Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj Anonymko ![]()
Mám spoustu kamarádek a známých, kterých je česy řečeno kus.
Jaké ale jsou jako dokonalé partnerky? Nehysterčí, neřvou kvůli zbytečnosti, umí se od srdce zasmát, vytvořit doma pohodu, najít si chvilku jen a jen na partnera, i kdyby 5 minut na objetí, neodmítají svého manžela jako muže a nedělají z něj domácí zvíře bez vlastního rozumu, nechávají mu volnost a dají mu najevo, že jeho názor je pro ni opravdu důležitý.
Podpoří ho v jeho plánech, pomohou mu plnit sny, pomohou mu, aby mu zůstala rovná záda a silná páteř.
Jdou prostě životem vedle něj, ne za ním, ne před ním.
A ještě bych dodala, že důležité jsou společné zážitky a prožitky, takže je ideální mít nějakého společného koníčka a společně sdílet volný čas… neříkám, že všechen volný čas, ale když má každý svůj okruh přátel a své zájmy, tak to většinou dospěje do stadia, kdy dva lidi žijí jen vedle sebe, a ne spolu… prostě je důležité najít si čas na relax a odpočinek a občas někam vyrazit spolu jako rodina… a jinak vzhled, postava či krásný obličej v tomto zase nehrají zásadní roli… pokud někdo staví základ na dokonalém vzhledu, pak je to hodně povrchní a při prvním problému či změně k horšímu (stárnutí, vrásky, kila navíc atd.) to začne jít do kytek…
Hahaha… teď jsme ti asi dokonale popletly hlavu… hlavně to chce klid, nepřetvařovat se, co nejvíc spolu mluvit, chválit, užívat si, a ještě to vše platí za předpokladu, že ten druhý za to stojí, že je taky „dobrý parťák“, jinak se můžeš na hlavu postavit a bude to marné… ![]()
Ahoj, Je možné, že mně budeš mít za osobu ve vztahu né příliš zkušenou, ALe z manželem jsem 8 let, z toho jsme 2 roky vzatý.
Já jsem též trochu oplácaná. Miminko teprve čekáme.
Spousta lidí co nás zná, tak říká, že nechápou jak nám to může klapat, ale já se držím zásadou: Vztah je založen na důvěře a toleranci. Vládne tu u nás tak trochu anarchie, Nikterak se vzájemně neomezujeme, podporujeme se v koníčkách,bavíme se o všem.
Cvičit se taky snažím, ale jakmile cvičím, tak začnu svalnatět, mám mohutnou kostru. Ale muž beru už jen tu snahu, snažím se o sebe dbát, a ačkoliv jsem teď doma z rizikovým tějhotenstvím, a nejlépe je mi v teplákách
občas se načančám, aby viděl, že má doma kóču ![]()
Nemyslím si, že by se partneří sobě věnovat 24hod.denně, ale pár hodin stačí. Vždyť stačí udělat menší občerstvení na večer, a když dítka spí jen vklidu posedět. Přitulit se.
Já ho celkem i dost chválím. Můj muž je opravdu skvělý, a já mu to dávám na jevo, aby věděl jak moc ho mám ráda, a jak si ho vážím a co pro mně všechno znamená.
Pak je dobrý společný sport. ![]()
Ahoj, myslím, že si děláš zbytečné starosti, protože pokud tě má rád manžel takovou jaká si, a dobře si rozumíte, tak si myslím, že modelku hledat jinde nebude. Třeba se mu zrovna líbí, že je tě za co chytit. A zkuste si taky dělat někdy chvilku pro sebe, třeba dát děti na víkend babičce a podniknout něco jen tak ve dvou. Přeji hodně štěstí. ![]()
moje žena je mimo to že je úžasná a nejlepší matka a manželka, je i to, co já osobně bych nazval parťák.
1. Neprudí kvuli malichernostem, i když vidím, že to v ní cuká .-)
2. Dokáže mě podpořit, o když s tou věcí uplně nesouhlasí nebo jí nezajímá, ale vidí, že mě na tom záleží
3. Dokáže mě doplnit a zastoupit, umíme se vzájemně suplovat co se týče výchovy, starání nebo domácnosti.
4. Má 90% času dobrou náladu
5. Shodnu se s ní na výběru dovolený, nenutí mě jezdit někam, kde je víc než 28´C ![]()
6. Směje se mým vtipům
7. Nemá gelové nehty
Nepotřebuju aby se mi nějak „věnovala“, vím že toho má s dvěma dětmi spoustu a je večer zničená jak cigánský hračky, dokážu se o sebe postarat sám, nejsem žádný ješita.
Nemá postavu modelky, nechodí každých 14 dní ke kadeřníkovi ale je moje, byla to láska na první pohled, za 12 let jsme se pohádali tak 2× a to ještě malinko. Vím že bych lepší nikdy nenašel a kvůli tomu si jí moc vážím…
dalimil píše:
moje žena je mimo to že je úžasná a nejlepší matka a manželka, je i to, co já osobně bych nazval parťák.1. Neprudí kvuli malichernostem, i když vidím, že to v ní cuká .-)
Nepotřebuju aby se mi nějak „věnovala“, vím že toho má s dvěma dětmi spoustu a je večer zničená jak cigánský hračky, dokážu se o sebe postarat sám, nejsem žádný ješita.
2. Dokáže mě podpořit, o když s tou věcí uplně nesouhlasí nebo jí nezajímá, ale vidí, že mě na tom záleží
3. Dokáže mě doplnit a zastoupit, umíme se vzájemně suplovat co se týče výchovy, starání nebo domácnosti.
4. Má 90% času dobrou náladu
5. Shodnu se s ní na výběru dovolený, nenutí mě jezdit někam, kde je víc než 28´C
6. Směje se mým vtipům
7. Nemá gelové nehty
Nemá postavu modelky, nechodí každých 14 dní ke kadeřníkovi ale je moje, byla to láska na první pohled, za 12 let jsme se pohádali tak 2× a to ještě malinko. Vím že bych lepší nikdy nenašel a kvůli tomu si jí moc vážím…
To jsi řekl krásně. Tak to by si tvá žena měla předčíst. ![]()
Za mě:
1. Dobře naladěná
2. Nepucovat chlapa kvůli blbostem jak malé děcko
3. Nechat mu „životní prostor“ - často mám chuť ho zdrbat, že nechal támhle hrnek, támhle ponožku, ale je to i jeho barák, že
Neremcat, že jde zas na pivo, ale brát to jako chvilku sama pro sebe.
4. Podpořit ho (viz. Dalimil)
5. Smát se spolu (viz. Dalimil
)
6. Sex
7. Společný program (i s dětma, když není zbytí
)
8. Být trochu „potvůrka“ - dráždit ho výstřihem, vrtěním zadku… prostě provokovat
Aby nezískal pocit, že jsi jen součást domácnosti, ale viděl tě i po letech a doma s dětma pořád jako ženskou ![]()
Jééé, dobré téma… ![]()
Při podobných debatách si vždycky vzpomenu na bratra mojí babičky. Mašinfíra tělem i duší. Už na průmyslovce řekl učiteli v předmětu „části strojů“: „Pane učiteli, když ten zvedací šroub budete navrhovat tímto způsobem, tak ho zlomíte při prvním zatížení.“
V technických věcech mu to myslelo víc než ostatním. I ve volném čase se věnoval vlakům. Díky němu a jemu podobným se dneska v téhle republice stavějí modelové vláčky. Vždycky si na něho vzpomenu, když jdu v Brně na Josefské kolem Modelového světa…
A jinak? Ještě v pětatřiceti byl svobodný. Tak mu rodiče našli nevěstu v rámci církve, byť v jiném městě. Taky si občas říkám, jak by se asi vyvíjely jeho aktivity ve volném čase s jinou ženskou. Takhle postavil dům (a ne malý), zplodil dva syny a kromě stromů vysázel i vinohrad.
Takže - dovolte taky vašemu chlapovi dělat něco, co ho baví a u čeho je předpoklad, že ho to přežije… ![]()
Podle mě nejde nastudovat jak být dokonalou partnerkou a skvělým parťákem. Myslím, že když to dvou lidem secvakne dohromady, dokáží se milovat i s chybami ať už jakýmikoliv. Nikdo nemůže říct, že když budeš chápavá, usměvavá, mít naklizeno, „neprudit“, když přijde z práce, bude něco lepší a máš ho napořád. Takhle to asi není.
Jasný je, že s ukřičenou hysterkou nikdo žít nechce. Ale pokud jsi normální ženská, dokážete si doma povídat o tom dobrém i zlém. Nebojíte se říkat si pravdu, ať už je jakákoliv, smějete se spolu a když je nejhůř společně pláčete,dokážete si užít společně jakýkoliv plán, jste rádi, když můžete být dohromady jako rodina, tak je nejspíš úplně jedno jestli máš kila navíc nebo ne…Nehledě na to, že si nemyslím, že by třeba nadváhu chlapi zásadně řešili. Jasně rádi koukaj na hubený, prsatý a blonďatý holky, ale většinou milujou to svý, co mají doma. Pokud je to někdo s kým si prostě rozumí.
Ale teoretizuju, až budu starší, tak i přesto, že už jsem na tu hubu padla dvakrát ( mívám občas pocit, že jsem i něco zažila ),tak možná padnu ještě jednou a budu mít naprosto odlišný názor.
![]()
Všechny rady výše jsou fajn, jen bych si k tomu dovolila dodat takový obecný „podklad“. Pohoda v domácnosti plyne z toho že jsou v pohodě její jednotliví členové sami za sebe. A pokud se budeš užírat obavou, že ti muž zdrhne jinam, tak asi moc v pohodě nebudeš, ať dodržíš jakékoliv rady a instrukce o tom, jak být pro muže lákavá. (Protože co když jsi nějakou zásadní přehlídla?
Prostě, co nemáš (pohodu, klid), to nemůžeš dát dál.
Nevím, jak to napsat co nejsrozumitelněji - prostě si myslím, že chuanitka ani dalimilova žena nedělají výše uvedené proto, že se bojí nevěry a rozvodu, ale proto, že mají svoje muže rády, a mužové se k nim chovají podobně.
Myslím, že základ je zdravé sebevědomí - přece jsi neměla a nemáš pro muže jen tu hodnotu, žes byla před porodem štíhlá krasavice. Moje zkušenost je, že chlapi řeší vzhled daleko míň než ženské. Jako celkový dojem ano, ale tam právě hrozně moc udělá právě klid, sebejistota, smysl pro humor - vzhled a tvary jsou výrazně vzadu. (Jednoho kamaráda po několika letech překvapila informace, že nosím brýle (nosím je na nose furt!) - takoví jsou muži.)
A takové ty ponevěrové řeči, že ve vztahu to nebylo ono a nebyla pohoda, jsou podle mě jen kecy, výmluvy a dodatečná racionalizace (s tím teda osobní zkušenost nemám).
Zkus si přečíst knížku Proč muži milují potvory, třeba tě inspiruje. Připouštím, že ji doporučuji téměř vždy a všude, ale když ona se tak často hodí
A dá se stáhnout z ulozto, provize z prodeje fakt nemám ![]()
Základ je mít se rádi a vážit si jeden druhýho, bez toho to nejde. Pak je obrovská dávka tolerance, úcta k tomu druhýmu a taky fyzická přitažlivost. Nemohla bych být s někým, kdo se mi hnusí. A to nejdůležitější je, že si budeš vážit sama sebe, pak si tě může vážit i tvůj muž. Nezáleží na tom, jestli seš tenká nebo silná nebo blond nebo já nevim co, ale seš to ty. Musíš si žít i trochu po svým (myslim koníčky, zábavu, a tak), žádný chlap nestojí o chudinku, která na něm visí.
„Jdou prostě životem vedle něj, ne za ním, ne před ním.“ - tohle je krásná věta, ta mluví za vše. ![]()
Juro, jojo, to psala už Betty MacDonaldová ve Vejce a já coby názor svojí maminky (volně cituji):
„Pokud je muž nešťastný v kanceláři a touží po kariéře leštiče achátů, měla by mu to jeho žena dovolit. Měla by se naučit acháty znát, milovat, případně se jimi i živit.“
U nás je to oblíbený citát, já se učím živit dejchacíma flaškama ![]()
jo jo, znám jednu takovou
manžel propadl squashi, jezdil občas na víkendy pryč, občas nechodil domů, ona žárlila atd., skřípalo to tři roky …a dnes? on hraje na úrovni republiky a ona se squash nejenže naučila, ale vede žákovské družstvo v místním Sokole
… a klape jim to náramně
katalyzator píše:
jo jo, znám jednu takovoumanžel propadl squashi, jezdil občas na víkendy pryč, občas nechodil domů, ona žárlila atd., skřípalo to tři roky …a dnes? on hraje na úrovni republiky a ona se squash nejenže naučila, ale vede žákovské družstvo v místním Sokole
… a klape jim to náramně
Pokud ovšem manželův koníček nejsou všechny pohledné ženy v okolí…
![]()
Ahoj, četla jsem tu někde diskuzi, kde se psalo, že nejdůležitější ve vztahu je být dobrý parťák a kámoš.Což samozřejmě vím, ale zajímaly by mě vaše názory, jak být opravdu partnerovi dobrým parťákem, kamarádem, prostě člověkem, se kterým mu bude fajn.Teď myslím co mají rádi chlapi (a nejen navařeno, pravidelný sex…
)
Chci to změnit.
Můj manžel je oproti mně frajer, já mám po dvou dětech postavu dost prostorově výraznou, nic s tím neudělám, snažím se cvičit, nepřejídat se, ale prostě jsem už tak stavěná, máme to v rodině, i když před dětmi jsem vypadala úplně jinak, vím, že mě miluje, ale bojím se, že se objeví nějaká modelka a odtáhne ho, je opravdu fešák, ženský na něj dost letí,proto chci co nejvíc vědět, jak vytvářet skvělou pohodu doma.I když vím, že ne vždy to jde.Poslední dobou večer padám za vlast, děti jsou pořád marod, takže se mu ani moc nevěnuji
Moc díky za vaše odpovědi