Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
vesna píše:
Holky, a vypotit nebo nevypotit? Někde píšou klasika, dítě zabalit a vypotit a jinde jsem četla, že děti by se potit neměly. Poraďte…
Ve fázi, kdy se horečka zvyšuje a dítě má studené končetiny se stejně nevypotí. ve fázi, kdy se horečka snižuje ) sama od sebe nebo po lécích) se má nechat dítě lehce oblečené a přikryté, aby se umožnilo tělu zbavit se tepla. Takže pocené bych nedoporučovala.
Já osobně bych na pohotovost minimálně volala…no já bych tam spíš rovnou jela. Je to dost vysoká teplota. Když mě doktor pošle domů s Ibalginem, jen dobře. Ale taky to může být na antbiotika. A to je lepší, když účinkují co nejrychleji. Rozhodně na prcka koukne a vyloučí možné závažnější onemocnění, třeba meningokok, kde rozhodují hodiny… (já vím, nejčastěji na něj onemocní 15ti letí).
Nechci strašit, jen píšu, co bych dělala já.
Ať jste brzy zdraví ![]()
My máme od čtvrtka kolem 38, taky mi to nedalo a včera jsme na pohotovosti byli. Vzali nám krev a nic tam není, průdušky čisté, ale teplota pořád zůstává, skoro 38. Už nevím jak srazit. Dr. doporučila klasiku léky na teplotu a rýmu a kašel, protože oboje máme. Jen přijde, že od čtvrtka na nurofenu je dlouho a teplota se nemění.
Holky a jak dlouho můžou trvat horečky u chřipky?Malá má od včerejška, k doktorovi se mě ji tahat nechce,má trošku jenom rýmu a ty horečky tak 38,5.
„pokud jsi dala Paralen, Panadol v čípku i v sirupu dřív jak po 6 hodinách utíkejte na pohotovost, může hrozit selhání jater!!!! .{color: blue}“
snižovat se má teplota až na 38, jinak po 2-3 dnech neklesajíci teplty se má navštívit lékař. Pokud je podezření na něco nebo se přidá kašel a pod, tak druhý den ráno a nebo s přihlédnutím na stav IHNED
Tak malá měla horečky od úterý ráno a teprve dnes je bez teploty! Už jsem si taky začínala dělat starosti, že to nikdy neskončí ![]()
A pokud má horečky,tak zkus do něj dostat i Kulíška,ten je na doplnění živin…
Jinak jak píšou - čípek a sirup je špatné střídaní…
Zábal určitě né když má studené ruce i nohy.Studené ruce i nohy jsou hlavním příznakem meningokoka
Čípek,sledovat když nebude klesat pohotovost
Kamča.dalmatinka píše:
Studené ruce i nohy jsou hlavním příznakem meningokoka
Studené ruce a nohy jsou příznakem jakékoli nemoci ve fázi stoupání tělesné teploty - mozek je nastavený na vyšší teplotu a dává tělu příkaz teplo syslit - takže tělo sníží prokrvení končetin, aby se jimi teplo neztrácelo. Při poklesu teploty je to obráceně.
holky, nemalujte čerta na zed s tím meningokokem…příznaků je víc.
my jsme vždycky zkoušeli posadit, dát bradu k hrudníku…
Keď má studené ruky a nohy, tak sa telo ešte zahrieva a bude stúpať vyššie. Dávať v tejto fázi lieky na znižovanie teploty je kontraproduktívne, telo bude bojovať proti nim a doba liečenia sa predĺži!
(Pokiaľ je inak v pohode podľa tohto článku: http://www.azrodina.cz/…sile-horecky)
Ja v takýchto chvíľach dieťa zakryjem, zabezpečím prísun tekutín a teplotu priebežne kontrolujem. Keď teplota vystúpa na svoje maximum, ktoré potrebuje, zvyčajne sa tam pár hodín udrží a potom začne sama klesať. Znižovať teplota sa má až vtedy, keď bude mať teplé končatiny - to je znak, že už sa ochladzuje, vtedy ak chceš, mu môžeš pomôcť zábalmi či inak.
Gabika píše:
Keď má studené ruky a nohy, tak sa telo ešte zahrieva a bude stúpať vyššie. Dávať v tejto fázi lieky na znižovanie teploty je kontraproduktívne, telo bude bojovať proti nim a doba liečenia sa predĺži!
Ano, někdo věří na ochranný efekt horečky a nechce snižovat. Nicméně většinový názor je vysoké horečky srážet - a to prvě ve fázi vzestupu.
Snižovat teplotu léky ve fázi přirozeného poklesu teploty přijde naopak nesmyslné mě - pokud už teplota sama klesá, není třeba přeci léky podávat. ![]()
Alpaka píše:Kamča.dalmatinka píše:Studené ruce a nohy jsou příznakem jakékoli nemoci ve fázi stoupání tělesné teploty - mozek je nastavený na vyšší teplotu a dává tělu příkaz teplo syslit - takže tělo sníží prokrvení končetin, aby se jimi teplo neztrácelo. Při poklesu teploty je to obráceně.
Studené ruce i nohy jsou hlavním příznakem meningokoka
Jak u koho.Malej hodně horečkovej,teploty má i 41c
a teplej je vždy celej.
KacenkaK píše:
holky, nemalujte čerta na zed s tím meningokokem…příznaků je víc.my jsme vždycky zkoušeli posadit, dát bradu k hrudníku…
to jde ale až u starších dětí.U mimča těžko poznáš ale taky bych neplašila,jen kdyby neklesala!
KacenkaK a když zkoušíš dát bradu k hrudníku,tak nesmí za tím krkem bolet?Nebo když tu hlavu ohne tak to stačí?