Doktorské studium - dá se zvládnout s dětmi?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
23.8.13 14:41

@Lama Lama Aha, takže to není tak jednoduché:-/

• Citovat
  • Upravit
360
23.8.13 14:43

@Lama Lama Ano přesně tak. Úvazek není samozřejmost. Když já jsem začínala, tak to bylo celkem průchozí, ale teď mi přijde že ve vědě přituhuje - není peněz nazbyt. Tak i u nás na ústavu, kde dříve byly úvazky pro doktorandy skoro samozřejmostí, to letos nedostal nikdo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.8.13 14:45

@Lucella hmmm, tak v tom případě bych do toho jít nemohla, manžel taky nevydělává tolik, aby živil 4 roky celou rodinu:-/

• Citovat
  • Upravit
2889
23.8.13 14:48

I kdybys úvazek měla, není to stejně málo? Můj otec dělá odbornýho asistenta a za plný úvazek to není o moc víc jak 15 tis. Ale možná jsou velký rozdíly…
On je teda důchodce, tak je to jedno, ale živit z toho rodinu :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
360
23.8.13 14:48
@Anonymní píše:
@Lucella Tak já zbohatnout nechci, ale nešla bych do toho, kdybch nedostávala min.15 tisíc hrubýho, to bychom finančně doma nezvládali. Takže myslíte, že se to zvládnout nedá, že to zabere více jak 8 hodin denně?(studium+úvazek)

Tak to já bych ráda i zbohatla :) Ale myslela jsem to tak, že na to, že jsem kmitala jak fretka, tak odměna přepočtena na hodinu teda fakt nic moc. Jako způsob obživy mi to přijde trochu krkolomné. Navíc, jak už tu někdo zmínil, tak je přístup zaměstnavatelů k phd takový obojetný. Tak jestli by se ti spíš nehodilo rovnou kloudné zaměstnání, než nejisté studium.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.8.13 14:49

Já jsem z malého města, takže jsem teď jako vysokoškolák měla 16 hrubýho

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.8.13 14:51

@Lucella Asi máte pravdu, raději se na to vybodnu.

• Citovat
  • Upravit
neprihl. Hobitka
23.8.13 14:51

Vse zalezi na dohode se skolitelem. Ale teda dle me zkusenosti se do 8 hodin nevejdes ani nahodou, pri trose stesti muzes dostat treba i plny uvazek pri dennim studiu, ale bude se od Tebe ocekavat, ze tam budes od nevidim do nevidim… Ja tam byvala tak 10-11 hodin denne :? + cteni clanku doma, uceni doma… Delala jsem v laboratori. Ekologie je podle me i dost o terenu, a to uz vubec neni moc naplanovatelne…

• Citovat
  • Upravit
360
23.8.13 14:53
@Anonymní píše:
Já jsem z malého města, takže jsem teď jako vysokoškolák měla 16 hrubýho

Já tě určitě nechci zrazovat, najdi si školu a pak zjišťuj konkrétně. Já mluvím za technický obor, takže rozhodně co říkám, nemusí platit paušálně - byť tedy na nedostatek financí si stěžuje každý. A pro ilustraci, já měla v Praze jako zasloužilý phd na celý úvazek 18 hrubého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
360
23.8.13 14:58
@Anonymní píše:
@Lucella Asi máte pravdu, raději se na to vybodnu.

Na nic se nevybodávej, urči si priority, najdi vhodnou školu, oslov potenciální školitele a jednej konkrétně. Povést se to může, né že né. Jen se na to automaticky nespoléhej jako na jistotu po skončení mateřské/rodičáku. Prostě měj víc variant :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
798
23.8.13 15:01

Opravdu záleží na škole a taky hodně i na oboru. U nás (Liberecká TUL) některé obory dávají úvazek jen malý, ale já třeba měla hned 50% a po 3 měsícíh 100 %. a Malý plat si stěžovat nemůžu. Sice je to chvílema náročnější, ale když je člověk šikovný a zapojí se i nějakých projektů navíc, tak má opravdu slušný peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2889
23.8.13 15:03

@Lucella Přesně souhlas, chce to řešit s konkrétní školou. A vědět, proč to chceš. Jestli tě to moc baví, proč ne. Co chceš dělat pak? Jako prostředek k získání lépe placené práce je to dle mě většinou na nic.
Příklad - někteří mí spolužáci dělají po phd vědu a jsou spokojení, baví je to. Někteří mají i relativně slušný peníze. Zbytek šel do průmyslu a ti byli zklamaní, pač po třech a více letech nastoupili jako úplný ucha tam, kde ostatní už něčeho dosáhli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
360
23.8.13 15:10

@Pipi 00 I v průmyslu se najde příběh phd studenta se šťastným koncem. :) Většinou je to ale ve firmách, které krom holé výroby mají i svůj vývoj. Takovéhle podniky sahají i po evropských a jiných projektech a tam je účast člověka s phd dokonce i žádoucí. Nehledě na to, že phd mají kontatky na akademické instituce, které na projektech obvykle spolupracují. Manžel takhle opustil klidný akademický přístav už v pokročilejším (nestudentském) věku a celkem hladce se začlenil i ve firmě na malém městě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2889
23.8.13 15:14

@Lucella Jo, určitě :-). Občas to i nějaká firma požaduje, to je jasný. Kde jsem dělala já (2 firmy) zrovna výzkum není (nebo se k němu dostává zaměstnanec až později) a „chudáky“ s phd na pohovorech dost pitvají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
360
23.8.13 15:22

@Pipi 00 To ti naprosto věřím, zaměstnavatel je z podstaty většinou trochu paranoidní a o pracovních návycích phd studentů nekolují zrovna dobré zkazky. Proto je mnohem lepší nabýt jen „čistý“ student (byť to ostuda není), ale přibrat k tomu i práci, aby bylo co do životopisu. No a pak ještě pár jazyků, nejlépe aspoň B2-C1 a ono to půjde :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze