Hypotéka 2019

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31802
16.1.19 10:51
@Anonymní píše:
Chci to trošku upřesnit. Jsme v bytě 2+1. Nemáme 1 dítě ale 3 děti. 600 000 kč mám ještě hypotéku na stávajícím bytě 2+1. Chceme další hypotéku sloučit do jedné. Celková částka 5,1 M. Byt nechceme prodávat ale dát ho do pronájmu za 10.000 kč + energie.Je to reálné aby to prošlo? Moc díky

Limit pro 2 osoby (bez dětí) máte na 4,6. Tudíž maximum co, tak byste to mohli sloučit s dalším bytem za 4 mil., jenže když máte ještě 3 děti k tomu, tak vám do nákladů přidají docela dost, takže ani tak vám to nevychází.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35791
16.1.19 12:25

A co děda, jak je na tom? :mrgreen:
https://www.emimino.cz/…stra-340763/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31802
16.1.19 12:32

@pikola že by? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35791
16.1.19 12:36
@Nimie píše:
@pikola že by? :think:

Tipuju toho samýho, jen to napsal jako ta „švagrová“
Nebo je to ona (což ve stejný den stejné téma? ) by byla sakra náhoda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31802
16.1.19 12:36

@pikola zas proč by tady jako anonym lhala o tom co má dopatit a na koho je hypotéka? :nevim: jestli ono taky to druhé není nějakej připitomnělej trol..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35791
16.1.19 12:39
@Nimie píše:
@pikola zas proč by tady jako anonym lhala o tom co má dopatit a na koho je hypotéka? :nevim: jestli ono taky to druhé není nějakej připitomnělej trol..
Údaje jsou stejné, to náhoda zas tak uplně nebude. Ale prča by byla, kdyby to byli ti dva :jazyk: to už se tu taky stalo. Ale tipuju to na jednoho člověka, má to podobný sloh
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31802
16.1.19 12:59

@pikola no je pravda, že s počtama mají problém oba…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.19 16:22

pouze pro ilustraci, protože jsem dnes byli u finanční poradkyně s žádostí o hypotéku na byt.
Bezdětní, měsíční minimální čistý příjem 50tis., absolutně bez dluhů, naspořeno 400tis. + jeden byt (bez dluhu) v hodnotě cca 400tis. žádost o hypo na byt s hodnotou 2.300.000 + se tam bude dělat rekonstrukce za 150tis.
Hypo ano, fix na 10 let, splátka hypo 9500,– a vyčerpáme na to veškeré prostředky které máme. Takže na účtu budeme mít 0,00, oba byty v zástavě a ještě se nám zvednou náklady na bydlení (hypo + služby a fond oprav). Já chci na mateřskou tak cca do 1-2 let.
myslela sem si jak že na tom nejsem úžasně a ted je mi z toho až do breku, protože fakt nevím jestli do tohodle vůbec jít… 8o :,(

takže k tvému dotazu… ne, do toho bych nešla s vaším příjmem a 3 dětmi ani náhodou.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.1.19 17:10

otázka je, jak by hypotéka vypadala v případě, že byste byt prodali a vložili jako základ na hypo a také jaké budou příjmy, až se vrátíš do práce.
Také žijeme se 3 dětmi ve 2plus1, brzy začneme stavět, ale snažili jsme se našetřit co největší částku a počkali jsme, až budu chodit do práce i já. Hypotéka bude 10500,– a příjmy cca 65000,–. I tak z toho závazku nemám moc dobrý pocit, ale co se dá dělat. S vašimi současnými příjmy a výši splátky bych do toho asi nešla.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.1.19 17:10
@Anonymní píše:
pouze pro ilustraci, protože jsem dnes byli u finanční poradkyně s žádostí o hypotéku na byt.
Bezdětní, měsíční minimální čistý příjem 50tis., absolutně bez dluhů, naspořeno 400tis. + jeden byt (bez dluhu) v hodnotě cca 400tis. žádost o hypo na byt s hodnotou 2.300.000 + se tam bude dělat rekonstrukce za 150tis.
Hypo ano, fix na 10 let, splátka hypo 9500,– a vyčerpáme na to veškeré prostředky které máme. Takže na účtu budeme mít 0,00, oba byty v zástavě a ještě se nám zvednou náklady na bydlení (hypo + služby a fond oprav). Já chci na mateřskou tak cca do 1-2 let.
myslela sem si jak že na tom nejsem úžasně a ted je mi z toho až do breku, protože fakt nevím jestli do tohodle vůbec jít… 8o :,(takže k tvému dotazu… ne, do toho bych nešla s vaším příjmem a 3 dětmi ani náhodou.

Nejdřív si na to našetříte a pak kupujete. Je opravdu život na dluh nutný? Trocha skromnosti neuškodí. Ale rozumím, že hromadit majetek je dneska na prvním místě. Nedovedu si představit, že bych se chovala tak nezodpovědně. Najdi si druhou práci, na byt si vydělej a budeš ještě šťastnější a mít ze sebe dobrý pocit :kytka:

• Citovat
  • Upravit
101702
16.1.19 17:14
@Anonymní píše:
Nejdřív si na to našetříte a pak kupujete. Je opravdu život na dluh nutný? Trocha skromnosti neuškodí. Ale rozumím, že hromadit majetek je dneska na prvním místě. Nedovedu si představit, že bych se chovala tak nezodpovědně. Najdi si druhou práci, na byt si vydělej a budeš ještě šťastnější a mít ze sebe dobrý pocit :kytka:

Jako, že bude celý život šetřit a tísnit se někde v pidi bytě a větší kupovat až ve chvíli, kdy nebude potřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5896
16.1.19 19:18
@Anonymní píše:
Nejdřív si na to našetříte a pak kupujete. Je opravdu život na dluh nutný? Trocha skromnosti neuškodí. Ale rozumím, že hromadit majetek je dneska na prvním místě. Nedovedu si představit, že bych se chovala tak nezodpovědně. Najdi si druhou práci, na byt si vydělej a budeš ještě šťastnější a mít ze sebe dobrý pocit :kytka:

Tohle je jako fajn rada, ale ono dnes už našetřit na obyčejný panelákový 3+1 je docela nadlidský výkon. Já měla k HPP ještě stabilně 2 brigády, manžel pracující. Ale stejně celé úspory šly realitce a na daň z nabytí nemovitosti (celkem 330 000 Kč). Jak jsem psala výše, do této situace bych vůbec nešla, jen reaguji na to, že je utopie napřed našetřit několik mega a pak začít bydlet…Jinak nemáme žádné závazky, nikdy jsme nic nekoupili na splátky atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
16.1.19 21:08
@Anonymní píše:
myslela sem si jak že na tom nejsem úžasně a ted je mi z toho až do breku, protože fakt nevím jestli do tohodle vůbec jít… 8o :,(takže k tvému dotazu… ne, do toho bych nešla s vaším příjmem a 3 dětmi ani náhodou.

jak to čtu, tak je mi tě lidsky líto, opravdu.Na druhou stranu, opatření ČNB vedou právě k tomu, aby si lidé jako vy nepůjčovali nadoraz a při prvním výpadku, kdy nemají vůbec žádné rezervy, nenastaly obtíže. Jim i bance. Když je v makroekonomice jeden dlužník, tak se to ztratí. Pokud je ta masa lidí v ohrožení veliká, může to na rušit ekonomiku a stabilitu bank.
Vím, že touha lidí po vlastním bydlení je veliká. Často však přeceňují své možnosti a nepřipouští rizika.Jak píšeš, po zaplacení nutného 0,– na účtu, dva byty v zástavě a náklady + výhled mateřská, rodičovská. Bohužel, není to reálné. alespoň nyní. Ve vašem vlastním zájmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
17.1.19 15:56

Přidal bych taky svou trošku do mlýna. Opatření ČNB teď brání některým lidem si vzít hypotéku, ale podle mě mají tato opatření ještě slušnou rezervu pod tím, do čeho by se žádný rozumný člověk neměl pouštět. K tomu, co ČNB nařizuje bych přidal tak 15 % a to je maximum, kolik by si lidé měli půjčovat, aby se nedostali do zbytečného stresu.

Vlastnění nemovitosti není žádná velká jistota. Stát může zvyšovat daně pro vlastníky, ale do hrobu si byt nevezmete. Je s tím spojeno mnoho dalších nákladů a jen pro to, aby vaše děti měly co zdědit? Dětem pomůže třeba i kvalitní vzdělání, možnost cestovat.

Doporučuji si přečíst knihu Hypotéka - Václav Papoušek. Ekonomika a celý svět se řídí cykly a ti kdo to ví z toho profitují nejvíc. Ceny nemovitostí mohou jít dále nahoru, ale čas je omezený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
17.1.19 16:05
@Anonymní píše:

Toto se mi nějak nezdá. Určitě bych chtěl, aby nebyl druhý byt v zástavě a bylo by super ho pronajímat. Doporučoval bych možná jiného finančního poradce a ideálně nějakého borce. (omlouvám se, nic proti ženám). Kdyžtak napiš soukromou zprávu 8) Nejlepší hypo má teď Raiffeisen stavebo imho

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel