Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
My jdeme ve středu taky na kontrolu, tak uvidíme. Jsem zvědavá, co mi řeknou. Pořád se bojím, jak to dopadne. Aby byl malej v pořádku.
ja taky.. tak si budeme drzat palecky a v stredu dajte vediet ako ste dopadli ![]()
ako malu?
to jo.. ona hrozne zaklana tu hlavicku takze ju nosim tak ako keby sedela na mojej ruke a opierala sa hlavickou o ten „ohyb“ v podpazi ako rozumies
drzim ju za stehienko a od kolienka dole ma mat nozicky volne… to nam teda kazala neurolozka.. ale druha varianta je ze si ju opries o svoj hrudnik aby mala hlavicku medzi kozami ![]()
No vidíš, nám nikdo nic neřekl, včera jsem zjistila, že se nesmí nosit vzpřímeně a to my jsme nosili takhle pořád, tak hned jsem začla nosit v klubíčku, ale tohle držení taky zkusím, to mi přijde lepší. Jinak nám zrušili zítra rehábko, fyzioterapeutka je nemocná
zrovna teď
když já potřebuju zkontrolovat, jestli cvičíme dobře..
no my sme taky mali ist minuly tyzden ale prdelka bola po očkovani a do toho sme s tatinkem dostali nejaky strevni virus nebo co ![]()
jojo nema sa nosit vzprimene nici to pater
mne pediater tiez nic nepovedal ani na rehab sa na to nepytala iba na tej neurologii videla ze ju drzim blbo, ze ma hlavicku v zaklone tak mi ukazala ze mame nosit vyhradne takto.. skus to je to v poho a mas volnu ruku ked si to poriadne omakas a zvyknes si ![]()
Doufám, že to ti naši broučkové všechno dobře zvládnou.
já mám z toho celkem strach..absolutně nechápu, že pediatři některé informace vůbec neříkají. Třeba to nošení, nebo, že když se prohíbá do luku, tak je to špatně. Kdyby nebyl internet, tak mě to vůbec netrklo.
no to ti poviem… nas pediater to je kapitola sama o sebe
uuulne prva kontrola v poho.. pri druhej uz mala Sara slabsie koliky (o com som ja ako prvorodicka prdlajs vedela ze jo, zistila som to az na internete) tak som mu to vravela a on ze ju mam nechat vyrvat.. v nejakych 2 tyzdnoch.. ja blba som pocuvla doktora on predsa vie vsetko najlepsie a nechala som jeden den malu plakat.. samu v postielke.. priatel ma zavrel do druheho pokoje aby som to tak nepocula ale nieco sa ku mne predsa dostalo a ja som plakala s nou… po nejakych 2 hodinach prestala.. z vycerpania
do dnes si to vycitam.. druhy den som sa na to vykaslala a houpala a houpala.. ona mala potom tie koliky fakt hrozne.. 16 hodin denne bez srandy.. ja pripravena na kazajku nemal mi kto pomoct tak si pre nas prisli moji rodicia zo SR a odviezli si nas na 3 tyzdne prec.. potom som vravela pediatrovi ze si zvykla na nosenie a on ze to mam smolu lebo som honepocuvla a nenechala ju vyrvat
magor.. takze mi „strasne“ pomohol.. no v dvoch mesiacoch som si vsimla ze mala je furt otocena do prava a ze pri paseni prepadava a zasa som sa na nete dozvedela ze to nie je dovednost ale chyba.. tak som mu to vravela a s nechutou mi vypisal odporucanie na neurologa… najblizsi termin o 5 tyzdnov
takze medzi tym 3mesacna kontrola ale tam bola ina doktorka ktora zastupovala a sledovala ju ako pasie.. vravela som ze ideme na neuro lebo prepadava a ona?
