byla velmi bohatá, tak by to samozřejmě nebyl problém, ale jsem normální rodina s normálními možnostmi, věci jako řidičák, něco málo našetřeno do začátku, běžné komerční kurzy jazyků, to poskytnu, na celoživotní podporu placení vycviku an letadla prostě prostředky nemám.

• Citovat
  • Upravit
41292
25.10.25 10:24
@Anonymní píše: Více

proč celoživotní podpora? staší ze začátku, než zjistí, zda ji to opravdu baví a jde a pokud ano, tak se následně může spolupodílet dcera a pak už si to bude hradit sama…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.10.25 10:37
@Keyllah píše: Více

Protože ty částky jsou obrovské už předtím, než si člověk vůbec začně vydělávat, v podstatě ještě nepracuješ a už to jde do milionů a pokračuje to v podstatě celý život. A pokud člověk nemá podporu z rodiny, tak si i přes poměrně vysoké platy nemůže moc vyskakovat. Ono nejde jen o přímé náklady, ale i o nepřímé na stěhování do míst, kde to bude vhodné na dojíždění do práce a dost možná i stěhování do ciziny.
Ty prvotní náklady musí zaplatit rodina, ty má člověk ještě předtím, než je schopen nějak příspět.
A podporovat v něčem, kde budu muset dřív nebo později říct, že to dál nejde, to mi přijde krutější, než to říci hned.

• Citovat
  • Upravit
14649
25.10.25 10:41
Škoda, že se nedá dát ke komentáři chechtáček 😂

Myslím si, že je vhodne podpořit dite v rámci toho, co si člověk a rodina muže dovolit. Ale není moc zodpovědné ho podporovat v něčem a uvrtat ho do něčeho, na co jako rodina celkově nemáme, aby do dospělosti vstoupilo se závazky, které nemá šanci si uhradit. A to nemluvím o tom, ze pravděpodobně půjde na vs a bude potřeba platit naklady s tím spojené. Takže já bych dítěti proste vysvetlila, ze je to blbost a že na to fakt nejsou love.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
25.10.25 10:44

Mně se tvůj racionální přístup líbí. Znáš svoje limity. Nakonec dítě lze podpořit i tak, že mu popřeješ hodně štěstí. Nikde není napsáno, že musí být pilotem ve dvaceti, může si klidně na svůj sen vydělat a pak ho uskutečnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41292
25.10.25 10:47
@Semtex píše: Více

jako že se už ted musí zavázat, že uhradí 2mega? :mrgreen: jojo, ten chcechtáček by se hodil…škoda, že nejde začít s něčím menším, aby si to holčina vyzkoušela a rodina se nezadlužila :think: jejda, ono to jde…zakladatelka píše, že podpořit chce a nějaký love jsou. Takže asi tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41292
25.10.25 10:48

ale holčině je 17, jistě ji v tom jde podpořit tak, že si to vyzkouší a zjistí, jestli by na to vůbec měla, jestli by jí to vůbec bavilo se vším, co k tomu patří…Opravdu se ted rodina nemusí zavázat, že bude platit miliony, můžou pro začátek začít s něčím menším, dceru podpořit a do budoucna se uvidí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14649
25.10.25 10:52

Začít s něčím menším vyjde také ve finále na rok na par set tisíc.

Zajímavé ale je, že když se zde na emiminu řeší finanční zodpovědnost mezi partnery, tak tady všichni operují takovým zarikadlem “hoď to na papír nebo do Excelu”.

Jak jde ale o dite, mají všichni najednou klapky na očích a bijou hlavou do zdi, nebo co? Vybrat rodinnou rezervu a zaplatit za to dítěti jeden krouzek má byt v pohodě? A co kdyby to stejné chtěl udělat chlap, že si přece vždycky chtěl splnit sen, na kontě máme bokem půl mega, tak pojďme to dat za počáteční letecky výcvik a par hodin na letadle, ne? To bych chtěla tu diskuzi vidět :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4543
25.10.25 10:55

Hle ty náklady na licence a jejich udržení jsou opravdu vysoké…
Musíš mít odlétáno, abys tu licenci udržela…
Nejen první investice letecký průkaz získat. Nehledě na to, že pak ta práce je těžko slučitelná s rodinným životem…
Aby jseš uživila, a vrátily se ti ty náklady, tak jsi pořád někde na cestách…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14649
25.10.25 10:56

Já jsem někde psala o 2 mega? Asi moc nemáš představu, kolik to všechno muže stát, vid. Částky jsem sem psala, teď po letech budou daleko větší, a to jsem nezminovala spoluúčast při pojištění, když už před lety byla 200000. Takže poškodíš při přistání letadlo a jseš v tom za 200 jen tak, než ti pojišťovna kdyžtak něco navíc dá. A to se panečku vyplatí. Ted po letech to taky asi bude více, nezjistovala jsem.

Příspěvek upraven 25.10.25 v 10:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14649
25.10.25 10:59
@Menton píše: Více

Já prave konkrétní představu mám, jak jsem psala, kdysi jsem se o to zajímala. Cena za počáteční kurz nebyla tak vysoká, aby to člověk nemohl dat, ale rychle jsem si spocitala, že oproti ostatním nákladům a ano jak píšeš, i těm životním (stěhovani, odloučení) je to vlastně taková kapka v moři :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9492
25.10.25 11:01

No, v 17 letech se určitě budoucnost dítěte coby dopravního pilota neřeší. Takže bych holku nechala být, ať si sní o čem chce a až odmaturuje, vystuduje VŠ a bude pořád tak nadšená a uvidí v tom svoji budoucnot, tak bych teprve řešila nějakou podporu.
Moje dcera chtěla být v 17 letuška, nic jinýho neexistovalo, mělo zjištěné všechno, co se dalo, naplánováno, kdy a kam půjde na konkurs. Pak odmaturovala, šla na VŠE a sen o letušce byl zapomenut, prý dětská blbost.
Takže asi tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41292
25.10.25 11:08

a proč ne? máme v rodině jednoho, co s létáním začal ted. Stejně tak jako dítko hokejistu, no jestli si někdo myslí, že to není drahá sranda, ok. Zakladatelka dceru podpořit chce, peníze na to mají, tak proč ne. Ty by jsi třeba nepodpořila, ikdybys peníze měla, proč ne, tvoje dítko, tvoje volba. Ale není nutné se navážet do někoho, kdo to má jinak a třeba se kvůli tomu dítku omezí a uskromní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41292
25.10.25 11:11

jak jsem psala, máme začínající letce v rodině, takže tušení mám a i vím, že se dí začít s něčím „menším“, aby si holčina ověřila zájem a vůbec svoji způsobilost. Opravdu se u holšini, co je jí 17 budeme bavit o poškození letadla? opravdu není nic menšího, s čím by mohla začít? nic tak drahého, aby vůbec zjistila, jestli by ji to bavilo? když podle tebe ne, tak ne. Zakadatelka ten zájem má, tak si zcela jjistě zjistí, s čím by mohla 17letá holčina začít a vyzkoušet si to…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37512
25.10.25 11:15

Stálo by za zo, aby mě kdyžtak někdo opravil. :mavam:
Ale malé bazarové letadlo stojí, podle stavu, řádově miliony. Je to srovnatelné s lepšími auty.
Podle toho se řídí i pojištění.
https://www.planeshare.cz/bazar-letadel/
Ovšem jsou nadšenci, co si pořídí i soukromého Delfína, nebo Albatrosa - létáte stejně rychle, jako komerční doprava + něco, co se jinak prostě nedá:
 https://www.aopa.org/…ern-makeover

Příspěvek upraven 25.10.25 v 11:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí