Domácí jogurt bez jogurtovače - je táhlý, po rozmíchání řídký

Fotoalbum tématu (1) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Popelka12
Kecalka 481 příspěvků 16.01.18 08:20
Domácí jogurt bez jogurtovače - je táhlý, po rozmíchání řídký

Krásný den, děvčata,
včera jsem poprvé dělala domácí jogurt bez jogurtovače.
Podle receptů na netu jsem ohřála litr mléka, zchladila na 40°C, přidala 150 g jogurtu Hollandie, dobře rozmíchala. Nalila do sterilizovaných skleniček a dala na 6 hodin do peřin.
Po 6 hodinách jsem vyzkoušela test hustoty - lžička držela uprostřed jogurtu, nespadla na okraj. Po překlopení jogurtu dnem vzhůru jogurt taky držel, nevylil se. Dnes ráno jsem si jej dala na snídani a jsem dost zklamaná. Má táhlou strukturu a po přilití do misky je řídký. Co jsem udělala špatně?
Díky za rady a tipy.

Stránka:  1 2 Další »
Reakce:
Saarka_O
Zasloužilá kecalka 630 příspěvků 16.01.18 08:28

A mléko bylo krabicové nebo čerstvé přímo z kravína?
Já používám čerstvé. Jogurt má konzistenci jogurtu, nevím, co je pro vás „řídké“ a co už ne ;)

Saarka_O
Zasloužilá kecalka 630 příspěvků 16.01.18 08:30

Jo a ještě mléko zahrívám na 90 stupňů a pak prudce ochladim na těch 40.

Popelka12
Kecalka 481 příspěvků 16.01.18 08:37

@Saarka_O Mám k dispozici mléko krabicové i čerstvé domácí, ale dala jsem přednost krabicovému - abych nemusela zahřívat až na 85°C (tlačil mě čas), takže jsem ohřála na 42°C, zchladila na 40°C, trochu mléka odebrala do hrníčku, kde jsem přidala jogurt a pořádně rozmíchala a pak tuto kašičku vlila do hrnce ke zbylému mléku. Ještě jednou promíchala a postupovala, jak je psáno výše.
Byla jsem připravena, že to bude řidší, než kupovaná hollandie, ale po přendání do misky to bylo spíš jemně zahuštěné mléko… :-/ Přitom v jogurtu v té sklenici lžička fakt stála…

A proč je to takové táhlé netušíte? Na netu jsem vyčetla, že to může být z toho, že Hollandie originál nebyla čerstvá…? Přitom jsem ji otevírala včera…

Borůvka1990
Kelišová 5439 příspěvků 16.01.18 09:10
@Popelka12 píše:
Krásný den, děvčata,
včera jsem poprvé dělala domácí jogurt bez jogurtovače.
Podle receptů na netu jsem ohřála litr mléka, zchladila na 40°C, přidala 150 g jogurtu Hollandie, dobře rozmíchala. Nalila do sterilizovaných skleniček a dala na 6 hodin do peřin.
Po 6 hodinách jsem vyzkoušela test hustoty - lžička držela uprostřed jogurtu, nespadla na okraj. Po překlopení jogurtu dnem vzhůru jogurt taky držel, nevylil se. Dnes ráno jsem si jej dala na snídani a jsem dost zklamaná. Má táhlou strukturu a po přilití do misky je řídký. Co jsem udělala špatně?
Díky za rady a tipy.

Dporučuju web conovehonakopci cz. Je tam vše od sýrů po jogurt, jsou tam fóra, kde radí proč a jak ;)

Popelka12
Kecalka 481 příspěvků 16.01.18 09:32

@Borůvka1990 Děkuji, přečtu, případně se pozeptám tam. :-)

kotyk
Echt Kelišová 7950 příspěvků 16.01.18 09:43

@Popelka12 Na dobrej jogurt musí být mimo kultury i kvalitní mléko s vyšším obsahem kaseinu. Pokud není čerstvá kultura, měl by být jogurt, ze kterého děláte, co nejdál od data spotřeby (prostě co nejčerstvější, z časem v něm bakterie chcípají). A mlíko to chce proste vychytat nebo do něj sypnout trošku sušeného případně se dá použít i kondenzované.

Borůvka1990
Kelišová 5439 příspěvků 16.01.18 12:28
@Popelka12 píše:
@Borůvka1990 Děkuji, přečtu, případně se pozeptám tam. :-)

Jsou tam i odpovědi proč je táhlý a pod, dotaz nebude potřeba :lol:

Popelka12
Kecalka 481 příspěvků 16.01.18 12:49

@Borůvka1990 Už jsem ho tam vložila. :-) Jen tedy jak tam píšou, že je to čerstvostí jogurtu - jeden den jsme ho koupili a druhý den jsem z něj už dělala jogurt, takže by čerstvý měl být… Ikdyž je tedy otázkou, jak dlouho stál v regálu, že… Ale expiraci má až na začátku únoru…

Borůvka1990
Kelišová 5439 příspěvků 16.01.18 13:14
@Popelka12 píše:
@Borůvka1990 Už jsem ho tam vložila. :-) Jen tedy jak tam píšou, že je to čerstvostí jogurtu - jeden den jsme ho koupili a druhý den jsem z něj už dělala jogurt, takže by čerstvý měl být… Ikdyž je tedy otázkou, jak dlouho stál v regálu, že… Ale expiraci má až na začátku únoru…

To Ti nevím, no :think: Mě se tohle taky občas stávalo, tak jsem dala na doporučení Kláry a zakoupila jogurtovou kulturu z Ekokozy, v mrazáku vydrží věčně a cenově to vychází na 1kč/kg jogurtu, oproti bílému kupovanému jogurtu ;)

Borůvka1990
Kelišová 5439 příspěvků 16.01.18 13:18

@Popelka12
Mám tuhle, je v ní asi 1000dávek, nebo 100, to už fakt nevím :P

Popelka12
Kecalka 481 příspěvků 16.01.18 15:06

Taky začínám uvažovat o té kultuře. Zkusím ještě ve čtvrtek udělat z čerstvého kravského domácího mléka další várku a když bude stejná, zakoupím tu kulturu. Jen teda - pokud dávám jogurtovou kulturu, už nedávám jogurt?

kotyk
Echt Kelišová 7950 příspěvků 16.01.18 15:38

@Popelka12 Ano, když je kultura, už se nedává jogurt. Ale ani domácí mléko nemusí zaručit slušný jogurt. V zimě obecně je ta kvalita mléka nic moc.

Borůvka1990
Kelišová 5439 příspěvků 16.01.18 16:24
@Popelka12 píše:
Taky začínám uvažovat o té kultuře. Zkusím ještě ve čtvrtek udělat z čerstvého kravského domácího mléka další várku a když bude stejná, zakoupím tu kulturu. Jen teda - pokud dávám jogurtovou kulturu, už nedávám jogurt?

Ano, nedáváš jogurt. Dáváš místo bílého jogurtu s (nějakým typem) kulturou přímo čistou koncentrovanou kulturu. Můžeš říznout mléko smetanou a máš smetanový jogurt. Kultury se dává cca čtvrt lžičky do teplého mléka (obratem začkované mléko vyliješ do zbytku teplého mléka a rozmícháš). Ta čtvrtka čajové lžičky je na cca dva litry mléka.

daniela4
Ukecaná baba ;) 1005 příspěvků 27.03.18 23:14

@Popelka12, mám stejný problém. Jogurt v jogurtovači je táhlý a řidší.
Koupila jste si zde doporučovanou kultura a je jogurt s ní lepší?
Děkuji za případné rady.

Stránka:  1 2 Další »
Váš příspěvek
Reklama

Poslední články

Nová kuchyň potěší celou rodinu

Rčení „láska prochází žaludkem“ platí i pro spokojený rodinný život. K tomu,... číst dále >

Velká fotosoutěž: Fisher-Price je u konce. Kdo se může těšit na výhru?

Milé maminky, od 24. 9. 2018 do 9. 12. 2018 jste mohly přidávat fotografie... číst dále >

Články z Expres.cz

Štrasburk, Bamberk nebo Kypr: Hrozí adventní běsnění radikálů i v Česku?

Vkusně vyzdobená města, tradiční trhy, vůně svařeného vína a pečených... číst dále >

Alláhu Akbar? "Typický radikál" Chekatt měl dávno sedět, ne běhat na svobodě!

Vrah ze Štrasburku před útokem křičel Alláhu Akbar (Bůh je veliký). Po... číst dále >

Články z Ona Dnes

Pracny, košíčky a další skvělé cukroví, které pečeme v redakci

Také letos vám přinášíme osvědčené recepty na vánoční cukroví, které se peče... číst dále >

Svatební šaty Chopry: 24 metrů dlouhá vlečka a dva miliony flitrů

Bollywoodská herečka Priyanka Chopra (36) si před pár dny vzala za manžela... číst dále >