Finanční gramotnost - samoživitelka

Anonymní
24.2.24 21:33

Finanční gramotnost - samoživitelka

Ahoj, snažím se konsolidovat rodinné finance a uvítám rady:
děti mám ve výlučné péči, otec výživné hradí. Já mám plný úvazek. Bydlení vlastní.
Chci mít pokupě takové ty základní jistoty

• rezerva na 6 měsíců - tu budu na spořáku během měsíce už asi mít
  • já mám doplňkové penzijní spoření (1700/měs, od zaměstnavatele nějaká stovka k tomu), děti mají stavebko (nechávám ho dojet, ale pak vyberem něco efektivnějšího)
  • co chci dořešit, je pojištění: mám havarijko k autu, pojištění domácnosti a odpovědnosti, takže rozumné by asi bylo ještě životní, úrazové, pojištění pro případ dlouhodobé neschopenky?
  • jak velkou část příjmů vám všechna pojištění dohromady poberou? Už mám ten rozpočet celkem napjatý
  • kdyby se mi náááhodou příjmy v budoucnu zvýšily, uvažuju ještě o nějakých investicích - budou to ale jen drobné.

Uvítám jakékoli tipy od těch, kdo jsou už zaběhnutější a zkušenější, děkuju.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
24.2.24 21:54

@smile_xxx Odkládám, ale zatím nemám úplně představu, co všechno se bude platit (kolem dětí hlavně, ve škole se to mění), vycházím z dosavadních výdajů, tak odkládám podle toho. U auta člověk samozřejmě neví, kdy se co podělá, ale nějakou rezervu mám.
Na spotřebiče mám stranou 1000 měsíčně, víc mi to aktuálně nevyjde.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.2.24 22:00

Splácím půjčku na to bydlení, ale v rodině, bezúročně. Účty - jaké myslíš?
Na dovolenou dávám stranou.
Potřebuju pořešit to pojištění, to je asi rozumný mít, co.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.2.24 22:26

Mam pojistenou pracovní neschopnost.
Pak zavazne onemocnění
A měla jsem onkologicke onemocnění. To se mi bohužel nevyhlo, takže v tom všem 'hnusu" pojišťovna plnila pak vše.
Syn má pobyt v nemocnici a úraz.

• Citovat
  • Upravit
Janli
24.2.24 22:45

Určitě pojistit dlouhodobou pracovní neschopnost, úraz a závažná onemocnění.

• Citovat
  • Upravit
77759
25.2.24 00:23
@Anonymní píše:
Ahoj, snažím se konsolidovat rodinné finance a uvítám rady:
děti mám ve výlučné péči, otec výživné hradí. Já mám plný úvazek. Bydlení vlastní.
Chci mít pokupě takové ty základní jistoty
  • rezerva na 6 měsíců - tu budu na spořáku během měsíce už asi mít
  • já mám doplňkové penzijní spoření (1700/měs, od zaměstnavatele nějaká stovka k tomu), děti mají stavebko (nechávám ho dojet, ale pak vyberem něco efektivnějšího)
  • co chci dořešit, je pojištění: mám havarijko k autu, pojištění domácnosti a odpovědnosti, takže rozumné by asi bylo ještě životní, úrazové, pojištění pro případ dlouhodobé neschopenky?
  • jak velkou část příjmů vám všechna pojištění dohromady poberou? Už mám ten rozpočet celkem napjatý
  • kdyby se mi náááhodou příjmy v budoucnu zvýšily, uvažuju ještě o nějakých investicích - budou to ale jen drobné.

Uvítám jakékoli tipy od těch, kdo jsou už zaběhnutější a zkušenější, děkuju.

Neřeš to tady s námi, ale zajdi na pobočku třeba 4fin, nebo podobné poradenské společnosti, a prober to s tamním poradcem. Neplatíš nic (ještě se předem ujisti), peníze dostanou za zprostředkování od pojišťoven, u kterých Ti pojištění dohodí, a srovnají výhodnost aktuálních nabídek prakticky ode všech, které jsou na trhu.
Právě tak Ti dokážou poradit s rozpočtem, mně nedávno jeden od nich vyslevoval pojistku na barák o asi 1200 za oproti původní pojistce, a mám vyšší krytí i případné plnění.
Zrovna tak mi přepočítal povinná ručení na auta a teď mi pracuje na životku (vzhledem k věku mi jde především o krytí případných závažných onemocnění a přilepšení v eventuální pracovní neschopnosti).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21054
25.2.24 06:04
@Janli píše:
Určitě pojistit dlouhodobou pracovní neschopnost, úraz a závažná onemocnění.

Jelikož je tohle velmi drahé pojištění, tak pokud je normální zaměstnanec a bude mít solidní nemocenskou, tak to postrádá smysl. Rozdíl by kryla z rezervy. Něco jiného je, pokud jede na živnost a nemocenskou nemá žádnou, tam je to nutnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Brouček Pytlíček
25.2.24 08:00
  1. nikdy proboha nechoďte za finančním poradcem, aby vám radil s rodinnými investicemi, jak tady někdo radí. Konkrétní pojistku ať vám klidně sestaví, ale musíte vždy být připravena a přesně vědět, co chcete. To uz si radši nechte poradit ode mě :D
  2. DPS příspěvek 1700 je úplná hloupost. Nechte přispívat zaměstnavatele a vy dávejte úplné minimum, kor nyní, když se podpora státu snižuje. To, co jste dávala do DPS, dávejte do globálního ETF.
  3. Byť si o pojišťovacím byznysu myslím svoje a když můžou, neplní, tak pro klid duše máme taky. Pro představu: 2 osoby, všechny 3 invalidity stejně na 4 mil, závažné onemocnění asi za 1 mil. Vše komplet za 2tis. Pak havarijko a byt s domácností. Odpovědnost nemám. Úrazové bych nedělal, na to je ta rezerva.
  4. investice - pokud budou přebytky, investujte dle bodu 2 do ETF. Nejlepší řešení pro 90% retailu
  • Citovat
  • Upravit
37075
25.2.24 08:41

Penzijko bych snížila max na 500 a místo toho si udělala nějaký úrazový.
Kolik máš hodnotu auta, vyplatí se ti vůbec to havarijko?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.2.24 08:41

Děkuju za komentáře, byť občas protichůdné, ale i to je přínosné.

@Brouček Pytlíček Na doplňkové mi zaměstnavatel přispívá 250, je mi skoro 50, takže to beru jako konzervativní variantu.

• Citovat
  • Upravit
77759
25.2.24 09:05
@Brouček Pytlíček píše:
  1. nikdy proboha nechoďte za finančním poradcem, aby vám radil s rodinnými investicemi, jak tady někdo radí. Konkrétní pojistku ať vám klidně sestaví, ale musíte vždy být připravena a přesně vědět, co chcete. To uz si radši nechte poradit ode mě :D

Proč ne?
Proč si neudělat hoďku času a nezajít si sednout na kafe za někým, kdo se touhle problematikou dlouhodobě zabývá, na rozdíl ode mě, a místo toho si nechat obecně radit od kohokoli na internetu? :think:
Já tedy pojistky samozřejmě měla, ale jednak mi nezávazné popovídaní s makléřem spolupracující pojišťovny nabídla moje banka, a krom toho mám známého, který konkrétně u 4fin pracuje - proto jsem zminila tuhle společnost, jinak je to asi jedno.
Takže nespěchám, nijak se netajím tím, že využívám i „radu druhého lékaře“ :mrgreen: a nechávám je hledat nejlepší a pro mě nejvýhodnější variantu.
Jiná rizika si člověk nechává krýt ve 30 a jiná před 50 (nebo před 60 :roll: ), případně pokud na něm a jeho příjmech závisí další lidé.
My tady toho moc nevyteoretizujeme, je potřeba si sednout s někým, kdo má v programu srovnání jednotlivých pojišťoven, a diktovat si, jaké si představuji plnění v případě úrazu, invalidity dlouhodobé nemoci, příspěvku na léčebné vydaje v případě závažných nemocí, mít jejich okruh širší, nebo zúźený… to celé si nechat vytisknout a klidně si nad tím dál uvažovat.
Právě tak jsou tihle lidi schopní vyslevovat povinná ručení, případně pojištění majetku.
A pokud se mi výsledek nelíbí, prostě nic nesjednám a můžu si individuálně obíhat jednotlivé pojišťovny, případně zkusit tu nejlevnější, co mi vyjede ve srovnávačích.
Každopádně je fajn jednou za čas nechat si pojistky přepočítat a mrknout na akce konkurence, dají se na tom ušetřit nečekané částky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
25.2.24 09:57
@Cenarius píše:
Jelikož je tohle velmi drahé pojištění, tak pokud je normální zaměstnanec a bude mít solidní nemocenskou, tak to postrádá smysl. Rozdíl by kryla z rezervy. Něco jiného je, pokud jede na živnost a nemocenskou nemá žádnou, tam je to nutnost.

Není to drahý pojištění. Platím za to v pojistce asi 150kč a pokud má napnutý rozpočet, tak jí dlouhodobá nemoc dost sejme.

• Citovat
  • Upravit
77759
25.2.24 10:11
@Janli píše:
Není to drahý pojištění. Platím za to v pojistce asi 150kč a pokud má napnutý rozpočet, tak jí dlouhodobá nemoc dost sejme.

Přesně tak zvlášť, pokud na ní závisí další lidé. A kolem páďa se riziko těžších nemocí už bohužel zvyšuje. Proto bych si nechala přepočítat ostatní pojistky, využila případných slev a životko s krytím dlouhodobé nemoci + závažných onemocnění si platila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat