Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chtěla bych se zeptat, co byste volili vy?
Mám jeden rodinný recept na sladký dezert.
Mezi přáteli je oblíbený, dokonce jsem dělala i několik dávek na zakázku (kdyby bylo vice času, dalo by se tím i zivit).
Jedna společnost mi nabídla odkup receptu. Mě se to osobně moc nezdá, takhle o to přijít.
Ale rodina říká, že by se měl prodat (vidina peněz).
Co si o tom myslíte?
Místo receptu bych prodávala ten zákusek. Pokud je to taková pecka, že ti nějaká společnost nabídla primo odkup receptu, tak prodej samotného zákusku bude poněkud dlouhodobější zdroj peněz než prodej receptu.
@Midaku píše:
Místo receptu bych prodávala ten zákusek. Pokud je to taková pecka, že ti nějaká společnost nabídla primo odkup receptu, tak prodej samotného zákusku bude poněkud dlouhodobější zdroj peněz než prodej receptu.
Sama jsem to nečekala, ale vzniklo to tak samo. Babička mi poradila, co a jak a jako jediné z rodiny se mi daří
.
Časem to bylo tzv. Chlejst na plech. Ale potom jsem si dala záležet i na vzhledu a dělala z toho zákusky ![]()
Ti to ochutnali, byla oslava, tak mě poprosili, jestli bych to neupekla. Pak si to známá objefnala na svatbu a najednou se to tak zalibilo, že mi to uz 3 roky dělá hezký přivýdělek
.
@Anička-S píše:
Sama jsem to nečekala, ale vzniklo to tak samo. Babička mi poradila, co a jak a jako jediné z rodiny se mi daří.
Časem to bylo tzv. Chlejst na plech. Ale potom jsem si dala záležet i na vzhledu a dělala z toho zákusky
Ti to ochutnali, byla oslava, tak mě poprosili, jestli bych to neupekla. Pak si to známá objefnala na svatbu a najednou se to tak zalibilo, že mi to uz 3 roky dělá hezký přivýdělek.
Jo takhle - tím pádem - chceš z toho dělat vyloženě podnikání? Jestli ne, tak bych to normálně prodala, s tím že by ve smlouvě nesmělo být nic o tom, že to nesmíš péct na přívýdělek - smlouvu projdi s vlastním právníkem.
Jestli zvažuješ že by z toho časem byl tvůj větší projekt, tak ho zkus nějak naplánovat (tedy spočítat si cvičný byznysplán) a aby mělo smysl to prodávat, tak nabídka od té firmy musí být dostatečně vysoká.
Tak je otázka, kolik ti za to nabízejí, když teda píšeš, že jako občasný „cukrář“ z toho máš pěkný přivýdělek. Protože pravděpodobně by v té smlouvě bylo něco o exkluzivitě, a pak záleží, jestli ti nabízí třeba víc, než kolik bys na tom třeba za 10 let příležitostného pečení vydělala. To bych to spíš prodala do zahraničí a nechala si možnost vlastního pečení v ČR. ![]()
Záleží, jaká pecka to je a jak moc ty do toho chceš vlastně jít
Kdyby recept prodal pan Marlenka, asi by následně tloukl hlavou do zdi ![]()
Chlejst na plech bych si teda nekoupila. Oni nepoznají, jak se to dělá a musí si „koupit“ návod? ![]()
@Russet píše:
Chlejst na plech bych si teda nekoupila. Oni nepoznají, jak se to dělá a musí si „koupit“ návod?
Přečtěte si to prosím ještě jednou. Jak ten recept probíhal a vyvíjel se.
Časem jsem si hrála s jeho vzhledem a dělala z toho upravené zákusky.
A očividně nepoznají, z čeho to je. Jinak by to dávno udělali.
Prodávat ten zákusek nebo trvat na dostatečném podílu, který bude z prodeje. Ale recept neprodávat jen tak.
Jestli máš nějaký lepší, originální recept. Tak nevidím problém, aby si ho někdo nekoupil.
Třeba rodina mého muže zrovna tohle miluje. Oni si to dají i ke kávě v restauraci, když je možnost.
Pekla jsem něco takového, když přiletěla švagrová z UK. Její manžel je Angličan. Ten si to furt chválil. A to mám vždycky nějaký tuctový recept na netu. Že jsem líná, abych si recepty ukládala.
Takže věřím, že ten tvůj originál pra recept může mít velký úspěch. Bude znát na finální chuti.
@Anička-S píše:
Přečtěte si to prosím ještě jednou. Jak ten recept probíhal a vyvíjel se.Časem jsem si hrála s jeho vzhledem a dělala z toho upravené zákusky.
A očividně nepoznají, z čeho to je. Jinak by to dávno udělali.
Tak to budou odborníci ![]()
Proč se to jmenuje chlejst na plech, když to vlastně není chlejst na plech.
@Russet píše:
Tak to budou odborníci
Proč se to jmenuje chlejst na plech, když to vlastně není chlejst na plech.
Achjo, opravdu jste tak nechapavá, nebo jste nic nečetla.
Samozřejmě sem nebudu psát celý název a jak to vypadá a z čeho to je.
Když jsem začala péct, bylo to tzv. Chlejst na plech, neco jako když rozlijete testo na plech a přidáte cokoli. Je to přirovnání.
Nikde není ani slovo o tom, že se to tak jmenuje.
Me osobně se to nelíbilo jen tak rozkrajene z plechu, tak jsem to začala lépe tvarovat do zákusku…
@Anička-S píše:
Achjo, opravdu jste tak nechapavá, nebo jste nic nečetla.Samozřejmě sem nebudu psát celý název a jak to vypadá a z čeho to je.
Když jsem začala péct, bylo to tzv. Chlejst na plech, neco jako když rozlijete testo na plech a přidáte cokoli. Je to přirovnání.
Me osobně se to nelíbilo jen tak rozkrajene z plechu, tak jsem to začala lépe tvarovat do zákusku…
A to je jako něco světoborného, co se nedá upéct jinak, než že si od někoho koupí recept? Jaký Ládík Hruška to je?
@Anička-S píše:
Achjo, opravdu jste tak nechapavá, nebo jste nic nečetla.Samozřejmě sem nebudu psát celý název a jak to vypadá a z čeho to je.
To nic to je tady u paní obvyklá reakce. osobně si myslím, že to nehraje tu nechápavost. Píšeš srozumitelně a u nás se některým typům zákusků taky říká chlejst na plech i když tam nechlejstáme cokoliv, co nám přijde pod ruku. Já jsem konzerva, tak asi bych jen tak rodinné stříbro neprodala. To bych to musela nějako potřebovat zpeněžit třeba z důvodu nouze nebo tak něco.
@lamicina píše:
To nic to je tady u paní obvyklá reakce. osobně si myslím, že to nehraje tu nechápavost. Píšeš srozumitelně a u nás se některým typům zákusků taky říká chlejst na plech i když tam nechlejstáme cokoliv, co nám přijde pod ruku. Já jsem konzerva, tak asi bych jen tak rodinné stříbro neprodala. To bych to musela nějako potřebovat zpeněžit třeba z důvodu nouze nebo tak něco.
Peču skoro 30 let a chlejst na plech jsem neslyšela. To je jako říct žrádlo a pojďte se nažrat šlichty.