Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Mišanila píše:
@hanstro Můžete ještě zkusit třeba vlákninu alá Lepicol, pak přírodní projímadlo Fructolax, hodně ovocné šťávy, ovocné kefíry (děti mi obyčejný kefír nechtějí pít).Taky rozemlít lněné semínko a dávat do do polívek a všeho, co je dítě s tím ochotno sníst.
Nám teda vždy vše zabralo jen párkrát a pak se to vrátilo do starých kolejí, protože si syn to zadržování vypracoval k dokonalosti.Tak když změna stravy a vše přírodní zklame, tak nám pomohl Forlax, ale musí to napsat lékař a konzultovat to s ním (my chodíme na dětské gastro), je to nově na předpis a není primárně určeno pro malé děti, ale prý to můžou taky. Dnes už syn kaká každý večer.
jen si dovolím upozornit maminku, pokud vám málo pije rozhodně nekupujte ani lepicop a ani jinou vlákninu, když bude mámo pít zabatonuje jí to ještě víc. ale pokud pije cca 2 litry klidně podejte!!!
@faflina píše:
jen si dovolím upozornit maminku, pokud vám málo pije rozhodně nekupujte ani lepicop a ani jinou vlákninu, když bude mámo pít zabatonuje jí to ještě víc. ale pokud pije cca 2 litry klidně podejte!!!
Děkuji! Pití jí nutím pořád, připadám si jak honící pes!
Ale nic jiného se nedá dělat. ![]()
Děkuji všem za všeobecné rady, ale to bohužel všechno už vím!!!
Chtěla jsem nějaké konkrétní jídla, co připravovat, jak použít vločky atd!
Nějaké jídelníčky, recepty ![]()
@hanstro píše:
Děkuji všem za všeobecné rady, ale to bohužel všechno už vím!!!
Chtěla jsem nějaké konkrétní jídla, co připravovat, jak použít vločky atd!
Nějaké jídelníčky, recepty
Tak to já bohužel neporadím, nějaký seciální jídelníček nemáme. Dělám hodně třeba zeleninové polívky a do toho vločky, vločková kaše, cpu dětem co nejčastěji zeleninu jak syrovou, tak vařenou a snažím se dělat častěji zeleninová jídla a méně masa, knedlíků atd. Do všeho co jde dávám mleté lněné semínko, otruby.
Taky hodně syrového ovoce a ovocných šťáv. Na gastru nám doporučili žádné sladkosti, ale to mi přijde ro malé dítě nereálné (to ybch nezvládla ani já
), takže jsme sladkosti akorát omezili, kousek čokoády dávám jen po úspěšném posezení na záchodě. A místo sladkostí pak někdy spíš musli tyčky, kandované ovoce atd.
Zkus zagooglovat jestli je nějaký jídelníček a recepty pro lidi se zácpou na netu.
@Mišanila píše:
Tak to já bohužel neporadím, nějaký seciální jídelníček nemáme. Dělám hodně třeba zeleninové polívky a do toho vločky, vločková kaše, cpu dětem co nejčastěji zeleninu jak syrovou, tak vařenou a snažím se dělat častěji zeleninová jídla a méně masa, knedlíků atd. Do všeho co jde dávám mleté lněné semínko, otruby.
Taky hodně syrového ovoce a ovocných šťáv. Na gastru nám doporučili žádné sladkosti, ale to mi přijde ro malé dítě nereálné (to ybch nezvládla ani já), takže jsme sladkosti akorát omezili, kousek čokoády dávám jen po úspěšném posezení na záchodě. A místo sladkostí pak někdy spíš musli tyčky, kandované ovoce atd.Zkus zagooglovat jestli je nějaký jídelníček a recepty pro lidi se zácpou na netu.
Děkuji a do čeho třeba dáváš to semínko, otruby? Jakou to má chuť, pozná to dítě v tom jídle? A jakou dáváš syrovou zeleninu, upravuješ jí nějak?
Dnes se mi podařilo dát do polévky vařené vločky, snědla to, ale asi v polovině se už začala divně tvářit, ale nakonec zbaštila všechno!
@hanstro píše:
Děkuji a do čeho třeba dáváš to semínko, otruby? Jakou to má chuť, pozná to dítě v tom jídle? A jakou dáváš syrovou zeleninu, upravuješ jí nějak?
Dnes se mi podařilo dát do polévky vařené vločky, snědla to, ale asi v polovině se už začala divně tvářit, ale nakonec zbaštila všechno!
No mně vločky v polívce taky moc nejedou
Ve zdravé výživě mají různé druhy, tak můžeš kombinovat. A určitě je pár receptů někde na netu třeba na sušenky nebo jiná sladší jídla z vloček, to by mohlo dětem chutnat.
O semínku jsem četla, že se musí pomlít, tak to sekáme v mixéru a ještě případně dodrtíme v hmoždíři, dávám do všech polívek a do tmavších omáček, i ty rozemleté otruby (mám je ze zdravé výživy). Nedávám toho nějak extra moc, aby to nezměnilo moc chuť a v oni si toho ani nevšimnou. A mně tak nepřijde, že by ta chuť s tím byla nějak divná.
