Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tak kdy? u? je řeč o slizu, tak se přidám se svými zku?enostmi. Po dlouhodobém studiu na netu jsem koupila olivové 600g mýdlo od Hauschky (to co pou?ívá i víla Amálka) a místo sody jsem koupila změkčovadlo od Sodasanu. Pak jsem je?tě zakoupila Ecover bělidlo a odměrku do myčky na Biosféře. Jsem takový badatel a v?dycky zkou?ím a kombinuji (no vzletný vodnář…).
Vysvětlivky:
změkčovadlo Sodasan - pravda je mnohem dra??í ne? soda, ale je opravdu jemné a prostě mi přijde moc sobré. Pročetla jsem i různé info o zeolitech a pochopila jsem (snad správně), ?e zeolity se dělí na chemické a přírodní. Tak?e to změkčovadlo ač 100% zeolit si myslím, ?e je eko a neubli?uje přírodě.
Ecover bělidlo - není co k vysvětlení, přidávám k bílému prádlu.
Odměrka stojí asi 16,– Kč a je přesně tak velká jako navr?ená polévková l?íce, tak?e nemusím l?íci poka?dé při praní brát z kuchyně.
No a teď postup:
Nastrouhané olivové mýdlo skladuji v dóze. ?ádná práce s ředěním, ?leháním a ničím. Rozpou?tí se dokonale a dá se říci ihned.
Dávkuji 1 odměrku strouhaného mýdla a 1 odměrku změkčovadla. Na bílé přidávám je?tě 1 odměrku bělidla.Je pravda, ?e dávám je?tě předpírku se stejným mno?stvím, ale prádlo je dokonalé.
Bluesky , Velikonoce mě vůbec nenapadly
, já viděla ovci a protože jsem se do ovcí v poslední době zamilovala, tak ji použila
. Ale jestli to fakt připomíná Velikonoce, tak to je trapně brzo - tak to změním
.
Kokon já ji úplně odstřihla, vadila mi.
Kokon , já jsem nechala asi půl centimetru stopky kalíšku - hned za těmi vroubky, mám pořád nějaký neodůvodněný strach ji ufiknout úplně ![]()
Taky jsem ji měla strach ustřihnout úplně, ale naštěstí mi nevadí.
Pimpo , taky přeju úspěšné vylodění miminka!
A k aktuálnímu tématu- taky jsem zkrátila, ale ne zas tolik, zůstaly tam tak 2cm, které mi vůbec nevadí a celkem se mi hodí při vytahování- asi jsem fakt neschopná, protože bez tý štangličky bych to asi nezvládla…
Ještě jednou díky za přání
.
Mooncup bez tyčky vytáhnout jde, chňapnu ho za ty vroubky, trošku zmáčknu, nakloním do strany a je to.
Pimpo, taky drzim palecky!!
Tezko uverit, ze my uz to mame vic jak mesic za sebou
to to leti ![]()
Na sliz tedy zkusim to mydlo z CL, kdyz koupim to 300g, kolik na to sody?? davate odhadem, nebo vazite? chjo, vecnej boj, tohle michani ![]()
dneska Ema vazne trpela kvuli nadymani… chjo, myslela jsem si, ze jsou to jen takove plane vymluvy, proc ze miminka placou … a ted to prislo i na to nase jinak klidne dite …
takze piju caj na podporu kojeni, je v nem fenykl a anyz (bio z DM), snad to pomuze i Eme … nebo mate i jine rady??
ad kompostovani … jak na to vim, na chalupe kompostujeme, ale v byte jsem si to zatim moc predstavit nedovedla, dokonce ani nezvladam vozit bioodpad z mesta na chalupu
stydim, stydim …
juuu Pimpo, tak vasen pro ovecky sdilime! ![]()
pekny den!
Aluško já měla na malou masážní Větříček od Eoné, masírovala jsem jí každé přebalování bříško a kroutila nožičkama (měla jsem z masáží miminek nějaké cviky přímo na větry). A já snad do 6 měsíce musela denně vypít půl litru fenyklového odvaru. Kupovala jsem v lékárně sypaný. Pokud se chuťově omrzí, lze střídat s anýzem a hlídat co jíš. Držím palečky, ať vás to moc netrápí.
Máte rychlé srovnání Mooncup, divacup a ten kalíšek z kaučuku?Nebo to najdu na nějakých stránkách? Silikon je syntetický, kaučuk přírodní nebo se pletu?A z hlediska pohodlí?Stačí odkazy. Zatím jen uvažuji a pátrám.
Sliz dělám do 5l. Množství mýdla přepočítávám, tedy pokud mám 300g, tak dávám čtvrtku mýdla (v návodu udáváte do 10l kostka 100g mýdla).
Slizu dávám dvě permonky (kalíšek do pračky), jeden vyliji přímo na prádlo a druhý zavíčkuji a vložím mezi prádlo.
Zdravím všechny v novém roce. Přidala jsem se do této diskuze na konci roku, přelouskala jsem pak všechny stránky a zkoušela apod. Také se mi naposledy sliz nějak nepovedl, byly tam velké hrudky a hodně vody, takové to bylo nespojené, ale už jsem dopoužívala, další se snad povede lépe. Zaujala mě permonka - já leju sliz přímo do pračky, tak nevím, do čeho ho dát, třeba by to pralo pak lépe ? Ale permonka se koupí asi jen u té missivy a přiznám se, že stále nechápu způsob nakupování u nich.