ved je sikovna chce sa pretocit
pediatricka toto povie??? ja mam lepsie info ako ona? to bola sila..no a potom sme sa uz dostali na neuro a na rehab a tak
jezis to je roman ![]()
Tak jak jste holky dopadly? Moc na vás s Vašulkou myslíme
My jsme dneska byli aspoň na ortopedii na kyčlích a dopadlo to výborně. Už nemusíme na žádnou kontrolu, obě kyčle 1a a jadérka zachycena. Paráda. K těm pediatrům. My máme perfektní paní doktorku, ale zjistila jsem, že co pediatr to jiný názor. Taky jsem ji upozorňovala, že malej se houpe na bříšku už od 2 měsíců a ona, že počkáme do třetího. No a na tříměsíční kontrole tam byla jiná paní doktorka a ta, jestli chodíme na rehábko, že jsme už klidně mohli. Ale, jak a co dělat, neřekla ani jedna
oni jsou asi spíš přes ty rýmičky a kašlíčky. Praktikové no
ne nadarmo se jim tak říká..praktický lékař pro děti a dorost
My jsme se naštěstí kolikám vyhli, úplně. Za to jsem fakt ráda. Ale názor o „vyřvání“ hodně prosazovala moje mamka, až jsem jí dosti důrazně vysvětlila, že Vašulka ví proč brečí (obvykle hladík nebo říhání), tak proč mu ubližovat tím, že ho nechám brečet, že.
no ja osobne som za vyřvani taky.. ale najskor od 6 mesiacov.. dřiv urcite ne.. to telicko este nie je take silne a jedine si tak vyřve kylu
a urcite tou metodou estivilla nie len tak nechat tri hodiny bez kontroly..
to mate faaakt hrozne velke stastie ze vas to minulo.. dva mesiace kazdy den 16 hodin toto pocuvat je fakt na palici… v tretom uz iba nejakych 5 a potom sa uz ako tak naucila prdkat ![]()
jo no su to praktikove.. ale prakticky by asi mali vediet zakladnu vec ze dieta do 4 mesiacov cielene nepada na zadicka
ked to uz viem ja ako bycajna maminka.. achjo..
no a rehabko?
strasne.. ja som jej povedala ze som cvicila tak max 2× denne.. ze mi je ten druhy cvik fakt proti srsti a ze mala po prvom mi uz pride dost protivna az do vecera… sa nesmejka ako rano po prebudeni az do cvicenia a potom sa to uz po… a ona?? ma uplne zdrbala ze to urcite nie je cvicenim ze som ja z toho proste vystresovana a nervozna a ze to na nu prenasam a preto je taka.. no neviem neviem.. tak nam dala uz treti cvik
to ma uz fakt porazi.. a mame minimalne 3× denne inak to nema zmysel.. achjo.. tak som povedala ze do dalsej kontroly budem fakt poctivo cvicit nervy nenervy a ked nebudu ziadne zmeny ani malicke tak na to asi prdim.. uvidim.. dalsia kontrola o 2 tydny.. hm..
inak neviem ci som sa uz pytala.. kedy sa prdolka narodil? a odkial ste?
No Vašík je po cvičení taky protivnej
a to já to cvičení beru s ledovým klidem, takže nervozitou to asi nebude
to spíš ty děti to rozhodí v jejich rytmu a klidu..a jaký třetí cvik máte? My máme pořád jen ten jeden ![]()
Dneska jsem si koupila knížku Rozvíjej se děťátko… tam jsou popsaný všechny špatný polohy při nošení,zvedání apod. Tak jsme to splnili na 100%
a je tam i jak se ty děti nosit apod. mají. Že tím špatným nošením se to právě tyhle vady způsobují. Když jsem to četla, tak mě omývali. Manžel řekl, že mi tu knížku vyhodí
že to moc žeru. Prý dřív to taky nikdo nevěděl a chodíme všichni. Když já z toho mám fakt blbý pocit, že jsem málému nějak ublížila a aby to nemělo vážný následky.
Vyřvání ano, ale taky si myslím tak od 6 měsíce nejdříve,kdy už používají pláč i jako vynucovací protředek ![]()
Vašulka se narodil 30.11.
a jsme z Plzně..a jak jste na tom vy?
jooo? jak to delas?
ja sa snazim v klude zacat ale potom mi puknu tie moje slabe nervy a som nervozna neskutoce.. tak neviem
no tak mame ten bod pod prsickem na lavej strane + na pravej strane zasa ten bod ale pritom drzat rucicku vedla telicka a + na pravej strane chytit za kolienko a tlacit ho do stredu.. je to des.. ona totiz teraz ked je na zadickach tak nekrci nozicky do prostriedku akoby k pupiku ale ma ich uuplne vytocene do prava.. ja ti to odfotim ak chces.. ona si tak vlastne hlada stabilitu.. no a to musime odstranit..
tie knihy tiez beriem vazne nic si z toho nedelej
a muz do mna za to prudi.. akurat skoda ze som sa k nim dostala pozde.. a ty asi taky ![]()
ale nemohli sme to vediet.. ak bude raz druhe uz to bude o niecom uplne inom..
Sara sa narodila 9.11. takze mame tri tydny naskok
je to stir? nebo strelec? a sme z Prahy.. skoda ![]()
Nevím, prostě si říkám, že cvičit musí a nějak to neřeším. Ale to je asi tak jako jediný
jinak jsem ve všem hrozně panická
Jojo,jen to vyfoť. Já se ráda podívám. No my zvedáme nožičky nahoru hodně málo, jen když je fakt úplně v pohodě. To pak zvedne nožičky, přitáhne hlavičku a otočí se na bok. Já teda musím říct, že po tom cvičení mám pocit, že takovýto propínání do luku se mu zhoršuje. Teď to dělá skoro pořád, před tím jenom když byl unavený a protivný. Vašík se stáčí celý na jednu stranu, když leží na zádech. No a pase jak prase. Sice se opírá o lokty, ale má hrozný záklon hlavy a houpe se na bříše. Já myslela, že je to ok, protože se mu na bříšku líbí, do konce se na mě i pořádně směje, víc než když leží na zádíčkách.
Jo s těma knihama je to naprd, tyhle informace by měli dávat už v porodnici. Klidně místo těch jejich „reklamních“ balíčků
jenže to by jim nikdo nesponzoroval. Fakt mě štve, že jsem tohle zanedbala. Teď už se s tím nedá nic dělat, ale aspoň, že jsme na to přišli a do budoucna to můžeme napravit. Ale celkově si myslím, že informovanost maminek je mizivá. Třeba mě nutili v porodnici kojit po třech hodinách! Já jsem se díky tomu nemohla rozkojit, až když jsem se jim na to vyprdla, tak se mi teprve laktace spustila, ale to až asi 3 den po porodu. Ale dostala jsem za to hrozně vynadáno od sester, že ho jako přejídám. Někdy si připadám jako hrozná matka, jako, že spoustu věcí nevím a nedělám a tak..Ale jak to má člověk vědět že
Když je to prvorozený miminko ![]()
Já jsem původně z Prahy, ale odstěhovala jsem se za manželem
ale ty určitě původně z Prahy nejsi, že jo
jak jsi se dostala do Čech? A jak jsi tady dlouho?
Malej je střelec. My jsme měli termín 18.11. ale přenášela jsem 12 dní. Masakr. Nakonec byl stejně vyvolávaný porod, psala jsem o tom i deníček. Tak to jsou Sárince už 4. měsíce
nám až příští pátek
jako by v tom byl rozdíl, že
ty tři týdny..Teď si užívám to, že když Vašulku hodně rozesměju, tak se začíná smát nahlas, to je tak užásný, u toho pomalu učůrávám ![]()
no.. ja pravidelne zachovavam paniku
tu fotku dam az vecer dnes som v jednom kole.. bola som rano na infuzi aj to som poprosila sestricku nech to pusti jak to najrychlejsie pojde lebo som odtial musela utekat uplne do inej casti Prahy na vitani obcanku.. inak strasna blbost podla mna
ide tam tak akurat o vytrieskanie penazi z rodicov na ukor deti ![]()
nasa zveda nozicky hodne akurat nie do stredu ale na ten bok
no a potom sa tiez otaca na bok.. ale vyhradne na ten pravy na lavy sa snad neotocila este ani raz
a otaca sa na ten bok cez zaklonenu hlavicku ![]()
nasa sa taky houpe na brisku akurat sa opiera len o jeden loket a ten druhy jej lieta vo vzduchu a ona samozrejme hned prepadne a prekuli az na zadicka a to tak ze dopadne na tu zaklonenu hlavicku ked ju nestihnem zachytit v pade ![]()
no ja som to mala v porodnici celkom fajn prvy den… druhy a treti des.. mala som nadstandardni pokoj a vychytala som sluzby akurat najvcsej kraaavy… ona do mna furt prudila s kojenim.. ked som sa na nieco opovazila opytat tak sa na mna pozrela jak na blbca a jednou este povedala ..„ved to je predsa jasne to neviete?“ ..
