Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahojky.
Nikdy jsem neměla problém se zuby, ale po prvním dítěti se mi objevil první kaz a po druhém dítěti mi odešly postupně všechny moudráky. Začaly se drolit. Zubařka mi je musela vždy vyškubnout. Tři šly hned po sobě. Myslela jsem si, že ta čtvrtá vydrží, ale teď se mi taky začala drolit. Mám už odhalenej i nerv, takže budu muset zase na trhání. To je všechno v pohodě, ale já se bojím, že se mi teď začnou drolit i ostatní zuby, že nezůstane jen u moudráků. Známá mi říkala, že se bojím zbytečně, protože u osmiček je prý běžné, že odcházejí a nijak to nesouvisí s ostatními zuby, ty zůstanou zdravé. Ale protože jsem 23 let neměla sebemenší problém se zuby, děsí mě to.
Je pravda, že je drolení u moudráků běžná věc? Jen tak jsem nadhodila u zubařky, jak je možné, že mi teď takhle zuby odchází, když dřív bylo vše OK a nijak to neokomentovala. Tak nevím…
@Sluníčkonesvítí osmičky se opravdu dost kazí, mě je 24 a už mi zbyla jen jedna a to to není tak dlouho, co mi vylezly. Celkově mám se zubama problém. Ale jestli se zkazí jen osmičky nebo i ostatní zuby, to ti tu asi nikdo neřekne, řešila bych to s lékařkou, co se s tím dá preventivně dělat, pokud není ochotná to řešit, tak bych hledala jinde, dokud je to ještě relativně ok, protože nové zuby stojí ranec ![]()
@Sluníčkonesvítí nechci strašit, ale mě se teda postupně v těhotenství a při kojení (už kojím skoro rok a půl) rozdrolily všechny spodní stoličky.. Horní zatím drží, ale jsou všechny vrtané.. Ale já neměla nikdy nijak zvlášť dobrý zuby.. Osmičky mi trhali hned kolem osmnácti.
Ahojky, to já měla pořád zdravé zuby (i když v rodině nikdo zdravé nemá). Mám rok a půl starého chlapečka a první kaz se mi objevil asi před měsícem… Dnes jsem ještě k tomu zjistila, že se mi drolí „moudrák“. Nevím jestli mám jít k zubaři, protože mi ten zub ještě nedovylezl, tedy by mi ho nemohli ani vytrhnout… Tak nevim, co s tím
![]()
Zub můžou vytrhnout kdykoliv. Mají na to různé nástroje. Pouze pokud by byl celý v dásni pošlou tě na stomatochirurgii.. Tam dáseň rozříznou a zub vytáhnou, zašijí a většinou dají antibiotika - kvůli zánětu. Ale pokud kouká, je to v pohodě.
Zub se dá vytrhnout i když není zcela venku, doktoři ví jak na to…bohužel tohle je častý problém u moudráků, mě už zbyl jenom jeden…k zubaři bych určitě šla, řekne vám co a jak…