Reklama

Domácí jogurt bez jogurtovače - je táhlý, po rozmíchání řídký

Fotoalbum tématu (1) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Popelka12
Kecalka 477 příspěvků 16.01.18 08:20
Domácí jogurt bez jogurtovače - je táhlý, po rozmíchání řídký

Krásný den, děvčata,
včera jsem poprvé dělala domácí jogurt bez jogurtovače.
Podle receptů na netu jsem ohřála litr mléka, zchladila na 40°C, přidala 150 g jogurtu Hollandie, dobře rozmíchala. Nalila do sterilizovaných skleniček a dala na 6 hodin do peřin.
Po 6 hodinách jsem vyzkoušela test hustoty - lžička držela uprostřed jogurtu, nespadla na okraj. Po překlopení jogurtu dnem vzhůru jogurt taky držel, nevylil se. Dnes ráno jsem si jej dala na snídani a jsem dost zklamaná. Má táhlou strukturu a po přilití do misky je řídký. Co jsem udělala špatně?
Díky za rady a tipy.

Stránka:  1 2 Další »

Reklama

Reakce:
 
Saarka_O
Zasloužilá kecalka 559 příspěvků 1 inzerát 16.01.18 08:28

A mléko bylo krabicové nebo čerstvé přímo z kravína?
Já používám čerstvé. Jogurt má konzistenci jogurtu, nevím, co je pro vás „řídké“ a co už ne ;)

 
Saarka_O
Zasloužilá kecalka 559 příspěvků 1 inzerát 16.01.18 08:30

Jo a ještě mléko zahrívám na 90 stupňů a pak prudce ochladim na těch 40.

 
Popelka12
Kecalka 477 příspěvků 16.01.18 08:37

@Saarka_O Mám k dispozici mléko krabicové i čerstvé domácí, ale dala jsem přednost krabicovému - abych nemusela zahřívat až na 85°C (tlačil mě čas), takže jsem ohřála na 42°C, zchladila na 40°C, trochu mléka odebrala do hrníčku, kde jsem přidala jogurt a pořádně rozmíchala a pak tuto kašičku vlila do hrnce ke zbylému mléku. Ještě jednou promíchala a postupovala, jak je psáno výše.
Byla jsem připravena, že to bude řidší, než kupovaná hollandie, ale po přendání do misky to bylo spíš jemně zahuštěné mléko… :-/ Přitom v jogurtu v té sklenici lžička fakt stála…

A proč je to takové táhlé netušíte? Na netu jsem vyčetla, že to může být z toho, že Hollandie originál nebyla čerstvá…? Přitom jsem ji otevírala včera…

 
Borůvka1990
Kelišová 5435 příspěvků 16.01.18 09:10
@Popelka12 píše:
Krásný den, děvčata,
včera jsem poprvé dělala domácí jogurt bez jogurtovače.
Podle receptů na netu jsem ohřála litr mléka, zchladila na 40°C, přidala 150 g jogurtu Hollandie, dobře rozmíchala. Nalila do sterilizovaných skleniček a dala na 6 hodin do peřin.
Po 6 hodinách jsem vyzkoušela test hustoty - lžička držela uprostřed jogurtu, nespadla na okraj. Po překlopení jogurtu dnem vzhůru jogurt taky držel, nevylil se. Dnes ráno jsem si jej dala na snídani a jsem dost zklamaná. Má táhlou strukturu a po přilití do misky je řídký. Co jsem udělala špatně?
Díky za rady a tipy.

Dporučuju web conovehonakopci cz. Je tam vše od sýrů po jogurt, jsou tam fóra, kde radí proč a jak ;)

 
Popelka12
Kecalka 477 příspěvků 16.01.18 09:32

@Borůvka1990 Děkuji, přečtu, případně se pozeptám tam. :-)

 
kotyk
Echt Kelišová 7948 příspěvků 16.01.18 09:43

@Popelka12 Na dobrej jogurt musí být mimo kultury i kvalitní mléko s vyšším obsahem kaseinu. Pokud není čerstvá kultura, měl by být jogurt, ze kterého děláte, co nejdál od data spotřeby (prostě co nejčerstvější, z časem v něm bakterie chcípají). A mlíko to chce proste vychytat nebo do něj sypnout trošku sušeného případně se dá použít i kondenzované.

