GDPR, vztahuje se na něj?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Simuška123
Kecalka 102 příspěvků 1 inzerát 06.03.18 08:53
GDPR, vztahuje se na něj?

Zdravím, potřebuji poradit ohledně ochrany osobních údajů, třeba s touto tématikou máte některá zkušenost. :nevim:
Jde o to, že manžel má s kamarády webovou stránku zaměřenou na hokejovou online ligu. Jsou to fyzické osoby, nic neprodávají, pouze jim tito „online“ hráči zasílají dobrovolný poplatek. Jde o mi to, jestli se na ně také vztahuje zákon o ochraně osobních údajů? Hráči se na web registrují a přístupné ne webu jsou informace jako jméno, věk, e-mail. adresa, přezdívka, město ve kterém žijí. Poradíte někdo prosím?

Stránka:  1 2 Další »
Reakce:
 
ivašot.
Kelišová 6590 příspěvků 06.03.18 09:08

Pokud shromažďuje osobní údaje dalších osob, tak se na něj GDPR vztahuje.

 
terinka4444
Hvězda diskuse 67881 příspěvků 06.03.18 09:11

Ano, pokud shromažďuje více než jednu informaci o člověku, to jest dvě třeba jméno a adresu, vztahuje.

 
Premek_Orac
Závislačka 4390 příspěvků 06.03.18 10:24

@ivašot. @terinka4444 Mohu též poradit? Shromažďuji pouze údaje o zaměstnancích a údaje o odběratelích a dodavatelích (v rámci smluvní dokumentace, jinak s údaji nepracujeme). Z testu O2 mi vyšlo, že žádná opatření dělat jako firma nemusíme. je to tak?
Moc děkuju.

 
ivašot.
Kelišová 6590 příspěvků 06.03.18 10:53
@Premek_Orac píše:
@ivašot. @terinka4444 Mohu též poradit? Shromažďuji pouze údaje o zaměstnancích a údaje o odběratelích a dodavatelích (v rámci smluvní dokumentace, jinak s údaji nepracujeme). Z testu O2 mi vyšlo, že žádná opatření dělat jako firma nemusíme. je to tak?
Moc děkuju.

Co jsem pochopila ze dvou školení GDPR, tak v tomhle případě nepotřebuješ od dotčených souhlas se zpracováním osobních údajů, protože ty je získáváš, protože tě k tomu vede zákonná povinnost.
Další otázka je, zda musíš přijmout nějaká technická opatření např. osobní údaje bys neměl mít archivované na PC, ke kterému je umožněn vzdálený přístup. Dál bys měl mít asi zpracované nějaké „postupy“, jak osobní údaje archivuješ, jak dlouhá je archivační lhůta atd. Ale v téhle otázce se přístup obou školitelů dost lišit. Na jednom školení se tvářili, že pokud máš těch zaměstnanců jen pár, tak to na mě dělalo dojem, že nic podnikat nemusíš.
Ale ber moje informace bez záruky.

 
Premek_Orac
Závislačka 4390 příspěvků 06.03.18 10:59

@ivašot. Moc Ti děkuji, já tomu rozumím stejně. Ale jak se tím všude straší, tak míra mé jistoty poněkud pokulhává :-)

 
ivašot.
Kelišová 6590 příspěvků 06.03.18 11:14

@Premek_Orac Včera mě ujišťovali, že než dojdou na kontrolu k nám do malé stavební firmy, tak že já budu už dávno v důchodu. Navíc, že se k tomu Úřad pro ochranu osobních údajů staví tak, že prvořadá bude náprava chyb nikoliv sankce. Že ty astronomické sankce jsou v předpisech GDPR kvůli firmám, které vydělávají čistě na obchodech s osobními údaji.

 
Premek_Orac
Závislačka 4390 příspěvků 06.03.18 11:41

@ivašot. :-). Jo, ale pak musí dojít i na udání, a on si občas někdo zaudává rád. Pokud to al eprimárně bude proti těm, co osobní data zneužívaly, pak o. k. Jen si říkám, co třeba takový Facebook :-)))

 
Anonymní 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.10.18 14:24

Ahoj holky, prosím o info!

Budeme našim zákazníkům posílat dopis s fotografií, jménem a příjmením zaměstnanců , kteří je mají na starosti. Nemají se naší firmou žádný dodatek po zavedení GDPR tudíž není uveden souhlas se zveřejněním fotografií ve smlouvě. Musíme nechat tyto kolegy podepsat souhlas nebo ne? A musí zákazník mít s naší firmou taky podepsáno že oni nesmí tyto informace posílat dál a uveřejňovat je? Je to tak?Já myslím že jo, ale ten kdo by to měl řešit se tomu určitě věnovat nebude… a víte jak je to s tím padajícím bobkem, nechci ho mít na hlavě pak já.:zed:
díky za anonym…!

 
Mar__tanka1983
Neúnavná pisatelka 19871 příspěvků 15.10.18 14:28

souhlas zaměstnanců byste mít museli. Zveřejňujete jejich fotku a údaje.
Ale jak je to s tím, co musí nebo nemusí podepsat ten zákazník, to netuším. Jestli by tam nestačilo jen mít dole napsáno, že nemají informaci předávat třetím osobám? :think:

 
eumedon
Extra třída :D 13627 příspěvků 15.10.18 14:32
@Anonymní píše:
Ahoj holky, prosím o info!Budeme našim zákazníkům posílat dopis s fotografií, jménem a příjmením zaměstnanců , kteří je mají na starosti. Nemají se naší firmou žádný dodatek po zavedení GDPR tudíž není uveden souhlas se zveřejněním fotografií ve smlouvě. Musíme nechat tyto kolegy podepsat souhlas nebo ne?

Souhlas zaměstnanců, že smíte s jejich osobními údaji takto nakládat, je zcela určitě podmínkou, abyste s nimi takto směli nakládat. Poskytování osobních údajů zaměstnanců zákazníkům, natož fotek, nevyplývá totiž z žádného zákona ani z pracovní smlouvy. Navíc souhlas musí být svobodný, nesmíte je k tomu nutit.

Jiná věc je samozřejmě běžná korespondence, ve které je uvedeno, kdo vyřizuje a případně jeho pracovní telefon a e-mail. Číslo jednací a „Vyřizuje: Titul Jméno Příjmení“ dostanete i od kteréhokoliv úřadu v kterékoliv věci, včetně ÚOOÚ, ale bez fotky, ta je nadbytečná.

@Anonymní píše:
A musí zákazník mít s naší firmou taky podepsáno že oni nesmí tyto informace posílat dál a uveřejňovat je? Je to tak?Já myslím že jo, ale ten kdo by to měl řešit se tomu určitě věnovat nebude… a víte jak je to s tím padajícím bobkem, nechci ho mít na hlavě pak já.:zed:

Zákazník nemusí nic. Zákazník musí zaplatit za službu nebo zboží.

Příspěvek upraven 15.10.18 v 14:37

 
Nimie
Nadpozemská drbna 26043 příspěvků 15.10.18 14:34
@Anonymní píše:
Ahoj holky, prosím o info!Budeme našim zákazníkům posílat dopis s fotografií, jménem a příjmením zaměstnanců , kteří je mají na starosti. Nemají se naší firmou žádný dodatek po zavedení GDPR tudíž není uveden souhlas se zveřejněním fotografií ve smlouvě. Musíme nechat tyto kolegy podepsat souhlas nebo ne? A musí zákazník mít s naší firmou taky podepsáno že oni nesmí tyto informace posílat dál a uveřejňovat je? Je to tak?Já myslím že jo, ale ten kdo by to měl řešit se tomu určitě věnovat nebude… a víte jak je to s tím padajícím bobkem, nechci ho mít na hlavě pak já.:zed:
díky za anonym…!

Musíš mít smlouvu se zaměstnancem, která to umožňuje, zároveň od zákazníka povolené rozesílání takového sdělení a zároveň minimálně upozornění o zákazu šíření. Jestli je třeba kvůli tomu něco podepsat, to si nejsem jistá, myslím si, že to nezbytně nutné není, ale on problém s GDPR je v tom, že nikdo pořádně netuší co si pod tím má člověk představit. Jsou věci, které jsou naprosto absurdní, ale reálně hrozí, že budou vyžadovány. Tím, že to je v podstatě na libovůli úředníka, tak aby sis byla 100% jistá, měla bys ošetřit všechno co můžeš… jak to bude reálně v praxi, těžko říct.

 
Anonymní 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.10.18 14:54

Holky všem Vám děkuju!!

 
Chauvinist
Neúnavná pisatelka 16795 příspěvků 15.10.18 15:10
@Anonymní píše:
Ahoj holky, prosím o info!Budeme našim zákazníkům posílat dopis s fotografií, jménem a příjmením zaměstnanců , kteří je mají na starosti. Nemají se naší firmou žádný dodatek po zavedení GDPR tudíž není uveden souhlas se zveřejněním fotografií ve smlouvě. Musíme nechat tyto kolegy podepsat souhlas nebo ne? A musí zákazník mít s naší firmou taky podepsáno že oni nesmí tyto informace posílat dál a uveřejňovat je? Je to tak?Já myslím že jo, ale ten kdo by to měl řešit se tomu určitě věnovat nebude… a víte jak je to s tím padajícím bobkem, nechci ho mít na hlavě pak já.:zed:
díky za anonym…!

Se zaměstnancema určitě musíte mít smlouvu, kterou výslovně (přesný účel a časové omezení) povolí tento účel a rozsah použití osobních údajů.
U druhé strany je to podle striktní dikce nařízení sporné (údaje by se měly dostat jen zákazníkovi, který by je měl chránit proti poskytnutí dalším osobám,…), ale obecně a ze zaběhnuté praxe se soudí, že zákazník žádný souhlas podepisovat nemusí, protože on dále údaje vědomě nešíří a tedy není zpracovatelem a subjekt osobních údajů (=váš zaměstnanec) povolil zpracování v rozsahu šíření zákazníkovi a jeho zaměstnancům za účelem XXX (byl bych opatrný na rozsah šíření)…
Výjimkou by bylo, pokud by se jednalo o údaje dětí do 16ti let nebo údaje o zdravotním, etnickém a náboženském čímsi (což by se podle striktního výkladu mohlo týkat i fotky ;)), ale to ve Vašem případě nebude.
Zvláštní kapitolou je souhlas se zasíláním marketingových materiálů, kdy je to Vaším oprávněným zájmem pouze v případě, že je to v přímé souvislosti s projevem zákazníkovo vůle (dokončený nákup zboží/služby, není nutné podepisovat extra souhlas), nebo to zákazník odsouhlasí ve smyslu GDPR (prokazatelně, odvolatelně) extra. Tedy můžete to poslat těm, kdo v nedávné době nakoupili zboží, které přímo souvisí se službou, kterou marketujete, nebo kteří o to sami požádali a žádost neodvolali.
:jazyk:

 
eumedon
Extra třída :D 13627 příspěvků 15.10.18 15:17

Ono psát extra dopis zákazníkovi, kdo se teď zrovna o něj stará - proč? V rámci vyřizování zakázky - jasně: Vaši zakázku vyřizuje Filoména Krdinožková. Ale Filoména Krdinožková stejně může dát den po odeslání takového dopisu výpověď a agendu po ní převezme někdo jiný. Účelnější je zveřejnit telefonní čísla a všechna jednání zaznamenávat tak, aby ten, kdo to převezme po Filoméně Krdinožkové, mohl plynule na její jednání navázat (ať již v případě, že Filoména Krdinožková odejde z firmy, nebo odejde na mateřskou a rodičovskou dovolenou, řádnou dovolenou, pracovní neschopnost, OSŘ,…).

K čemu bude zákazníkovi fotka Filomény Krdinožkové, když zavolá do firmy a dozví se, že Filoména Krdinožková tam už nepracuje a nikdo netuší, co má s firmou jejími ústy rozjednáno, takže může začít znova?

Stránka:  1 2 Další »
 Váš příspěvek
Reklama

Poslední články

Nádherná proměna: Kuchyně se díky odborníkům stala skutečným srdcem domova

Paní Jana si ve svém životě prožila mnoho těžkých chvil. Příběh dvakrát... číst dále >

Podzimní čtení: Tyhle knihy vás v klidu nenechají

Podzim je ideální na to uvařit si čaj (nebo nalít dvojku červeného), zavrtat... číst dále >

Články z Expres.cz

StarDance je nedobytný formát. Vokální skupinu Skety diváci pořadu odmítli

Ptáte se, proč během šestého přenosu taneční soutěže StarDance chyběla... číst dále >

Babiš ml. a jeho schizofrenie: 6 lidí, kterým tato porucha ničí nebo ničila život

Zjistěte si, co je to schizofrenie, kterou má můj syn, řekl ve středu před... číst dále >

Články z Ona Dnes

Život první dámy Zemanové: otec v uranovém lágru, její dceři hrozil únos

Ze všech polistopadových prvních dam je Ivana Zemanová ta nejméně viditelná.... číst dále >

Do chladného počasí stačí troje boty. Na kozačky do půli lýtek zapomeňte

Letní střevíčky a žabky jsme už definitivně uložili na dno botníku. Nastává... číst dále >