Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Erythema nodosum je zvláštní onemocnění a často se nepřijde na příčinu. Jako zdr. sestra jsem se s tím setkala u mladé holčiny, asi 20leté. Krevní testy jsme dělali snad na všechno, vč. HIV, lepry, mixomatózy, tuberkulózy a spoustu dalších. Vše měla negativní. Vysadila antikoncepci a dostávala jen výživu sondou přes nos do žaludku a infuze. Mohla jen vodou zapít tablety. Byla u nás asi měsíc a stejně se na nic nepřišlo, fleky díky nějakým mastím zmizely a holka odešla domů, byla předaná do péče kožního a alergologa. Moc jsem ti nepomohla, promiň, ale s touhle diagnózou se nesetká každý, tak jsem chtěla napsat zkušenost ![]()
Prosím zachovat anonym, osobní informace o cizím člověku si nemusí nikdo spojovat s nickem. Díky ![]()
A to byla v tak špatném stavu? Má to syn nejspíš po prodělané bakteriální infekci. Fleky už mu mizí, na výsledky krve čekáme. Mimo té „vyrážky“ a teploty nemá žádné problémy. zakladatelka
Nebyla v moc špatném stavu, „jen“ horečky a fleky všude na těle. Ale oni se snažili přijít na to, co to je, tak museli vyloučit i potravinové alergie, vliv hormonů atd. Ona žádnou infekci ani nic podobného neprodělala, v tomhle aspoň vy máte jasno, což je dobře ![]()
Aha, tak to jo. Syn měl jen pár flíčků, už je to zdá se na ústupu.. Doufám…
Já to měla před třemi lety na nohou. měla jsem od kolen dolů samou modřinu a dost mě to bolelo. mazala jsem mastmi a za 14 dní jsem byla OK. Testy na žádnou příčinu nepřišly, zřejmě to bylo celkové oslabení organismu po druhém porodu. Jinak pozor, dočetla jsem se, že ta potvora má tendence se vracet. Děsí mě každá nová modřina. ale zatím je klid…
Já jsem právě s touto diagnosou se synem, 2 roky, v nemocnici. Měl velké horečky a fleky na nohách a rukách. Před 14ti dny prodělal salmonelu. Tak je přisuzována jako příčina. Jinak to neléčí než srážením teploty. Také by mě zajímali zkušenosti ostatních. Docela se bojím možné recidivy.
My jsme to léčili doma, teplota mu šla dobře srazit a jinak se cítil dobře. Dávali jsme mu po 8 hodinách Nurofen. Dr. říkala, že kdyby to měl nějak hodně, dali by mu antibiotika. Teď po téměř 14 dnech už nemá nic vidět. Bude to určitě z té salmonely. Syn jí taky před 3 týdny prodělal. Recidivy se bojím taky, ale snad se to nestane. Myslím, že až se zbaví té salmonely, tak už se to opakovat nebude. Zatím má pořád pozitivní stěr. Držím palce! zakladatelka
@Míšina píše:
Já jsem právě s touto diagnosou se synem, 2 roky, v nemocnici. Měl velké horečky a fleky na nohách a rukách. Před 14ti dny prodělal salmonelu. Tak je přisuzována jako příčina. Jinak to neléčí než srážením teploty. Také by mě zajímali zkušenosti ostatních. Docela se bojím možné recidivy.
Jak jste na tom? Synovi bylo v krvi zjištěno velké množství protilátek proti salmonele a tím asi bylo vyvoláno to erythema nodosum. Za měsíc jdeme na další odběr krve a do té doby budu mít obavy, aby se mu to nevrádilo. ![]()
zakladatelka
Obnovuji diskuzi. Jake mate zkusenosti s touto diagnózou? Dcera ma ted fleky na nohach, zpoustec pravdepodobne salmonela. Jak dlouho „nemoc“ trva? Jak moc jste deti drzely v klidu? Diky za odpovedi
Dobrý den, máte někdo zkušenost s touto diagnózou u dítěte? Jak to probíhalo, jak dlouho to trvalo, čím se léčilo? Děkuji.