Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, jsem učitelka, budoucí máma a teta dvou krásných hyperaktivních ADHD dětí… Hned na začátku Tě chci uklidnit, že vlivem stravy a uspěchanosti je dneska ADHD diagnostikováno skoro u 1 z 10 dětí - vidím to v práci… Je to běh na dlouhou trať, ale pokud to vezmeš za správný konec, určitě se uleví Tobě i synkovi. První věc, kterou bych doporučila je návštěva PPP poradny - je v každém krajském městě, doporučení nepotřebuješ - max. by ti mohla zprávu napsat pediatr, pokud má synek třeba problémy se zrakem / sluchem - to je taky potřeba vyšetřit, často se to podceňuje. Pak ti ho otestují a určitě doporučí upravit stravu - vím, že je to těžký, ale ségra to řeší tak, že v týdnu jsou děti nekompromisně bez sladkého, aby to s nimi ve škole a školce vydrželi, o víkendu jim to vynahradí. Takže jídlo pravidelně, malé dávky, bez jednoduchých cukrů, rozhodně naučit pít čistou vodu/neslazený čaj, nedávat moc pečiva - prostě omezit sacharidy, koření. Dítě by mělo mít pevný řád úplně ve všem - takže pravidelně vstávat, jíst, hrát si, chodit ven, dělat s ním nějakou výukovou činnost, sport - prostě nedat mu šanci na nudu!!! Jak už tady někdo psal, je potřeba mu dávat příkazy jednoduše a přesně - ne na něj něco křičet z kuchyně do pokojíčku - prostě si k němu klekni, chytni ho za ruku a jasně řekni nekřič, uklízej, neběhej - koukej mu do očí, zklidní ho to… nebo zkoušej, co ho uklidní jiného - třeba u nás platí šimrání na zádech, drbání ve vlasech
Ve škole třeba ADHD dítěti dovoluju posledních 15 min z hodiny proválet na koberci. Tyhle děti se obecně špatně soustředí, takže by bylo fajn, kdyby sis s malým třeba hrála a v místnosti byl klid - žádná TV, rádio… to platí už od miminka, když si hraje s mámou v kuchyni, tak aby ho u toho nerušila TV, aby při jídle bylo ticho, při usínání - právě v tomhle období od kojence se ADHD vyvíjí - častějiší je totiž získaná forma než vrozená. V poslední řadě, což teda ale vůbec nedoporučuju, se dá dítko tlumit lékama
ale to mi vždycky trhá žíly, když musim děťátko ve škole medikovat, protože doma na něj nemají nervy
Tak to je asi tak vše, co mě teď v rychlosti napádá a snad jen ještě výborná publikace od paní Prekopové - Neklidné dítě - seženeš na netu nebo v lepších knihách, tam ti hlavně poradí, jak vychovat to další mimi, aby se mu ADHD vyhnulo
přeju pevné nervy! ![]()
Chci se zeptat kdy se dá hyperaktivita diagnostikovat, v kolika letech? Malýmu bude rok a je od mala hodně živý, nespavý,… Podle lidí v okolí hyperaktivní. Já nemůžu soudit, je to naše první dítě takže nemám srovnání, ale je pravda, že oproti jeho vrstevníkům v okolí je o 100% pohyblivější, neúnavnej.
Mám taky takového vnuka, ale když je u nás tak je lepší, protože se mu věnuji.Chce chodit po obědě ze školky, ale to mu říkám, že musí být hodný a když příjdeme ze školky domů(ke mě) tak musí jít spinkat, doma nejde. Všechno funguje v pořádku. Jenže doma u rodičů nemá režim, nevěnují se mu, narodily se jim dvojčata, tak na něj nmemají tolik času a otec pracuje mimo republiku. Tak si dělá co chce a neposlouchá.
moc děkuji, tvá rada mě velmi pozvedla náladu. Knihy jsem si hned objednala a už se na ně těším.
Goldenko, pokud nemáte hyper. v rodině (dědí se prakticky vždy po otci), nebo pokud nedošlo při porodu nebo v těhotenství k nějakým větším problémům, tak si myslím, že bys ještě měla počkat a nedělat hned závěry - ale nejsem psycholog, ani pediatr
Do poradny tě vezmou až tak kolem 3. let - aspoň u nás. Snaž se držet mimi doma rytmus, nerozptylovat ho moc činnostmi - viz můj příspěvek výše ![]()
@Danitschka Závěry nedělám jen se ptám, dětská doktorka jen poznamenala že pokud se nesrovná tak ho pošle na neurologii že je nějakej moc divokej.
