Domácí vejce - jak poznám vadná

4
9.4.17 23:28

Domácí vejce - jak poznám vadná

Ahoj,
mám problém a nevím, s kým se poradit.
Dostáváme od tchýně domácí vajíčka. Jenže vypadají jinak, než vejce, na jaké jsem byla doteď zvyklá. Bílek je většinou hodně zakalený, není průhledný. Žloutek je po uvaření dvoubarevný, střed je výrazně světlejší než okraj. Někdy je rozdíl barvy od světle žlutého středu a po hnědý okraj. Manžel tvrdí, že je to tím, že to je domácí slepice a sežere všechno možné. Jenže moje babička měla také domácí vejce a ta vypadala celkem normálně, tohle jsem nikdy nezažila. Já je odmítám jíst, bojím se, jestli ty slepice nejsou nějak nemocné. Nemáte někdo podobnou zkušenost? Díky za jakoukoliv radu. Maja

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Reakce:

3912
9.4.17 23:30

@mabej
Mají nemoc šílených krav :lol: :lol: :lol:
Jinak zkažená vejce poznáš že smrdi. A to ku.va dost :jazyk:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
118
9.4.17 23:51

Jo, smrděli by. jinak by meli byt v poho. radsi budu jest domácí nez kupovany

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
473
10.4.17 00:05

Zakaleny bilek ukazuje na starsi vejce nebo vejce, ktere zmrzlo. Jestli jsou takova vsechna, tak by mi to tedy taky bylo divne. Mame svoje vajicka a krom zlutejsiho zloutku jsou stejna jako kupovana.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2668
10.4.17 00:15

Wikipedie: „Zakalené bílky bývají někdy znakem bakteriálního kažení, vyvolaného bakteriemi rodu Micrococcus a Sarcina. Někdy ale i bílek čerstvě sneseného vejce bývá zakalen zvýšenou koncentrací oxidu uhličitého.“

"Když už jste vejce rozbili, čerstvé poznáte podle mírně zakaleného bílku a vypuklejšího žloutku. Starší žloutek se zploští a bílek se rychle rozteče do stran. Ještě stále jej však můžete použít.

barva žloutku sice závisí na tom, co slepice dostávala do zobáku, jenže to klidně mohlo být i barvivo. Přirozeně, žloutek bledne s věkem nosnice, takže starší slepice snášejí bledší vajíčka."

Více na: http://www.naseinfo.cz/…te-o-vejcich#…

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2668
10.4.17 00:18

V jakém prostředí slepice jsou, je o ně dobře pečováno stran čistoty? Uklízí se nějak kurník?

To, že je bílek zakalený, může znamenat, že dostáváte opravdu velmi čerstvé vejce. Může to tak být?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2668
10.4.17 00:32

Je bílek i nějak zabarvený, náznak nějaké růžové či zelené? To by pak mohlo být bakteriemi.

Bílek také prý může být zakalen, když vejce skladuješ v teplotě 0 až 4 stupně.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
4
10.4.17 00:35

žloutek

Nemám tušení, tchýně je má od sousedky a kurník jsem nikdy neviděla. Bílek je ale zakalený třeba i po týdnu, 14 dnech, to už moc čerstvé není, ne? Ale asi nejvíc mně vadí ta barva žloutku. Zkusím přidat obrázek. Někdy je ten hnědý okraj skoro až do poloviny žloutku. Vařením to není, protože když zároveň vařím zároveň i vejce z obchodu, to je normálně jednobarevně žluté.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
4
10.4.17 00:38

Ještě bych dodala, že si pro sebe kupuji vejce z obchodu, bojím se ta domácí jíst. Skladuji obě vejce stejně, v ledničce. Ten rozdíl je vidět vždy na první pohled, takže skladováním ani vařením to být nemůže.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2668
10.4.17 00:41

To myslíš jako te tmavý okraj (zelenavý?), těsně u bílku, nebo fakt, že jsou tam dva odstíny žluté?
Co se týče toho tmavého kruhu, tak to je normální, to dělá reakce železa při vaření na tvrdo, některé jsou na to náchylnější víc, podle toho, co vejce obsahuje dle stravy, nebo taky díky délce varu. Je to totéž, co můžeš vidět u vajec na tvrdo, které nesníš hned, ale až třeba druhý třetí den (třeba na Velikonoce), ne? Taky se kolem žloutku udělá takový zelený kruh, ale není to závadné.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
330
10.4.17 05:34

Tak z obchodu toho se neboj… :roll: Věřit obchodu než domácím :roll: Já ty z obchodu nenávidím, nevis jak jsou staré, co slepice zraly, kdo to kde jak uchovaval, atd. Porad je v TV ze ty a ty vejice meli salmonelu :? A plno dalších sracek v sobe :roll:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
16845
10.4.17 06:44

@Jj.Mm prave ze v obchode jsou vejce hlidana. Domaci maji vetsi nebezpeci salmonely. Hlavne proto, ze lidi davaji slepicim zbytky, ktere muzou byt napr. plesnive nebo se vnich neco rozmnozi, kdyz nekde lezi.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
11854
10.4.17 08:09

@Jj.Mm u vajec z obchodu víš, jak jsou staré, je to na obale napsané, jsou hlídané, zato vajíčka od babiček, které dávají slepičkám všechny plesnivé zbytky, protože nic se nesmí vyhodit a slepice sežere vše :poblion:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
330
10.4.17 08:44

@vokishka tak to s vami nesouhlasim a k vajickum z obchodu mam odpor :poblion:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
11689
10.4.17 08:50
@mabej píše:
Nemám tušení, tchýně je má od sousedky a kurník jsem nikdy neviděla. Bílek je ale zakalený třeba i po týdnu, 14 dnech, to už moc čerstvé není, ne? Ale asi nejvíc mně vadí ta barva žloutku. Zkusím přidat obrázek. Někdy je ten hnědý okraj skoro až do poloviny žloutku. Vařením to není, protože když zároveň vařím zároveň i vejce z obchodu, to je normálně jednobarevně žluté.

Jak dlouho bylo toto vejce vařeno? Tu tmavou barvu může dělat příliš dlouhý var. 10 minut je maximum pro vejce. 7 hnilička a 5 na měkko.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama