Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Svistice souhlasim, nejdriv si nasetrete jak jsme to udelali my
@Svistice?? Oba dva vyděláme 20 tisíc a máme na to zapomenout? Kolik mají potom lidi brát?
Ano, jde to tak udelat. Otazka je, jestli mas na to az tak dobry vztahy v rodine, ze by do toho sli. Ja mam s rodicema nadstandardni vztahy, ale tohle bych jim nikdy neudelala - nevis, co se muze stat a nedopustila bych, aby jakkoli pykali za moji chybu (nemoznost splacet apod.). S timhle prijmem, pokud je to prijem obou a jste v Praze, si myslim, ze je hypoteka fakt nerealna. Kor kdyz nejste schopny nasetrit 15% + pocitej rezerva - muze se stat cokoli, jeden z vas si zlomi nohu a jste v coudu.
@Anonymní píše: @Svistice?? Oba dva vyděláme 20 tisíc a máme na to zapomenout? Kolik mají potom lidi brát?
Napsala jsi to tak, ze mate dohromady 20tis. Pokud kazdej, je to 40tis., pak teda nechapu, proc nemate nasetreno.
Zakladatelko, máte dohromady 20 tisíc, nebo každý 20 tisíc, tedy dohromady 40? To jsou pak samozřejmě úplně jiné podmínky.
@Anonymní píše: @Svistice?? Oba dva vyděláme 20 tisíc a máme na to zapomenout? Kolik mají potom lidi brát?
20 tis plat v Praze je prostě podprůměr. ![]()
Nebo jak je možné že tobě to přijde hodně a dosud jste z toho nic nenašetřili jako základ do hypotéky? ![]()
za 2 mil. v Praze byt, to snad nějakou rujnu 20m.
Cizí nemovitost vám řeší lepší LTV, takže dosáhnete na lepší podmínky/ sazbu. Riziko je pořád stejné- pokud nebudete dobře splácet, banka může nemovitost nuceně prodat. Pokud by něco zbylo po zaplacení dluhu, banka vám to vrátí.
Také si myslím, že slušný byt v Praze za 2 miliony je nereálný. ![]()
@Azeretereza tak např. nemáme našetřeno, protože jsme mladí (26let a 28let) samozřejmě, že máme své rezervy na běžné věci, kdyby se rozbila pračka, auto nebo něco podobného), ale určitě nééé např. 300tisíc. Já na tom nevidím nic k nepochopení. A máme 2letou dceru.
Jinak tedy děkuji všem za názory. Samozřejmě, že nechci ručit bytem svých rodičů za každou cenu, jen jsem chtěla získat nějaké informace, abych se nespoléhala jen na poradce.
Jo a příjem máme dohromady 40tisíc. Žijeme v Praze, nevím, zda tady všichni, kdo mi píšete jste z Prahy také, nebo máte alespoň představu kolik stojí tady nájmy. Jsou to opravdu pálky a řekla bych, že hypotéka snad vyjde měsíčně levněji. To jen k tomu šetření, není to až tak jednoduché.
Přemýšleli jsme o odstěhování se za Prahu, kde byty stojí do 2milionu. Protože je mi jasné, že na byt v Praze nemáme, pokud bychom tedy nechtěli garsonku.
@Anonymní píše:
Dobrý den,s manželem bychom šli rádi do hypotéky. Zatím jsem se sešla s finančním poradcem, abych mu sdělila naše možnosti a požadavky.
Bohužel nemáme žádnou finanční rezervu, abychom mohli složit např. 15% z ceny nemovitosti a banky už nedávají 100 % hypo. Poradil mi, že je možnost ručit bytem např. mých rodičů. Nemáte s tím prosím nějaké zkušenosti? Jaké jsou u toho rizika atd.? Jinak bychom potřebovali na byt v Praze nebo jeho okolí. Snažíme se najít byt okolo 2 milionu, ale tedy nevím jestli je to vůbec reálné. Příjmy máme oba okolo cca 20tisíc. Děkuji.
Příjmy máte dostačující, ručit nemovitostí lze, ale vše bude záviset na odhadu stávající a nové. S tím, že po uplynutí fixace je potenciálně možné tu druhou nemovitost vyvázat, ale to si musíte domluvit s bankou, ne každá je vůči tomu vstřícná.
Před 6 lety jsme přišli do Prahy, do podnájmu a začali šetřit na vlastní bydlení. Takovou jsme měli představu. Ale kolik ušetříš měsíčně? To bychom si byt koupili tak na důchod. Rychle jsme změnili názor a koupili na hypotéku vlastní byt, platíme - 8 tisíc hypotéka, 5 tisíc energie a vše ostatní. Jsme ve svým a necpeme peníze někomu za pronajatý byt, platili jsme za 2+kk l2 tisíc. Je fakt, že neručíme bytem rodičů, ale chci říct, že někde bydlet musíš a než platit pronájem je určitě lepší jít do svého.
A i tu nemoc jsme zvládli, skoro půl roku místo jednoho platu jen 65 procent, no tak jsme se jen museli trochu uskrovnit.
Příjmy máme jen o trochu větší než vy.
@Tute píše:
Radeji bych si od rodicu tech 15% půjčila.Rucit bytem rodicu jiste lze, ale osobne bych do toho niky nesla.
15% jim už ani zdaleka nebude stačit, tím spíš pokud by chtěli rozumný úrok.
@Lama Lama Hodně mi to nepřijde určitě. každopádně si, ale nemyslím, že bereme nějaké úplně podprůměrné platy. Řekla bych, že na tom jsou lidi tedy s platy mnohem hůř.
Dobrý den,
s manželem bychom šli rádi do hypotéky. Zatím jsem se sešla s finančním poradcem, abych mu sdělila naše možnosti a požadavky.
Bohužel nemáme žádnou finanční rezervu, abychom mohli složit např. 15% z ceny nemovitosti a banky už nedávají 100 % hypo. Poradil mi, že je možnost ručit bytem např. mých rodičů. Nemáte s tím prosím nějaké zkušenosti? Jaké jsou u toho rizika atd.? Jinak bychom potřebovali na byt v Praze nebo jeho okolí. Snažíme se najít byt okolo 2 milionu, ale tedy nevím jestli je to vůbec reálné. Příjmy máme oba okolo cca 20tisíc. Děkuji.