Co říkáte na EKO Lenu na nádobí - vím, že už se to tady řešilo, ale teď jsem na ní zas někde narazila v časopise, našla jsem si jí na netu a vyšla by asi trochu levněji než ecover, který na vaše rady používám a hlavně je česká.
A ještě jsem se chtěla zeptat na pročištění organismu , o které se vždy na jaře pokouším, ale nějak nepozoruji moc výsledky. Loni jsme zkoušeli denoxinal. Také piju kopřivový čaj. Přečetla jsem si zde o tabletách chlorella - vážně jste spokojené? Zdají se mi i drahé
- kolik je asi potřeba těch balení ?
DĚKUJI.
A abych se stále jen neptala - jestli někdo z pražských bydlí poblíž, tak jsem „objevila“ Zdravou výživu v poliklinice v Malešicích, kde mají i Ecover a za dobré ceny.
Zdravim vsechny mamky ekologicke domacnosti!
Jsem trouba, protoze jsem zaslala svuj dnesni dotaz uz jednou, ale ulozila jsem ho nekde spatne a nikdo mi doted neodpovedel. ![]()
Tak to zkousim znovu zde a doufam, ze na ekologicke domacnosti se najde nejaka maminka se zkusenostmi, ktere mi pomohou. Mozna se o podobne veci nekdo uz bavil drive, ale uprimne receno, procitat 283 stranek ruznych diskusi, tak tu sedim jeste za tyden.
Dopoustim se nejakeho faux pa , kdyz takto cinim, snad ne. ![]()
Ale k me otazce…Chtela bych vyzkouset ty indicke orechy, ktere se pouzivaji misto klasickych pracich prostredku, jsou naprosto ekologicke, levne a pry neskodi ani pradlu (tak aspon podle reklamniho letacku). Mate s temi orechy nektera zkusenosti, jaka je spotreba, jak jsou ucinne? Na krabicce v obchode je dokonce napsano, ze se hodi i na myti vlasu a pokozky?! ![]()
Moc doufam, ze se nekdo najde, kdo mi poradi.
Marketa
Zuzko my jsme koupili v akci 2× 600-ti tabletové balení chlorelly nějak za 1350,–, ale už to úplně přesně nevím. V návodu je napsáno dospělí maximálně 20 tablet denně. Takže manžel bere ráno a v poledne 5 tablet. Takže mu to vydrží cca na dva měsíce (jedno balení).
Korvapuusti nemám vlastní zkušenosti z ořechy, ale co jsem tu četla moc velké ohlasy na ně nejsou. Potvrdila mi to i kamarádka, která je zakoupila, říká že perou nic moc a fleky zůstávají… Já osobně bych do nich nešla.
Ahojky,
děkuju všem, co jste se se mnou podělily o zkušenosti s mooncupem. Rozhodně do něj půjdu, už skoro nekojim, tak čekám že MS brzo dorazí.
Bělidlo - já používám od Eurony, taky ho přidávám do praní. Neni to jen pro bílý, ale i pro barevný prádlo a krásně rozjasní barvy a většina i zapranejch fleků je pryč. Do ořechů bych nešla, kamarádka je zkoušela a nic moc. Vypraly jen běžně onošený prádlo, s výraznější špínou si neporadily.
Aluška - naší malý na větry pomohla pouze a jedině rektální rourka. Krásně z ní všechno odešlo a ulevilo se jí. Sice se občas dočteš, že se to používat nemá, aby se nezpomalila střeva, ale my jí používali denně a neměli jsme s tímhle jedinej problém.
Zuzka72 - prosim Tě, kolik stojí ten Ecover? Já všechno srovnávám s mojí oblíbenou Euronou (taky česká firma). Máme prostředek na ruční mytí nádobí ve třech vůních za 99 Kč 400 ml, ale je to 4× koncenrovaný, takže jakoby za 1600 ml. Vydrží fakt pekelně dlouho, je to eko a ta vůně! ![]()
L.
Nezávislá distributorka exkluzivní ekologicky šetrné domácí bytové kosmetiky Eurona
korvapuusti i já jsem z ořechů tak nějak na rozpacích, mám je ve skříni a ani si nevzpomenu. Ze začátku mi i smrděly, to se pak otočilo a začaly mi naopak vonět. Zkoušela jsem je na mytí vlasů, ale chce to asi víc trpělivosti a času (který nemám). Odvar jsem zkoušela na mytí rukou dát do rozpěňovací lahvičky - což by podle mě bylo hodně šetrné, když jsi doma a ruce si myješ každou chvíli. Ale lahvička ho nějak opakovaně nepřijala a zasekla se.
Takže můj závěr - další si kupovat určitě nebudu.
Kokon myslím že to je jedno, nevím, ale podle mě si ječmen můžeš dát kdykoli během dne na pití a řasu bych brala třeba po jídle. Toho ječmenu jsem si dávala takovou plnou čajovou lžičku do asi tří deci.
Ořechy neperou ani nemyjí - zkoušela jsem je pak v myčce, ale nádobí zůstalo špinavé.
Vlasy jsem měla po nich takové těžké a mastné - asi špatně nadávkované množství, ale podruhé jsem to raději nezkoušela.
korvapuusti já měla od kámošky na vyzkoušení ty indické ořechy a moc se mi neosvědčily. Prádlo nebylo pořádně vyprané, trička zůstala cítit potem atd., takže bych si je taky nekoupila. Jsou sice levné a eko, ale účinnost jejich praní mi přijde velmi nízká
.