Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím, holky, zažívate taky některá z vás těžké deprese, když máte menstruaci? Jsem opravdu normálně vyrovnaná, optimistická, šťastná a veselá holka, ale pár dní před menstruaci cítím šílený smutek, který pokračuje ještě cca první 2-3 dny menstruace. Ten smutek je opravdu velký, většinou mám šílené deprese. Myslím na hrozné věci a bojím se v těchto dnech být sama.. Když už se mi menstruace blíží ke konci, jsem zas v pohodě. Občas mi bývá lehce smutno aj mimo menstruaci, ale to spíš vzácně. A když už to na mě padne, umím se rozptýlit a přijít na jiné myšlenky. Jenže při té MS nic nepomáhá. Absolutně nic. Nevíte někdo, co s tím? Nechci ti každý měsíc zažívat. Děsí mě to.
Slysela jsem kladne recenze na hormonalni jogu. Zkusenost nemam, ale zkus pogooglit ![]()
@Sardelka píše:
Slysela jsem kladne recenze na hormonalni jogu. Zkusenost nemam, ale zkus pogooglit
Tak o tom jsem neslyšela. Každopádně určitě vyhledám a zkusím. Moc dekuju! ![]()
@Venerka
Zkusila bych homeopatika Sepia 15CH, pripadne se porad s homeopatem.
Ano, místo podrážděnosti, o které se tvrdí, že je typická pro PMS, mám taky spíš depresivní stavy. Ale mírnější teda. Řešila bych to s doktorem, klidně medikací nebo bylinkama. Hormonální jóga je taky dobrý tip.
Zkusila bych tu hornonalku. Je to super cvičení a pomáhá. Na PMS stavy jak dělaná.
@P4ja @Jeremi @Niky2 holky, moc dekuju. Ja se o tom s doktorem strašně styděla mluvit. Mám doktora, je skvělý, empaticky.vzdy mi vše hezky vysvětluje, můžu za ním přijít s jakýmkoliv problémem, ale o tomhle jsem se strašně bála mluvit. Stydím se za to. Jenže je to fakt hnus. Hlavně chudák můj přítel. Je že mě vždy hotový. Nejsem protivná, jen depresivní. Určitě na vaše rady ale dam. Moc moc dekuju!
![]()
@Venerka Pravděpodobně máš premenstruační dysforickou poruchu. Je poměrně vzácná, proto o ní lidi neví, neznají ji ani někteří gynekologové. V nejtěžších případech končí sebevraždou. Je to přesně jak popisuješ - v souvislosti s menstruací obrovský propad nálad, sebevražedné myšlenky, absolutní nechuť žít. Tak to mám já. Mám i několik scénářů, jak se zabít.
A jak odezní menstruace, zase je vše v pořádku.
Léčí se to hormonální antikoncepcí nebo antidepresivy - aby se upravily hormonální výkyvy. Mně dřív stačilo vyzobat 2 krabičky antikoncepce a měla jsem na rok dva pokoj. Teď už kvůli zdravotním problémům antikoncepci brát nemohu, takže jsem musela přikročit k antidepresivům. Beru je teprve pár dní, takže zkušenost nemohu zatím sdílet.
prosím anonym - osobní zdravotní informace
@P4ja @Jeremi @Niky2 holky, moc dekuju. Ja se o tom s doktorem strašně styděla mluvit. Mám doktora, je skvělý, empaticky.vzdy mi vše hezky vysvětluje, můžu za ním přijít s jakýmkoliv problémem, ale o tomhle jsem se strašně bála mluvit. Stydím se za to. Jenže je to fakt hnus. Hlavně chudák můj přítel. Je že mě vždy hotový. Nejsem protivná, jen depresivní. Určitě na vaše rady ale dam. Moc moc dekuju!
![]()
@Anonymní píše:
@Venerka Pravděpodobně máš premenstruační dysforickou poruchu. Je poměrně vzácná, proto o ní lidi neví, neznají ji ani někteří gynekologové. V nejtěžších případech končí sebevraždou. Je to přesně jak popisuješ - v souvislosti s menstruací obrovský propad nálad, sebevražedné myšlenky, absolutní nechuť žít. Tak to mám já. Mám i několik scénářů, jak se zabít.A jak odezní menstruace, zase je vše v pořádku.
Léčí se to hormonální antikoncepcí nebo antidepresivy - aby se upravily hormonální výkyvy. Mně dřív stačilo vyzobat 2 krabičky antikoncepce a měla jsem na rok dva pokoj. Teď už kvůli zdravotním problémům antikoncepci brát nemohu, takže jsem musela přikročit k antidepresivům. Beru je teprve pár dní, takže zkušenost nemohu zatím sdílet.prosím anonym - osobní zdravotní informace
Tak to mám přesně stejně. Jednou, už je to fakt dávno, cca 3 roky zpět, jsem se právě kvůli tomu taky chtěla zabít. A málem se mi to povedlo. Jenže naštěstí mám úžasného chlapa, který cítil, že nejsem úplně v pořádku, tak přijel z práce domů dřív. Kdyby přišel déle, tak by se mi to asi povedlo.. Pak jsem si nadávala. Od té doby jsem na to jen myslela, ale vím, že bych to nemohla udělat. Mám se moc ráda a lidi kolem sebe taky. Jen ty myšlenky pořád mámna děsí mě to. Je to každý měsíc. Hormonální antikoncepci jsem nechtěla a doktor mi ji ani nedoporučoval. Antidepresiv se bojím, znala jsem kluka, co byl na antidepresicech a přišlo mi, že to už ani není on. Byl pořád mimo. Jen prázdná schránka a duše nikde. Úplně ho to změnilo. Prášku celkové se bráním, když mě něco bolí, radši si udělám čaj nebo cvičím uvolňování cviky. Ale jelikož chci, aby to přestalo a fakt mi nic nepomáhá, asi zkusím tu hormonalni jogu jak už mi tu holky psaly a možná aj ta antidepresiva. Snad něco zabere. Je to děs a vlastně ani nechápu, že se mi to děje. Život miluju, užívám si ho. Jsem šťastná, mám vše, po čem jsem kdy toužila. Mám skvělého chlapa.. Ale když přijde ta MS, jsem v pr… Nechápu.