 
Borůvka1990
Kelišová 5435 příspěvků 16.01.18 12:28
@Popelka12 píše:
@Borůvka1990 Děkuji, přečtu, případně se pozeptám tam. :-)

Jsou tam i odpovědi proč je táhlý a pod, dotaz nebude potřeba :lol:

 
Popelka12
Kecalka 477 příspěvků 16.01.18 12:49

@Borůvka1990 Už jsem ho tam vložila. :-) Jen tedy jak tam píšou, že je to čerstvostí jogurtu - jeden den jsme ho koupili a druhý den jsem z něj už dělala jogurt, takže by čerstvý měl být… Ikdyž je tedy otázkou, jak dlouho stál v regálu, že… Ale expiraci má až na začátku únoru…

 
Borůvka1990
Kelišová 5435 příspěvků 16.01.18 13:14
@Popelka12 píše:
@Borůvka1990 Už jsem ho tam vložila. :-) Jen tedy jak tam píšou, že je to čerstvostí jogurtu - jeden den jsme ho koupili a druhý den jsem z něj už dělala jogurt, takže by čerstvý měl být… Ikdyž je tedy otázkou, jak dlouho stál v regálu, že… Ale expiraci má až na začátku únoru…

To Ti nevím, no :think: Mě se tohle taky občas stávalo, tak jsem dala na doporučení Kláry a zakoupila jogurtovou kulturu z Ekokozy, v mrazáku vydrží věčně a cenově to vychází na 1kč/kg jogurtu, oproti bílému kupovanému jogurtu ;)

 
Borůvka1990
Kelišová 5435 příspěvků 16.01.18 13:18

@Popelka12
Mám tuhle, je v ní asi 1000dávek, nebo 100, to už fakt nevím :P

 
Popelka12
Kecalka 477 příspěvků 16.01.18 15:06

Taky začínám uvažovat o té kultuře. Zkusím ještě ve čtvrtek udělat z čerstvého kravského domácího mléka další várku a když bude stejná, zakoupím tu kulturu. Jen teda - pokud dávám jogurtovou kulturu, už nedávám jogurt?

 
kotyk
Echt Kelišová 7948 příspěvků 16.01.18 15:38

@Popelka12 Ano, když je kultura, už se nedává jogurt. Ale ani domácí mléko nemusí zaručit slušný jogurt. V zimě obecně je ta kvalita mléka nic moc.

 
Borůvka1990
Kelišová 5435 příspěvků 16.01.18 16:24
@Popelka12 píše:
Taky začínám uvažovat o té kultuře. Zkusím ještě ve čtvrtek udělat z čerstvého kravského domácího mléka další várku a když bude stejná, zakoupím tu kulturu. Jen teda - pokud dávám jogurtovou kulturu, už nedávám jogurt?

Ano, nedáváš jogurt. Dáváš místo bílého jogurtu s (nějakým typem) kulturou přímo čistou koncentrovanou kulturu. Můžeš říznout mléko smetanou a máš smetanový jogurt. Kultury se dává cca čtvrt lžičky do teplého mléka (obratem začkované mléko vyliješ do zbytku teplého mléka a rozmícháš). Ta čtvrtka čajové lžičky je na cca dva litry mléka.

 
daniela4
Ukecaná baba ;) 1005 příspěvků 27.03.18 23:14

@Popelka12, mám stejný problém. Jogurt v jogurtovači je táhlý a řidší.
Koupila jste si zde doporučovanou kultura a je jogurt s ní lepší?
Děkuji za případné rady.

Stránka:  1 2 Další »

Reklama

 Váš příspěvek
Reklama

Reklama

Poslední články

České porodnice nedodržují standardy pro podporu kojení, ukázal průzkum

Jak před pár dny informoval portál iDNES.cz, porodnice by podle UNICEF a... číst dále >

Rakovina prsu může postihnout každou ženu. Včasné odhalení je klíčové

Říjen je celosvětově označován jako měsíc boje proti rakovině prsu. Cílem... číst dále >

Články z Expres.cz

Radku, děkujeme: Djokovič připravil pro Štěpánka překvapení, přáli i Nadal a Federer

„Hodně štěstí do další životní etapy,“ to slýchal Radek Štěpánek nejčastěji.... číst dále >

Asia Argento zakouší vlastní hořkou medicínu: Vraťte mi moji práci! škemrá

Herečka Asia Argento (42) přišla o post porotkyně v italském X Factoru, neboť... číst dále >

Články z Ona Dnes

OBRAZEM: Třiašedesátiletá žena chtěla vypadat na pětadvacet. Povedlo se?

Manželka ruského moderátora Gauguina Solnceva by mohla být jeho matkou. Dělí... číst dále >

Příběh Jaroslava: Svatba, nebo rozchod. Nedokážu se rozhodnout

V životě by mě nenapadlo, že se dostanu do situace, kdy si nebudu vědět rady... číst dále >