Domácí džem - visí ve sklenici

689
5.8.20 18:47

Domácí džem - visí ve sklenici

Ahoj holky, prosím vás, vadí moc, že mi džem i povidla zůstala po zavařeni viset z víčka? A vzduch je na dně sklenic.

Zavarovala jsem ostružiny pouze s cukrem, nic víc jsem nepridavala; sklenice jsem sterilizovala a víčka a závity ještě vycistila a vydesinfikovala alkoholem. A pak jsem to zavarila 20 minut při 80 stupních, otočila dnem vzhůru a nechala přes noc vychladnout. A jak jsem to otočila zpět, tak vše - cely obsah sklenice - zůstalo prilepene na tom vicku :mrgreen:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1077
5.8.20 19:00

Taky se mi to stává. Myslím, že když je džem hustší. A podle mě je to známka, že dobře chytla víčka. No třeba ne, ale já si to vždy myslela. Nic tomu není. Nikdy se mi to nezkazilo, a to džemy nesterilizuju. Dám horké do sklenic a otočím.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
136
5.8.20 19:06

Nevadi, je to znamka, ze je dobre zavareno, dole je podtlak, jak se horky vzduch smrstil, takze husta marmelada spadnout nemuze.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
520
5.8.20 19:19

Taky se mi to stalo, já twda zavařuji s gelfixem a tam píšou že se mají skleničky otočit na 5 minut. Pokud se to nenechá déle tak se ta marmelada ještě vrátí zpátky. Pokud se nechá do vychladnutí, tak tam zůstane viset. Ale jestli to vadí nevím. :).

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
718
5.8.20 19:19

To je naprosto normální :)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
1621
5.8.20 19:40

Taky se mi to jednou stalo. Teď to nechám stydnout max. 10 minut a otočím normálně víčkem nahoru.
Marmeládě určitě nic není :palec: je to jen estetická záležitost :mrgreen:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
2281
5.8.20 19:42

Proč vlastně někteří lidé ty skleničky otáčí? Jak to pomůže konzervaci? :think:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
646
5.8.20 19:53

@MrsNorris já si myslím, že je to proto, že když se z toho během zavařování ten vzduch dostane, tak aby ho to zase zpátky během chladnutí nenatáhlo, že ten obsah a váha sklenice to nenechají

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
13198
5.8.20 20:41

@Semtex vůbec nevadi, džem je pevnější /hustejsi ;) mívám to u některých druhů i 2 sezony.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
13198
5.8.20 20:44

@MrsNorris vznikne tam lepsi podtlak a vicko se lepe prichyti. Ja marmosku uvarim, naliju do sklenic a nechám otočene do vychladnutí, pak jen ulozim do spajzu. Nikdy jsem spatnou nemela.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama