Hlavní diskuze
- Otevřená skupina
Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.
Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)
- Fotoalbum (35)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Taky se mohlo třeba stát, že to byla chudá rodina a děti nedali pokřtít, protože momentálně neměli peníze… A že z důvodu nepokřtění jim byl odmítnut pohřeb do posvěcené země, z toho důvodu by nemuseli být ani v matrice zemřelých. To by asi záleželo na přístupu faráře…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Křtění byli všichni ješte v den narození( aby ne, když měli kostel 50m od vrat
)Spíš se tím asi nebudu zabývyt, sedí mi to podle rodičů a jména se pokusím rozluštit někdy o nějakém dlouhém zimním večeru ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To lusteni je des, nekdy to fakt nevypada jak pismenka, ani kurentu
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Proto zatím hledám jen v novějších matrikách
,no myslela jsem,že takové záznamy se téměř malovaly,ale jak vidno,opak je pravdou,holt to psali nějací škrabalové a bylojim jedno,že to bude chtít po nich někdo číst.
Při té příležitosti mám dotaz,jde ta stránka,nebo jen záznam určité osoby nějak poslat mailem?
Taky mám prosbu na někoho,kdo umí dát ty odkazy na nástěnku,aby tam dal ty moje,třeba se budou někdy někomu hodit.Teda aspiň ten s těma jménama.
- Citovat
- Upravit
Bambo, je to stejné, jako když vkládáš příspěvek do diskuse. Klikáš na tmavomodrý oválek a do okýnka vypisuješ text… Pokud ti občas upadne internetové připojení, tak to chce jen trpělivost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Co se týká poslání stránky mailem - to by mělo jít jako přivěšený soubor. Napřed tu stránku uložíš - nejlíp asi na plochu nebo do Dokumentů, aby to bylo po ruce, pak napíšeš mail a přiložíš ten přivěšený soubor. Formát souboru, v jakém to uložíš, je nejlepší asi „.jpg“. Zabírá nejmíň místa. Pokud ukládáš jako „.bmp“, tak je to podstatně objemnější. Další druhy souborů jsou tak někde mezi - záleží, pomocí jakého programu to uložíš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Muzete mi prosim nekdo poradit, co znamenaji 3 datumy u snatku?? Objevuji se pravidelne kolem roku ve kterem hledam, tj. 1640 …jsem uplne mimo co se tyce realii te doby …mela bych se vice vzdelavat…ano zpytuji svedomi (spytuji?)
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
batata píše:
Muzete mi prosim nekdo poradit, co znamenaji 3 datumy u snatku?? Objevuji se pravidelne kolem roku ve kterem hledam, tj. 1640 …jsem uplne mimo co se tyce realii te doby …mela bych se vice vzdelavat…ano zpytuji svedomi (spytuji?)![]()
![]()
Nejsou to nejake ty datumy ohlasek?
Driv to tak podle me bylo, ze tri nedele musely byt ohlasky aby lidi okolo mohli pripadne vznest namitky proti snatku
Nekde jsem cetla, ze kdyz byli snoubenci v casove tisni, tak se ty troje ohlasky mohly nejak zdrcnout do jedne, tomu se nejak rikalo. No Jura asi bude vedet vic, ja jen hadam ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hani téměř nemám co dodat
Viděl bych to na ty ohlášky.
Ohlášky plnily dřív určitou roli prevence. Třeba se potenciální ženich zasnoubil s chudou nevěstou a když se mu naskytla bohatší, tak si chtěl vzít radši ji. Jenže pokud určitým způsobem zasnoubení nezrušil, tak právě toto bylo možné namítat v čase ohlášek. Nebo aby se neriskoval příbuzenský sňatek (a tím pádem genové komplikace) tehdy, když byl u jednoho ze snoubenců biologický otec jiný než ten zapsaný v matrice… Zrovna tak byly ohlášky užitečné k tomu, aby děti neuzavíraly manželství bez vědomí rodičů - ti se totiž v kostele takovou věc dozvědět, tak by své ratolesti nejspíš vydědili… Dneska si můžem myslet co chcem, ale realita té doby byla taková. No a navíc v době nevolnictví bylo nutné ještě před ohláškami žádat vrchnost o svolení ke svatbě, v matričních knihách by na to měla být nějaká speciální formulka.
Dneska jsou místo ohlášek u svatebního obřadu přítomni svědci, aby mohli dosvědčit, že uzavření manželství nic nebránilo a že bylo uzavřeno v souladu se zákonem atd.atd......
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Juro a Hanu, mooooc dekuji za osvetleni ![]()
Jak jsem predpokladala nezklamali jste
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bambo - koukala jsem ze jsi dala na nastenku ty prijmeni, diky! Ja do toho sveho prispevku na nastenku pridala i ten tvuj odkaz na vyklad nekterych pojmu. Fakt jsem si pocetla a myslim, ze jsem se dozvedela i dost zajimavych informaci, ktere nas v dejepise vazne neucili
Dokonce jsem to cetla mamce, ktera tady nad mym badanim v rodokmenu krouti ocima, ale tohle ji natolik zaujalo, ze se na to chtela podivat ![]()
Jitul - jeste k tem zemrelym detem - co jsem se divala do matrik zemrelych, tak tam deti jsou, i v podstate uplne cerstve narozene. Byla to ale hrozna doba
V te matrice co jsem zrovna prohlizela byly v podstate same deti, sem tam nejaky stary kmet a nebo nekdo zemrely na tuberkulozu
V matrice narozenych jsem vypozorovala, ze pokud dotycny zemrel nebo se ozenil/vdal v te same farnosti, tak prave jsou v knize narozeni dopsane pozdeji i tyto udaje. ALe treba se nejaky farar nehodlal zdrzovat s detma a povazoval za dostacujici udaj o umrti dopsat do knihy narozenych, kdo vi ![]()
bamba píše:Při té příležitosti mám dotaz,jde ta stránka,nebo jen záznam určité osoby nějak poslat mailem?
Jak to myslis? Ja mam zkusenost jen s matrikama v Zamrsku a tam se vsechno musi stahnout do PC a pak si to prohlizis na svem pocitaci doma. Ale asi to maji jinde jinak, jako ze jak se da ulozit nejaky online papir z matriky? Kdyztak hod odkaz at vim co konkretne potrebujes ![]()
Jura007 píše:
Třeba se potenciální ženich zasnoubil s chudou nevěstou a když se mu naskytla bohatší, tak si chtěl vzít radši ji.
To je ale hnusny
Teda ani nevite, jak jsem rada ze zijem v tyhle dobe, kdy muzu mit jako svobodna matka dite, zit sama a nikdo me za to neprudi ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bamba, me napadlo, ze bys mohla pouzit funkci „print screen“. To je cudlik na klavesnici vetsinou se znaci PrtSc. Tim zkopirujes presne to co zrovna vidis na monitoru a pak to muzes ulozit treba do malovani jako jpg nebo do wordu pomoci ctrl+V. Obcas to pouzivam. Ale bacha, pokud mas na monitoru nejake udaje co bys nechtela zverejnit!!! No a pak to muzes prilozit do emajlu, jak pise Jura
Promin, jestli to pisu moc detailne, nevim, jak na tom jsi co se tyce pocitacu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Batato,co se týče PC jsem samouk,takže potřebuju vždy polopatické vysvětlení.Pracuju styem pokus-omyl.Takže pro mě vyvětení jak pro blbce je nutné.
Ještě k těm dětem,taky si říkám,jaké máme štěstí,že žijeme v této době.Umíralo tolik dětí.Moje tchýně pocházela z 10ti dětí a jen polovina se dožila dospělosti.Vždy jsem to brala jako fakt.Dnes,když listuju v matrikách a vidím to černé na bílém,tak mi z toho je úzko.
Obdivuju vás,jak se prodíráte tím kurentem,pro mě je to zatím problém,proto jsem se ptala na to,jestli můžu něco poslat mailem,bo ten manžel máminy sestřenice ho ovládá.
Jo a data pod zápisem…narazila jsem v matrikách zemřelých na dvě data,to první bylo satum narození a to druhé sňatku.K mé smůle mi to druhé docvaklo dost pozdě,takže se budu vracet abych si je opsala.
K svobodným matkám.Mám dceru taky jako svobodná matka a ač to bylo před něco málo víc,jak před 30ti lety,taky to nebyla sranda.
- Citovat
- Upravit
Bambo, pokud se prodíráš archívy v Brně nebo Třeboni, tak ti s kurentem pomohou přímo na stránkách ve foru. Mně tam hodně pomohli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Probírám opavský archiv,ale asi jsem došla do fáze,kdy je lepší si od bádání trochu odpočinout.
Vánoce přede dveřma a jaksi krom vysedávání u PC nic jiného nedělám.Nejsem sice z těch ,co lítají jak pošuci,aby bylo všude naleštěno,ale vždycky jsem uklízela průběžně už v listopadu a letos jsem ještě na nic nesáhla.Takže se zvednu,naskládám ty zbytečnosti ze stěny do boženy(nevím proč to nevyhážu)a trochu to tu uladín.
Za týden tu budeme mít dceru s klukama,tak to toho už moc nestihnu.
- Citovat
- Upravit
Návštěvy uživatelů
- Somrkrálka Blues , 4.10.25 21:50
- Xxxxx197 , 18.9.25 22:21
- Bubu2828 , 27.7.25 20:48
- mm0234 , 11.6.24 18:38
- helga123 , 6.4.24 06:30
- Sheelle , 5.10.23 14:50
- kubmaja02 , 19.11.22 06:32
- Knihoušek , 7.10.22 16:00
- elpiska , 6.7.22 23:10
- Simisek , 7.1.22 13:07
- Aleano345 , 14.7.21 12:19
- Evelline , 14.6.21 12:04
- hanucha , 17.4.21 11:11
- ŠedáMišička , 14.1.21 19:26
- Catloveee , 10.1.21 15:42
Moderátor skupiny
Členové skupiny
- Adriana
- Advise
- adys
- Amys
- Angua
- AramisDeMar
- Aspera
- batata
- Bianca123
- brulinka
- Bubu2828
- Caira
- Chocolate
- cline
- Dana Klaudie
- Denullka
- edevira
- elitana
- es-myska
- fialovka
- hanucha
- Jahlina
- Jani85
- janina1974
- Jindřiška7
- Jitulinaja
- jizvíková
- Jura007
- kiri
- korana.kora
- leicka
- leviska
- Mandlička
- me2dova
- milarka
- myskalucka
- opinka
- PeťaPeťa
- Petunnka
- Romana5
- ŠedáMišička
- Sheelle
- Vertiline
- ynax
- Zdenaka
Nové diskuze
Úzkostná porucha,strach z nemocí
- 24.5.26 16:26
- Verca005
- 1
Nalitá prsa
- 24.5.26 15:45
- Jj745
- 1
Odečtená cytologie ve VZP aplikaci
- 24.5.26 15:29
- lucad77
- 8
Půjčka po insolvenci v bance
- 24.5.26 15:04
- Hanča1234
- 5
Mám pocit, že život není pro mě
- 24.5.26 16:57
- andiedvorakova
- 13
Focení a vše kolem
- 24.5.26 12:33
- DarkPhoenix
- 1
Kam si zajít na kurz líčení Praha/Brno?
- 24.5.26 14:05
- lucynka25
- 3
Bydlení a veterina: Finanční nouze
- 884135
- 45
Dlouhá měsíční menstruace, zkušenosti?
- 24.5.26 11:22
- chs.jasmin
- 6
Opoždění menstruace o 14 dní
- 24.5.26 15:17
- stinga
- 15
Nové příspěvky
Přítel jde ve 30 na brigádu místo práce
- 24.5.26 17:08
- j.a.n.i1
- 159
Milenky sem nová diskuze
- 24.5.26 17:06
- Ephemeral
- 107362
Rady na ústní maturitu z angličtiny?
- 24.5.26 17:05
- Anonymní
- 7
Jak vysvětlil chlapovi, že se má taky...
- 24.5.26 17:05
- kyslík
- 331
Bydlení a veterina: Finanční nouze
- 884135
- 45
Mám pocit, že život není pro mě
- andiedvorakova
- 13
Pozitivní ovulační test po ultrazvuku –...
- 24.5.26 16:55
- FlowerB
- 5
Těhotenství a práce ve školní kuchyni
- 24.5.26 16:50
- stinga
- 64
Přestup ze speciální MŠ do klasické s...
- 24.5.26 16:47
- stinga
- 31
Nejlepší sexuální zážitek
- 24.5.26 16:42
- Prelesta
- 24