Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Dokud to nemá soudem vyřešený s razítkem a podpisem, nesmí zaplatit žádnýmu věřiteli ani korunu - je to ze zákona a bralo by se to jako trestnej čin „upřednostňování věřitele“.
A pokud se jí nikdo nepřihlásí, je to pak na soudci, ale eventuelně by se to mělo brát tak, že to není její chyba, že se nikdo nepřihlásil, ale těch věřitelů. Tohle zákon moc nedořešil, ale většinou se to bere tak.
@dandysek
to ona právě ví a proto nic neplatila soudem má povolené oddlužení a právě začátkem června se maji sejít na soudě všichni ona i věřitele ale když se nikdo nepřihlásí? Je nám právě diivné že by se nepřihlásil ani exekutor ani oná banka co ji poslala ted dopis jo má 7 věřitelů to je pravda jeden je exekutor a 6 je banky a kretitky ale není to nějak závratná částka ona by v podstatě během těch 5ti let zaplatila asi 70% dluhů šla do toho jen že ji přišla exekuce a tím pádem byla v háji
Chápu, tak uvidíte, banky i exekutoři se většinou hlásí, i telefonní společnosti. Budu držet pěsti. Jo a k soudu většinou věřitelé nechodí, jsou líní. Hodně štěstí a můžeš pak napsat, jak jste dopadli?
@dandysek
určitě napíšu jak dopadla no abych pravdu řekla ted se modlí aby se přihlásil aspon někdo protože neví jak by to bylo dál. To by nikomu nic nesplácela a byla asi v insolvenci no nevím ted měsíc dokdy se měli přihlásit vypršel už před 2ma týdny.
Bych se nebála, že se nikdo nepřihlásí. Jen věřitelé často podávají přihlášky až ke konci lhůty a pak na soudech často nestíhají, tak dlouho trvá, než se ty přihlášky vůbec zveřejní v ins. rejstříku. Banky atd. mají programy, které jim ten rejstřík hlídají, tak o insolvenci paní ví a určitě se přihlásí.
Asi tak nějak. Po vyhlášení úpadku mají věřitelé měsíc nato, aby svoje pohledávky přihlásili. Soudy jsou zahlceny, takže nečekejte, že když dorazí dopis od věřitele s pohledávkou na soud, hned bude uveden v rejstříku. Hlavní je den odeslání dopisu od věřitele. Oni to dávají na internet s časovým zpožděním, jelikož jak píšu, jsou velice zahlceny soudy. V praxi to tak bývá, že soud odešle insolvenčnímu správci měsíc před přezkumným jednání, všechny přihlášky, aby je stihl, projít, případně popřít jejich pravost. Vyčkejte. V dnešní době si to banky a exekutoři pečlivě hlídají, mají nato vyhledávací programy i lidi, kteří se otohle starají.
No právě že oni volali přímo na soud a že zatím nikdo a spletla jsem to mamka má jít na soudní jednáni už začátkem května tak by jako už měli vědět ne
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Kamarád zažádal o oddlužnění. Dostal vyhlášku, že soud zahajuje insolvenční řízení. Právník mu řekl, že od okamžiku, kdy bude insolvenční řízení zahájeno, nesmí nic platit, protože by došlo k upřednostnění věřitelů a protože má srážky z platu, ať s tím papírem o zahájení insolvenčního řízení dojde na podnik, aby mu nedělaly srážky z platu a neplatili dluh, ale tam ho s papírem vyhodili, že to není rozhodnutí, ale že je to teprve řízení. Já sama vím: Porušení povinnosti v insolvenčním řízení, § 126 trestního zákona… Co dělat?
@Rha Mantakrea píše:
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Kamarád zažádal o oddlužnění. Dostal vyhlášku, že soud zahajuje insolvenční řízení. Právník mu řekl, že od okamžiku, kdy bude insolvenční řízení zahájeno, nesmí nic platit, protože by došlo k upřednostnění věřitelů a protože má srážky z platu, ať s tím papírem o zahájení insolvenčního řízení dojde na podnik, aby mu nedělaly srážky z platu a neplatili dluh, ale tam ho s papírem vyhodili, že to není rozhodnutí, ale že je to teprve řízení. Já sama vím: Porušení povinnosti v insolvenčním řízení, § 126 trestního zákona… Co dělat?
Ohlásit soudu - nic jiného nepomůže. Soud (pověřený úředník - to už by v rejstříku mělo být uvedeno, kdo to je) osloví zaměstnavatele, samozřejmě písemně. Každopádně zaměstnavatel chybuje - už v papíru o zahájení řízení jsem měla povídání o tom, že srážky se zastavují. Já tedy srážky neměla, takže jsem to takto řešit nemusela. Ale v papíru jsem to měla.
Každopádně až věřitel přihlásí pohledávku, tak musí zohlednit skutečnou výši dluhu - tzn. že zaměstnavatel zasílal nějaké peníze. Zkrátka přihlásí jen skutečný zbytek dluhu.
CITACE z jiného vlákna
@Chupita píše:
Zahájení insolvenčního řízení má jako jeden z důsledků to, že exekuci (nebo výkon rozhodnutí) na majetek dlužníka lze nařídit, ale nelze provést. Ovšem to, že mzdová účetní strhává z výplaty dlužníkovi tu exekuci ještě není její provádění. Provádění exekuce dokonce není ani to, když ty peníze odešle exekutorovi. Provádění exekuce by bylo až to, kdyby je ten exekutor převedl (vyplatil) věřiteli.
V praxi je to tak, že mzdová účetní má v ruce papír od exekutora s kulatým razítkem a podle toho „pojede“ až do doby, než bude mít v ruce něco jiného. Maximálně jí ten exekutor sám řekne (dá pokyn), ať ty peníze prozatím deponuje u sebe.
Někteří insolvenční soudci v rámci rozhodnutí o úpadku a povolení oddlužení ukládají zaměstnavatelům dlužníka povinnost takto dále pokračovat až do rozhodnutí o způsobu oddlužení/úpadku.
Ono se taky jednoduše může stát, že po přezkoumání všech přihlášek se zjistí, že oddlužení (zejm. formou splátkového kalendáře) nepůjde (zejména dlužníci, co bydlí v obecních bytech a dluží na nájemném rádi v seznamu svých závazků zapomínají na poplatek z prodlení, což dělá po pár letech oooobrovské částky) a pak se na majetek dlužníka prohlašuje konkurz.
V takovém případě pak ty „pozdržené“ exekuce patří do majetkové podstaty a už dokonce existuje judikát (tuším Nejvyššího soudu), dle kterého by vlastně tu nebohou mzdovou účetní mohl insolvenční správce (úspěšně) žalovat o zaplacení toho, co v mezidobí od zahájení insolvenčního řízení vyplatila dlužníkovi z toho, co měla na exekuce strhávat.
Jo a insolvenční zákon tomu exekučnímu až tak nadřazen není, protože dle toho exekučního má exekutor povinnost vydat do majetkové podstaty dlužníka insolvenčnímu správci to, co u sebe drží z dlužníkových peněz pro věřitele, ale nejprve si z toho může odečíst celou svou odměnu a hotové náklady.
@Rha Mantakrea píše:
Já sama vím: Porušení povinnosti v insolvenčním řízení, § 126 trestního zákona… Co dělat?
No, a kdo se ho jako má dopustit? Toho trestného činu?
Pokud se věřitelé nepřihlásí do 30-ti dnů, tak je to jejich chyba, tím padem by maminka nemusela nic platit a už by na ni ani věřitelé nemohli. Každý si musí své pohledávky hlídat a pokud to nedělají a nepřihlásí se, mají věřitelé smůlu. Ať vše dobře dopadne ![]()
@Anonymní píše:
@dandysek
to ona právě ví a proto nic neplatila soudem má povolené oddlužení a právě začátkem června se maji sejít na soudě všichni ona i věřitele ale když se nikdo nepřihlásí?
Neboj. Jestli má 7 věřitelů, tak on se někdo přihlásí. ![]()
Dobrý den, mám jeden dotaz ohledně insolvence. Máme hodně půjček, dostali jsme se do dluhové pasti a chceme požádat o insolvenci. Jenže máme půjčky u společností, kde jsem odklikla nebo podepsala, že nejsem v insolvenci a nebo že jí nemám v plánu. Jak se to pak řeší? Nemůžeme jít za to pak třeba do vězení nebo něco? Trochu z toho mám strach. Děkuji
Ahoj ženy mám takovy možná divný dotaz ale musím se zeptat. Omlouvám se za anonym ale nemusí to vědět zbytek rodiny.
prý na soudě nestíhají tak ji to posunuli o týden ona se v šoku nezeptala jak to bude když se nikdo nepřihlásí?
Moje mamča se s tátou rozvedla nasekal dluhy a naní pak došla exekuce. Šla teda do insolvence soud ji to povolil vše bylo jak mělo. Teď měla jít i přidělenému insol. správci. Jenže ji dneska volala asi jeho sekretářka, ře se moc omlouvá, ale že ještě volala dneska schválně na soud jak to je neb zze 7 věřitelu se zatím nikdo nepřihlásil
Je pravda že ji z jedné banky ale psali že ví že je v insolvenci a že má okamžitě zaplatit 8 000 což neudělal na radu insol. správce. Mj dotaz zní jak to bude dál? Manka je nervní sedí doma a bojí se aby ji zase nešli všichni po krku.Moc děkuju