Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Zdravím,
mám takový problém. Dceři je 5 let, chodíme k naší zubařce od roku a půl. Má bohužel dost kazů, které si nechce nechat spravit. Ty zřejmě vnikly tím, že si rok mezi 2 a 3 rokem nečistila zuby, protože jí nebylo možné dát vůbec kartáček do pusy. Bohužel se kazy prohlubují, a potřebovala bych aby se přestala bát otevřít pusu u zubařky. Potřebovala bych radu co by jí pomohlo se strachu zbavit, zda jít někam do soukromé ordinace zaměřené na děti nebo ji nějak zpracovat doma. Děkuji za reakce.
Pokud už se zubaře bojí, má špatnou zkušenost, nebude to jen tak. Znám to od sebe, špatný zážitek u zubaře ve třech letech a ještě v patnácti jsem hledala výmluvy, proč nejít k zubaři. I dnes je to pro mě něco hrozného, ale už si umím poručit. Asi tak, že radši půjdu znovu rodit než k zubaři
Prostě je to ve mě.
Zkus najít zubaře, který se specializuje na děti, třeba to pomůže, aby si aspon časem nechala ošetřit to nejhorší. Možná ti Dr. nabídne i zákrok v analgosedaci (doufám, že je to správný název), pokud ano, asi bych to brala. Pak samozřejmě zkus doma o zoubkách povídat, že jsou důležité na kousání i na mluvení, aby se líbila atd. Možná by pomohl i psycholog ![]()
me to taky nepreslo do dneska
a stim porodem..souhlas…nikdo tomu nechce verit ale fakt jo ![]()
To určitě, u mě to bylo to samé. Ale stačil vlastně i odstrašující příklad. Ukázat, co se může stát, a jak ji to omezí /nemůže si hrát s ostatními atd. Jenže ta tvoje je asi opravdu moc malá. Spíš bych ale poradila zapracovat doma, než jinou zubařku, pokud se tedy nebojí právě jí… Co třeba se párkrát zastavit a nic nedělat. jen tak se zastavit otevřít, zavřít a jít? třeba uvidí, že to tak hrozné zase není ![]()
Ahoj,
můj syn se také bojí zubaře. Od začátku chodíme k moc hodné paní doktorce, která se specializuje na děti, nechodí v doktorské atd. a přesto se bojí. Vrtali mu už 3 zuby a měli jsme co děla, abychom ho udrželi. Je pravda, že pusu otevře na příkaz. Zkoušela jsem o tom s ním mluvit a zdůvodnit mu to, ale ani to příliš nepomohlo. Řekl mi, že si nemůže pomoct. Největší problém u něj je, že mu dělají něco v puse a on u toho nemůže mluvit, tj. postěovat si - no tak řve. Došla jsem k závěru, že s tím nic asi neudělám. K zubaři chodí nerad, ale jde, když to musí být.
Ahoj
Náš malý díky naší úžasné pediatričce nesnášel doktory od malička. Zubař byl poprvé teda vážně hrůza. Zabralo až to, když šel na řadu první tatínek a malý pozorně studoval, co se děje a že je to „v pohodě“. Je teda fakt, že zoubky má bez kazů, většinou zubař odstraňuje jenom pigment kartáčkem a speciální pastou a to nebolí. Takže s bolestí teda neporadím, ale taťka první na řadě u nás zabral a jednu dobu byl díky tomu u nás zubař jediný doktor, kde to probíhalo bez řevu…
Zdravím,
mám dceru, která od mala nemá ráda, když jí někdo kouká do pusy. Na preventivních prohlídkách nechtěla otevřít pusu a hodný pak doktor jí nenutil, že je ještě malá. Pak jsme ale kvůli pojišťovně změnili zubaře, který měl přístup jiný: prohlédnout, a to pořádně. U něj jsme prožili období, vrtání zubu s brekem, trhání zhnisaného zubu s váčkem pod ním - bylo jí teprve 5 let. Není divu, že se bojí zubaře. Ale měla před panem doktorem respekt a vždy se zákrok podařil vykonat. Nyní jsme opět změnili zubaře kvůli škole, opět za sice jiného, ale pana hodného zubaře. Jakmile zjistila, že když se rozbrečí, pan doktor na ni ani nesáhne, nikdo s ní nehne. Mě pan doktor osočil, že jí špatně domlouvám a vysvětluji. Jak ale můžu přesvědčit 7 leté dítě. Byla připravená, že to bude bolet, ale neudržela slzy. A když jí ještě pan doktor šel ukazovat vrtačku, měla jsem sto chutí ho zakousnout, kdyby místo mluvení raději hned vrtal, měla by už zub spravený. Vadilo mu, že se stachy rozbrečela. Nyní se vracíme zpět k lékaři, který než se dítě vzpamatuje, ihned koná. A nakonec je ráda, že už to má za sebou. ![]()
naše dr dala járovi prášek oblbovák … s ním to bylo lepší, bo byl utlumenej natolik že nebyl pořádně schopen obrany. A to mu to dr. ještě i opíchl a pak teprve vrtal. Já járu držela a pořád jsem mu kecala do ucha jak je šikovnej, a jéé to brní viď a tp.
. Ale taky jednou sestra prostě vzala ten kovovej návlek, narvala ho járovi do pusy a dr. vrtal nebo co dělal a jára řval jak blázen
naštěstí na to zapoměl, nebo to pro něj bylo tak odstrašující že pusu dokořán drží.
Ale ten prášek oblbovací je fakt pro mě výhodný … sic je to asi drasťák pro dítě .. akurát je pak třeba aby bylo auto a nejlépe i tatínek, bo dítko se motá a nedojde
ahojky,tak já bych se nejprve zeptala na důvod strachu.A probrat to s ní.
Mě jako dítěti vytrhli násilím zub a poté co byl venku tak si doktorka všimla ,že se spletla o jeden.
Tím pádem mi vytrhla zdravý-sice jen mléčný,ale i tak to bylo pro mě dost hrozný.Doted se bojim. ![]()
Jinak když jdeme se synem k zubaři tak nejprve zubařka prohlídne mě (i když k ní nechodim) a pak teprve syna.
A toho párkrát povozila na tom křeslo.Je zaměřená na děti,takže tam má plno věcí pro děti.
Nebo se zkus jak tady už někdo psal zeptat na analgosedaci,vím že u malých dětí se to dělá pod tím.
Není to stresující jak pro dítě tak i pro toho zubaře ![]()
Jinak přeji hodně štěstí.
![]()