to som sa pytala ako mam pouzit tu ich kojenecku vahu.. no sorry ze som sa s tym v zivote nestretla a nevedela som ako sa to robi
boze.. a furt mala problem tiez s tym ako casto kojim.. ona zasa nechcela nejak extra casto papat a ona ma nutila castejsie.. tak som jej mala drzat pusinku a jej to tam striekat alebo co? no fakt krava.. a ked mi ukazovala ako sa kupe tak to bolo pif paf 2 minuty a koniec uz som to mala zvladnut sama
no ja som kukala jak kuře na nove vrata
a doma stres panika
achjo.. oni to uz maju v malicku ale neuvedomuju si ze ty o tom nevies vobec nic a je to tvoje prve dieta a chces prenho to najlepsie..
ja z Prahy urcite nie som
som z Košíc
pred dvoma rokmi isla kamosku stiahli sem a ona ci nejdem s nou.. tak som sa zbalila a za 2 tyzdne odisla
skola uz bola aj tak odkazana na zahubu ten rok tak som sa chcela vratit po roku ale to som spoznala svojho priatela a po troch mesiacoch chodenia vznikla Sarinka
ja som to teda fakt nechcela planovalasom to tak na 27 a mam 24
ale zamilovala som sa az po usi a uz v 18 som vravela ze keby sa níekedy nieco podarilo tak si to nedam vziat.. tak sme si to nechali tehotenstvo bolo sice dost komplikovane ale zvladli sme to
svadba ani zasnuby sa nestihli
ja som na zaciatku nechcela mat svadbu v tehu a potom uz na to nebol vobec cas,, a to je dobre pretoze to vsetko snad prezijem len raz v zivote a s tym clovekom uz ostanem navzdy tak chcem aby bolo vsetko pekne a nie rychlo rychlo a pamiatka a spomienky ziadne..
Sara mala byt taky strelet.. TP bol 2.12. ale beruske tam bolo tesno a vykukla na svetlo sveta o 3 tydny dřiv
je mi to celkom luto lebo si tam mohla este polebediet a bola by aj „plnsia“
ale nevadi ![]()
a hlasity smiech je ta najkrajsia vec na svete
ked sa zasmiala prvy krat tak som plakala ![]()
s tím koupáním jsi mě dostala
já si dokonce o to, aby mi ukázali, jak se koupe, musela říct
to by se člověk poblinkal z našich nemocnic ![]()
no tak, to jsou broučci skoro nastejno
v té knížce se píše, že hypertonie je u předčasně narozených a přenášených dětí často
takže jsme si to vychytali
já jsem si moc přála aby se narodil 11.11.
a nakonec mu museli pomoct až 30.11.
to už měl infarktovou placentu a málo vody. Trochu mě štve, že jsem nepoužila takovou tu větu „táto, jedem " ![]()
Já jsem těhotenství hrozně prohysterčila. Moc jsem se bála, že o malýho přijdu, vůbec jsem si to neužívala a to mě teď mrzí.
protože to bylo pohodový těhu, když na to koukám zpětně
a už nikdy to nebude to "první“
My jsme už na vítání byli, hrozná kravina
15 minut o ničem a o nikom. Ale tak aspoň jsem se zase jednou hezky oblékla
jinak chodím dost ve sportovním, máme totiž 2,5 letou labradorku Dorku
takže chodím na procházky do polí a do lesa, kde může lítat, a tam nepůjdu v lodičkách ![]()
Prosím tě, jak v tomhle polojarním počasí malou oblíkáš? Manžel mě sprdl, že malýho moc nabaluji, ale mě to teda nepřijde. Má bodýčko s dlouhým rukávem, takovou poloteplou bundičku, čepičku, lehký rukavičky, tepláčky, ponožky a capáčky, je přikrytý lehkou dekou a ve fusaku.
Jinak teda klobou dolu, že jsi se takhle přestěhovala.
Já měla co dělat, abych překonala těch 100 km
. Takhle daleko jako ty, to bych asi nezvládla. Manžela jsem potkala v prvním roce na vysoký (kterou jsem zatím nedodělala
a už asi ani nedodělám
) no a už spolu táhneme 6 rok
. A taky jsem během prvního měsíce věděla, že je to ten pravý a s nikým jiným už být nechci. To se prostě pozná
![]()