Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jak často se setkáváte se známými? Párkrát do roka? Jsou pro vás lidé ze školy, se kterými se moc nevídáte známí? Nějak si neumím vytyčit tu hranici kamarád/známý.
Řadím tam lidi, se kterými se třeba i stýkám poměrně často, ale nejsme si vůbec blízcí a netrávíme spolu jinak žádný čas (nebo téměř žádný) a označuju tak i kamarády svých rodičů. Přeci jenom jde o starší generaci a ač se známe, tak pro mě jsou kamarádi jejich děti, oni sami jsou pro mě spíš známí ![]()
Edit: totálně nesmyslné překlepy ![]()
Příspěvek upraven 21.08.16 v 18:50
I s kamarádkou se nemusím vídat často. Spíš záleží na tom, o čem spolu mluvíme. Na dětském hřišti mám spíš známé, s kamarádkou probereme i soukromější věci, vím o ní prostě víc. Můžu jí napsat, jaké jsem trdlo a vím, že mi připomene, v čem jsem dobrá.
Tak pro me je pojem „známý človek“ nekdo, koho proste znám, ale není to kamarad..S kamarady se clovek vídá, píše, zustává v kontaktu, jezdi na výlety, atd…A „známí“ jsou lidé, o kterých proste vím, že existují, nekdy jsem se s nima setkala, možná prohodila pár slov pozdravíme se treba pri náhodném setkání…ale přátelé nejsme.
@Nimie píše: Řadím tam lidi, se kterými se třeba i stýkám poměrně často, ale nejsme si vůbec blízcí a netrávíme spolu jinak žádný čas (nebo téměř žádný) a označuju tak i kamarády svých rodičů. Přeci jenom jde o starší generaci a až se známe, tak pro jsou kamarádi jejich děti, oni sami jsou pro mě spíš známí
Přesně tak ![]()
Jako známé často označuji rodiny se kterými se stýkáme (Př. jdeme ke známým na grilování. - a přitom jsou to vlastně asi kamarádi, známe se dobře). A z druhé stranu známí jsou pro mě lidi co vídám občas, spíš tak, že se potáme prohodíme pár slov a pak čau.
Pro mě přítel(kyně) je jednoduše člověk, kterému věřím, kterému se svěřuji, na kterého se mohu obrátit o pomoc.. Vzhledem k tomu, že mám ve svém životě hranici až na tomhle místě, tak mám ve svém životě řekněme 3 přátelé, kamarád/ka je někdo, s kým podrbu u kafíčka/pivečka, ale neví o mých tajemstvích, přáních, těch už je v okolí víc.. A lidé, se kterými se vídám zdvořilostně na nějakých společných akcích, občas je potkám a max se pozdravíme a vyměníme pár vět s tím, že „jednou určitě vyrazíme na kafe“, to jsou pro mě známí, ráda je potkám, vyměním pár vět, ale nemám potřebu jim sama od sebe volat/psát, vyhledávat je.. ![]()
Lidé, se kterými se stýkám, ale neznám je nijak do hloubky. Nejsou to jen lidé, které potkávám jednou za rok, jsou to i ti, které potkávám každý pátek v hospodě, pobavíme se, ale když mám problém nevolám jim ![]()
@Dana066 píše:
Jak často se setkáváte se známými? Párkrát do roka? Jsou pro vás lidé ze školy, se kterými se moc nevídáte známí? Nějak si neumím vytyčit tu hranici kamarád/známý.
Já se ptám k čemu ti je definice známý/kamarád?
@Dana066 píše:
nějak mi nikdy nenapadlo to definovat - známé potkávám klidně denně, ale nejsou pro mne tak důležití ![]()
@jenika1 Protože jsem tento víkend s nimi byla. A měla jsem pocit, že je něco špatně. Nemáme společný smysl pro humor. Holky se něčemu smály jako pominuté a já se jen usmívala, vtipné mi to nepřišlo. Taky nemáme moc společných témat na povídání. Připadala jsem si víc než občas jako páté kolo u vozu
. Tak uvažuju, jestli jsou to kamarádi nebo jen známí. Kdyby jen známí, nepřipadala bych si tak provinile, za to co cítím.
Já mám označení kamarád jen pro opravdu pár lidí - cca 10. Zbytek jsou známí. Jde hlavně o určitou intimitu nebo blízkost rozhovoru. Tam, kde se navzájem svěřujeme s hodně intimními věcmi, sdělujeme si i nepříliš lichotivé zážitky a myšlenky, to jsou pro mě přátelé. Známí? Rozhovor na téma počasí, škola, práce, děti..však to znáte.
@Dana066 píše:
@jenika1 Protože jsem tento víkend s nimi byla. A měla jsem pocit, že je něco špatně. Nemáme společný smysl pro humor. Holky se něčemu smály jako pominuté a já se jen usmívala, vtipné mi to nepřišlo. Taky nemáme moc společných témat na povídání. Připadala jsem si víc než občas jako páté kolo u vozu. Tak uvažuju, jestli jsou to kamarádi nebo jen známí. Kdyby jen známí, nepřipadala bych si tak provinile, za to co cítím.
Já to beru tak, že jsou lidi, se kterými se ráda vidím, pobavím, nezáleží jak často. A pak některé třeba jen z povinnosti vidět musím, a pak ten zbytek, na ulici pozdravím, prohodím pár vět. Jak je nazvat, zařadit je mi srdečně jedno. Přece po nějakém sezení neřeknu, jó holka ty se stáváš z kamarádky známou, nebo opačně. Proto ta otázka.
@jenika1 Tobě se nestalo, že se z kamarádek staly jen známé? Posunula ses, měla jsi nové koníčky, začala ses zajímat o něco jiného, co kamarádku nezajímá a zjistila jsi, že si s ní už nemáš moc co říct?
@Dana066 píše:
@jenika1 Tobě se nestalo, že se z kamarádek staly jen známé? Posunula ses, měla jsi nové koníčky, začala ses zajímat o něco jiného, co kamarádku nezajímá a zjistila jsi, že si s ní už nemáš moc co říct?
Já nerozporuje, že se to nestalo, to už jsem psala, já nejsem schopna pochopit, proč zakladatelka řeší jak to pojmenovat. Mě je to fuk a nelámu si hlavu, zda kamarádku hodím do skupiny známé. Prostě ji příště nepozvu a šmitec!!! Nechápu založení tématu.