Vločky (nějaké ochucené mysli) jim pašuju ráno do jogurtu s kukuřičnýma lupínkama a dalšíma. Samotné jim nejedou.
Syrovou zeleninu nabízím vše, co máme doma, oni mají nejradši okurku, papriku, taky ledový salát, kedlubnu, to ostatní (jako ředkvička, rajčata atd) furt nabízím, i když to moc nejedí, ale časem se třeba chytnou. Taky dělám dušenou zeleninu jako brokolice, mraženou směs s kukuřicí, nebo plechovkovou popř vařenou kukuřici. Mají rádi třeba rizoto se zeleninou a nějakým masem, zapečené těstoviny se zeleninou a kouskem šunky nebo uzeného.
Z ovoce jsou dobré švestky, ale to nechtějí, tak občas aspoň šťávu, jabka, hrušky atd, ale to určitě víš. Lepší je na to léto, to jedí furt rybíz, maliny, jahody…
A synovi docela zabíraly ty kefírová mlíka, pil jen to s příchutí (meruňka, broskev, jahoda atd)
Jinak změna jídelníčku je důležitá na to, aby byla stolice měkčí, ale u těch malých dětí to nejvíc kazí psychika, to že se bojí. Takže hlavní je pro ně zbavit se toho strachu, ale jak toho dosáhnout žejo ![]()
Jak už jsem psala, synovi nakonec skoro po roce problémů zabral až ten Forlax, kdy pomalu s tím přestal mít strach a zjistil, že je to ok.
Tak držím pěsti, ať je to brzo dobrý.
@Mišanila - Děkuji moc, jsi zlatíčko! Tak nějak jsem to potřebovala poradit (napsat). ![]()
Každý den ráno musíme dávat čípek!!! V sobotu a v neděli trošku něco bylo, ale dnes ani ťuk!!!
Káždé ráno dostává Laktobacily (jednu tobolku), po obědě Lactulosu (lžičku) a po večeři taky lžičku Lactulosy.
@hanstro No není zač, pohledej ještě net a určitě někde najdeš mnohem detailnější návody co jíst a co ne.
A čípky pak synovi už ani téměř nezabíraly, oni si to zadržování stolice snad opravdu natrénují a vše přestává mít účinek, my jsme pak jednou skončili už na klistýru v nemocnici.
Na tom klystýru už jsme bohužel také byly!!! Hned poprvé při vyšetření na sonu a teď 22.1. před operací dostala hned 2×. Bylo to strašný, řvala jak tygr!!!
![]()
@faflina píše:
Ste vyšetření na vrozenou vadu hirsprunga??
Ne, nejsme. Co to je? ![]()
Je to vrozená vada střev. ve střevu chybí gangliovy buňky, proto mívají děti zácpu. po potvrzení diagnózy se nemocné střevo odstraní a mělo by být vše OK. mi to máme. jsme už 3 roky po operaci a zjistili nám to až ve dvou letech, od narození měl hrozné zácpy, defakto mi nekakal, bez čípku, či projímadla, později jen s klistýrkama, a i ten klistýr někdy v pohodě vstřebal, bylo to peklo. Nikdo mě neposlouchal, doktoři to dali za vinu mě, protože prý si zvykl na to že mu pomáhám a ztratil reflex. no a hovno…
@faflina píše:
Je to vrozená vada střev. ve střevu chybí gangliovy buňky, proto mívají děti zácpu. po potvrzení diagnózy se nemocné střevo odstraní a mělo by být vše OK. mi to máme. jsme už 3 roky po operaci a zjistili nám to až ve dvou letech, od narození měl hrozné zácpy, defakto mi nekakal, bez čípku, či projímadla, později jen s klistýrkama, a i ten klistýr někdy v pohodě vstřebal, bylo to peklo. Nikdo mě neposlouchal, doktoři to dali za vinu mě, protože prý si zvykl na to že mu pomáhám a ztratil reflex. no a hovno…
Já si nemyslím, že to má vrozené. Do 4let to bylo OK, to až teď. U nás je to spíš změnou prostředí a životosprávy. Vzala jsem si vnoučátka před 8měsíci k sobě na výchovu. Kačenka je dost citlivá, takže si myslím, že je to i psychické.
Tak to potom jo, ještě zkuste teda kineziologii, je to terapie. Moje kamarádka tam chodila se synkem kůli zácpě a moc jim to pomnohlo. Mi chodili na kinezku taky, ale kůli něčemu jinému, a taky můžu doporučit
@faflina píše:
Tak to potom jo, ještě zkuste teda kineziologii, je to terapie. Moje kamarádka tam chodila se synkem kůli zácpě a moc jim to pomnohlo. Mi chodili na kinezku taky, ale kůli něčemu jinému, a taky můžu doporučit
Děkuji, poradím se s doktorem.