Domácí rybízový sirup - jak na něj?

  • Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
9090
15.7.14 23:02

Domácí rybízový sirup - jak na něj?

Nadpis je jasný :) Dostala jsem hromadu červeného rybízu a jelikož jsme hodně na sirupy, chci zkusit domácí. Od babičky jsem dostala recept ale nelíbí se mi na něm jedno - rybíz se nechává celý, pouze se louhuje ve vodě, pak se zcedí, zbytek se má vyhodit ale to mi přijde škoda. Má někdo jiný recept? Napadlo mě rybíz odšťavnit a potom šťavu zužitkovat ale jde to? Nebude se kazit?

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7965
15.7.14 23:15

@Verca1989 ja delala minuly tyden vse jsem prohnala odstavnovacem, pridala cukr povarila a luxus

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
7965
15.7.14 23:16

Jo a na spicku noze jsem pridala kyselinu citronovoz

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
9090
15.7.14 23:18

@phoma kolik jsi dávala cukru na 1kg? To jsem ráda, že to takhle jde, bylo by mi líto něco vyhazovat :)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
7965
15.7.14 23:22

@Verca1989 mi prijde divne jen louhovat vzdyt tim nic neziskas.mela jsem asi 1,5 litru stavy a dala jsem tam kilo cukru nejlepsi trochu odebrat a vyzkouset z vodou jestli vam to vyhovuje

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
8445
15.7.14 23:25

1 – 1,5l ovoce
1l vody
40g kyseliny citrónové
1 sáček petolu nebo konzervačního přípravku (kyselina sorbová) •rozmačkat rybíz, všechno rozmíchat a nechat 24hod. odstát •potom přes plátno nebo silon překapat (když to vymačkáš, zůstanou jen vyšťavené slupky) a rozpustit ve šťávě 1,5 cukru (nebo podle chuti) •může se nalít do láhví a skladovat v chladu

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
1790
16.7.14 00:33

@Verca1989 Záleží jestli to chceš dělat za studena, tudíž nezničíš všechny ty drahocenosti, co rybíz obsahuje, nebo to klasicky zavaříš. Já radši za studena a bez chemie. Ze 2 kil rybízu mám 6 litrů šťávy. Ve šťávě nesmí zůstat ta dužina, pak by se začla kazit!

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
9090
16.7.14 07:35

@Mjau tak nejlepší by to bylo za studena, zavařovat nechci ale nevím, zda to jde udělat za studena z vymačkané šťávy? Samozřejmě dužina by tam nebyla…

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
3423
16.7.14 07:47
@Verca1989 píše:
@Mjau tak nejlepší by to bylo za studena, zavařovat nechci ale nevím, zda to jde udělat za studena z vymačkané šťávy? Samozřejmě dužina by tam nebyla…

Dělala jsem to tak včera a dělávám. Nechci nás ochuzovat o ty vitamíny. Takže pouze odštavním, dokonale přecedím, přidám třtinový cukr napůl se stévií, (přírodní sladidlo, dá se koupit třeba prášek v DM za stovku, stačí pak dát jen třeba lžičku nebo lžíci a je to moc sladký). Sirup máme na rychlou spotřebu, máme to většinou tak 3 týdny v lednici v lahvích. Už jsme tak dělala bezový, lipový, z černého rybízu a višní a zatím to vždy vydrželo.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
9090
16.7.14 08:12

@kubee já toho rybízu mám právě docela dost a hned tak se to nevypije, tak potřebuju, aby to ve sklepě vydrželo. Bezový dělám za studena a ten se mi teda nikdy nezkazil, mamka dělá podle stejného receptu a vydržel jí i 2 roky. Ale s tím rybízem nevím, jestli to tak půjde. :nevim:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
3423
16.7.14 14:50
@Verca1989 píše:
@kubee já toho rybízu mám právě docela dost a hned tak se to nevypije, tak potřebuju, aby to ve sklepě vydrželo. Bezový dělám za studena a ten se mi teda nikdy nezkazil, mamka dělá podle stejného receptu a vydržel jí i 2 roky. Ale s tím rybízem nevím, jestli to tak půjde. :nevim:

Hmm, tak na tak dlouho to si myslím nepůjde, bude to kvasit určitě. To bude chtít zavařit.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
9090
17.7.14 10:58

Holky tak jsem včera něco vytvořila, než to vychladlo, tak super, sirup chuťově luxusní. Ale problém nastal až vychldl, tak strašně to ztuhlo, že mám místo sirupu marmeládu a skoro to nemůžu dostat z lahví :D Nevíte, kde se stala chyba a co teď s tím? Myslíte, že když se mi to podaří dostat ven a zahřát, aby se to „rozpustilo“, že pomůže naředit to vodou a zase nalít zpět?

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
3630
17.7.14 11:08

@Verca1989 nedala jsi tam moc cukru? já ho dělala minulý týden a je to konzistence sirupu.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
9090
17.7.14 14:07

@kačule.j na 6kg rybízu jsem dala 4kg cukru, většinou všude píšou 1:1 ale to mi přišlo moc, cukrem to podle mě nebude. Jakmile se tam cukr rozpustil, bylo to akorát jako sirup, až to začalo chladnout, ztuhlo to :nevim:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
3630
17.7.14 14:30

@Verca1989 no holt ti to zrosolovatělo, ale nic tomu není akorát to musíš rozředit

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mohlo by vás zajímat