Tak uvidíme jak to bude.
Tak naše malá byla hyperaktivní už od narození, problémy se spánkem, jídlem… vpodstatě do dneška. od půl roka do dvou to byl fakt kříž, ještě se vztekala, hlavou třískala o žeď, zem… vždycky jsem se snažila jen o to aby si neublížila, praktikovala jsem pevné obětí-to úplně nesnášela a vždycky jí to ještě víc rozdráždilo…takže další postup byl jí pustit, ona se zklidnila a pak se dalo řešit něco dál. Ani nevím co všechno jsme dělali, ale jsme oba učitelé, já zaměření na předškoláky, prošli jsme psychologií, pedagogikou… takže člověk se snažil využít vše co se v teorii naučil a musím říct že je to teda pěkně těžký, neměla jsem nikdy problém to praktikovat na cizích, ale na vlastních dětech
je to fakt těžší-aspoň mě to tak připadalo.
Nevím co se stalo, ale postupně se to hodně zlepšilo kolem 3.roku, s nástupem do školky. Neříkám že už se nevzteká, dokáže být zlatíčko ale když jí popadne rapl, tak několikrát skončila i pod sprchou (a to jsem si myslela že u vlastního dítěte k tomu nikdy nebudu muset přistoupit). Do dnes je mnohem víc aktivnější než její vrstevníci, ale na druhou stranu i hodně šikovná, umí a dokáže fyzicky hodně věcí i když je hodně malinká na svůj věk.
Se sourozencem jsme rozhodně teda nechvátali, protože bylo jasné že by to bylo nezvladatelné. Nicméně když bráška přišel, tak se taky hodně změnila k lepšímu. Hodně jí pomohlo že může být pomocníček a to jí hodně zaměstnává.
Co si pamatuju ze školy, tak největší chyba u hyperaktivních dětí - je že se pořád zaměstnávají, takový to aby se vybili… a dítě už tak má podrážděnou nervovou soustavu a dalším zaměstnáním se to ještě zhorší a je z toho začarovaný kruh, že čím víc se zaměstnává tím jakoby víc zlobí. A měli bychom se snažit dítě každý den aspoň na chvilku zklidnit, zkoušet naopak klidový činnosti, ze začátku to nejde, ale právě taky tím řádem se naučí zklidnit trochu a doporučuje se to hlavně do školy. Ono se snadno říká, ale ta praxe je mnohem složitější s takovým dítětem. Přeji pevné nervy.
právě proto jsem tady radila třeba to šimrání, škrábání, válení po polštářích, zkracovánéí hodin ve škole - dítě se musí naučit, že musí vydechnout… jsem sama zvědavá, co na nás v listopadu vykoukne za uličníka ![]()
@Danitschka to mas tezky ja sice ty nervy uz nemam; ale psycholozka nam rekla; ze jsou nebezpecni samy sobe tak musi brat leky a hlavne ve skole aby aspon vydrzeli sedet v lavici ![]()
@Danitschka maji individualni program; ale jelikoz chodi do malotridky tak to neni ani potreba…
Nevim od kdy se da urcit hyperaktivita; ale malej treba uz od 7 mesicu chodil od roku uz nespal po obede atd… Ve skolce jsme o ni uz vedely a brali leky. Jinak se treba tak vztekal; ze prestaval dychat az modral zadna sranda ![]()
@IlkaV nam doktorka na to vztekani doporucila zavrit do pokoje kde si nemuze ublyzit a nechat ho vyvztekat. A opravdu to fungovalo sice kopal do dveri rozhazoval veci atd; ale pak se uklidnil a byl klid je to lepsi nez ho uklidnovat; protoze to ho jeste vic rozzuri…
@Bernacka
A má ADHD, nebo „jen“ hyperaktivitu? Ten IVP by se právě dodržovat měl a vy jste taky určitě dostali pokyny co a jak - jak relaxovat, jak mu dávat pokyny, jak mu dávkovat povinnosti. Mám synovce s ADHD, taky brzy chodil, mluvil, taky modral - to dělá spousta dětí, většinou stačí dýchnout do pusy, nebo postříkat vodou. Doporučuji publikaci od Prekopové - Neklidné dítě. Učím v klasické zš, mám ve třídě 12 dětí, dvě z toho jsou ADHD, ale oba mají úplně jiné IVP, jeden nevydrží pracovat déle jak 15 minut, pak odchází do odpočinkové části třídy a válí se po polštářích - je to tak lepší, jinak by rušil ostatní.