Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@maskovak píše:
@Bábrdl Přesně taaakPokud pronajímá načerno, k soudu těžko půjde )a i kdyby šel, nájemnice může u soudu zmínit to, že pronajímatel nedaní příjmy, resp. před započetím sporu mu sdělit, že ho udá. Je to hnus, ale uživatelka se ptala na REALITU JAK TO JE.)
Zklamu vas, nikdo to tam nezkouma. A pochybuju, ze ona by se k soudu dostavila.
@maskovak píše:
@Bábrdl Přesně taaakPokud pronajímá načerno, k soudu těžko půjde )a i kdyby šel, nájemnice může u soudu zmínit to, že pronajímatel nedaní příjmy, resp. před započetím sporu mu sdělit, že ho udá. Je to hnus, ale uživatelka se ptala na REALITU JAK TO JE.)
Však dobře mu tak, pokud nedaní. Podvodník pak obere podvodníka ![]()
Na mě to takhle jedna nájemnice zkoušela. Že nás udá na finančák.
tak jsem jí řekla, že příjem normálně daním
.
@pikola píše:
No, u soudu to nikdo nezkoumá. To není předmětem řízení.
Ale ten vtip je v tom, že nájemník řekne: když mě dáte k soudu, já napíšu udání na finančák. To se běžně děje.
@Bábrdl píše:
No, u soudu to nikdo nezkoumá. To není předmětem řízení.Ale ten vtip je v tom, že nájemník řekne: když mě dáte k soudu, já napíšu udání na finančák. To se běžně děje.
No asi jak pro koho, ja bych radsi dodanila za jeho pobyt nez dluh na najmu.
@pikola píše:
No asi jak pro koho, ja bych radsi dodanila za jeho pobyt nez dluh na najmu.
Jenže když už ti finančák vleze do peněz, neudělá kontrolu jen za ten jeden rok, chápeš? Tam jde o to udělat ti potíže. (tomu nájemníkovi)
Já teda daním poctivě, takže mě takové výhružky nechávají chladnou. I když… Kdo ví, třeba tam nějakou chybu mám. Ale nezdaněné příjmy ne.
@Bábrdl píše:
Jenže když už ti finančák vleze do peněz, neudělá kontrolu jen za ten jeden rok, chápeš? Tam jde o to udělat ti potíže. (tomu nájemníkovi)Já teda daním poctivě, takže mě takové výhružky nechávají chladnou. I když… Kdo ví, třeba tam nějakou chybu mám. Ale nezdaněné příjmy ne.
Ja bych se ho nebala, i kdyby napraskal. Tohle bych zrovna te druhe strane neradila.
@pikola píše:
Ja bych se ho nebala, i kdyby napraskal. Tohle bych zrovna te druhe strane neradila.
Tak, když máš finance v pořádku, víceméně se bát nemusíš.
To jsem tu psala.
Pokud nemáš - pak jste na tom podobně, oba neplatíte, a těžko může zloděj křičet chyťte zloděje…
@Bábrdl píše:
Tak, když máš finance v pořádku, víceméně se bát nemusíš.To jsem tu psala.
Pokud nemáš - pak jste na tom podobně, oba neplatíte, a těžko může zloděj křičet chyťte zloděje…
Naprosto přesně, pokud je pronajímatel zloděj a nedaní, těžko může křičet na neplatiče nájemníka Chyťte zloděje. Jinak dělala jsem na FÚ:kontrola daní se opravdu na udání dělá dlouhodobě, dnes i ve spolupráci např. s policií, zjišťuje se v místě bydliště jak dlouho pronajímal, kdo tam bydlel, platil energie atd. Pokud je pronajimatel podnikatel, někdy se jde i do kontroly účetnictví jeho živnosti.
Každopádně přeji zakladatelce korektní vyřešení obtíží.
@maskovak píše:
To není takový problém. Prostě podá opravné daňové přiznání a je z toho venku. To, co doplatí na dani a jako pokutu bude podstatně nižší než dluh z nájmu. A hlavně, ti co nedaní příjmy z nájmu ani nedávají nájemní smlouvy a pro nájem si chodí osobně… Takže na tohle se opravdu spoléhat nedá.
@Janli píše:
To není takový problém. Prostě podá opravné daňové přiznání a je z toho venku. To, co doplatí na dani a jako pokutu bude podstatně nižší než dluh z nájmu. A hlavně, ti co nedaní příjmy z nájmu ani nedávají nájemní smlouvy a pro nájem si chodí osobně… Takže na tohle se opravdu spoléhat nedá.
Já neříkám, že na to má spoléhat. Nesnáším neplatiče. Jen říkám, jak to je.
Ale stejně si nemyslím, že to s tím opravným přiznáním je tak snadné. ![]()
@Bábrdl Je to celkem snadné. Záleží samozřejmě na tom, jak dlouho chodil nájem na účet. Pokud je to několik let a nebylo to celou dobu daněno, tak samozřejmě nemá smysl podávat a lepší je oželet nájem. Pokud se ovšem jedná třeba jen o rok, svede se chyba na účetní a dodaní se. Jo neplatiči! Mě jedna vyžírka dlužila 30tisíc a ještě na mě volala polici, když jsem jí vyměnila zámky v bytě. Za minutu 12. Už si balila věci, že zmizí bez úhrady dluhu a kupodivu měla zabalené i moje věci jako mikrovlnku, gauč apod. Využila jsem práva zadržet movitou věc do doby úhrady dluhu a zabavila jí komplet vybavení bytu
. Dluh mi to sice nepokrylo, ale měla jsem z toho sakra dobrej pocit
.
Samozřejmě, proč by se smlouva měla notářsky ověřovat?
Dlužný nájem je dlužný nájem a neplatič, který není ochotný plnit svoje zvázaky skončí v exekuci.
Pokud teď peníze nemá, tak ať se s věřitelem domluví na nějakých splátkách. Teď, dokud řeší jen konkrétní dluh, ne náklady na vymáhání či exekuci.
@Slune1995 píše:
Dobrý večer maminky,
Chci se zeptat…
Kamarádka dluží za 3 měsíce najem. Dostala výpověď z bytu. Jediné co platila byly zálohy za sluzby. Nájemní smlouva nebyla notarsky ověřená. Může to po ni pronajimatel vymáhat soudně?
Dluží za nájem samotný + propadla nauce tedy.
Děkuji za odpoved![]()
Jistě že může.
@pikola píše:
Jj, nějaké dohady od daňových poměrech protistrany nejsou totiž pro rozhodnutí soudu relevantní. Soud pracuje s návrhem, tvrzeními a důkazy, rozhodnými pro oprávněnost či neoprávněnost návrhu.