Dort potažený marcipánem/fondánem - prosba o radu

Lizzi
5.2.16 14:38

Dort potažený marcipánem/fondánem - prosba o radu

Zdravím všechny maminky - cukrářky. Prosím o radu. Budu péct dort. Korpus z piškotu, uvnitř nutela a šlehačka. Potřebuji ho i nějak nazdobit a chtěla bych jej zkusit potáhnout. Je lepší fondán nebo marcipán? Koupila jsem oboje i potravinářskou barvu na obarvení na hnědo. Popřípadě poradily byste mi prosím nějaký dobrý krém na ozdobení krémem, kdyby to bylo lepší místo té potahovací hmoty? Děkuji moc! Chystám se na to zítra :-)

Příspěvek upraven 06.02.16 v 15:32

  • Nahlásit
  • Citovat
Napsat příspěvek

Reakce:

3280
5.2.16 14:48

Já jsem zatím dělala jen s fondánem..pokud budeš potahovat tak je lepší jeden den dort naplnit a i po vrchu a boku lehce potřít a nechat den at si to sedne a potahovat až další den

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
5.2.16 14:50

@Lentilkaaa83 děkuji za odpověď. plánuju péct ráno a potahovat večer. Takže potřít tou šlehačkovou náplní i ze stran a nahoře, nechat zatuhnout a tu hmotu dávat na to? A myslíš, že potáhnu i takový tvar?

  • Nahlásit
  • Citovat
1985
5.2.16 14:57

@Lizzi Dovnitř jakýkoliv krém, ale pod potahovku NE krém ze šlehačky nebo tvarohu, teklo by to na tom… když budeš dávat dovnitř nutelu, tak zvnějšku potřít třeba rozšlehanou nutelou s máslem.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
896
5.2.16 14:59

Tvar v pohode potahnes, ale nejsem si jista tou slehackou v kremu :nevim: Zkusenejsi cukrarky rikaji, ze ma byt krem s malym obsahem vody, jinak se potahovaci hmota maci a tece. Potahuji na maslovy krem.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
5.2.16 15:05

@luji78 @konilka děkuji! pomažu dort nutelou s máslem. a co si myslíte o časovém harmonogramu? ráno upéct, večer potáhnout? dá se to zvládnout?

  • Nahlásit
  • Citovat
1985
5.2.16 15:07

@Lizzi Jako jo, určitě se dá… já si upeču většinou večer korpus na druhý den, ráno proříznu, promažu, navrch nějaký krém z másla, pak chviličku do lednice a potahuji.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3280
5.2.16 15:15

@Lizzi jak už tu bylo zmíněno tak navrch šlehačku ne. I uvnitř to dělá občas neplechu. Mamka na ni nadává hlavně v létě, když je teplo :). A co se týče tvaru, tak určitě se s tím popereš :) Maximálně si u toho zanadáváš. To dělám já když mi to nejde :) A pokud budeš dělat ráno a potahovat večer, tak by to snad mohlo jít.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
971
5.2.16 15:20

Můžu se přidat? POtahovací hmotu si vyrábíte sami? Já dělám marcipán - falešný, ale vypadá jinak než na fotkách co pečou jiné holky. Můj je lesklý, figurky nejsou, dělám spíš kresby, obrázky. A někdy se mi v něm udělají hrudky ze sušeného mléka :nevim:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1401
5.2.16 15:23

@Lizzi Ahojky, já si taky raději peču korpus večer předem, protože abys ho mohla prokrojit musí ti vychladnout a pak se to celý posunuje a je to o nervy. Takže doporučuju korpus večer předem, pak ráno promazat i navrchu (mimochodem já máslo s nutelou dělám pod potah běžně, protože se mi nechce dělat s máslovým krémem), nechat pořádně ztuhnout (aby se ti líp potahovalo) a pak potahovat. Nevyvaluj si to moc tenký, protože až to budeš uhlazovat kolem toho tvaru medvěda, mohlo by ti to popraskat. Jinak je asi jedno, jestli potahovku nebo marcipán, záleží co vám víc chutná :)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
5.2.16 15:35

@Lentilkaaa83 a myslíš, že to potáhnu, i když to není to nahoře placaté, ale celé kulaté?
@pampeliska.x a jak prosím připravuješ tu nutelu s máslem?

Příspěvek upraven 06.02.16 v 15:33

  • Nahlásit
  • Citovat
1985
5.2.16 16:25

@Lizzi Jestli potahuješ prvně, tak by asi byl vhodnější klasický kulatý… ale třeba bys to zvládla, jen si nevyválet moc tenkou vrstvičku hmoty. A nutela s máslem se jen vyšlehá, oboje stejná teplota, pokojová…

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
5.2.16 16:31

@luji78 no je to poprvé, asi jsem si nasadila moc, na ten kulatý bych se ale vrhla :-) napadlo mě potáhnout a vykrájet z marcipánu vykrajovátkama tvary a nalepit na dort.. :think:

  • Nahlásit
  • Citovat
837
5.2.16 16:58

@Lizzi určitě si nanadáváš, chcete trochu silnější plát a ne zase moc… A pomalu prenést a hned uhlazovat… Raději si taky peču vse dopredu, vecer upecu korpusy a ráno natírám az odpoledne nebo vecer potahuji zdobím atd… Chce to trpělivost…

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
6.2.16 15:31

Tak jsem nakonec udělala tento recept, tři vrstvy, těsto namazala růžovo-meruňkovou marmeládou, mezi to šlehačku a celé namazala rozšlehanou nutelou s máslem. Jak dlouho mám čekat na to potažení? Mám marcipán i fondán :think: Budu dělat jen bálý potah a na to vykrajovátkem vykrojené traktůrky obarvené barvou. A ještě jeden dotaz - jak tam ty traktůrky přilepit? Stačí potřít vodou, nebo přilepit třeba cukrovou polevou, kterou pak budu na dort psát jméno? Moc děkuji :-)

  • Nahlásit
  • Citovat

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama